Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Vergi Usul Kanunu Sirküleri / 15

Vergi Usul Kanunu Sirküleri / 15

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

Konusu : e- Beyanname
Tarihi : 14/02/2005
Sayısı : VUK-15/2005-2/e-Beyanname-1
İlgili olduğu maddeler : 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 5228 sayılı Kanunla
değişik 28 ve mükerrer 257 nci maddeleri

1. Giriş:

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 5228 sayılı Kanunun 8 inci maddesiyle değişik mükerrer 257 nci maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendinde yer alan düzenleme ile Maliye Bakanlığı, vergi beyannameleri ve bildirimlerinin internet ve diğer elektronik bilgi iletişim araç ve ortamında doğrudan mükellefler tarafından gönderilmesine izin verebileceği veya zorunluluk getirebileceği gibi, bunların yetki verilmiş gerçek ve tüzel kişiler aracılığıyla gönderilmesine izin vermeye veya zorunluluk getirmeye de yetkili kılınmıştır.

Bu yetkiye istinaden yayımlanan 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile;

– 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu uyarınca çıkarılan tebliğlere göre, aktif büyüklükleri ve net satış hasılatları belli bir tutarın üzerinde olması nedeniyle beyannamelerini meslek mensubuna imzalatmak zorunluluğunda bulunmayan mükelleflerin, tam otomasyona geçmiş vergi dairelerine verilecek beyannamelerini elektronik ortamda kendileri veya meslek mensupları aracılığı ile gönderebilecekleri,

– Aktif büyüklükleri veya net satış hasılatları nedeniyle, beyannamelerini meslek mensuplarına imzalatmak zorunluluğu bulunan mükelleflerin de tam otomasyona geçmiş vergi dairelerine verilecek beyannamelerini yetki almış meslek mensupları vasıtasıyla gönderebilecekleri

yönünde düzenleme yapılmıştır.

Beyannamelerin elektronik ortamda verilmesi uygulamasının yaygınlaştırılması ve basit usulde vergilendirilen mükelleflere ait beyannamelerin de elektronik ortamda verilebilmesini teminen aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek duyulmuştur.

2. Beyannamelerini Elektronik Ortamda Doğrudan Kendileri Gönderebilecek Mükellefler:

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 5228 sayılı Kanunla değişik mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirlenen esaslar çerçevesinde beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebilecek mükelleflere ilave olarak, 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu uyarınca çıkarılan tebliğlere göre belirlenen aktif büyüklük ile net satış tutarı ölçüleri şartı aranılmaksızın, aşağıda belirtilen mükelleflerin de istemeleri halinde beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendilerinin göndermesi uygun görülmüştür.

a) Katma Bütçeli İdareler, İl Özel İdareleri, Belediyeler ve bunlara bağlı iktisadi işletmeler, Kamu İktisadi Teşebbüsleri, Devlet ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri İştirakleri, Döner Sermayeli İşletmeler, Özerk Kuruluşlar ile Diğer Kamu Kurumları,

b) Noterler,

c) Muhasebeye ilişkin işlemleri, işletmede bağımlı olarak çalışan ve 3568 sayılı Kanuna göre ruhsat almış bulunan meslek mensupları tarafından yerine getirilen mükellefler,

d) Herhangi bir hadde ve sınırlamaya tabi olmaksızın, yeminli mali müşavirlerle tam tasdik sözleşmesi imzalamış olan mükellefler,

Bu mükelleflerin e-beyanname uygulamasından yararlanabilmeleri için, örneği 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin ekinde (Ek: 1) yer alan “Elektronik Beyanname Gönderme Talep Formu ve Taahhütnamesi”ni doldurarak, bağlı bulundukları vergi dairelerine müracaat etmeleri ve buradan kullanıcı kodu, parola ve şifre almaları yeterlidir.

Bu şekilde talepte bulunan mükelleflere, bağlı bulundukları vergi dairesince 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen esaslar doğrultusunda kullanıcı kodu, parola ve şifre teslim edilecektir.

Muhasebeye ilişkin işlemleri işletmelerinde bağımlı olarak çalışan meslek mensupları tarafından yerine getirilen mükellefler meslek mensubunun kimlik bilgileri ile ruhsat numarası ve bağlı olduğu meslek odasının adını;

Yeminli mali müşavir ile tam tasdik sözleşmesi imzalayan mükellefler ise yeminli mali müşavirin kimlik bilgileri ile ruhsat numarası, bağlı olduğu meslek odası ve tam tasdik sözleşmesinin tarih ve numarasını

belirten bir dilekçeyi ilgili vergi dairesine “Elektronik Beyanname Gönderme Talep Formu ve Taahhütnamesi” ile birlikte vereceklerdir.

3- Basit Usulde Vergilendirilen Mükelleflerin Beyannamelerinin Elektronik Ortamda Verilmesi :

Vergi Usul Kanunun mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden, Gelir Vergisi Kanununun 46 ncı maddesi gereğince bünyelerinde oluşturdukları bürolarda üyelerinin alış ve satışlarına ilişkin belgelerin kayıtlarını tutan meslek odalarının basit usulde vergilendirilen mükelleflere ait beyanname, bildirim ve eklerini elektronik ortamda göndermeleri uygun görülmüştür.

Buna göre, basit usulde vergilendirilen mükelleflere ait beyannameleri elektronik ortamda göndermek üzere aracılık yetkisi almak isteyen meslek odalarının bu sirküler ekinde yer alan “Basit Usulde Vergilendirilen Mükelleflere ait Beyannamelerin Elektronik Ortamda Gönderilmesine Aracılık Yetkisi Talep Formu ve Taahhütnamesi”ni doldurarak kanuni temsilcisi veya yetkilendirdikleri kişiler vasıtasıyla bağlı bulundukları vergi dairesine müracaat ederek kullanıcı kodu, parola ve şifre almaları gerekmektedir.

Bu şekilde talepte bulunan meslek odalarının bağlı bulundukları vergi dairesince, öncelikle meslek odasının vergi dairesindeki sicil kayıtlarında faaliyet kodunun “911203” (meslek odaları) olarak kayıtlı olup olmadığı kontrol edilecek, faaliyet kodunda farklılık var ise faaliyet kodu “911203” (meslek odaları) olarak düzeltilecektir. Bu işlemi takiben meslek odasına 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen esaslar doğrultusunda kullanıcı kodu, parola ve şifre verilecektir.

Diğer taraftan, basit usulde vergilendirilen mükelleflerin istemeleri halinde, beyannamelerini 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca aracılık yetkisi almış meslek mensupları vasıtasıyla da gönderebileceği tabiidir.

4- Yeminli Mali Müşavirler ile Tam Tasdik Sözleşmesi Düzenleyen Mükelleflerin Beyannamelerinin Elektronik Ortamda Gönderilmesi :

30 Temmuz 1995 tarih ve 22359 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan 18 Sıra No.lu Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliğinin; “I-Tasdike İlişkin Esaslar” başlıklı bölümünün “D-Tasdik İşlemi” başlıklı kısmında; “Tasdik işlemi, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin ilgili bölümleri ile mali tablolar ve bildirimlerin uygun kısımları, yeminli mali müşavirlerce imzalanıp mühürlenmek ve tasdik raporu düzenlenmek suretiyle yerine getirilecektir…” denilmek suretiyle tasdik işlemi anlatılmıştır.

Buna göre yeminli mali müşavir tasdik işlemi, tasdik raporunun düzenlenmesi ve vergi dairesine teslimi ile tekemmül etmektedir.

Yeminli mali müşavirler ile tam tasdik sözleşmesi yapmış olan mükellefler, 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen esaslar doğrultusunda bağlı bulundukları vergi dairesinden kullanıcı kodu, parola ve şifre almak suretiyle beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebilecekleri gibi, aracılık yetkisi almış olan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavir aracılığıyla da gönderebileceklerdir.

Bilindiği üzere, aylık beyannamelerde yeminli mali müşavire ait bilgilere yer verilmemektedir. Bu nedenle, yeminli mali müşavir ile tam tasdik sözleşmesi yapmış olan mükellefler tarafından elektronik ortamda verilecek aylık beyannamelerde beyannameyi düzenleyen kısmına varsa serbest muhasebeci veya serbest muhasebeci mali müşavire ilişkin bilgiler, yoksa mükellefe ilişkin bilgiler yazılacaktır.

Yıllık beyannamelerin elektronik ortamda doldurulmasında ve gönderilmesinde ise aşağıda belirtilen esaslara uyulacaktır.

a) Beyannamenin elektronik ortamda gönderilmesi işlemi yeminli mali Müşavirlerce gerçekleştirilecek ise beyannameyi düzenleyen kısmına varsa serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavire ait bilgiler yazılacak; mükellefin serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşaviri bulunmaması halinde ise bu kısma mükellefe ait bilgiler yazılacaktır. Beyannameyi gönderen kısmına ise beyannameyi elektronik ortamda gönderen yeminli mali müşavirlerin bilgileri yazılacaktır.

b) Beyannamenin elektronik ortamda gönderilmesi işlemi, beyannameyi düzenleyen serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir tarafından gerçekleştirilecek ise, beyannameyi düzenleyen kısmına serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavirin bilgileri yazılacaktır. Beyannamedeki yeminli mali müşavir kısmına ise yeminli mali müşavirlere ait bilgiler yazılacaktır.

c) Beyannamenin elektronik ortamda gönderilmesi işlemi kullanıcı kodu, parola ve şifre almış mükelleflerce yerine getirilmesi halinde, beyannamedeki yeminli mali müşavir kısmına yeminli mali müşavirlere ilişkin bilgiler yazılacaktır. Beyannameyi düzenleyen kısmına ise mükellefin bilgileri yazılacaktır.

5- Diğer Hususlar :

a) 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin; Aracılık Yetkisi Verilen Gerçek ve Tüzel Kişiler başlıklı V. bölümünde; “Yetki verilmiş meslek mensupları, aralarında hizmet sözleşmesi bulunan müşterilerine ait beyannameleri elektronik ortamda gönderebilmeleri için müşterileri ile bu Tebliğin ekinde (Ek:3) yer alan “Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi”ni, münferit talepte bulunan müşterileriyle de örneği bu Tebliğin ekinde (Ek:4) yer alan “Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmesi”ni düzenleyecekler ve sözleşmelerin bir örneğini müşterilerine verecekler, bir örneğini de gerektiğinde ibraz edilmek üzere muhafaza edeceklerdir.” denilmektedir.

Meslek mensuplarının sürekli olarak hizmet verdikleri müşterilerine ait beyannameler ile münferit olarak sadece beyanname gönderme işlemlerine aracılık ettikleri müşterilerine ait beyannameleri ayırmak üzere yıllık beyannamelerin elektronik ortamda doldurulmasına ilişkin programlarda beyannameyi düzenleyenve beyannameyi gönderen alanları açılmıştır. Buna göre, meslek mensupları sürekli hizmet verdikleri müşterilerine ait yıllık beyannamelerin doldurulmasında, beyannameyi düzenleyenalanına; münferit olarak hizmet verdikleri müşterilerine ait beyannamelerin doldurulmasında ise beyannameyi gönderen alanına kendilerine ait bilgileri yazacaklardır.

b) 240 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 03.07.1995 tarihinde tek vergi numarası uygulamasına başlanılmıştır. Belirtilen tebliğ ile getirilen uygulamanın amacı, mükelleflerin vergiye tabi faaliyetlerini aynı vergi kimlik numarası altında izlemektir. Bu nedenle, (bankalar hariç) tüm mükellefler merkez ve şubelerinde aynı vergi kimlik numarasını kullanmaktadırlar. E-beyanname gönderenlere ait ihdas edilen kullanıcı kodu, parola ve şifrelerin mükellef bazında üretilebilmesi için de vergi kimlik numarası esas alınmaktadır.

Buna göre, mükelleflere vergi kimlik numarasıyla bağlantılı olarak bir adet kullanıcı kodu, parola ve şifre verildiğinden, merkez ve şubelere ait beyannamelerin aynı kullanıcı kodu, parola ve şifre kullanılmak suretiyle gönderilmesi gerekmektedir. Bunu teminen mükellefler şubelerine ait beyannamelerini merkezde tek elden verebilecekleri gibi, kullanıcı kodu, parola ve şifrelerini şubelerine bildirmek suretiyle şubelerinin bulundukları yerden de verebilirler.

Ayrıca, 240 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bankalar her şubesi için ayrı bir vergi kimlik numarası almak zorunda olduğundan, bankalarca talep edilmesi halinde vergi dairesince her şube için ayrı kullanıcı kodu, parola ve şifre verilecektir.

c) Beyannamelerin elektronik ortamda gönderilmesi uygulaması tam otomasyona geçmiş vergi dairelerine verilecek beyannameleri kapsamaktadır.

d) Bu sirkülerde belirtilmeyen hususlar hakkında, 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen usul ve esaslara göre işlem yapılacaktır.

Duyurulur.

Kemal UNAKITAN
MALİYE BAKANI

BASİT USULDE VERGİLENDİRİLEN MÜKELLEFLERİN
BEYANNAMELERİNİN ELEKTRONİK ORTAMDA GÖNDERİLMESİNE
ARACILIK YETKİSİ TALEP FORMU VE TAAHHÜTNAMESİ

……/…./……..
………………………………………Vergi Dairesi Müdürlüğüne / Başkanlığına

Odamız üyelerinin yıllık gelir vergisi beyannamelerinin (Beyana Tabi Geliri Sadece Basit Usulde Tespit Edilen Ticari Kazançlardan İbaret Olanlar İçin) elektronik ortamda gönderilmesi konusunda meslek odası olarak aracılık yapmak istiyoruz. Aracılık yetkisi verilmesi talebimizin değerlendirilerek tarafımıza parola, kullanıcı kodu ve kullanıcı şifresi verilmesini arz ederiz.

MESLEK ODASININ BİLGİLERİ
Vergi Kimlik Numarası
Meslek Odasının Adı
Merkezi
Kuruluş Tarihi
Adresi
Telefon Numarası
Faks Numarası
Elektronik Posta Adresi
Meslek Odasının
Kanuni Temsilcisinin
Adı Soyadı Unvanı
Vergi Kimlik Numarası
T.C. Kimlik Numarası

Tarafımıza elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisinin verilmesi halinde;

1.Bakanlık tarafından beyannamelerin elektronik ortamda gönderilmesi ile ilgili yayımlanan Elektronik Beyanname Genel Tebliği ve diğer ilgilidüzenlemelerde belirtilen usul ve esasların tümüne uyacağımızı,

2.a) Tarafımıza verilmiş kullanıcı kodu, parola ve şifreden sorumlu olduğumuzu ve herhangi bir üçüncü kişiye açıklamayacağımızı ve kullanımına izin vermeyeceğimizi, kullanıcı kodu, parola ve şifreyi başka amaçlarla kullanmayacağımızı, işi bırakmada kullanıcı kodu, parola ve şifremizi kimseye devretmeyeceğimizi, kiralayamayacağımızı ve satmayacağımızı, kullanıcı kodumuzun, parolamızın ve şifremizin yetkisiz kişilerce kullanıldığınıöğrendiğimiz anda (şifrenin, parolanın ve kodun kaybedilmesi, çalınması vb. durumlar dahil) Gelirler Genel Müdürlüğü 444 0 435 no.lu Çağrı Merkezine veya bağlı olduğumuz vergi dairesine bildireceğimizi,

b)Kullanıcı kodu, parola ve şifrenin kullanımı suretiyle yapılan işlemlerin odamız veya yetkili kişilerce yapılmadığı yönünde bir iddia ileri sürmeyeceğimizi ve tüm kullanımlardan sorumlu olduğumuzu, kullanıcı kodu, parola ve şifrenin yetkisiz kişilerce kullanıldığını öğrendiğimiz anda, (şifrenin, parolanın ve kodun kaybedilmesi, çalınması vb. durumlar dahil) Gelirler Genel Müdürlüğü 444 0 435 no.lu Çağrı Merkezine veya bağlı olduğumuz vergi dairesine bildireceğimizi, bu bildirim anına kadar yapılan işlemlerden ve kullanımdan bizzat meslek odamızın sorumlu olacağını,

c) Kullanıcı kodu, parola ve şifrenin meslek odasının yetki verdiği kişiye tesliminin meslek odasına teslim hükmünde olduğunu, meslek odasının yetki verdiği kişinin bu yetkilerini iptal ettiği takdirde durumu derhal ilgili vergi dairesine yazılı olarak bildirmek zorunda bulunduğumuzu, bu bildirimin ilgili vergi dairesi kayıtlarına girdiği ana kadar yapılan işlemlerden doğacak hukuki ve mali sorumluluğun tarafımıza ait olacağını,

d) Kullanıcı kodu, parola ve şifresi verilen meslek odasının yetkilisinin bu yetkisinin sona erdirildiğine dair ilgili vergi dairesine yazılı bildirim yapılmadığı takdirde, meslek odasını temsil yetkisinin devam ettiğinin kabulü gerekeceğini,

3.Elektronik ortamda yapılan işlemlerin tespit ve tevsikinde ilgili vergi dairesi ve Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Merkezi kayıtlarının esas alınacağını,

4.Vergi İdaresinin, tek taraflı olarak taahhütnameye yeni bir madde ilave etme veya taahhütnamenin herhangi bir maddesinde değişiklik yapma veya aracılık yetkisini kaldırma yetkisine sahip olduğunu, ilave veya değişik madde metninin tarafımıza elektronik posta veya taahhütlü yazı ile bildirildiği tarih itibariyle yürürlüğe gireceğini,

kabul ve taahhüt ediyoruz.

Meslek Odasının Temsilcileri
Adı Soyadı İmza Tarih
Exit mobile version