Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Vergi Borcu Olanların İhalelere Katılamaması

Levent GENÇYÜREK

Maliye Başmüfettişi

İzmir Defterdar Yard.V

gencyurek@yahoo.com

Vergi Borcu Olanların İhalelere Katılamaması

4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 10 uncu maddesinin 4 üncü fıkrasının (d) bendinde Türkiye’nin veya kendi ülkesinin mevzuat hükümleri uyarınca kesinleşmiş vergi borcu olan kişi ve kurumların ihale dışı bırakılacağı hüküm altına alınarak bunların kamu ihalelerine girmeleri imkanı ortadan kaldırılmıştır. Uygulamada ihale makamları ihaleye katılmak isteyenlerden “vergi borcu yoktur” yazısını isteyerek bu belgeyi getirmeyenleri ihaleye almamaktadırlar.

Kamu ihalesine katılmak isteyen mükelleflerin vergi borcunun olup olmadığı konusunda gereken özenin gösterilmesi bir çok mükellefin mağduriyetini önleyecektir. Öncelikle, beyan üzerine alınan veya maktu olarak belirlenen vergilerin tamamı veya bir kısmı vadesinde ödenmemiş ise mükellef borçlu olarak kabul edilecek ve vergi borcu yoktur yazısı verilmeyecektir.

Kesinleşmiş ve vadesi geçmiş bir borcu olmayan ancak re’sen, ikmalen veya idarece yapılan bir  tarhiyatla karşılaşan mükelef için dava açma süresi geçirilmediği sürece vergi borcu yoktur yazısı verilebilecektir. Re’sen, ikmalen veya idarece yapılan tarhiyata karşı vergi yargısında dava açılmış ise bu dava kesin hükme (karar düzeltme aşaması dahil) bağlanıncaya kadar mükellef için kesinleşmiş vergi borcu söz konusu olmadığından vergi borcu yoktur yazısı verilebilecektir.

Diğer taraftan, vadesi geçtiği halde ödenmemiş ancak vergi idaresi tarafından taksitlendirilmiş veya tecil edilmiş vergi borçlarının belirlenmiş vadelerdeki ödemelerinin aksatılmaması halinde veya vergi borcunun tahsili ile ilgili olarak vergi dairesince yapılan her türlü işleme karşı dava açılması durumunda açılan dava kesin hükme bağlanıncaya kadar mükellefin talebi halinde kendisine  vergi borcu yoktur yazısı verilebilecektir.

Vergi Dairelerince Kamu İhale Kanununa göre ihaleye katılmak isteyen mükelleflere verilecek “vergi borcu yoktur” belgesinin yukarıda yaptığımız açıklamalar göz önünde bulundurularak mükellefin tüm veri borçlarını kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Diğer taraftan, vergi borcunun olup olmadığı belgenin düzenlendiği tarih itibariyle var olan duruma  dikkate alınarak değerlendirilmeli ilerde doğması muhtemel borçlar göz önüne alınmamalıdır.

Exit mobile version