Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Kurumlar Vergisi Sirküleri / 9

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

Konusu : Finansman Gider Kısıtlaması Oranı
Tarihi : 29/07 /2004
Sayısı : KVK-9/ 2004-7/ Finansman Gider Kısıtlaması -3
İlgili Olduğu Maddeler : 5024 sayılı Kanunun Geçici 1 inci Maddesi
İlgili Olduğu Kazanç Türleri : Ticari Kazanç, Kurum Kazancı

1- Giriş

Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin 2004 yılı ikinci geçici vergi döneminde dikkate alacakları finansman gider kısıtlaması oranının tespitine yönelik açıklamalar sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.
2) Yasal Düzenleme:

5024 sayılı Vergi Usul Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 9 uncu maddesinin (b) ve (c) bendleri ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 41 inci maddesinin 8 numaralı ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 15 inci maddesinin 13 numaralı bendleri, 01.01.2004 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılmıştır.

Ancak, aynı Kanunun geçici 1 inci maddesinde, “Dileyen mükellefler, 2004 yılının (kendilerine özel hesap dönemi tayin edilenlerde 2004 yılında biten hesap döneminden sonra başlayan) ilk geçici vergi döneminde beyan edecekleri geçici vergi matrahının tespitinde; enflasyon düzeltmesine ilişkin hükümler yerine Vergi Usul Kanununun bu Kanunla değiştirilmeden önceki değerleme hükümleri ile Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanununun bu Kanunla kaldırılan hükümlerini ve Vergi Usul Kanununun 280 inci maddesinin bu Kanunla kaldırılan son fıkrasını dikkate alırlar. Bu takdirde enflasyon düzeltmesinin dikkate alınmadığı hususu beyannamede belirtilir. Beyanname verme süresi içinde bu hususu bildirmeyen veya beyanname vermeyen mükelleflerin enflasyon düzeltmesine ilişkin hükümleri dikkate almadıkları kabul edilir.” hükmüne yer verilmiştir.

Bu madde hükmü gereğince özel hesap dönemi kullananlardan, dileyen mükellefler 2004 yılı ilk geçici vergilendirme dönemine münhasır olarak eski hükümlere göre işlem yapabileceklerdir

Buna göre 2004 yılı Nisan-Haziran dönemi için gider indirimi kısıtlaması uygulamasına esas alınacak indirim oranı % 35, 2 olarak tespit edilmiştir.

Bu durumda, tespit edilen orana göre mükellefler, kullandıkları yabancı kaynaklara ilişkin gider ve maliyet unsurlarının ( % 35, 2 x % 25 =) % 8,8 ini kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alacaklardır.

Duyurulur.

Osman ARIOĞLU
Bakan a.

Gelirler Genel Müdürü

Exit mobile version