Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Ödeme Kaydedici Cihaz Sirküleri / 2

Ödeme Kaydedici Cihaz Sirküleri / 2

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

Konusu : Akaryakıt İstasyonu İşletmecilerinin Pompalarını Ödeme Kaydedici Cihazlara Bağlatmaları.
Tarihi : 04/6/2004
Sayısı : OKC-2/2004-2
İlgili olduğu maddeler : 3100 Sayılı Kanun Madde 10

1-Giriş

Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunla ilgili 59 Seri No.lu Genel Tebliğe göre akaryakıt istasyonu işletmecilerinin (LPG, doğalgaz ve benzerleri de dahil) Tebliğin 4 üncü bölümünde belirtilen tarihler itibariyle kademeli olarak akaryakıt pompalarını ödeme kaydedici cihazlara bağlatmalarına ilişkin işlemler bu sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.

2- Akaryakıt Pompalarının Ödeme Kaydedici Cihazlara Bağlanması

Akaryakıt pompalarını ödeme kaydedici cihazlara bağlatacak olan işletmeler, ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetleri başlamadan önce bağlı oldukları vergi dairesine müracaat ederek 50 Seri No.lu Genel Tebliğin (A-1/a) bölümünde sözü edilen ödeme kaydedici cihaz iktisabına ilişkin izin yazısını alacaklardır.

Anılan mükellefler, vergi dairesi izin yazısını aldıktan sonra, söz konusu yazı ile birlikte ödeme kaydedici cihaz üreten veya ithal eden kuruluşlara başvuruda bulunarak, pompalarının ödeme kaydedici cihazlara bağlanmasına dair talepte bulunacaklar ve gerekli sözleşmeyi yapacaklardır. Ödeme kaydedici cihaz üreten veya ithal eden kuruluşlar, cihazların satışı ve sistemin kurulması hakkında Vergi Usul Kanununa göre düzenleyecekleri belgelerin üzerine vergi dairesi izin yazısının tarih ve sayısını da yazacaklardır.

Şu kadar ki bahse konu akaryakıt pompalarının ödeme kaydedici cihazlara bağlanmasına, sistemin kurulmasına ve cihazların vergi dairesine kaydedilmesine dair işlemlerin, mecburiyetin başlama tarihinden önce tamamlanmış olması şarttır.

3-İşlemlerin Süresinde Tamamlanamaması

59 Seri No.lu Genel Tebliğin 5 inci bölümünde, akaryakıt pompalarının ödeme kaydedici cihazlara bağlanmasına dair sürenin gerekli hallerde mecburiyetin başlama tarihinden itibaren altı aya kadar uzatılacağı belirtilmiştir.

Buna göre, akaryakıt pompalarının ödeme kaydedici cihazlara bağlanması konusunda gerekli çalışmalara başlanmış olmakla beraber, işlemleri süresinde tamamlayamayacak olan işletmelerin altı ayı geçmemek üzere Bakanlığımızdan süre uzatma talebinde bulunmaları mümkün bulunmaktadır.

4- Süre Talebinde Bulunabilecekler

Akaryakıt pompalarının ödeme kaydedici cihazlara bağlanmasına dair süre talebini, söz konusu işi yaptıran akaryakıt dağıtım şirketleri veya akaryakıt istasyonu işletmecileri (bayiler) yapacaklardır.

Örnek 1:

Akaryakıt dağıtım şirketi (A), standart bir sistem kurmak amacıyla kendisine bağlı akaryakıt bayilerinin pompalarına ödeme kaydedici cihaz bağlatma işini üstlenerek gerekli çalışmalara başlamış, ancak akaryakıt pompalarının ödeme kaydedici cihazlara bağlanması mecburiyetinin başlama tarihi itibariyle işlemlerin tamamlanamayacağı anlaşılmıştır. Bu takdirde söz konusu süre talebini, işi yaptırmayı üstlenen akaryakıt dağıtım şirketi yapacaktır.

Örnek 2:

Akaryakıt bayii (B), münferit olarak akaryakıt pompalarına ödeme kaydedici cihaz bağlatmak istemektedir. Ancak, akaryakıt pompalarının ödeme kaydedici cihazlara bağlanması mecburiyetinin başlama tarihi itibariyle işlemleri tamamlayamayacağını anlamış ve ek süreye ihtiyaç duymuştur. Bu takdirde söz konusu süre talebini akaryakıt bayiinin kendisi yapacaktır.

5- Süre Talebine İlişkin Müracaatın Nereye Yapılacağı

Akaryakıt pompalarının ödeme kaydedici cihazlara bağlanmasına dair süre talebine ilişkin müracaat; sistemin kurulması işleminin akaryakıt dağıtım şirketleri tarafından yaptırılması durumunda Maliye Bakanlığına (Gelirler Genel Müdürlüğü), akaryakıt istasyonu işletmecileri tarafından yaptırılması durumunda ise mükellefin gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine, bir dilekçe ve ödeme kaydedici cihaz firmaları ile yapılan sözleşmeyle birlikte yapılacaktır.

Süre talebine ilişkin müracaatın uygun görülmesi halinde, ilgili dağıtım şirketlerine veya akaryakıt istasyonu işletmecilerine mecburiyetin başlama tarihinden itibaren altı aya kadar ek süre verilebilecek ve bu durum bir yazı ile mükelleflere bildirilecektir.

6- Uzatılan Sürede de Belgesiz Satış Yapılamayacağı

Akaryakıt pompalarının ödeme kaydedici cihazlara bağlanması konusunda süre alan mükellefler (mecburiyetleri başlamış olsun veya olmasın), 1/8/2004 tarihinden itibaren sistemin kurulmasına ilişkin çalışmalar tamamlanıncaya kadar, yapacakları her türlü akaryakıt satışlarında, fatura veya perakende satış vesikalarını (plaka numarasını da ihtiva edecek şekilde) düzenleyecekler ve belgesiz satış yapmayacaklardır.

7- Onaylanan Ödeme Kaydedici Cihazların İlanı

3100 sayılı Kanunun 5 inci maddesine göre Bakanlığımızca onaylanan akaryakıt pompalarının bağlanacağı ödeme kaydedici cihazlar ve bu cihazları üreten veya ithal eden firmalar Bakanlığımız Gelirler Genel Müdürlüğünün www.gelirler.gov.tr web sitesinde yayımlanacaktır.

Duyurulur.

Osman ARIOĞLU
Bakan a.
Gelirler Genel Müdürü
Exit mobile version