Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Ödeme Kaydedici Cihaz Sirküleri / 5

Ödeme Kaydedici Cihaz Sirküleri / 5

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

Konusu : Akaryakıt Pompalarına (LPG dahil) Bağlanacak Ödeme Kaydedici Cihazlar, İşlemleri Süresinde Tamamlayamayanlar ve Kullanılacak Belgeler.
Tarihi : 15/03/2005
Sayısı : ÖKC-5/2005-2
İlgili olduğu maddeler : 3100 Sayılı Kanun Madde 10

1- Giriş

Bilindiği üzere, 29/7/2004 gün ve 25537 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 61 Seri No.lu Ödeme Kaydedici Cihaz Genel Tebliğinde belirtilen akaryakıt pompalarının (LPG dahil) ödeme kaydedici cihazlara bağlanması ve akaryakıt istasyonu işletmecilerinin kanuni defterlerine yapacakları kayıtlar ile düzenleyecekleri belgelere dair 1/1/2005 tarihi; 27/12/2004 tarih ve (3) sayılı Ödeme Kaydedici Cihaz Sirküleri ile gerek ödeme kaydedici cihazlarda gerekse akaryakıt istasyonlarında teknik inceleme ve test çalışmalarının bir süre daha devam etmesi zorunluluğu, 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre mücbir sebep hali kapsamında değerlendirildiği için 25/2/2005 olarak belirlenmiş, 25/2/2005 gün ve 25738 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 64 Seri No.lu Genel Tebliğ ile de tebliğin yayımlandığı tarih itibariyle sadece bir ödeme kaydedici cihazın Bakanlığımızdan onay alması, buna karşılık diğer cihazların inceleme ve test çalışmalarının devam ediyor olması nedeniyle 28/3/2005 olarak yeniden tespit edilmiştir.

Akaryakıt pompalarına (LPG dahil) bağlanacak olan ödeme kaydedici cihazlar ile bunları üreten veya ithal eden firmaların ilanı, yükümlülüklerini süresinde yerine getiremeyen mükelleflerin yapacakları işlemler ve akaryakıt satışlarında kullanılacak belgeler bu sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.

2- Akaryakıt Pompalarına Bağlanacak Ödeme Kaydedici Cihazlar:

Bu Sirkülerin yayımlandığı tarih itibariyle 3100 sayılı Kanunun 5 inci maddesine göre Bakanlığımızca onaylananlarla teknik incelemeleri devam eden akaryakıt pompalarına bağlanacak ödeme kaydedici cihazlar ile bu cihazları üreten veya ithal eden firmalar ekli listede (EK:1) belirtilmiştir. Bu firmalar veya cihazların durumunda (testlerin bitmesi, cihazların onaylanması vb.) bir değişiklik olduğu taktirde liste güncellenerek Gelirler Genel Müdürlüğünün www.gelirler.gov.tr adresli web sitesinde yayımlanacaktır.

3-İşlemleri Süresinde Tamamlayamayanlar:

61 Seri No.lu Ödeme Kaydedici Cihaz Genel Tebliğinde, dileyen dağıtım şirketleri veya akaryakıt istasyonu işletmecilerine, sistemin kurulması konusunda ilgili ödeme kaydedici cihaz firmalarıyla gerekli sözleşmeleri yapmış olmaları şartıyla test ve deneme çalışmalarını yapmak üzere 1/1/2005 tarihinden başlamak üzere Bakanlığımızca 4 aya kadar süre verilebileceği ifade edilmiştir.

Buna göre, 64 Seri No.lu Genel Tebliğin 1 inci bölümünde belirtilen akaryakıt istasyonu işletmecileri, 28/3/2005 tarihine kadar Bakanlığımızdan onay alan ödeme kaydedici cihaz firmalarına müracaatta bulunarak akaryakıt pompalarının ödeme kaydedici cihazlara bağlanması konusunda gerekli sözleşmeyi yapmış olacaklardır. Akaryakıt pompalarının ödeme kaydedici cihazlara bağlanması ile test ve deneme çalışmaları ise en geç 30/4/2005 tarihine kadar tamamlanacak ve 1/5/2005 tarihi itibariyle uygulamaya geçilecektir.

Akaryakıt dağıtım şirketleri veya istasyon işletmecileri (bayiler) ile ödeme kaydedici cihaz firmaları veya bu firmaların yetkili kıldığı satış bayileri arasında düzenlenecek sözleşmede, ticari teamüller gereği olması gereken sözleşmenin tarafları, konusu, kapsamı, süresi ile yapılacak işler, müeyyideler vb. hususlara yer verilecektir. Sözleşmede ayrıca taraflardan birinin, ticari teamüller gereği yapması gereken yükümlülüklerini yerine getirememesi halinde söz konusu sözleşmenin feshedilerek yerine başka firmalarla yeni sözleşmeler yapılabileceği de belirtilecektir.

Sözleşmenin akaryakıt dağıtım şirketlerince yapılması halinde, çerçeve sözleşmenin bir örneği, tarih, sayı ve sistemin kurulum takvimi de belirtilmek suretiyle bayi listesi ile birlikte (elektronik yolla vb.) bilgi için Bakanlığımıza gönderilecektir. Akaryakıt dağıtım şirketleri ayrıca durumu bir yazı ile (gerektiğinde vergi dairelerine ibraz edilmek üzere) bayilerine bildireceklerdir.

Ödeme kaydedici cihaz firmasından kaynaklanan teknik sebeplerden dolayı işlemleri 30/4/2005 tarihine kadar tamamlanamayan akaryakıt istasyonu işletmecilerinin durumu, Vergi Usul Kanununun mücbir sebep hali kapsamında değerlendirilecektir. Bu durumdaki mükellefler, diğer bir ifade ile ödeme kaydedici cihaz firmalarıyla sözleşme yapıp çalışmalara başlamış olmakla beraber teknik sebeplerden dolayı işlemleri süresinde bitmeyenler, ilgili ödeme kaydedici cihaz firmasının gecikme sebeplerini ve muhtemel kurulum tarihini içeren teknik raporu ile birlikte bağlı oldukları vergi dairesine müracaat ederek durumlarının mücbir sebep hali kapsamında değerlendirilmesini ve süre verilmesini talep edebileceklerdir. Başvuruyu alan vergi daireleri gerekli tespitleri yaptıktan sonra Vergi Usul Kanunu hükümleri çerçevesinde işlemlerinin tamamlanması hususunda mükelleflere ödeme kaydedici cihaz firmalarının teknik raporunda kurulum için öngörülen tarihi dikkate alarak süre vereceklerdir.

Yukarıda açıklandığı şekilde akaryakıt pompalarının ödeme kaydedici cihazlara bağlanması konusunda gerekli sözleşmeleri yapan, kuruluş, test ve deneme çalışmalarına başlamış olan mükelleflere, verilen sürelerin sonuna kadar işlemleri tamamlamış olmaları şartıyla akaryakıt pompalarını ödeme kaydedici cihazlara bağlatmadıkları gerekçesi ile bir ceza kesilmeyecektir.

4- Akaryakıt (LPG dahil) Satışlarında Kayıt ve Belge Düzeni:

64 Seri No.lu Ödeme Kaydedici Cihaz Genel Tebliği uyarınca akaryakıt (LPG dahil) istasyonu işletmecilerinden;

– Akaryakıt pompalarını ödeme kaydedici cihazlara bağlatma mecburiyeti 1/1/2005 tarihinde başlayan ve yukarıda bahsi geçen firmalarla 28/3/2005 tarihine kadar sözleşme yapmaları gerektiği halde bu sözleşmeyi yapmayanlar 28/3/2005 tarihinden itibaren,

– Sözleşme yapıp ödeme kaydedici cihaz firmalarının teknik raporunu ibraz ederek süre talebinde bulunanlar aldıkları sürenin sonundan itibaren,

her bir satış için ayrı ayrı belge düzenleyecekler ve kanuni defterlerine yapacakları kayıtlarda, pompa totalizatörlerindeki rakamları değil, ödeme kaydedici cihaz fişleri, fatura ve perakende satış vesikalarında yazılı miktar ve tutarları esas alacaklardır.

5- Ceza:

Yukarıda belirtildiği şekilde 28/3/2005 tarihine kadar sözleşme yapmayan mükelleflerin akaryakıt pompalarını ödeme kaydedici cihazlara bağlatma yükümlülüğü 28/3/2005 tarihinde başlamış olacaktır. Akaryakıt pompalarını ödeme kaydedici cihazlara süresinde bağlatmayan mükelleflere 3100 sayılı Kanunun Mükerrer 8/1 inci maddesine göre Vergi Usul Kanunun 353 üncü maddesinin (8) numaralı bendinde yazılı özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

Duyurulur.

Kemal UNAKITAN
Maliye Bakanı
Exit mobile version