Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Yurtdışındaki Kişi Ya da Kurumlardan Alınan Fatura ve Benzeri Belgelerin Türkçe’ye Tercüme Ettirilmesi Zorunlu mudur?

Yurt dışından Alınan Fatura 

Yurtdışındaki Kişi Ya da Kurumlardan Alınan Fatura ve Benzeri Belgelerin Türkçe’ye Tercüme Ettirilmesi Zorunlu mudur?

Cevap : 213 sayılı Vergi Usul Kanununun kayıt nizamına ilişkin 215 inci maddesinde; bu kanuna göre tutulacak defter ve kayıtların Türkçe tutulmasının zorunlu olacağı belirtilmiş, 227 nci maddesinde de “Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir.” hükmü yer almıştır. Söz konusu kayıtların ise aynı Kanunun 229 uncu ve müteakip maddelerinde yer alan, fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu… şeklindeki belgelerden herhangi biri ile tevsik edilmesi gerekmektedir.

Ancak, anılan Kanunun mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak, 253 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yurt dışında mukim kişi veya kuruluşlara yaptırılan iş veya hizmetler karşılığında alınan belgelerin, yurt dışındaki temsilciliklerimizde veya yurt içinde noterlerde Türkçe’ye tercüme ve tasdik edilme zorunluluğu kaldırılmıştır.

Anılan tebliğe göre, yurt dışındaki kişi veya firmalardan belge alan mükellefler, bu belgeleri defter kayıtlarında gider olarak göstermeleri sırasında belgelerde yazılı bedelleri, belgenin düzenlendiği günde Merkez Bankasınca belirlenen döviz alış kuru üzerinden Türk Lirasına çevirerek kayıtlarında göstereceklerdir. Ancak, inceleme sırasında inceleme elemanınca lüzum görülmesi halinde, mükellefler bu belgelerini tercüme ettirmek zorundadırlar.

Exit mobile version