Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Hazine Arazilerinin Tersane Yatırımlarına Tahsisinde Uygulanacak Esas ve Usullere İlişkin Tebliğ

04 Eylül 2004 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 25573

Maliye Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığından :

Amaç

Madde 1 – Bu Tebliğin amacı; Hazinenin özel mülkiyetinde olan veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde, Müsteşarlıkça da uygun görülecek projeye dayalı olarak tersane yapmak isteyen gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinin proje hazırlanmsına, bu kişilere bedeli karşılığında ön izin verilmesine, kiralama yapılmasına, kullanma izni verilmesine ve irtifak hakkı tesisine ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.

Kapsam

Madde 2 – Hazinenin özel mülkiyetinde olan veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlardan Maliye Bakanlığı ile Müsteşarlık tarafından uygun görülenler ile tersane yapmak isteyen gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri tarafından talep edilen taşınmazların, kalkınma planlarının hedef ve ilkelerine uygun projeye dayalı olarak yapılacak tersane yatırımlarına tahsisi ile bu yatırımlarla ilgili proje hazırlanması bu Tebliğ esaslarına göre yapılır.

Dayanak

Madde 3 – Bu Tebliğ 10/8/1993 tarihli ve 491 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 27/a maddesi ile 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 74 üncü maddesi uyarınca çıkarılan ve 16/12/1984 tarihli ve 18607 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Devlete Ait Taşınmaz Mal Satış, Trapma, Kiraya Verme, Mülkiyetin Gayri Ayni Hak Tesisi, Ecrimisil ve Tahliye Yönetmeliğinin 65 ve 72 nci maddeleri ile 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğe dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 1 – Bu Tebliğde geçen;

Müsteşarlık : Denizcilik Müsteşarlığını,

Tersane : Her tür, nitelik ve kapasitedeki deniz araçlarının (gemi, yat, tekne vb) inşa, bakım, onarım ve söküm faaliyetlerinin yapılmasına uygun olarak donatılmış teknik, idari ve sosyal alt yapıya sahip tesisler ile bunların bütünleyicisi olan her türlü kıyı yapılarını (kızak, iskele, rıhtım vb.) ve bunlara yönelik yan sanayi tesislerini,

Avan Proje : Tersane yatırımına ilişkin teknik ve mali unsurları içeren ayrıntılı taslak çalışmayı,

ifade eder.

Başvuru ve İnceleme

Madde 5 – Hazinenin özel mülkiyetinde olan veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan ve imar planında tersane olarak ayrılan veya imar planı bulunmayan yerlerde tersane yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar tarafından, bu arsa ve araziler üzerinde yapılacak tersane yatırımı hakkında hazırlanan avan proje ile birlikte yatırımın yapılacağı taşınmaza ait bilgileri içeren bir dilekçe ile Müsteşarlığıa başvurularak, bu yerlerin bedeli karşılığında ön izin verilmesi, kiralama yapılması, kullanma izni verilmesi veya irtifak hakkı tesisi sretiyle kendilerine tahsisini isteyebilirler.

Müsteşarlık, talep edilen veya tersane yapılmasında yarar gördüğü taşınmazın üzerinde tersane yapılması amacıyla, yatırımcıların avan projelerini sunmaları için ilana çıkılmadan önce taşınmazın tahsisi hakkındaki mutabakatını Maliye Bakanlığından ister.

Maliye Bakanlığı, bu Tebliğ kapsamında değerlendirilmesinde ve üzerinde tersane yapılmasında sakınca bulmadığı yerler hakkında uygun görüşünü ve mutabakatını Müsteşarlığa bildirir.

İlan

Madde 6 – Bu Tebliğin 5 inci maddesi uyarınca belirlenen yerlerde tersane yapılması için Maliye Bakanlığınca ön izin verilmesine, kiralama yapılamsına, kullanma izni verilmesine veya irtifak hakkı teşisine esas olmak üzere, Müsteşarlık tarafından, avan projelerini sunmaları yatırımcılara ilan yolu ile duyurulur. İlan, Resmi Gazetede veya Türkiye genelinde dağıtımı yapılan ve günlük trajı 100.000’in üzerinde olan gazetelerde 5 gün ara ile iki kez yapılır.

İlanda

a) Yatırımın yapılacağı il, ilçe, mahalle, köy ile mevkii, pafta, ada, parsel numarası ve yüzölçümü,

b) İmar durumu,

c) Yapılacak yatırımla ilgili asgari teknik bilgiler,

d) 7 nci maddede belirtilen hususlar ile ilgili istenecek bilgi ve belgelerin neler olduğu,

e) Başvuruların hangi tarih ve saate kadar nereye yapılacağı,

yer alır.

Yatırımcıdan istenecek bilgi ve belgeler

Madde 7 – Başvurularda aşağıdaki bilgi ve belgelerin bulundurulması zorunludur.

I – Yatırımcıya ait bilgiler

a) Adı, soyadı veya ünvanı ve faaliyet konusu,

b) Tersane yatırımlarına ilişkin deneyimi,

c) Varsa, son yıla ait onaylı bilanço ve kar zarar cetveli.

d) Taşınır veya taşınmaz malvarlığı,

e) Mali durumunu açıklayabilecek diğer bilgi ve belgeler

f) Tüzel kişilerde ana sözleşme ve değişikliklerin yayımlandığı Ticaret Sicil Gazetesinin aslı veya noter tasdikli örneği,

II – Yatırım hakkındaki bilgiler

a) Yapılacak yatırıma ilişkin teknik bilgiler,

– Kapalı atölyeler ve işlevleri,

– Ana ve yardımcı makine donatımı,

– Tesisin deniz kısmında yer alacak yatırım ve donatımların özellikleri,

– Toplam istihdam kapasitesi,

– Üretilecek gemi cinsleri ve en büyük gemi kapasitesi (DWT),

– Hedeflenen çelik işleme kapasitesi (ton/yıl),

– Seçilen alana kurulacak tesise ait yerleşim planı,

– Ön fizibilite raporu,

b) Projedeki yatırımların hangi sürede bitirileceği, varsa aşamaları ve öngörülen maliyeti ve kapasitesi (termn programı),

c) Yatırım için planlanan finansman kaynağı (öz kaynak veya kredi).

Proje değerlemesi

Madde 8- Yatırımcılar tarafından verilen avan projeleri Müsteşarlıkça değerlendirilerek, uygun bulunanlar, bu projelerin uygulanacağı taşınmazlar hakkında ön izin verilmesi, kiralama yapılması, kullanma izni verilmesi veya irtifak hakkı tesis edilmesi için Maliye Bakanlığına gönderilir.

Aşağıdaki koşulların herhangi birinin varlığı halinde, ilan yapılmadan avan proje hazırlanması ve Müsteşarlığa verilmesi konusunda yatırımcılara ön izin verilebilir.

a) Yatırım yapılması talep edilen taşınmazın ½ mülkiyetinin yatırımcıya ait olması koşuluyla, yatırımcıya ait taşınmazın bitişliğinde buluna Hazinenin özel mülkiyetindeki veya Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlar hakkında bu yatırımcıya,

b) 31.12.2003 tarihinden önce ilgili idarelerin izni olmaksızın yatırım yapılarak işitilen ve Müsteşarlık tarafından muhafazası uygun görülen yatırımların bulunduğu yerler hakkında, bu yerlerde yatırım yapmış yatırımcı/yatırımcılara,

c) Müsteşarlık tarafından uygun görülecek tevsii yatırımları için yatırımcı/yatırımcılara,

d) 31.12.2003 tarihinden önce yatırımcı tarafından, 1/1000 ölçekli imar planı Bayındırlık ve İskan Bakanlığına (Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü), uygulama projeleri de Ulaştırma Bakanlığına (DLH İnşaatı Genel Müdürlüğü) onaylatılmış ise, bu yatırımlara ilişkin işlemleri yerine getirmiş olan yatırımcı / yatırımcılara,

2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 51 nci maddesinin (g) fıkrası uyarınca bedeli karşılığında kiralama yapılması veya kullanma izni verilmesi ya da irtifak hakkı tesis edilmesi için Müsteşarlık tarafından doğrudan Maliye Bakanlığına teklifte bulunur.

Ön izin kiralama, kullanma izni ve irtifak hakkı

Madde 9 – Müsteşarlık tarafından, avan projesi uygun görülen yatırımcı / yatırımcıların Maliye Bakanlığına bildirilmesini müteakip, yatırım yapılacak yerin onaylı imar planı ve bu yer üzerinde yapılacak tesislere ilişkin uygulama projelerinin hazırlanması ve benzeri işlemlerin yerine getirilmesi amacıyla, Maliye Bakanlığınca belirlenen koşullarla ve bedeli karşılığında, bu yatırımcılar arasında 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 51 inci maddesinin (g) fıkrası uyarınca bir yıl süreli ön izin ihalesi yapılır. Gerekli hallerde bu süre Maliye Bakanlığınca bedeli karşılığında uzatılabilir.

Yatırımcı ön izin süresi içinde yükümlülüklerini yerine getirmediği veya yatırım yapmaktan vazgeçtiği takdirde ön izni iptal edilir ve tahsil edilen ön izin bedeli de iade edilmez.

Yatırımcı ön izin süresi içinde yükümlülüklerini yerine getirdiği takdirde, Mlaiye Bakanlığından kiralama yapılması, kullanma izni verilmesi veya irtifak hakkı tesis edilmesi talebinde bulunur.

Bedel

Madde 10 – Yatırım yapılacak taşınmazın ön izin kira, kullanma izni veya irtifak hakkı bedeli:

Ön izin bedeli; İlk veya uzatılan dönemlere ilişkin yıllık tahmini ön izin bedeli, toplam proje maliyet bedelinin %05 (binde beş)’inden az olmamak üzere Maliye Bakanlığınca belirlenir.

Kira bedeli; İlk yıl tahmini kira bedeli, toplam proje maliyet bedelinin %5 (yüzde beş)’inden az olmamak üzere Maliye Bakanlığınca belirlenir.

Kullanma İzni bedeli ; İlk yıl tahmini kullanma izni bedeli, toplam proje maliyet bedelinin %1 (yüzde bir)’inden az olmamak üzere Maliye Bakanlığınca belirlenir.

İrtifak hakkı bedeli; İlk yıl tahmini irtifak hakkı bedeli, toplam proje maliyet bedelinin %1 (yüzde bir)’inden az olmamak üzere Maliye Bakanlığınca belirlenir.

Ancak, yukarıda belirtilen ön izin, kullanma izni ve irtifak hakkı bedelleri; varsa yatırıma konu taşınmazın, yoksa en yakın taşınmazın emlak vergisi asgari metrekare vergi değer esas alınarak hesaplanan değerin %1 (yüzde bir)’inden, kira bedeli ise %5 (yüzde beş)inden az olamaz.

Müteakip yıllar kira, kullanma izni ve irtifak hakkı bedelleri, bir önceki yıl kullanım bedelinin Devlet İstatistik Enstitüsünce ilan edilen Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) oranında artırılması suretiyle hesaplanır. Ancak, hesaplanan bu bedel, kullanma izni ve irtifak hakkı için yatırıma konu taşınmazın emlak vergisi asgari metrekare vergi değeri esas alınarak hesaplanan değerin %1 (yüzde bir)’inden, kira için ise %5 (yüzde beş)’inden az olamaz.

Ayrıca kiralamaya, kullanma iznine ve irtifak hakkına konu Hazine taşınmazının veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında olan yerler üzerinde gerçekleştirilecek tesislerin işletmeye geçmesinden sonra, yatırımcı tarafından, tesislerin işletilmesinden elde eidlekecek toplam yıllık brüt hasılatın %1(yüzde bir)’i Hazineye ödenir.

Yukarıda belirtilen bedelle ile hasılar payları, kalkınmada öncelikle yerlerde yüzde elli oranında indirimli olarak uygulanır.

Kira, kullanma izni ve irtifak hakkı süresi,

Madde 11- Bu Tebliğ kapsamında kalan yerler ile ilgili olarak; yatırımcı ile yapılacak olan kira sözleşmesinin süresi on yıldan; kullanma izni ve irtifak hakkı sözleşmelerinin süresi ise otuz yıldan fazla olamaz.

Kira ve kullanma izni süresi, sözleşmenin taraflarca imzalanarak noterde tasdik ettirildiği tarihte, irtifak hakkı süresi ise, hakkın tapuya tescil edildiği tarihte başlar.

Yatırıma başlama ve bitirme süreleri

Madde 12- Yatırımcı, kiralamanın yapıldığı, kullanma izninin verildiği veya irtifak hakkının tesis edildiği tarihten itibaren proje termin planında ve sözleşmede belirtilen süre içerisinde yatırıma başlamak ve bitirmek zorundadır. Aksi takdirde sözleşmesinde belirtilen cezai şart (geçen her gün için, taşınmazın emlak vergisi asgari metrekare vergi değerinin on binde üçü) uygulanır.

Yatırımın ve işletmenin denetimi

Madde 13- Maliye Bakanlığı ile Müsteşarlık, kira, kullanma izni veya irtifak hakkı süresi içerisinde, yatırım konusu taşınmazın üzerindeki yapı ve tesisleri müştereken kontrol etmeye veya ettirmeye yetkilidir.

Yapılacak kontrol ve denetimler sonucunda tespit edilen hata veye noksanlıkların, Maliye Bakanlığınca belirlenecek süre içerisinde yatırımcı tarafından giderilmesi zorunludur.

Uygulanacak hükümler

Madde 14 – Yatırımcı proje gereğince yapacağı yapı ve tesislerle ilgili her türlü izinleri yetkili mercilerden almak ve yürürlükteki mevzuat hükümlerine uymak zorundadır.

Bu Tebliğde hüküm bulunmayan hallerde, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu, bu Kanunun 74 üncü maddesine dayanılarak çıkarılan Yönetmelik, 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ile diğer ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Sözleşmede süresinin sona ermesi

Madde 15 – Yatırımcı tarafından; kiralama, kullanma izni veya irtifak hakkı sözleşmesinde belirtilen, hükümlere aykırı davranılması veya yatırımcının kendi isteğiyle yatırımdan vazgeçmesi halinde, sözleşme iptal edilir ve alınan teminatlar Hazineye irat kaydedilir.

Bu durumda, taşınmaz ile üzerindeki tüm yapı ve tesisler Hazineye intikal eder ve yatırımcı yaptığı yatırımdan dolayı her hangi bir hak, tazmina veya talepte bulunamaz.

Tebliğ olunur.

Exit mobile version