Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Özel Okul Açacak Olanlara Vergi Avantajı

Levent Gençyürek

Maliye Başmüfettişi

İzmir Defterdar Yardımcısı V.

gencyurek@yahoo.com

Özel Okul Açacak Olanlara Vergi Avantajı 

31 Temmuz 2004 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 5228 sayılı Kanunla vergi kanunlarında yapılan değişiklik ile 1.1.2004 tarihinden sonra faaliyete geçen okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve orta öğretim özel okullarının işletilmesinden elde edilen kazançlar 5 yıl süreyle gelir ve kurumlar vergisinden istisna edilmiştir. Eğitim ve öğretim işletmelerine tanınan kazanç istisnası, ticari kazanç mükellefleri ile kurumlar vergisi mükellefleri tarafından işletilen okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve orta öğretim özel okullarından elde edilen kazançlara uygulanacaktır.

Sağlanan avantajdan sadece ilköğretim çağına gelmemiş çocukların eğitimini sağlayan okullar, 6-14 yaşlarındaki çocukların eğitim ve öğretimini sağlayan okullar, en az üç yıllık öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim okulları ile engelliler için açılan okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okulları yararlanabilecektir. İstisna, okullarda eğitim-öğretim dolayısıyla elde edilen kazançlara uygulanacaktır. Bu nedenle eğitim tesislerinde yer alan kantin, büfe, kafeterya, kitap satış yeri gibi tesislerin gerek bizzat işletilmesinden gerekse kiraya verilmesinden elde edilen kazançlara istisna uygulanması söz konusu değildir. Ancak, yemek ve konaklama hizmetlerinin de okul bünyesinde verildiği ve yemek ve yatma bedelinin okul ücretine dahil olduğu durumlarda, herhangi bir ayrıma tabi tutulmaksızın elde edilen kazanca istisna uygulanacaktır.

Yukarıda belirttiğimiz özel okullar dışında kalan öğrencileri istedikleri derslere yetiştirmek, bilgi düzeylerini yükseltmek amacıyla faaliyet gösteren dershaneler ile kişilerin sosyal, kültürel ve mesleki alanlarda bilgi, beceri, yetenek ve deneyimlerini geliştirmek veya serbest zamanlarını değerlendirmek üzere faaliyet gösteren özel öğretim kurumları (üniversiteye veya Anadolu liselerine hazırlık, bilgisayar, sürücü, dans, bale, mankenlik ve spor kursları gibi) ile öğrenci etüt eğitim merkezlerinin işletilmesinden elde edilen kazançlar hakkında istisna uygulanmayacaktır.

Diğer taraftan, Özel eğitim ve öğretim kurumlarının istisnadan yararlanabilmeleri için 1/1/2004 tarihinden itibaren faaliyete geçmiş olmaları gereklidir. 1/1/2004 tarihinden önce faaliyete geçmiş bulunan okulların işletilmesinden elde edilen kazançlar ile bu okulları 1/1/2004 tarihinden sonra devralanlar tarafından işletilmesinden elde edilen kazançlar istisna uygulaması dışında bulunmakta olup bu okullar eskiden olduğu gibi vergi ödemeye devam edeceklerdir.

Exit mobile version