Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 336)

29 Temmuz 2004 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 25537

Maliye Bakanlığından:

Bakanlığımıza yansıyan bazı olaylar nedeniyle aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek duyulmuştur.

1.Eczanelerin Kamu Kuruluşlarına Düzenledikleri Faturalarda Süre

Bilindiği üzere, 5035 sayılı Kanunla(1) Vergi Usul Kanununun 231 inci maddesinin 5 numaralı bendinde yer alan “on gün” ibaresi “yedi gün” olarak değiştirilerek, faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği hükme bağlanmıştır.

Türk Eczacılar Birliğine bağlı Ecza Odaları tarafından Bakanlığımıza intikal ettirilen olaylardan, eczaneler tarafından kamu kuruluşlarına düzenlenecek faturaların yedi günlük sürede düzenlenmesinin sıkıntılar yarattığı belirtilerek bu teslimlere ilişkin faturaların ay sonunda topluca düzenlenmesi talep edilmektedir.

Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği(2) uyarınca Bakanlığımız ile Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti arasında kurum mensuplarının eczanelerden temin edecekleri ilaçlarla ilgili olarak kurumlarla eczaneler arasında anlaşma yapılmaktadır. Tedavi yardımına ilişkin 4 sıra numaralı 2004 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatında(3) konuya ilişkin açıklamalara yer verilmiş olup, Talimatın 3 No.lu ekinde yer alan hususları içerecek şekilde kurumlarla anlaşma yapan eczaneler arasında protokoller düzenlenmektedir.

Diğer taraftan, 6 sıra numaralı Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliğinin(4) V/A bölümünde, eczanelerce toplam ilaç bedeli tutarından %20 katılım payı hesaplanacağı ve para tahsil edilmeksizin fiş veya fatura tanzim edilerek ilgiliye verileceği ve sevk kağıdında adı belirtilen daireler itibarıyla Tebliğ ekinde yer alan 2 sayılı listenin dört nüsha düzenlenerek kurumlarca karşılanacak % 80’e ilişkin faturayla birlikte ilgili olduğu ayı takip eden ilk iki iş günü içerisinde tedavi giderlerinin ödenmesinden sorumlu olan tahakkuk dairesine teslim edileceği açıklanmıştır.

Bu açıklamalar dikkate alınarak dileyen eczaneler, çalışanlarının reçetelerini karşılamak üzere sözleşme yaptıkları kamu kuruluşları ile sınırlı olmak üzere,

————————————————

(1) 02.01.2004 tarih ve Mükerrer 25334 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
(2) 11.08.1973 tarih ve 14622 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
(3) 11.02.2004 tarih ve 25370 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
(4) 20.02.2004 tarih ve Mükerrer 25379 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

ilgili kuruluşların çalışanlarına yaptıkları ilaç teslimlerinde kamu kuruluşlarınca karşılanacak paya ilişkin tutarı içeren faturayı, ay sonunda tüm çalışanlar için ve tek bir fatura şeklinde düzenleyebileceklerdir.

2. NUMARALI BÖLÜM YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI

2. Reçetelerde Protokol Numarasına Yer Verilmesi

213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 191 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği(5) ile özel muayenehane, özel poliklinik, özel hastane sahibi veya buralarda çalışan hekimlerce (diş hekimi dahil) özel muayenehane ve tedaviler için düzenlenecek reçetelerin kopyalı ve en az üç örnek olması zorunluluğu getirilmiş, reçetelerde bulunması gereken asgari bilgiler gösterilmişti.

Vergi Usul Kanununun 227 ve mükerrer 257 nci maddelerinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden, 1 Ağustos 2004 tarihinden itibaren yukarıda adı geçenler tarafından düzenlenecek reçetelerde, 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun 72 nci maddesine istinaden tutulan protokol defterindeki protokol numarasına da yer verilmesi zorunlu hale getirilmiştir.

Reçete üzerinde protokol numarasının yer almaması halinde bu belge hiç düzenlenmemiş sayılacak ve Vergi Usul Kanununun 353/2 maddesine göre özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

Öte yandan 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 29/2 maddesine göre indirimli orana tabi işlemler dolayısıyla 2004 Ağustos ve izleyen dönemler için eczacılar tarafından yapılacak iade taleplerinde, ilgili dönem beyannamelerine bu reçetelerin bir listesinin eklenmesi gerekmektedir. Bu listede reçetenin tarih ve numarası, hastanın ve düzenleyen hekimin adı-soyadı ile protokol numarasına yer verilecektir.

Tebliğ olunur.
(5) 10.05.1989 tarih ve 20161 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Exit mobile version