Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Kültürel Zenginliğimizin Korunması ve Desteklenmesi

Levent Gençyürek

Maliye Başmüfettişi

İzmir Defterdar Yardımcısı V.

9 Eylül Üniversitesi İşletme Fak.Öğretim Görevlisi

Günlük yaşamın iş, ev ve diğer sorumluluklar arasında  geçen koşuşturması içersinde durup soluk almanın yollarından birisi de müzik dinlemek. Kültürel yaşam içerisinde önemli bir yer tutan müziğe ulaşma ve canlı olarak verilen konserleri izleme konusunda, diğer büyük şehirler gibi İzmir’de bir avantaja sahip. Başarı ve güzelliklerle dolu 30 yılı geride bırakan İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), sadece İzmir’de değil tüm Ege’de klasik batı müziğini sevenler için önemli bir kurum.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrasının aynı zamanda Viyolonsel sanatçısı da olan genç müdürü Hakan CEM’in ifadesi ile “…dünyayı bilginin yanı sıra sanat yoluyla da anlamak ,anlamlandırmak ve ondan haz almak çok daha güçlü ilişkileri ve yepyeni nesilleri yaratacaktır.” Bu anlayışı temel alan İZDSO, yıllık olarak hazırlanan konser programları ile müzik severlere alanlarında çok başarılı solistleri ve önemli eserleri dinleme imkânını sağlamaktadır. İZDSO haftalık konserleri yanında, ilçe ve köylerde verdiği konserler, müzik atölyesi ve çocuklarla senfoni eğitim konserleri gibi etkinliklerle klasik müziğin sevilmesi ve yaygınlaşması için elinden gelen çabayı göstermektedir.

İZDSO’nun Şef Gürer AYKAL yönetimindeki Yeni Yıl Konseri, bir taraftan icra edilen eserlerin güzelliği diğer taraftan da dinleyiciler arasından seçilen kişilerin orkestrayı kısa bir süre için yönetmesinden dolayı, konser çıkışı dinleyicilerin “iyi ki gelmişim” dediği bir sanat gösterisi haline geldi. Brahms’ın “onlar benim gerçek çingene çocuklarımdır; gerçi ben yaratmadım o dansları ama uzun zaman sütle, ekmekle besledim ve büyüttüm!” dediği Macar Dansları yanında Strauss’un Güzel Mavi Tuna Valsini dinlerken eski günleri, Mülkiyede okuduğumuz yıllar ve alışkanlık haline getirdiğimiz Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konserlerini hatırlayarak , bazı şeylerin yıllar geçse de güzelliğini ve önemini kaybetmediğini düşündük.

İZDSO yeni yılda da sanat adına güzel şeyler yapacağının müjdesini yılın ilk konseri ile verdi. Türkiye’nin “harika çocuğu”, dünyanın en geniş repertuara sahip piyanisti ve Devlet Sanatçısı İdil BİRET, Lizst’in Piyano Konçertosunu seslendirip ayakta alkışlarla dört defa sahneye davet edilirken, salondakilerin yüz ifadeleri böyle bir konserde bulunmaktan dolayı duydukları heyecanı dışa vuruyordu.

Devlet imkânları yanında, gerçek ve tüzel kişilerin yapacağı katkılar ile İZDSO 2005 yılında daha büyük ve önemli projelere imza atacaktır. Yeni yıl konserinin ana sponsoru CMS Jant Sanayi A.Ş gibi firmaların sanata ve sanatçıya olan destekleri, ulusal kültürümüzün gelişmesi açısından alkışlanacak ve takdir edilecek davranışlardır.

Diğer taraftan, sanat faaliyetlerini destekleyen mükelleflere sağlanmış olan vergisel avantajların da bu tür yardımları özendirici etkisini göz önünde bulundurmak gerekir .Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesi ve Kurumlar Vergisi Kanununun 14 üncü maddesine göre, genel ve katma bütçeli kuruluşlar, belediyeler, kamu yararına çalışan dernekler ve vergi muafiyeti tanınan vakıflar tarafından yapılan güzel sanatlar alanındaki üretim ve etkinlikler ile opera, bale ve konser gibi etkinliklerin sergilendiği salonların yapımı,bakım ve onarımı için yapılan harcamalar ve bu amaçla yapılan her türlü bağış ve yardımların tamamı (%100’ü) vergiye tabi kazançtan indirilebilmektedir.

Bir kentin  tarihsel geçmişi, konumu ve yerleşim yapısı yanında canlı bir kültür ve sanat yaşantısı ile desteklenirse “Dünya Şehri” olabileceğini göz önünde bulundurarak Orkestramıza sahip çıkmalıyız. Günler süren yoğun çalışmalar sonucunda ortaya çıkardıkları güzellikleri görmek için eşimizi,çocuğumuzu,arkadaşımızı yanımıza alıp salonu doldurmalı ve bize yaşattıkları ve hayatımızı daha anlamlı kılan şeyler için istedikleri tek şey olan alkışı onlardan esirgememeliyiz. Ülkemizin kültürel zenginliği ve gelecek kuşakların daha iyi şartlarda yaşaması için imkanlarımızı kullanmaktan kaçınmazken, sağlanmış vergisel avantajı da göz ardı etmeyerek bunu değişik platformlarda dile getirmeliyiz.

Meraklıları için kısa birkaç bilgi;

– Büyük besteci Barok, Ahmet Adnan Saygun ile Anadolu’yu günlerce katır sırtında dolaşarak birlikte Macar-Türk müziği üzerine araştırmalar yapmışlardır.

– Cenazeye pek katılan olmaması ve katılanlarında yağmurdan dolayı kısa sürede cenaze merasiminden ayrılmalarından dolayı Mozart ‘ın  gerçekte nerede gömülü olduğu bilinmemektedir.

– Antonio Vivaldi besteciliğinin yanı sıra papazdı ve kızıl saçlarından dolayı kendisine “Kızıl Papaz” denirdi.

Exit mobile version