Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Çevre Temizlik Vergisinde Yeni Uygulama

Levent Gençyürek

Maliye Başmüfettişi

İzmir Defterdar Yardımcısı

 

Çevre Temizlik Vergisinde Yeni Uygulama

02.01.2004  tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 5035 sayılı Kanun ile Belediye Gelirleri Kanunu değiştirilerek Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisinin(çöp vergisi) tahakkuk ve tahsiline ilişkin esaslar yeniden belirlenmiştir.

Yapılan düzenlemeye göre 1.1.2004 tarihinden itibaren Konutlara ait çevre temizlik vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına 100.000 TL. olarak hesaplanmaktadır. Bu rakam her yıl yeniden değerleme oranı ile artırılarak uygulanacaktır. Su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle hesaplanan çevre temizlik vergisi, su faturasında ayrıca gösterilmek suretiyle tahakkuk etmiş sayılacağından ayrıca beyanname verme uygulaması yürürlükten kalkmış olup su kullanımına başlanması ile çöp vergisi mükellefiyeti de başlamış olmaktadır.

Tahakkuk eden vergi, su tüketim bedeli ile birlikte belediyelerce tahsil edilmektedir. Belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece tesis edilmiş su şebekesi haricinden kuyu, artezyen v.b yollarla karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi ise eski sistemde olduğu gibi yani kanunda yer alan tarifenin yedinci grubunun belediye meclisince belirlenecek derecesi üzerinden hesaplanacaktır.

Genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların kuracakları birlikler, darülaceze ve benzeri kuruluşlar ve üniversiteler tarafından münhasıran hizmetlerinde kullanılan binalar, Kızılay Genel Merkezi ile şubeleri ve kampları, Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait öğrenci yurtları ile umuma açık ibadet yerleri, karşılıklı olmak şartıyla elçilik ve konsolosluk hizmetlerinde kullanılanlarla elçilerin ikametine mahsus olan binalar, milletlerarası kuruluşlar ve bunların temsilcilikleri tarafından kullanılan binalar için çöp vergisi ödenmeyecektir.

İş yeri ve konut dışında diğer şekillerde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi ise belediyelerce binaların kanunda yer alan tarifedeki derecelere intibak ettirilmesi suretiyle her yılın Ocak ayında yıllık olarak belirlenecektir. Belediye meclisleri, bulundukları mahallin sosyal ve ekonomik farklılıkları ile büyüklüklerini de dikkate alarak binaların hangi dereceye gireceğini tespit etmeye yetkilidir. İş yerleri ve belediyece tesisi edilmiş şebeke harici su ihtiyacını karşılamaları nedeniyle atık su abonesi olan binalarla ilgili olarak tahakkuk eden bu vergi mayıs ve kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenecektir.

Exit mobile version