Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Vergiciliğin Güzel Anları

Levent Gençyürek

Maliye Başmüfettişi

İzmir Defterdar Yardımcısı V.

 

Mükellef ve  Mali Müşavir açısından olduğu kadar, vergilemenin öbür tarafında yer alan vergi idaresi açısından da vergi süreci çaba ve özveriyi gerektiren bir alan. Vergi toplama işlevinin yerine getirilmesi sırasında  zaman zaman ortaya çıkan ilginç durumlar, hoş ve gelecek kuşaklara aktırılacak anılar olarak hafızalarda yerini almaktadır.

Vergi dairesini denetlemekte olan Maliye Bakanlığı denetim elemanı, mükellef dosyalarının birisinin içinde bulunan ve elle yazılarak imzalanmış olan bir dilekçeyi okurken gülümser ancak şaşkınlığını da gizleyemez.

Vergi Dairesi Müdürlüğüne hitaben yazılarak imzalanmış ve posta ile gönderilmiş olan dilekçede şu ifadeler yer almaktadır: “10.02.2000 tarihinde vefat ettiğimden bazı KDV beyannameleri ve Mart ayı içersinde vermem gereken Gelir Vergisi Beyannamesini veremiyorum. Yapmam gereken işlemlerin tarafıma bildirilmesini arz ederim”

Denetim elemanının araştırması sonucunda evrak kayıt numarası alınarak mükellefin dosyası içersine konmuş olan bu dilekçenin arkasındaki gerçek durum ortaya çıkar.Ticaret ile uğraşan babası 10.02.2000 tarihinde vefaat eden Mehmet A……. miras ile ilgili işlemleri yürütürken, vergi ile ilgili de bazı sorumlulukları olduğunu ve babası adına verilmesi gereken bazı beyannamelerin  verilmediğini öğrenince, çevresindekilere  bu konuyu açar. Biraz mürekkep yalamış az çok da muhasebe ve vergiden anlayan bir arkadaşı “Endişelenme baban adına ölüm tarihinden önceki tarihli  bir dilekçe yaz bir de babanın yerine  imza at  gönder vergi dairesine” şeklinde akıl verir.

Arkadaşının babası hayatta iken yazmış gibi dilekçe yazması önerisini yanlış anlayan Mehmet A…… babasının öldüğünü göz önüne alarak, sözü geçen dilekçeyi vergi dairesine gönderir.

Görevi dolayısıyla ülkemizin değişik yerlerinde farklı ve düşündürücü bir çok olayla karşılaşan denetim elemanı, olayın gerçek sebebini ortaya çıkarmanın rahatlığı ile ilerde belki de anılarının yer alacağı kitabın bir parçası olacak olayı hafızasına yerleştirir. Dilekçenin cevabının hangi adrese yani şehirdeki hangi mezarlığa gönderildiğini de düşünerek bir defa daha gülümser ve zorluğuna rağmen güzel bir mesleğe sahip olmanın gururu ile dosyayı kapatır.

Bayram Kargalar, sakın anneme söylemeyin!

Bugün toplar atılırken evden kaçıp

Harbiye Nezareti’ne gideceğim.

Söylemezseniz size macun alırım,

Simit alırım, horoz şekeri alırım;

Sizi kayık salıncağına bindiririm kargalar,

Bütün zıpzıplarımı size veririm.

Kargalar, ne olur anneme söylemeyin!

Orhan Veli

 

Exit mobile version