Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Emlak Vergisinde İşsizlere Sağlanan İmkânda Son Günler

Levent Gençyürek

Emlak Vergisi İşsizler

Levent GENÇYÜREK
Yeminli Mali Müşavir
gencyurek@yahoo.com

Emlak Vergisi Kanununun 8 inci maddesi uyarınca Türkiye sınırları içerisinde 200 m2 yi geçmeyen tek konutu bulunan, herhangi bir yerde ücretli olarak çalışmayan ve  hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlere ait konutlara ait emlak vergisi Bakanlar Kurulunca 2004 yılı için sıfır olarak belirlenmiştir. Yapılan düzenlemeye göre, ticari, zirai, serbest meslek kazancı, banka faizi, kira, hisse senedi kâr payı  vb. dolayısıyla herhangi bir geliri bulunmadığı gibi herhangi bir yerde de ücretli olarak çalışmayan (işsiz) kişiler sahip oldukları tek konutun büyüklüğü 200 m2 yi aşmıyor ise  bu konut için 2004 yılında emlak vergisi ödemeyeceklerdir. Bu imkân sadece konut için getirilmiş olup arsa ve arazileri kapsamamaktadır.

Birden fazla meskeni olanlar veya birden fazla meskende hisseye sahip olanlar ile sahip oldukları tek konutun büyüklüğü 200 m2 yi geçenler bu imkândan yararlanamazlar ve sahip oldukları konutların tamamı için emlak vergisi öderler. Belirli zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler (yazlık) kapsam dışı olup bunlar emlak vergisine tabidir. Hiçbir geliri olmayanlar tek konut yanında gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olmaları durumunda yine sahip oldukları tek konut için emlak vergisi ödemezler.

Örneğin, hiçbir geliri olmayan bir ev hanımı Çiğli de bulunan 110 m2 bir konut dışında başka bir konuta veya yazlığa sahip değilse konutu için emlak vergisi ödemeyecektir. Konutun yanında

Aydın da boş bir arsaya sahip olması durumunda da arsadan bir gelir elde etmediği için konutundan dolayı emlak vergisi ödemeyecek ancak arsanın emlak vergisini ödeyecektir. Ancak, sahip olduğu konutu kiraya veren ev hanımı ise kira geliri elde ettiğinden hiçbir geliri olmamak şartını ihlal etmesi dolaysıyla konuta ait emlak vergisini ödeyecektir.

Hiçbir geliri olmadığını beyan eden mükelleflerin, 200 m 2 yi geçmeyen tek konut için emlak vergisi ödememeleri için ücret geliri, ticari, sınai ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, menkul ve gayrimenkul geliri, faiz ve temettü geliri veya benzeri türde bir gelirinin olmaması gerekmektedir.

Emlak vergisi avantajından yararlanmak isteyen mükelleflerin, belediye gelir müdürlüklerinden temin edecekleri formu doldurarak ilgili belediyeye vermeleri gerekmektedir. Ayrıca, formun ekinde ikametgâhlarının bulunduğu yer vergi dairesinden gelir vergisi mükellefi olmadıklarına, T.C. Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüklerinin ilgili birimlerinden aktif sigortalı bulunmadıklarına dair alınan belgeler de bulunacaktır.

Hiçbir geliri bulunmayanların sahip oldukları tek konut için 2004 yılında emlak vergisi ödemekten muaf olmaları için yukarıda belirtilen belgeleri 31.12.2004 tarihine kadar ilgili belediyelere vermeleri gerekmektedir. İstenen belgeleri bir form ile birlikte zamanında konutun bulunduğu yer belediyesine verenler sahip oldukları tek konutla ilgili olarak 2004 yılı için emlak vergisi ödemeyecekler eğer ödemişlerse iade alacaklardır. Hiçbir geliri olmadığını beyan eden “Yeşil Kart” a sahip olanların yukarıda sayılan sosyal güvenlik kurumlarından alacakları aktif sigortalı olmadıklarına dair alacakları belge yerine, sahip oldukları “Yeşil Kart”ın bir örneğini ilgili belediyelere vermeleri yeterli bulunmaktadır.

Yıl sonuna kadar form ekinde ilgili belgeleri vermeyen mükellefler ise bu haktan yararlanamayacak ve 2004 yılı için emlak vergisi ödemekle yükümlü olacaklardır.

Exit mobile version