Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Damga Vergisi Sirküleri / 14

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

Konusu : Menşe Şahadetnameleri.
Tarihi : 14.01.2005
Sayısı : DV-14/2005-1/ Menşe şahadetnameleri.
İlgili olduğu maddeler : 488 sayılı Kanunun 1, 3, 22 ve 26 ncı maddeleri, bu Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “III. Ticari işlemlerde kullanılan kağıtlar” başlıklı bölümünün (2) numaralı fıkrasının (a) bendi.

1-Giriş3285 sayılı Kanun uyarınca düzenlenen menşe şahadetnamelerine ait damga vergisinin beyan ve ödenmesine ilişkin açıklamalar bu sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.

2-Yasal Düzenleme

Madde 1- Bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga Vergisine tabidir.

Bu kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade eder.

Yabancı memleketlerle Türkiye`deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtlar, Türkiye`de resmi dairelere ibraz edildiği, üzerine devir veya ciro işlemleri yürütüldüğü veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalanıldığı takdirde vergiye tabi tutulur.

Madde 3 – Damga Vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerdir.

Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların Damga Vergisini kişiler öder.

Yabancı memleketlerle Türkiye`deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtların vergisini, Türkiye`de bu kağıtları resmi dairelere ibraz eden, üzerlerinde devir veya ciro işlemleri yapanlar veya harhangi bir suretle hükümlerinden faydalananlar öderler. Ancak bunlardan ticari veya mütedavil kağıt mahiyetinde bulunanların vergisini, bunları en evvel satan veya kabul veya başka suretle kullanan kişiler öderler.

Madde 22 – Makbuz karşılığı ödemelerde Damga Vergisi;

a) Maliye Bakanlığınca belirlenen mükellefler, kurum ve kuruluşlar tarafından bir ay içinde düzenlenen kağıtların vergisi, ertesi ayın yirminci günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve yirmialtıncı günü akşamına kadar ödenir.

b) (a) bendi dışındaki hallerde, kâğıdın düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve aynı süre içinde ödenir.

Maliye Bakanlığı, bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esasları belirlemeye, lüzum göreceği işlemlere ilişkin kâğıtlara ait verginin yukarıdaki sürelere bağlı kalmaksızın ve beyanname aranmaksızın kâğıdın düzenlenmesinden önce veya noterlerce işleme tâbi tutulması sırasında ödenmesi zorunluluğunu getirmeye, vergiyi işlem anında ilgili kamu kurum veya kuruluşuna makbuz karşılığı ödettirmeye yetkilidir.

Madde 26 – Resmi dairelerin ilgili memurları kendilerine ibraz edilen kağıtların Damga Vergisini aramaya ve vergisi hiç ödenmemiş veya noksan ödenmiş olanları bir tutanakla tespit etmeye veya bunları tutanağı düzenlemek üzere, vergi dairesine göndermeye mecburdurlar.

Damga Vergisi Kanununa Ekli (1) Sayılı Tablo

III. Ticari işlemlerde kullanılan kağıtlar:
2.Ticari belgeler:
a)Menşe ve Mahreç şahadetnameleri (6,50 YTL)

3- Menşe Şahadetnamelerine Ait Damga Vergisinin Beyan ve Ödenmesine İlişkin Uygulama.

488 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin son fıkrasının Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak 3285 sayılı Kanun uyarınca düzenlenen menşe şahadetnamelerine ait damga vergisinin aşağıdaki şekilde beyan edilip ödenmesi uygun görülmüştür.

Menşe şahadetnamelerinin;

1- Belediyeler tarafından düzenlenmesi halinde, bunlara ait damga vergisinin belediyeler tarafından kişilerden peşin olarak makbuz karşılığı tahsil edilmesi, bu şekilde bir ay içinde tahsil edilen damga vergilerinin belediyeler tarafından ertesi ayın yirminci günü akşamına kadar bir beyanname ile bildirilmesi ve yirmialtıncı günü akşamına kadar ödenmesi,

2- Muhtarlıklar tarafından düzenlenmesi halinde, bunlara ait damga vergisinin Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerinde menşe şahadetnamesinin sağlık raporuna çevrilmesinden önce, kişiler tarafından vezne alındısı ile vergi dairelerine (veya mal müdürlüklerine) ödenmesi veya Defterdarlık ya da Mal Müdürlüklerinin görevlendireceği yetkili memurlara tahsildar alındısı karşılığında ödenmesi,

3- Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerince talep edilmesi durumunda, söz konusu kağıtlara ilişkin damga vergisinin tayin edecekleri bir sayman mutemedi aracılığı ile makbuz karşılığı tahsil edilmesi ve ilgili saymanlığa yatırılması,

Uygun bulunmuştur.

Duyurulur.

Osman ARIOĞLU
Bakan a.

Gelirler Genel Müdürü

Exit mobile version