Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Ödenmemiş Emlak Vergilerinden Alıcının Sorumluluğu

Levent Gençyürek

Ödenmemiş Emlak Vergilerinden Alıcının Sorumluluğu

Levent GENÇYÜREK
Yeminli Mali Müşavir
levent.gencyurek@atlasymm.com.tr

Emlak Vergisi Kanununa göre bina, arsa ve arazilerin emlak vergisi belirlenmiş olan vergi değerine konut ve arazilerde binde 1, arsalarda ise binde 3 oranı uygulanmak suretiyle hesaplanmaktadır. Bu oranlar büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan taşınmazlar için iki kat artırılmış olarak; konut ve arazilerde binde 2, arsalarda ise binde 6 oranı dikkate alınarak uygulanır.

Emlak vergisi birinci taksiti Mayıs ayı sonuna, ikinci taksiti de Kasım ayı sonuna kadar olmak üzere iki eşit taksitte ödenir. Zamanında ödenmeyen emlak vergileri aylık % 4 gecikme zammı eklenmek suretiyle tahsil edilir.

Emlak Vergisi Kanununa göre esas olan gayrimenkulün satışının yapıldığı yıl ve daha önceki yıllara ait emlak vergisi mükellefinin satıcı olmasıdır. Alıcının mükellefiyeti satın alma tarihini izleyen yılın başından itibaren başlamaktadır. Ancak, esas kural bu olmakla birlikte gayrimenkul alınırken gayrimenkulün satış tarihinden önceki emlak ve ek emlak vergilerinin ödenip ödenmediğine dikkat erdilmesi gerekmektedir.

Emlak Vergisi Kanununun 30. maddesine göre, satışı yapılan bina ve arazinin satıştan önceki döneme ait ödenmemiş emlak vergisi ve ek emlak vergisi borçlarından taşınmazı satan yanında taşınmazı alanında müteselsilen sorumluluğu bulunmaktadır. Ancak,verginin taşınmazı satın alan tarafından ödenmesi durumunda alıcının satıcıya başvurarak ödemiş olduğu vergiyi talep etme hakkı bulunmaktadır. Kısacası, emlak satın alınırken dikkat edilmez ise taşınmazın eski borçları da devir alınmış olmakta, yani alıcı satın aldığı daire, büro, arsa veya arazinin kendisinden önceki döneme ait birikmiş emlak vergisi borçlarını zamlı olarak ödemek ve ödediği bu tutarlar için asıl borçlu olan satıcı adına açtığı  davalar ile uğraşmak zorunda kalabilmektedir.

İstenmeyen durumlarla karşılaşmamak için emlak alımı yapılmadan önce gayrimenkulün bulunduğu yerdeki belediyeden satış tarihine kadar olan dönemle ilgili emlak ve ek emlak vergisinin ödenip ödenmediğinin araştırılması, ödenmeyen vergi borçları var ise bunların satıcı tarafından ödenmesinden sonra alım satım işleminin yapılması gerekir.

Exit mobile version