Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Katma Değer Vergisi Sirküleri / 23

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

Konusu : 2004/8301 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2005 tarihinden itibaren eğitim-öğretim hizmetlerinde KDV oranının % 18’den % 8’e indirilmesi nedeniyle, hizmetin bu tarihten sonra ifa edilen kısmına ait KDV farkının iadesi hakkında.
Tarihi : 06.01.2005
Sayısı : KDVK – 23 / 2005 -23 /
İlgili olduğu maddeler : Katma Değer Vergisi Kanunu Madde 8/2, 28 ve 29/4

29.12.2004 tarih ve 25685 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2004/8301 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına ekli Kararın 4 üncü maddesi ile üniversite ve yüksek okullarda ve 625 ve 2828 sayılı Kanunlar ile 573 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında verilen eğitim ve öğretim hizmetlerinde uygulanacak KDV oranı 1.1.2005 tarihinden geçerli olmak üzere % 18’den % 8’e indirilmiştir.

Buna göre yukarıda belirtilen kapsamda faaliyet gösteren kurs ve benzeri eğitim ve öğretim işletmelerinde 1.1.2005 tarihinden sonra ifa edilen hizmetler için düzenlenecek fatura ve benzeri belgelerde hizmet bedeli üzerinden % 8 KDV hesaplanacaktır.

Kararname kapsamına giren eğitim ve öğretim hizmetlerinin bir kısmı 2004 ve 2005 yıllarının belirli aylarını içine alan dönemler itibariyle verilmektedir. Dönemin tamamına ait bedeli peşin ödemek isteyenler adına 2004 yılı içinde düzenlenen belgelerde katma değer vergisi % 18 oranına göre hesaplanmıştır. Bu işlemlerde kısım kısım hizmet ifası söz konusu olduğundan, hizmetin 1.1.2005 tarihinden sonra ifa edilen kısmının % 8 oranına tabi olması, bu nedenle eğitim ve öğretim hizmetinin bedelini peşin ödeyenlere, hizmetin 1.1.2005 tarihinden sonra ifa edilen kısmına ait 10 puanlık katma değer vergisi farkının iade edilmesi gerekmektedir.

Öğrenci, kursiyer veya velilere 10 puanlık KDV farkının nasıl iade edileceğine ilişkin açıklamalar aşağıdadır.

2-YASAL ÇERÇEVE:

Katma Değer Vergisi Kanununun:

-10 uncu maddesinin (b) ve (c) bentleri gereğince, bir aydan fazla süreyi kapsayan eğitim ve öğretim hizmetlerinde, katma değer vergisinin aylık vergilendirme dönemleri itibariyle kısım kısım hizmet ifası söz konusudur. Ancak başlangıçta hizmet bedelinin peşin alınması halinde fatura düzenleneceği ve faturada gösterilen bedel üzerinden KDV hesaplanıp beyan edileceği tabiidir.

-8/2 nci maddesinde, fazla ve yersiz ödenen vergilerin Maliye Bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslara göre ilgililere iade edileceği hükme bağlanmıştır. Bu yetkiye dayanılarak fazla ve yersiz ödenen vergilerin iadesine ilişkin usul ve esaslar, indirim hakkına sahip olmayanlar için 23 Seri No.lu, indirim hakkına sahip olanlar için 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerinde düzenlenmiştir.

-29/4 üncü maddesinde Maliye Bakanlığına, vergi indirimi uygulamasından doğabilecek aksaklıkları, vergi mükerrerliğine ve vergi muafiyetine yer vermeyecek şekilde giderme ve vergi indirimine ilişkin usul ve esasları düzenleme konusunda yetki verilmiştir.

Bu hükümler gereğince eğitim ve öğretim hizmetlerinin 1.1.2005 tarihinden sonra ifa edilen kısmına ilişkin olarak oran indiriminden doğan farkın, öğrenci, kursiyer veya velilere iadesinin aşağıdaki açıklamalar çerçevesinde yerine getirilmesi gerekmektedir.

3- İADE UYGULAMASI:

Eğitim ve öğretim hizmetine ilişkin bedeli peşin almış olanlar bu ücrete % 18 KDV uygulamış olduklarından hizmetin 1.1.2005 tarihinden sonra ifa edilen kısmına ait 10 puanlık KDV farkının öğrenci, kursiyer veya velilere iade edilmesi gerekmektedir. Bu fark aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.

-Eğitim ve öğretim hizmetinin toplam süresine ilişkin KDV hariç bedel hizmetin ifa edileceği toplam ay sayısına bölünerek 1 aya isabet eden KDV hariç tutar bulunacaktır.

-Bu tutar, 1.1.2005 tarihinden sonra hizmetin ifa edileceği ay sayısı ile çarpılacaktır.

-Bu işlem sonunda bulunan tutarın % 10’u alınarak iade edilecek KDV hesaplanacaktır.

Örnek:

Üniversitelere hazırlık kursları veren bir dershane Ekim/2004 – Mayıs/2005 arasındaki 8 aylık döneme ilişkin peşin kurs ücretini KDV dahil 7.080 YTL (7.080.000.000 TL) olarak belirlemiştir. Bu dershane iade edilecek vergiyi aşağıdaki şekilde hesaplayacaktır.

-KDV Hariç Toplam Bedel: 7.080 / 1,18 = 6.000,-

-KDV Hariç 1 Aya İsabet Eden Tutar: 6.000 / 8 = 750

-%8 Oranı Uygulanacak Ay sayısı (Ocak-Mayıs 2005)= 5

-%8 Oranı Uygulanacak Tutar: 750 x 5 = 3.750

-İade Edilmesi Gereken KDV: 3.750 x %10 = 375,- YTL

İade tutarı hesaplandıktan sonra öğrenci, kursiyer veya veli ile eğitim kurumu birlikte 23 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde belirtildiği şekilde vergi dairesine başvurarak iade talebinde bulunacaktır. Fazla vergiye muhatap olanların indirim hakkına sahip olmadığının tespit edilmesi halinde bu vergi, öğrenci, kursiyer veya veliye intikal ettirilmek üzere eğitim hizmetini veren işletmeye iade edilecektir. Öte yandan eğitim ve öğretim hizmeti veren işletmelerin fazla vergiyi doğrudan iade etmek istemeleri halinde aşağıdaki şekilde hareket edilecektir.

-Eğitim hizmetini veren işletme öğrenci, kursiyer veya veli adına iade edilecek tutarı ihtiva eden bir gider pusulası düzenleyecektir.

-Bu pusulada; “Adıma düzenlenen ….tarih ve …. sayılı faturada % 18 olarak hesaplanan katma değer vergisinin, 2004/8301 sayılı Bakanlar Kurulu Kararındaki oran indirimi nedeniyle iade edilmesi gereken …. YTL tutarındaki kısmı, …………’ nca (eğitim hizmetini veren işletmenin adı, soyadı veya ünvanı yazılacak) tarafıma ödenmiştir.” şeklinde bir açıklama yer alacaktır.

– Öğrenci, kursiyer veya velinin adı, soyadı, vergi kimlik numarası ve imzasının yer aldığı bu belgede gösterilen iade tutarı, eğitim hizmetini veren kuruluş tarafından belgenin düzenleme tarihini içine alan vergilendirme dönemine ait KDV beyannamesinin 33 üncü satırında indirim konusu yapılacaktır.

Öte yandan eğitim hizmeti, katma değer vergisi mükellefleri tarafından indirim hakkı tanınan işlemlerinde kullanılmak üzere satın alınmışsa hesaplanacak fazla verginin iadesi 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (I) bölümündeki açıklamalar çerçevesinde gerçekleştirilecektir.

Duyurulur.

Kemal UNAKITAN
Maliye Bakanı
Exit mobile version