Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Beyannamenin Mali Müşavire İmzalatılması Zorunluluğu

Levent Gençyürek

Beyannamenin Mali Müşavire İmzalatılması

Levent GENÇYÜREK
Yeminli Mali Müşavir
levent.gencyurek@atlasymm.com.tr

Kurumlar vergisi mükellefleri ile ticari, zirai ve mesleki kazancı nedeniyle gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükelleflerinden belirlenmiş hasılat tutarlarını aşanların beyannamelerini Serbest Muhasebeci Mali Müşavire (meslek mensubu) imzalatma zorunlulukları bulunmaktadır. İkinci sınıf tacirlerden; alım satım veya imalat faaliyetinde bulunanlardan 2004 yılı satışlarının tutarı 102  Milyar 790 Milyon lirayı, diğer işlerle uğraşanlardan 2004 yılı  gayrisafi iş hasılatlarının tutarı 51 Milyar 395 Milyon lirayı ve serbest meslek faaliyetinde bulunanlardan da 2004 yılı gayrisafi hasılatları tutarı 73 Milyar 421 Milyon lirayı aşmayanlar 2005 yılında beyannamelerini mali müşavire imzalatmak zorunda değildirler.

Yukarıda belirtilen parasal sınırlar her yıl Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca tespit edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanmaktadır. Ayrıca, özel kanunlarına göre kurulan kooperatifler ile bunların oluşturdukları birlikler meslek mensuplarına imzalatma zorunluluğu kapsamından çıkarılmıştır. Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta; vergi beyannamelerinin imzalanması açısından kurumlar vergisi mükellefi olanlar (anonim, limited şirketler vb.) ile birinci sınıf tüccarlar için bir alt sınırın bulunmamasıdır. Bu mükellefler, hasılat tutarlarına bakılmaksızın beyannamelerini yetki almış meslek mensuplarına imzalatmak zorundadırlar.

İmza kapsamında  yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri ile muhtasar beyannameler ve katma değer vergisi beyannameleri bulunmaktadır. Gelirleri ücret, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ile sair kazanç ve iratlardan oluşan gelir vergisi mükelleflerine ait beyannamelerin imzalatılması zorunlu değildir. Diğer taraftan, gelir ve kurumlar vergisinden muaf olan mükelleflerin, muhtasar ve katma değer vergisi beyannamelerini meslek mensuplarına imzalatma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Beyannamelerini meslek mensuplarına imzalatmaları gerektiği halde imzalatmayan mükellefler hakkında, Vergi Usul Kanunu’nun ilgili hükümlerine göre cezai işlem yapılması yanında re’sen takdiri gerektiren bir durum olduğundan vergi dairelerince takdir komisyonuna başvurulacaktır.

Meslek mensupları, mükellef tarafından kendilerine ibraz edilen belgelerin, Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri ile genel muhasebe kurallarına uygun ve doğru olarak yasal süresi içinde, kanuni defterlere kaydedilmesinden ve mali tablolara aktarılmasından sorumludurlar. Meslek mensupları, bilerek kullandıkları veya harici araştırmayı gerektirmeden sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı olduğu anlaşılabilen belgelerden de (naylon fatura) sorumlu olacaklardır. Meslek mensupları, beyannamelerini imzaladıkları mükelleflerce ibraz edilen belgelerde yer alan bilgilerin kanuni defterlere ve defterlerdeki bilgilerin mali tablolara uygunluğundan da sorumludurlar. Meslek mensuplarının sorumlulukları kapsamına giren yukarıda belirtilen işlemlerden dolayı bir vergi kaybı ortaya çıktığı takdirde, beyannameyi imzalayan meslek mensubu kayba uğratılan vergi, ceza ve gecikme faizlerinden mükellefle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olacaktır.

Müşterek ve müteselsil sorumluluğu vergi inceleme raporu ile tespit edilen meslek mensupları hakkında vergi dairelerince yapılacak takibat, vergi ve ceza tahakkukunun kesinleşmesinden sonra başlatılacak ve tahakkuku kesinleşen vergi ve cezanın tahsiline yönelik olacaktır. Sorumluluğu tespit edilen meslek mensupları ile ilgili takibat, bu meslek mensuplarının bağlı bulunduğu vergi dairelerince yerine getirilecektir.

Exit mobile version