Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Katma Değer Vergisi Sirküleri / 22

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

Konusu : İhracattan doğan KDV iade alacağının mal veya hizmet alınan mükelleflerin vergi borcuna mahsubunun talep edilmesinden sonra bu talepten vazgeçilerek nakden iade istenilemeyeceği hakkında
Tarihi : 06.01.2005
Sayısı : KDV-22/2005-22
İlgili olduğu maddeler : Katma Değer Vergisi Kanunu madde 11 ve 32

Bakanlığımıza intikal eden olaylardan, KDV iade alacaklarını mal veya hizmet aldığı mükelleflerin vergi borcuna mahsubunu talep eden iade hakkı sahiplerinin daha sonra mahsup talebinden vazgeçerek alacağın nakden ödenmesini istedikleri, bu talebin tereddütlere ve farklı uygulamalara yol açtığı anlaşılmaktadır.

2- Mahsuben İade Uygulaması

84 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin “I/1.1.1. Mahsup Yoluyla İade” başlıklı bölümünde: “Katma değer vergisi iade alacağının hak sahibi mükellefin kendisinin, ortaklarının veya mal ya da hizmet satın aldığı kişilerin vergi borçlarına, ithalat sırasında uygulanan vergilere, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) prim borçlarına mahsubu talepleri miktarına bakılmaksızın inceleme raporu ve teminat aranılmadan yerine getirilir.

İade alacağı öncelikle mükellefin ithalde alınanlar dışındaki vergi borçlarına mahsup edilir. Artan bir miktar olursa mükellefin isteğine bağlı olarak; kendisinin, ortaklarının veya mal ya da hizmet satın aldığı mükelleflerin ithalde alınanlar dahil vergi borçlarına veya SSK prim borçlarına mahsup yapılır.” açıklaması yer almaktadır.

Söz konusu Tebliğin “I/1.1.2. Mahsup Talebi” başlıklı bölümünde ise: “Mahsup talebinin geçerlik kazanabilmesi için talebin bir dilekçe ile yapılması şarttır. İade alacağının sonraki dönemlerde muaccel hale gelecek vergi borçlarına mahsubunun da talep edilmesi mümkündür. Ancak bu borçlar muaccel hale geldikçe mahsup talebinin, muaccel hale gelen her borç için ayrı dilekçe verilmek suretiyle yenilenmesi gerekir.

Mahsup dilekçesi ve iade için aranan belgelerin katma değer vergisi beyannamesi ile birlikte vergi dairesine ibraz edilmiş olması kaydıyla, vergi dairelerince yapılan işlemler sırasında meydana gelen gecikme nedeniyle zamanında mahsubu yapılamayan vergiler için gecikme zammı uygulanmaz. Belgelerin beyanname verdikten sonra tamamlanması halinde, belgelerin vergi dairesine verildiği tarih itibariyle işlem yapılır.

Ancak KDV iadesi için mahsup talep dilekçesi dışında gerekli diğer belgelerin ibraz edilmiş olması halinde, aksine talepte bulunuluncaya kadar, mükellefin kendi vergi borçları için mahsup talebinde bulunduğu kabul edilir. İadeye hak kazanılan tutarla sınırlı olmak üzere, mükellefin belgelerini ibraz ettiği tarih itibariyle vadesi geçmiş vergi borçlarına bu tarihten sonra gecikme zammı uygulanmaz, bu tarihten sonra muaccel olacak vergi borçları için ise gecikme zammı hesaplanmaz.” açıklamalarına yer verilmiştir.

3. Mahsup Talebinden Vazgeçilerek Nakden İade İstenilmesi

Yukarıda açıklanan nedenlerle, lehine mahsup talebinde bulunulan mükellefin mahsuba konu borcu ödenmediği sürece, iade hakkı sahibi mükellefin, mal ya da hizmet satın aldığı mükellefler lehine yaptığı mahsup talebinden vazgeçmesi ve bu tutarın kendisine nakden ödenmesini istemesi mümkün bulunmamaktadır. Ancak mahsup talebinden sonra, mahsubu istenen vergi borcunun nakden veya başka bir geçerli mahsup talebinin işleme konulması suretiyle ödenmesi halinde, lehine mahsup talebinde bulunulan mükellefin de onayı ile bu tutar için nakden iade talebinde bulunulabilecektir.

Duyurulur.

Osman ARIOĞLU
Bakan a.
Gelirler Genel Müdürü
Exit mobile version