Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

22 Haziran 2005 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 25853

Kamu İhale Kurumundan:

MADDE 1 — 11/9/2003 tarihli ve 25226 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 23 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“İhale komisyonları teklif veya başvuru ekinde yer alan belgelerin doğruluğunu teyit için gerekli gördükleri belge ve bilgileri isteyebilir.”

MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Ancak Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi Nizamnamesinin 9 uncu maddesinde yer alan hüküm çerçevesinde Gazete idaresince veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı odalarca “aslının aynıdır” şeklinde onaylanarak isteklilere verilen Ticaret Sicil Gazetesi suretleri ile bunların noter onaylı suretleri kabul edilir.”

MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin birinci ve üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Danışmanlık hizmet alımı ihalelerinde yaklaşık maliyetin % 5’inden az, % 20’sinden fazla olmamak üzere, işin niteliğine göre idarece belirlenecek bir tutarda isteklinin, bankalar nezdindeki kullanılmamış nakit kredisini veya kullanılmamış teminat mektubu kredisini ya da serbest mevduatını gösterir, yerli veya yabancı bankalardan alınacak belgelerin (Standart Form KİK034.1/D) istenilmesi zorunludur. Banka referans mektubunun son başvuru tarihinden önceki üç ay içinde düzenlenmiş olması gerekir.”

“İş ortaklıklarında, bu belgeler hisseleri oranına bakılmaksızın istenen asgari tutarı karşılayacak şekilde ortaklarca müştereken sunulabilir. Konsorsiyumlarda ise bu belgelerin işin uzmanlık gerektiren kısımları için istenen asgari tutarı sağlayacak şekilde her bir konsorsiyum ortağı tarafından ayrı ayrı sunulması gereklidir.”

MADDE 4 — Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin üçüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş ve son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Son başvuru tarihi yılın ilk üç ayında olan ihalelerde, ön yeterliğin yapıldığı yıldan önceki yıla ait yıl sonu bilançosunu veya bilançonun gerekli görülen bölümlerini ya da bunlara eşdeğer belgelerini sunamayan istekliler iki önceki yılın bilançosu sunabilirler. Bu düzenleme serbest meslek kazanç defteri için de geçerlidir.”

“İsteklinin ortak girişim olması halinde, ortakların her birinin istenen belgeleri ayrı ayrı vermesi ve ortaklardan her birinin (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen şartları veya serbest meslek kazanç defteri özetine ilişkin altıncı fıkrada belirtilen şartları sağlaması zorunludur.”

MADDE 5 — Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin üçüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş ve altıncı, yedinci ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Son başvuru tarihi yılın ilk üç ayında olan ihalelerde, bir önceki yıla ait gelir tablosunu sunamayan istekliler iki ve üç yıl önceki yıllara ait gelir tablolarını sunabilirler.”

“Ortak girişim isteklinin taahhüdü altındaki ve bitirdiği iş miktarına ilişkin hizmet gelirleri; iş ortaklığında hisseleri oranında, konsorsiyumlarda ise gerçekleştirdikleri iş kısımları üzerinden hesaplanır.”

“İş ortaklıklarında ortakların hisseleri oranında, Konsorsiyumlarda ise ortakların her birinin işin uzmanlık gerektiren kısımları için istenen asgari yeterlik kriterini sağlamaları gerekir.”

“Ortak girişimlerde, ortak girişimi oluşturan ortakların her birinin istenen belgeleri ayrı ayrı ibraz etmesi zorunludur.”

MADDE 6 — Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bendi ile son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve birinci fıkrasına (f) bendi ile aynı fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“a) Gerçek kişi olması halinde, ilk ilan veya son başvuru/ihale tarihinin içerisinde bulunduğu yılda alınmış, ilgili meslek odası belgesi ile kayıtlı olması gerekiyorsa ilgisine göre Ticaret ve/veya Sanayi Odası belgesinin,”

“b) Tüzel kişi olması halinde, mevzuatı gereği tüzel kişiliğin siciline kayıtlı bulunduğu Ticaret ve/veya Sanayi Odasından, ilk ilan veya son başvuru/ihale tarihinin içerisinde bulunduğu yılda alınmış, tüzel kişiliğin sicile kayıtlı olduğuna dair belgenin,”

“İş ortaklıklarında iş ortaklığı beyannamesi (standart form KİK030.0/D), Konsorsiyumlarda konsorsiyum beyannamesi (standart form KİK030.1/D) ile birlikte ortak girişimi oluşturan gerçek veya tüzel kişilerin her birinin ilgisine göre (a), (b), (c), (d), (e) ve (f) bentlerindeki belgeleri ayrı ayrı vermeleri gerekir.

“f) Tüzel kişi istekli tarafından sunulan iş deneyim belgesinin, aynı tüzel kişinin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait olması halinde sunulacak İş Deneyim Belgesinin Başka Bir Tüzel Kişiye Kullandırılmayacağına İlişkin Taahhütname (Standart Form KİK029.3/D).”

“Ayrıca ihale konusu hizmetin yerine getirilmesine ilişkin olarak ilgili mevzuat gereği alınması zorunlu olan sicil, izin, ruhsat vb. belgelerin isteklilerce sunulmasına ilişkin hükümlere ilan ve ilgisine göre ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede yer verilir. İş ortaklarının her birinin söz konusu belgeleri sunması zorunludur. Konsorsiyumlarda ise işin uzmanlık gerektiren kısmına teklif veren ortağın o kısma ilişkin belgeleri sunması gerekir.”

MADDE 7 — Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin üçüncü fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Konsorsiyumlarda ise, koordinatör ortak ve diğer ortakların, işin uzmanlık gerektiren kısımları için istenen asgari iş deneyim tutarını sağlaması gerekir.”

MADDE 8 — Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin ikinci ve üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve son fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Asgari yeterlik kriteri olarak öngörülen kilit personelin, ihale konusu danışmanlık hizmetinde deneyimli ve işin uzmanı olması, ihale tarihinden önce işe alınmış ve ihale tarihi itibarıyla isteklinin bünyesinde çalışıyor bulunması şartlarının aranması zorunludur. Anahtar teknik personel olarak gösterilen personel, aynı zamanda teknik personel olarak ihale konusu işte istihdam edilemez.”

“Özel sektörde geçen deneyim süresi ilgili meslek odası üye kayıt belgesiyle, kamuda geçen deneyim süresi hizmet çizelgesi ve/veya meslek odası üye kayıt belgesiyle; isteklinin bünyesinde bulunduğu hususu ise, ilgili adına prim ödendiğini veya personelin işe alındığını gösteren sosyal güvenlik kurumu onaylı belgeler ile tevsik edilir.”

“Konsorsiyumlarda, işin uzmanlık gerektiren kısımları ile ilgili olarak, koordinatör ortak ve diğer ortakların teknik personel ile anahtar teknik personele ilişkin asgari yeterlik kriterlerini ayrı ayrı sağlamaları gerekir.”

MADDE 9 — Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 40 — İdare, ihale konusu danışmanlık hizmetinin yapılabilmesi için gerekli gördüğü tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman ile ilgili bilgi ve belgeleri isteyebilir ve bunlara ait asgari yeterlik kriterleri öngörebilir.

Makine, tesis ve ekipman için kendi malı olma şartının aranmaması esastır.

Ancak isteklinin kendi malı olan makine, tesis ve ekipman; fatura ya da demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ile veya yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edilir. Taahhüt edilerek temin edilecek ekipman için ise, noter onaylı taahhütname sunulması gerekir.

Geçici ithalle getirilmiş veya 10/6/1985 tarihli ve 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanunu hükümlerine göre edinilmiş ekipman da, kira sözleşmesi eklenmek ve ihalenin ilk ilan tarihine kadarki kiraların ödendiği belgelenmek şartı ile isteklinin kendi malı sayılır.

İdare, ihale dokümanında alımın niteliğini göz önünde bulundurarak üretim ve/veya imalat kapasitesine ilişkin kapasite raporu ile ilgili düzenleme yapabilir.

İş ortaklıklarında pilot ve diğer ortaklara ait makine ve ekipman, ortaklık oranına bakılmaksızın tam olarak değerlendirilir. İdareler, ihale dokümanında iş ortaklıklarında ortakların her birinin, üretim ve/veya imalat kapasite raporuna ilişkin olarak iş ortaklıkları oranında asgari yeterliğe sahip olmasına yönelik düzenleme yapabilirler. Konsorsiyumlarda, koordinatör ortağa ve diğer ortaklara ait tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman işin uzmanlık gerektiren kısımları göz önünde bulundurularak, ayrı ayrı istenir ve değerlendirilir.”

MADDE 10 — Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 41 — İdare, ihale konusu hizmet alımının niteliğini göz önünde bulundurarak ihale dokümanında; kalite yönetim sistem belgesi, çevre yönetim sistem belgesi, tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları yönetim sistem (HACCP) belgesi, iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistem (OHSAS) belgesi, bilgi teknolojisi-bilgi güvenliği yönetim sistem belgesi, hizmet yeri yeterlik belgesi, deney-analiz-kalibrasyon laboratuvarlarının kalite yeterliliği ile personel belgelendirilmesine ilişkin düzenleme yapabilir.

Kalite yönetim sistem belgesi, çevre yönetim sistem belgesi ve personel belgelendirilmesine ilişkin belge ve sertifikaların, Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilen belgelendirme kuruluşları veya Uluslararası Akreditasyon Forumu Karşılıklı Tanınma Antlaşmasında yer alan ulusal akreditasyon kurumlarınca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenmesi zorunludur. Bu belgelendirme ve kalite kontrol kuruluşlarının Uluslararası Akreditasyon Forumu Karşılıklı Tanınma Antlaşmasında yer alan ulusal akreditasyon kurumlarınca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşu olduklarının Türk Akreditasyon Kurumundan alınacak bir yazı ile teyit edilmesi gerekir. Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edildiği duyurulan belgelendirme kuruluşları tarafından verilen belge ve sertifikalar için Türk Akreditasyon Kurumundan teyit alınması zorunlu değildir.

Tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları yönetim sistem (HACCP) belgesi ve iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistem (OHSAS) belgesinin, Türk Akreditasyon Kurumu tarafından herhangi bir konuda akredite edilen belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenmesi zorunludur. Ayrıca bu belgeler için Türk Akreditasyon Kurumundan teyit alınması zorunlu değildir.

İş ortaklıklarında, pilot ortağın ihale dokümanındaki kalite ve standarda ilişkin belgeleri sunması yeterlidir. Konsorsiyum olarak ihaleye katılan isteklilerde, konsorsiyum ortaklarının her birinin teklif ettikleri iş kısmı için istenen belgeleri sunması gerekir.”

İhale dokümanında, yetkili kamu kuruluşlarının düzenlemeleri ile getirilen mecburi standartlara; TSE marka zorunluluğu getirilen sanayi malları için TSE belgesine ilişkin hükümlere yer verilecektir.”

MADDE 11 — Aynı Yönetmeliğin 46 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 46 — İşin farklı uzmanlıklar gerektirmesi durumunda, ihaleye konsorsiyumların teklif verip veremeyeceği, eğer ihaleye teklif verebileceklerse işin uzmanlık gerektiren kısımları ilanda ve ihale dokümanında belirtilir.

İdareler, konsorsiyumların ihaleye katılabilmelerini öngördükleri durumlarda, farklı uzmanlık gerektiren her bir iş kısmı için yeterlik kriterlerine ve yeterlik değerlendirmesine ilişkin hususları, Yönetmeliğin ilgili hükümlerine uygun olarak, Şartnamenin “Diğer Hususlar” bölümünde düzenleyeceklerdir.

Birden fazla gerçek veya tüzel kişinin konsorsiyum oluşturmak suretiyle ihaleye teklif verebilmelerinin ihale dokümanında öngörülmesi halinde konsorsiyum oluşturmak suretiyle ihaleye teklif verecek istekliler, konsorsiyum oluşturduklarına dair koordinatör ortağın da belirtildiği konsorsiyum beyannamesini (standart form KİK030.1/D) başvuru ve teklifleriyle beraber sunarlar.

İhalenin konsorsiyum üzerinde kalması halinde, konsorsiyumdan sözleşme imzalanmadan önce noter tasdikli konsorsiyum sözleşmesini vermesi istenir.

Konsorsiyum beyannamesi ve sözleşmesinde konsorsiyumu oluşturan gerçek ve tüzel kişilerin ihale veya ön yeterlik dokümanında öngörülen işin hangi kısmını taahhüt ettikleri ve taahhüdün yerine getirilmesinde koordinatör ortak aracılığıyla aralarında koordinasyonu sağlayacakları belirtilmelidir.”

MADDE 12 — Aynı Yönetmeliğin 47 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İhaleye katılan aday veya isteklilerden ihale tarihi itibarıyla (a), (b), (c), (d), (e), (g) ve (i) bentlerinde belirtilen durumlarda olmadıklarına dair beyanlarını ortaya koyan yazılı taahhütnamelerin başvuru veya teklifleriyle birlikte (Standart Form KİK029.0/D) ihale üzerinde kalan istekliden ise bu durumlarda olmadığına dair belgelerin sözleşme imzalanmadan önce istenilmesi zorunludur.”

“Sözleşme imzalanmadan önce sunulacak bu belgelerin, ihale tarihi itibarıyla isteklinin (a), (b), (c), (d), (e) ve (g) bentlerinde belirtilen durumlarda olmadığını göstermesi gerekir.”

MADDE 13 — Aynı Yönetmeliğin 49 uncu maddesinin ikinci ve üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bir sözleşme kapsamında 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlara gerçekleştirilen, denetlenen veya yönetilen işler için iş deneyim belgeleri, iş sahibi idare tarafından düzenlenir ve sözleşmeyi yapan idarenin yetkili makamı tarafından onaylanır.”

“Özel sektöre taahhüt edilen hizmetlerin yüklenicileri ile kamu veya özel sektöre taahhüt edilen hizmetlerin alt yüklenicileri için iş deneyim belgesi düzenlenmez. Bu hizmetlere ait iş deneyimi; işe ait sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin belgeler ile bu bölümde yapılan düzenlemeler esas alınarak ihale komisyonlarınca 53 üncü madde çerçevesinde değerlendirilir.”

MADDE 14 — Aynı Yönetmeliğin 50 nci maddesinin birinci fıkrasının ilk paragrafı ile aynı fıkranın (c) bendinin (1) ve (2) No’lu alt bentleri ve üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve altıncı fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Danışmanlık iş deneyim belgesi; yazılı bir sözleşmeye bağlı olarak 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlara taahhüt edilen işlerde, tek sözleşme esas alınarak;

“1) Kendi meslekleriyle ilgili olarak kontrol mühendisi ve aynı teknik seviyede denetleme görevinde bulunan görevlilere “iş denetleme” belgesi, (Standart Form KİK037.1/D)”

“2) Yönetme görevinde bulunan kontrol amiri, şube müdürü, proje müdürü, müdür yardımcısı, bölge müdür yardımcısı, müdür, bölge müdürü, daire başkanı, genel müdür yardımcısı, genel müdür, müsteşar yardımcısı ve müsteşar olarak görev yapan görevlilere “iş yönetme belgesi”, (Standart Form KİK037.2/D)”

“İş yönetme belgesinin özel sektör şirket yöneticilerine verilmesinde, bu işte ilgilinin sosyal güvenlik prim ödemelerini gösteren belgelerin ibraz edilmesi gerekir.”

“Konsorsiyumlar tarafından gerçekleştirilen işlerde, ortakların her birine, gerçekleştirdikleri iş kısımlarını belirtir aynı iş durum veya aynı iş bitirme belgesi düzenlenerek verilir.”

MADDE 15 — Aynı Yönetmeliğin 51 inci maddesinin birinci fıkrasının ilk paragrafı ile (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlara taahhütte bulunulan danışmanlık işlerine ilişkin olarak iş deneyim belgesi talebinde bulunanlar, yaptıkları işi tevsik amacıyla, dilekçelerine aşağıda sayılan belgeleri de ekleyerek belge vermeye yetkili kurum veya kuruluşa başvururlar:”

“b) Denetleme ve yönetme görevlerinde bulunan görevliler; mezuniyet belgesi, hizmet cetveli, görevlendirme yazısı,”

MADDE 16 — Aynı Yönetmeliğin 53 üncü maddesinin birinci fıkrasının ilk paragrafı ile (a) ve (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aşağıdaki fıkralar ilave edilmiştir.

“Özel sektöre taahhüt edilen danışmanlık hizmetlerinde ilgililerin iş deneyimlerinin değerlendirilmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır:”

“a) Danışmanlık hizmet işini sözleşme ile taahhütte bulunarak en az % 70’lik bölümünü gerçekleştirenlerin iş deneyim tutarları, sözleşmelerinde yazılı bedel esas alınarak fiilen yapılan iş miktarı üzerinden ihale komisyonu tarafından değerlendirilir. İş deneyimini tevsik için; sözleşme, bu sözleşme ile ilgili olarak Vergi Usul Kanununa göre düzenlenen fatura asılları veya örnekleri yada bunların noter onaylı suretleri ile serbest meslek makbuzu asılları veya nüshaları yada bunların noter onaylı suretleri, iş mevzuatının zorunlu tuttuğu hallerde ilgili sigorta müdürlüğünden alınan işyeri bildirgesi ve personel çalıştırılan işlerde o işe ait sosyal sigorta prim ödemelerini gösteren belgeler, ön yeterliğe başvuru belgelerine eklenerek ihale komisyonuna sunulur.”

“b) Danışmanlık hizmet işini taahhütte bulunan yükleniciye karşı bir sözleşme ile taahhüt ettiği iş bölümünü tamamen bitirmek ve asıl sözleşmeye ilişkin işin kabulü yapılmak şartıyla alt yüklenicilerin iş deneyim tutarları, yaptıkları işin esas sözleşme fiyatlarıyla hesaplanan tutarını geçmemek üzere kendi sözleşmelerinde yazılı tutarlar esas alınarak, ihale komisyonunca değerlendirilir. Alt yükleniciler, iş deneyimini tevsik için; sözleşme, bu sözleşme ile ilgili olarak Vergi Usul Kanununa göre düzenlenen fatura asılları veya örnekleri yada bunların noter onaylı suretleri ile serbest meslek makbuzu asılları veya nüshaları yada bunların noter onaylı suretleri, iş mevzuatının zorunlu tuttuğu hallerde ilgili sigorta müdürlüğünden alınan işyeri bildirgesi ve personel çalıştırılan işlerde o işe ait sosyal sigorta prim ödemelerini gösteren belgeleri, ön yeterliğe başvuru belgelerine ekleyerek ihale komisyonuna sunarlar. 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlara taahhüt edilen işlerin alt yüklenicileri varsa idarenin onay yazısını da eklerler.”

“Sunulan fatura veya serbest meslek makbuzu tutarları toplamının; yükleniciler açısından ait olduğu sözleşme bedelinin en az % 70’ inin gerçekleştirildiğini, alt yükleniciler açısından ise sözleşmenin tamamının gerçekleştirildiğini göstermesi ve istenen asgari iş deneyim tutarını karşılaması gerekir. Ancak sunulan fatura veya serbest meslek makbuzu tutarları toplamının sözleşme bedelini aşan kısmı dikkate alınmaz.”

“Aday veya istekliler tarafından iş deneyimine ilişkin olarak başvuru veya teklif zarfı içinde sunulan bu belgeler, katma değer vergisi ve fiyat farkları hariç olmak üzere, gerektiğinde 55 inci maddeye göre güncellenmek suretiyle ihale veya ön yeterlik aşamasında ihale komisyonunca değerlendirilerek aday veya isteklinin iş deneyimine sahip olup olmadığı belirlenir. İhale komisyonu, iş deneyimine ilişkin değerlendirmelerinden, aday veya istekli ise verdiği belge ve bilgilerin doğruluğundan sorumludur.”

“Özel sektöre taahhüt edilen hizmetlerin yüklenicileri ile kamu veya özel sektöre taahhüt edilen hizmetlerin alt yüklenicileri için iş deneyim belgesi düzenlenmez. Bu kapsamda yapılan işler için iş deneyim belgesi düzenlenmiş olsa bile bu belgeler iş deneyimini tevsik için kullanılamaz ve ihale komisyonlarınca dikkate alınmaz.”

MADDE 17 — Aynı Yönetmeliğin 54 üncü maddesinin (a) bendinin (1) No’lu alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“1) 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlara taahhüt edilen işlerden alınan iş deneyim belgelerinde yazılı tutarlar esas alınarak,”

MADDE 18 — Aynı Yönetmeliğin 59 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“4734 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen şekle uygun hazırlanmayan zarflar tespit edilip açılmaksızın KİK009.0/D kodlu standart ihale formuna uygun olarak düzenlenecek tutanağa kaydedilerek ön yeterliğin sonuçlandırılmasına kadar ihale komisyonu tarafından açılmaksızın muhafaza edilir. Sonraki aşamada komisyon tarafından uygun olarak hazırlanan müracaat zarfları alınış sırasına göre açılarak, belgelerde eksiklik bulunup bulunmadığı kontrol edilir ve durum KİK010.0/D kodlu standart ihale formuna uygun şekilde düzenlenen ön yeterlik belge kontrol tutanağına kaydedilir. Bu tutanak, başvuru zarfı içinde sunulması istenilen belgeler ve bu belgelere ilgili mevzuat gereğince eklenmesi zorunlu olan eklerin her biri için ayrı sütun içerecek şekilde düzenlenmelidir. Bu tutanağın onaylı suretini isteyenlere, bunların komisyon başkanınca onaylanmış suretleri, imza karşılığı dağıtılmadan oturum kapatılamaz. (Standart Form KİK010.1/D). Bu aşamada hiçbir başvurunun reddine veya kabulüne karar verilmez, başvuruyu oluşturan belgeler düzeltilemez ve tamamlanamaz. Başvurular ihale komisyonunca hemen değerlendirilmek üzere oturum kapatılır.”

MADDE 19 — Aynı Yönetmeliğin 60 ıncı maddesinin son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Puan eşitliği sonucunda kısa listeye alınacak aday sayısının aşılması durumunda, eşit puana sahip adaylardan, tek sözleşmeye ilişkin iş deneyim tutarı daha fazla olan aday sıralamada öne çıkarılarak kısa liste oluşturulur. Ortak girişimlerde ortak girişimi oluşturan ortakların arasında iş deneyim tutarı büyük olan ortağın iş deneyimi göz önünde bulundurulur.”

MADDE 20 — Aynı Yönetmeliğin 60 ıncı maddesinin ikinci fıkrası ile onuncu fıkradan sonra bulunan tablonun (b) bendinin (5) No’lu satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Başvuruların değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya usulüne uygun olmadığı ilk oturumda tespit edilen adayların başvurularının değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Bu aşamada uygun olmayan belgelerin, uygun olmama nedenlerini açıklayan, KİK011.0/D kodlu standart ihale formuna uygun bir tutanak düzenlenir.”

“5) Araştırma-Geliştirme, Standart ve Kaliteye ilişkin Belgeler […]”

MADDE 21 — Aynı Yönetmeliğin 63 üncü maddesinin üçüncü fıkrasından sonra gelmek üzere dördüncü fıkra olarak aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Konsorsiyumlarda, konsorsiyum ortakları teklif mektubunu işin uzmanlık gerektiren kısımları için teklif ettikleri bedeli ayrı ayrı yazmak suretiyle imzalarlar. Konsorsiyum ortaklarının işin uzmanlık gerektiren kısımları için teklif ettikleri bedellerin toplamı, konsorsiyumun toplam teklif bedelini oluşturur.”

MADDE 22 — Aynı Yönetmeliğin 65 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İsteklinin ortak girişim olması halinde toplam teminat miktarı, ortaklık oranına veya işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarlarına bakılmaksızın ortaklardan biri veya birkaçı tarafından karşılanabilir.”

MADDE 23 — Aynı Yönetmeliğin 67 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Geçici teminat olarak sunulan teminat mektuplarında geçerlik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, teklif geçerlilik süresinden itibaren otuz (30) günden az olmamak üzere isteklilerce belirlenir.”

MADDE 24 — Aynı Yönetmeliğin 71 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Teknik tekliflere ait zarflar ihale komisyonu tarafından isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde alınış sırasına göre açılır. İstenilen belgelerin tam olarak verilmiş olup olmadığı kontrol edilerek durum KİK020.1/D kodlu standart forma uygun olarak hazırlanacak bir tutanağa kaydedilir. Bu tutanağın onaylı suretini isteyenlere, bunların komisyon başkanınca onaylanmış suretleri, imza karşılığı dağıtılmadan oturum kapatılamaz (Standart Form KİK010.1/D). Mali teklifleri içeren zarflar ise ihale komisyonunca KİK020.2/D kodlu standart ihale formuna uygun olarak hazırlanacak bir tutanağa bağlanarak açılmaksızın toplu halde paketlendikten sonra mühürlenir ve imzalanarak muhafaza altına alınır. Bu aşamada, hiçbir teklifin reddine veya kabulüne ilişkin karar verilmez ve teklifi oluşturan belgelerde değişiklik yapılamaz. Teklifler ihale komisyonunca hemen değerlendirilmek üzere oturum kapatılır.”

MADDE 25 — Aynı Yönetmeliğin 76 ncı maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bu işlemlerden sonra asgari teknik puan ve üzerinde puan alan isteklilerin mali teklif zarfları açılarak teklif edilen fiyatlar hazır bulunanlara okunur. Mali teklif zarfındaki belgelerin uygunluğu incelenir ve inceleme sonucu KİK021.1/D kodlu mali teklif açma ve belge kontrol tutanağına kaydedilir. Bu tutanağın onaylı suretini isteyenlere, bunların komisyon başkanınca onaylanmış suretleri, imza karşılığı dağıtılmadan oturum kapatılamaz (Standart Form KİK010.1/D) İhale şartnamesinde istenilen belgeleri bulunmayan veya uygun olmayan isteklilerin teklifleri değerlendirmeye alınmaz.”

MADDE 26 — Aynı Yönetmeliğin 83 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İsteklinin ortak girişim olması halinde toplam teminat miktarı, ortaklık oranına veya işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarlarına bakılmaksızın ortaklardan biri veya birkaçı tarafından karşılanabilir.”

MADDE 27 — Aynı Yönetmeliğin 84 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Danışmanlık hizmet ihalesine ilişkin sözleşme, ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olarak idare tarafından hazırlanır. Bu sözleşme, ihale yetkilisi ile istekli tarafından imzalanır. İsteklinin ortak girişim olması halinde sözleşme ortak girişimin bütün ortakları tarafından imzalanacaktır. İhale dokümanında aksi belirtilmedikçe sözleşmelerin notere tescili ve onaylattırılması zorunlu değildir.”

“İhale Sonuç Formu sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren en geç on (10) gün içinde internet üzerinden Kamu İhale Kurumuna gönderilir.”

MADDE 28 — Aynı Yönetmeliğin 85 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 85 — İhale üzerinde kalan isteklinin ihale tarihi itibarıyla 4734 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin son fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e) ve (g) bentlerinde sayılan durumlarda olmadığına dair belgeleri veya kesin teminatı vermemesi ya da sözleşme imzalamaması durumunda, Kanunun 44 üncü maddesi hükümlerine göre, ikinci en yüksek toplam puana sahip isteklinin teklif fiyatının, ihale yetkilisince uygun görülmesi kaydıyla, bu teklif sahibi istekliyle sözleşme imzalanabilir.

Ancak bu durumda, ihale yetkilisinin onayından önce idareler ikinci en yüksek toplam puana sahip isteklinin de ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığını Kamu İhale Kurumundan teyit ettirerek buna ilişkin belgeyi onaya eklemek ve istekliden ihale tarihi itibarıyla 4734 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin son fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e) ve (g) bentlerinde sayılan durumlarda olmadığına dair belgeleri ve kesin teminatı vermesini istemek zorundadır.

Mücbir sebep halleri dışında, ihale üzerinde kalan isteklinin ihale tarihi itibarıyla 4734 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin son fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e) ve (g) bentlerinde sayılan durumlarda olmadığına dair belgeleri veya kesin teminatı vermemesi ya da sözleşme imzalamaması durumunda, geçici teminatı gelir kaydedilerek Kanunun 58 inci maddesi gereğince altı aydan az olmamak üzere bir yıla kadar ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verilir.”

MADDE 29 — Aynı Yönetmeliğin 1 No’lu ekinde yer alan Standart Formlardan;

– Ön Yeterlik İlan Formu (Standart Form KİK003.0/D)

– Götürü Bedel Teklif Mektubu (Standart Form KİK0018.0/D)

– Birim Fiyat Teklif Mektubu (Standart Form KİK0019.0/D)

– Teknik Teklif Zarfı Açma ve Belge Kontrol Tutanağı (Standart Form KİK020.1/D)

– İş Deneyim Belgesi Güncelleştirme ve Değerlendirme Formu (Standart Form KİK020.7/D)

– Mali Teklif Zarfı Açma ve Belge Kontrol Tutanağı (Standart Form KİK021.1/D),

– Bütün Başvuruların/Tekliflerin Reddedilmesi Sebebiyle İhalenin İptal Kararının Bildirilmesi Formu (Standart Form KİK025.1/D),

– İhale Üzerinde Kalan İsteklinin Sözleşmeye Davet Edilmesine İlişkin Form (Standart Form KİK026.0/D),

– İhale Sonucu İlanı Formu (Standart Form KİK027.0/D),

– Teklif Verme Aşamasında İhale Dışı Bırakılacak ve İhaleye Katılamayacak Olanlar Kapsamında Olunmadığına İlişkin Taahhütname (Standart Form KİK029.0/D)

– İş Deneyim Belgesinin Başka Bir Tüzel Kişiye Kullandırılmayacağına İlişkin Taahhütname (Standart Form KİK029.3/D)

– İhaleye Katılacak Olanlar Tarafından Tüzel Kişiliklerdeki Ortaklık ve/veya Hisseleri İçin Verilecek Beyanname (Standart Form KİK029.4/D)

– İş Ortaklığı Beyannamesi (Standart Form KİK030.0/D)

– Geçici Teminat Mektubu (Standart Form KİK031.0/D),

– Kesin Teminat Mektubu (Standart Form KİK032.0/D),

– Avans Teminat Mektubu (Standart Form KİK033.0/D),

– Mali Durum Bildirimi (Standart Form KİK034.0/D)

– Banka Mektubu (Standart Form KİK034.1/D)

– İş Bitirme Belgesi (Standart Form KİK036.0/D)

– İş Durum Belgesi (Standart Form KİK037.0/D)

– İş Denetleme Belgesi (Standart Form KİK037.1/D)

– İş Yönetme Belgesi (Standart Form KİK037.2/D)

ekte yer alan şekilde değiştirilmiş ve aynı Yönetmeliğin 1 No’lu ekinde yer alan Standart Formlara aşağıdaki standart form eklenmiştir.

– İhale İlanı Düzeltme Formu (Standart Form KİK003.1/D),

– İhale İptal İlan Formu (Standart Form KİK003.2/D),

– Belge Kontrol Tutanağının Talep Edenlere Verildiğine İlişkin Tutanak (Standart Form KİK010.1/D),

– Ön Yeterlik Aşamasında İhale Dışı Bırakılacak ve İhaleye Katılamayacak Olanlar Kapsamında Olunmadığına İlişkin Taahhütname (Standart Form KİK029.1/D)

– Konsorsiyum Beyannamesi (Standart form KİK030.1/D)

MADDE 30 — Aynı Yönetmeliğin 2 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip Ön Yeterlik Şartnamesinin 9.1 maddesinin (a) bendinin (2), (9) ve (10) No’lu alt bentleri ile son paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (11) No’lu alt bent eklenerek, (3) No’lu dipnot (3.1) olarak teselsül ettirilmiştir.

“2) Mevzuatı gereği kayıtlı olduğu Ticaret ve/veya Sanayi Odası veya Meslek Odası Belgesi;

– Gerçek kişi olması halinde, ilk ilan veya son başvuru tarihinin içersinde bulunduğu yılda alınmış ilgili meslek odası belgesi ile kayıtlı olması gerekiyorsa ilgisine göre Ticaret ve/veya Sanayi Odası belgesi,

– Tüzel kişi olması halinde, mevzuatı gereği tüzel kişiliğin siciline kayıtlı bulunduğu Ticaret ve/veya Sanayi Odasından ilk ilan veya son başvuru tarihinin içersinde bulunduğu yılda alınmış, tüzel kişiliğin sicile kayıtlı olduğuna dair belge.”

“9) Ortağı olduğu veya hissedarı bulunduğu tüzel kişilere ilişkin beyanname. (Standart Form KİK029.4/D)”

“10) Tüzel kişi istekli tarafından sunulan iş deneyim belgesinin, aynı tüzel kişinin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait olması halinde sunulacak İş Deneyim Belgesinin Başka Bir Tüzel Kişiye Kullandırılmayacağına İlişkin Taahhütname. (Standart Form KİK029.3/D)”

“11-…….”3

“3 İlgili mevzuat gereği mesleki faaliyetin sürdürülmesi için gerekli belgeler varsa bu bölüme yazılacaktır.”

“Adayın iş ortaklığı olması halinde, (2), (3), (4), (8), (9), (10) ve (11) bentlerinde yer alan belgelerin her bir ortak tarafından ayrı ayrı verilmesi zorunludur. Konsorsiyumların ihaleye katılabilmelerinin öngörülmesi halinde (2), (3), (4), (8), (9) ve (10) bentlerinde yer alan belgelerin her bir konsorsiyum ortağı tarafından, (11) bendine ilişkin olarak ise işin ilgili kısmına başvuran ortağın o kısma ilişkin belgeleri sunması gerekir.”

MADDE 31 — Aynı Yönetmeliğin 2 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip Ön Yeterlik Şartnamesinin 9.1 maddesinin (b) bendinin (4) No’lu alt bendi ve (8) No’lu alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“4) Bilgi Formu 4- Mali Durum Bildiriminde (Standart Form KİK034.0/D);

Adaylar, devam eden işleri esnasında ve gelecekte, sözleşme taahhütlerini gerçekleştirebilmek için gerekli nakit ödemelerini karşılayacak mali kaynağa sahip olduklarını belgelemek üzere, kullanılmamış nakit kredisini veya kullanılmamış teminat mektubu kredisi ya da serbest mevduat tutarlarını bildirecekler, bu bildirimlerini bankalardan alacakları “Bilgi Formu 5-Banka Mektubu Örneği” ne uygun “Banka Referans Mektubu” ile (Standart Form KİK034.1/D) belgelendireceklerdir.”

“8) Araştırma-Geliştirme, Standart ve Kaliteye ilişkin Belgeler; 4

…………………………………………………………………………

“4 Araştırma-Geliştirme, Standart ve Kaliteye ilişkin Belgeler istendiği durumda idare, Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 41 inci maddesi uyarınca hangi belgelerin istendiğini burada belirtecektir. Araştırma-Geliştirme, Standart ve Kaliteye ilişkin Belgeler istenmemesi durumunda bu alt bend yazılmayacaktır.”

MADDE 32 — Aynı Yönetmeliğin 2 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip Ön Yeterlik Şartnamesinin 9.2.1 maddesine aşağıdaki cümle eklenmiş, 9.2.6 maddesinin (5.2) No’lu dipnotu aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Ancak Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi Nizamnamesinin 9 uncu maddesinde yer alan hüküm çerçevesinde Gazete idaresince veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı odalarca “aslının aynıdır” şeklinde onaylanarak isteklilere verilen Ticaret Sicil Gazetesi suretleri ile bunların noter onaylı suretleri kabul edilecektir.”

“5.2 Bu şartnamede Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 41 inci maddesi çerçevesinde “kalite yönetim sistem belgesi, çevre yönetim sistem belgesi ile personel belgelendirilmesine ilişkin” bir düzenleme yapılması durumunda aşağıdaki metne yer verilecektir:

Uluslararası Akreditasyon Forumu Karşılıklı Tanınma Antlaşmasında yer alan ulusal akreditasyon kurumlarınca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından verilen belgeler ve bunların tercümeleri, bu kuruluşların uluslararası kurallara uygun şekilde akredite edilmiş olduklarının Türk Akreditasyon Kurumundan alınacak bir yazı ile teyit edilmesi gerekmektedir. Bu belgeler verildiği ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya Türkiye’de Dışişleri Bakanlığı onay işleminden muaftır. Ancak Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edildiği duyurulan belgelendirme kuruluşları tarafından verilen belge ve sertifikalar için Türk Akreditasyon Kurumu’ndan teyit alınması zorunlu değildir.”

MADDE 33 — Aynı Yönetmeliğin 2 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip Ön Yeterlik Şartnamesinin 19.6 maddesine ait (10) No’lu dipnot aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“10 İdareler, konsorsiyumların ihaleye katılamayacaklarını öngörmeleri halinde bu maddeye;

“19.6. Konsorsiyumlar ihaleye teklif veremez.” hükmünü ekleyecekler,

Konsorsiyumların ihaleye katılabilmelerini öngörmeleri halinde ise;

“19.6. Birden fazla gerçek veya tüzel kişi konsorsiyum oluşturmak suretiyle ihaleye teklif verebilir.

Konsorsiyum oluşturmak suretiyle ihaleye teklif verecek istekliler, konsorsiyum oluşturduklarına dair koordinatör ortağın da belirtildiği konsorsiyum anlaşmasını (konsorsiyum beyannamesini) da teklifleriyle beraber sunacaklardır.

İhalenin konsorsiyum üzerinde kalması halinde, konsorsiyumdan sözleşme imzalanmadan önce noter tasdikli konsorsiyum sözleşmesini vermesi istenecektir.

Konsorsiyum anlaşmasında (konsorsiyum beyannamesi) ve sözleşmesinde konsorsiyumu oluşturan gerçek ve tüzel kişilerin işin hangi kısmını taahhüt ettikleri ve taahhüdün yerine getirilmesinde koordinatör ortak aracılığıyla aralarında koordinasyonu sağlayacakları belirtilmelidir.

İdareler, konsorsiyumların ihaleye katılabilmelerini öngördükleri durumlarda, konsorsiyumlara ilişkin olarak işin uzmanlık gerektiren kısımları, ihaleye katılım için istenen belgeler ile yeterlik kriterlerine ve yeterlik değerlendirmesine ilişkin hususları ve ihale veya ön yeterlik dokümanında belirtilmesi zorunlu olan hususlardan konsorsiyumlarla ilgili olanları, Yönetmeliğin ilgili hükümlerine uygun olarak, Şartnamenin “Diğer Hususlar” bölümünde düzenleyeceklerdir.”

MADDE 34 — Aynı Yönetmeliğin 2 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip Ön Yeterlik Şartnamesinin 22.3 maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“22.3- Daha sonra uygun olan başvuru zarfları, adaylarla birlikte hazır bulunanlar önünde alınış sırasına göre açılarak adayların belgelerinin eksik veya usulüne uygun olup olmadığı kontrol edilir. Belgeleri eksik veya usulüne uygun olmayan adaylar tutanakla tespit edilir. Başvuru zarfları açılan adaylar açıklanır. Bu işlemlere ilişkin hazırlanan tutanak ihale komisyonunca imzalanır. Bu tutanağın onaylı suretini isteyenlere, bunların komisyon başkanınca onaylanmış bir sureti, imza karşılığı verilir.”

MADDE 35 — Aynı Yönetmeliğin 2 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip Ön Yeterlik Şartnamesinin 24 üncü maddesinin başlığına aşağıdaki (11.1) No’lu dipnot eklenmiştir.

“11.1 İdareler, konsorsiyumların ihaleye katılabilmelerini öngördükleri durumlarda, ön yeterlik asgari şartlarını, işin uzmanlık gerektiren her bir iş kısmı için, Yönetmeliğin ilgili hükümlerine uygun olarak düzenleyeceklerdir.”

MADDE 36 — Aynı Yönetmeliğin 2 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip Ön Yeterlik Şartnamesinin 24.1 maddesinin (a) bendinin (1) No’lu alt bendi, (2) No’lu alt bendinin üçüncü paragrafı ve (12) No’lu dipnotu aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“1) Adayın, _________________ kadar kullanılmamış nakit veya _______________ kadar kullanılmamış teminat mektubu kredisi ya da __________________ serbest mevduatı olması gerekmektedir.12

İş ortaklıklarında bu miktarlar, hisseleri oranına bakılmaksızın ortaklaşa karşılanabilir.”

“İsteklinin iş ortaklığı olması halinde, ortaklardan her birinin ayrı ayrı bu şartları taşıması gerekir.”

“12 İdarelerce bu kısımda, yaklaşık maliyetin % 5’inden az, % 20’sinden fazla olmamak üzere kullanılmamış nakit veya teminat kredisi ya da serbest mevduat miktarı öngörülecektir.”

MADDE 37 — Aynı Yönetmeliğin 2 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip Ön Yeterlik Şartnamesinin 25 inci maddesinin başlığına aşağıdaki (17.1) No’lu dipnot eklenmiştir.

“17.1 İdareler, konsorsiyumların ihaleye katılabilmelerini öngördükleri durumlarda, puanlama kriterlerini, işin uzmanlık gerektiren her bir iş kısmı için, Yönetmeliğin ilgili hükümlerine uygun olarak düzenleyeceklerdir.”

MADDE 38 — Aynı Yönetmeliğin 2 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip Ön Yeterlik Şartnamesinin 26 ncı maddesinin başlığına aşağıdaki (18.1) No’lu dipnot eklenmiştir.

“18.1 İdareler, konsorsiyumların ihaleye katılabilmelerini öngördükleri durumlarda, adayların mali kapasite puanlamasını, işin uzmanlık gerektiren her bir iş kısmı için, Yönetmeliğin ilgili hükümlerine uygun olarak düzenleyeceklerdir.”

MADDE 39 — Aynı Yönetmeliğin 2 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip Ön Yeterlik Şartnamesinin 27 ncı maddesinin başlığına aşağıdaki (21.1) No’lu dipnot eklenmiştir.

“21.1 İdareler, konsorsiyumların ihaleye katılabilmelerini öngördükleri durumlarda, adayların teknik yetenek puanlamasını, işin uzmanlık gerektiren her bir iş kısmı için, Yönetmeliğin ilgili hükümlerine uygun olarak düzenleyeceklerdir.”

MADDE 40 — Aynı Yönetmeliğin 2 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip Ön Yeterlik Şartnamesinin 25 inci maddesindeki tablonun (b) bendinin (5) No’lu satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“5) Araştırma-Geliştirme, Standart ve Kaliteye ilişkin Belgeler (istenmiş ise) [….]”

MADDE 41 — Aynı Yönetmeliğin 2 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip Ön Yeterlik Şartnamesinin 27.5 maddesinin (31) No’lu dipnotu aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“31 Adaylardan Araştırma-Geliştirme, Standart ve Kaliteye ilişkin Belgeler istenecekse, bu madde aşağıdaki şekilde düzenlenecektir. Araştırma-Geliştirme, Standart ve Kaliteye ilişkin Belgeler istenmiyorsa bu madde yazılmayacaktır.

“27.5 Araştırma-Geliştirme, Standart ve Kaliteye ilişkin Belgelerin puanlanması

Mevcut ise _______________ [ ] Puan (Madde 25 de Araştırma-Geliştirme, Standart ve Kaliteye ilişkin Belgeler için belirlenen puan) verilir.”

MADDE 42 — Aynı Yönetmeliğin 2 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip Ön Yeterlik Şartnamesinin 28 inci maddesinin ikinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Puan eşitliği sonucunda kısa listeye alınacak aday sayısının aşılması durumunda, eşit puana sahip adaylardan, tek sözleşmeye ilişkin iş deneyim tutarı daha fazla olan aday sıralamada öne çıkarılarak kısa liste oluşturulur. Ortak girişimlerde ortak girişimi oluşturan ortakların arasında iş deneyim tutarı büyük olan ortağın iş deneyimi göz önünde bulundurulur.”

MADDE 43 — Aynı Yönetmeliğin 3 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 6.1 maddesinin (c), (h) ve (i) bentleri ile (m) bendinin (1) No’lu alt bendi ve son paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c) Mevzuatı gereği kayıtlı olduğu Ticaret ve/veya Sanayi Odası veya Meslek Odası Belgesi;

1) Gerçek kişi olması halinde, ilk ilan veya ihale tarihinin içerisinde bulunduğu yılda alınmış, ilgili meslek odası belgesi ile kayıtlı olması gerekiyorsa ilgisine göre Ticaret ve/veya Sanayi Odası belgesi,

2) Tüzel kişi olması halinde, mevzuatı gereği tüzel kişiliğin siciline kayıtlı bulunduğu Ticaret ve/veya Sanayi Odasından ilk ilan veya ihale tarihinin içerisinde bulunduğu yılda alınmış, tüzel kişiliğin sicile kayıtlı olduğuna dair belge.”

“h) Ortağı olduğu veya hissedarı bulunduğu tüzel kişilere ilişkin beyanname. (KİK029.4/D)”

“i) Tüzel kişi istekli tarafından sunulan iş deneyim belgesinin, aynı tüzel kişinin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait olması halinde sunulacak İş Deneyim Belgesinin Başka Bir Tüzel Kişiye Kullandırılmayacağına İlişkin Taahhütname. (KİK029.3/D)”

“1) İstekliler, ihale konusu iş veya benzer nitelik ve ölçekteki işlerde özel hizmet deneyimlerini göstermek üzere; son beş yıl içersinde kamu veya özel sektörde sözleşme bedelinin en az % 70 i oranında gerçekleştirdiği veya %50’si oranında denetlediği veyahut yönettiği idarece kusursuz olarak kabul edilen benzeri işlerini teknik teklifleri içersinde “Teknik Teklif Formları” nda vereceklerdir. (standart form KİK054.0/D Ortak girişimlerde, ortak girişimi oluşturan ortaklar bu formları ayrı ayrı vereceklerdir.”

“Ortak girişimlerde, ortak girişimi oluşturan gerçek veya tüzel kişilerin her birinin (b), (c), (g), (h), (i) ve (l) bentlerinde belirtilen belgeleri ayrı ayrı sunmaları gerekir.”

MADDE 44 — Aynı Yönetmeliğin 3 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 6.2.1 maddesine aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Ancak Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi Nizamnamesinin 9 uncu maddesinde yer alan hüküm çerçevesinde Gazete idaresince veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı odalarca “aslının aynıdır” şeklinde onaylanarak isteklilere verilen Ticaret Sicil Gazetesi suretleri ile bunların noter onaylı suretleri kabul edilecektir.”

MADDE 45 — Aynı Yönetmeliğin 3 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 17.6 maddesine ait (6) No’lu dipnot aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“6 İdareler, konsorsiyumların ihaleye katılamayacaklarını öngörmeleri halinde bu maddeye;

“17.6 Konsorsiyumlar ihaleye teklif veremez.” hükmünü ekleyecekler,

Konsorsiyumların ihaleye katılabilmelerini öngörmeleri halinde ise;

“17.6 Birden fazla gerçek veya tüzel kişi konsorsiyum oluşturmak suretiyle ihaleye teklif verebilir.

Konsorsiyum oluşturmak suretiyle ihaleye teklif verecek istekliler, konsorsiyum oluşturduklarına dair koordinatör ortağın da belirtildiği konsorsiyum anlaşmasını (konsorsiyum beyannamesini) da teklifleriyle beraber sunacaklardır.

İhalenin konsorsiyum üzerinde kalması halinde, konsorsiyumdan sözleşme imzalanmadan önce noter tasdikli konsorsiyum sözleşmesini vermesi istenecektir.

Konsorsiyum anlaşmasında (konsorsiyum beyannamesi) ve sözleşmesinde konsorsiyumu oluşturan gerçek ve tüzel kişilerin işin hangi kısmını taahhüt ettikleri ve taahhüdün yerine getirilmesinde koordinatör ortak aracılığıyla aralarında koordinasyonu sağlayacakları belirtilmelidir.” Hükmü yazılacaktır.

Ayrıca; idareler, konsorsiyumların ihaleye katılabilmelerini öngördükleri durumlarda konsorsiyumlara ilişkin olarak işin uzmanlık gerektiren kısımları, ihaleye katılım için istenen belgeler ile yeterlik kriterlerine ve yeterlik değerlendirmesine ilişkin hususları ve 4734 sayılı Kanunun 27 nci maddesi gereğince idari şartnamede belirtilmesi zorunlu olan hususlardan konsorsiyumlarla ilgili olanları, Hizmet Alımı ihaleleri Uygulama Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine uygun olarak, bu Şartnamenin “Diğer Hususlar” bölümünde düzenleyeceklerdir.”

MADDE 46 — Aynı Yönetmeliğin 3 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 21 inci maddesine ait (10) No’lu dipnot aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“10 İdareler, yaklaşık maliyeti yürürlükteki eşik değerin altında kalan ve sadece yerli isteklilerin katılabilmesini öngördükleri ihalelerde, madde metnini aşağıdaki şekilde düzenleyeceklerdir.

“İsteklinin teklifini gösteren fiyatlar ve bunların tutarları Türk parası ile belirtilecektir. Sözleşme konusu işin ödemelerinde de bu para birimi kullanılır.”

İdareler, yerli ve yabancı bütün isteklilerin ihaleye katılabileceği durumlarda, Türk parası ve/veya başka para birimleri cinsinden teklif verilebilmesini öngörüyorlar ise, idarece, tekliflerin hangi para birimi veya birimleri cinsinden verilebileceği ile ödemeye esas para birimi bu maddede düzenlenecektir.”

MADDE 47 — Aynı Yönetmeliğin 3 No’lu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 22 nci maddesine ait (11) No’lu dipnot aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“11 Kısmi teklif verilip verilememesine göre 22 nci madde, aşağıdaki hükümlerden uygun olanı yazılmak suretiyle düzenlenecektir:

“Bu hizmet ihalesinde işin tamamı için teklif verilecektir.”

“Bu hizmet ihalesinde kısmi teklif verilebilir……………………………………………………….. (Kısmi teklifin ne şekilde verileceğine ilişkin bilgi, buraya yazılacaktır. Ayrıca idareye bağlı birimlerin ihtiyaçlarının bir merkezden yapılan ihale ile karşılanması amacıyla kısmi teklife imkan verilen ihalelerde istekliler üzerinde kalan kısımların her biri için ayrı ayrı sözleşme imzalanabileceğinden idarelerce bu duruma ilişkin belirlemeye bu maddede yer verilmesi gerekmektedir)”

MADDE 48 — Aynı Yönetmeliğin 3 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 25 inci maddesine 25.4 maddesi eklenmiştir.

“25.4- Konsorsiyum olarak teklif verecek isteklilerin teklif mektuplarında, konsorsiyum ortaklarının işin uzmanlık gerektiren kısımları için teklif ettikleri bedel ayrı ayrı yazılacaktır. Konsorsiyum ortaklarının işin uzmanlık gerektiren kısımları için teklif ettikleri bedellerin toplamı, konsorsiyumun toplam teklif bedelini oluşturacaktır.”

MADDE 49 — Aynı Yönetmeliğin 3 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 26.2 maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“26.2- İhtiyaç duyulması halinde İdare, teklif geçerlilik süresinin en fazla yukarıda belirlenen süre kadar uzatılması yönünde istekliden talepte bulunacaktır. İstekli, İdarenin bu talebini kabul edebilir veya reddedebilir. İdarenin teklif geçerlilik süresinin uzatılması talebini reddeden isteklinin geçici teminatı iade edilecektir.”

MADDE 50 — Aynı Yönetmeliğin 3 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 27.2 ve 27.3 maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“27.2- İsteklinin ortak girişim olması halinde toplam teminat miktarı, ortaklık oranına veya işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarlarına bakılmaksızın ortaklardan biri veya birkaçı tarafından karşılanabilir.”

“27.3- Geçici teminat olarak sunulan teminat mektuplarında geçerlik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, teklif geçerlilik süresinden itibaren otuz (30) günden az olmamak üzere isteklilerce belirlenir.”

MADDE 51 — Aynı Yönetmeliğin 3 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 31.2 maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“31.2- Zarflar isteklilerle birlikte hazır bulunanlar önünde alınış sırasına göre açılır. Teknik tekliflere ait zarflar açılarak, istenilen belgelerin tam olarak verilmiş olup olmadığı kontrol edilir ve durum bir tutanakla tespit olunur. Bu tutanağın onaylı suretini isteyenlere, bunların komisyon başkanınca onaylanmış bir sureti, imza karşılığı verilir. Mali teklifleri içeren zarflar ise bir tutanağa bağlanarak açılmaksızın ihale komisyonunca toplu halde paketlenip, mühürlenerek, imzalanır ve muhafaza altına alınır. Bu aşamada, teklifi oluşturan belgelerde değişiklik yapılamaz, varsa eksik belgeler tamamlanamaz, hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilmeksizin, teklifler hemen değerlendirilmek üzere oturum kapatılır.”

MADDE 52 — Aynı Yönetmeliğin 3 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 33.3 maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“33.3- Asgari teknik puan ve üzerinde puan alan isteklilere mali tekliflerin açılacağı tarih ve saat yazılı olarak bildirilir. İhale komisyonunca bildirilen tarih ve saatte öncelikle teknik değerlendirme sonuçları ile teknik puanlar hazır bulunanlar önünde açıklanır. Daha sonra ihale komisyonunca, toplu halde muhafaza altına alınmış olan ve malî teklifleri içeren paket açılır. Teklifleri değerlendirme dışı bırakılan isteklilerin malî teklif zarfları açılmaksızın kendilerine veya vekillerine elden iade edilerek, bu istekliler ihale salonundan çıkarılır. Bu işlemlerden sonra, asgari teknik puan ve üzerinde puan alan isteklilerin malî teklif zarfları açılır ve teklif fiyatları okunarak bir tutanakla tespit edilir. Bu tutanağın onaylı suretini isteyenlere, bunların komisyon başkanınca onaylanmış bir sureti, imza karşılığı verilir. İade edilemeyen malî tekliflere ait zarflar ihalenin sonuçlandırılmasından hemen sonra iadeli taahhütlü posta ile gönderilir.

Malî teklif içerisinde, teklif mektubu ile istenmişse geçici teminatı bulunmayan veya usulüne uygun olmayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır.

MADDE 53 — Aynı Yönetmeliğin 3 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 35 inci maddesinin son paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Puan eşitliği durumunda mali teklif puanı yüksek olan istekli görüşme yapmak üzere davet edilir. Mali teklif puanlarının da eşit olması durumunda tek sözleşmeye ilişkin benzer iş deneyim tutarı fazla olan istekli görüşme yapmak üzere davet edilir. Ortak girişimlerde ortak girişimi oluşturan ortaklar arasında benzer iş deneyim tutarı büyük olan ortağın iş deneyimi değerlendirilir.”

MADDE 54 — Aynı Yönetmeliğin 3 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 41 inci maddesinin (20) No’lu dipnotu aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“20 İhale üzerinde kalan istekliden sözleşme düzenlenmeden önce kesin teminat alınacaksa bu madde aşağıdaki şekilde düzenlenecektir:

İhale üzerinde kalan istekliden sözleşme imzalanmadan önce, ihale bedeli üzerinden hesaplanmak suretiyle % 6 oranında kesin teminat alınır. İhale üzerinde kalan isteklinin ortak girişim olması halinde, toplam teminat miktarı, ortaklık oranına veya işin uzmanlık gerektiren kısımlarına bakılmaksızın ortaklardan biri veya birkaçı tarafından karşılanabilir.”

MADDE 55 — Aynı Yönetmeliğin 3 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 42.1 ve 42.1.1 maddeleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“42.1- İhale üzerinde kalan istekli, ihale tarihi itibarıyla bu Şartnamenin 10 uncu maddesinin (a), (b), (c), (d), (e) ve (g) bentlerinde sayılan durumlarda olmadığına dair belgeleri ve kesin teminatı 40.3 üncü maddedeki süre içinde vererek sözleşmeyi imzalamak zorundadır. Sözleşme imzalandıktan hemen sonra geçici teminat iade edilecektir.”

“42.1.1- Yabancı istekliler, ihale tarihi itibarıyla bu Şartnamenin 10 uncu maddesinin (a), (b), (c), (d), (e) ve (g) bentlerinde sayılan durumlarda olmadığına dair belgelerden, kendi ülkelerindeki mevzuat uyarınca dengi olan belgeleri sunacaklardır. Bu belgelerin, isteklinin tabi olduğu mevzuat çerçevesinde denginin bulunmaması ya da düzenlenmesinin mümkün olmaması halinde bu duruma ilişkin yazılı beyanlarını vereceklerdir. Ancak bu husus yabancı gerçek kişi isteklinin uyruğunda bulunduğu ya da yabancı tüzel kişi isteklinin şirket merkezinin bulunduğu ülkenin Türkiye’deki misyon şefliklerine veya bu ülkelerdeki Türkiye Cumhuriyeti misyon şefliklerine teyit ettirilecektir.”

MADDE 56 — Aynı Yönetmeliğin 3 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 43.1 maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“43.1- İhale üzerinde kalan isteklinin, ihale tarihi itibarıyla bu Şartnamenin 10 uncu maddesinin (a), (b), (c), (d), (e) ve (g) bentlerinde sayılan durumlarda olmadığına dair belgeleri veya kesin teminatı vermemesi yada sözleşme imzalamaması durumunda idare, teklif fiyatının ihale yetkilisince uygun görülmesi kaydıyla, ikinci en yüksek toplam puana sahip istekli ile görüşme yapmak suretiyle sözleşme imzalayabilir. Bu durumda ihale yetkilisinin uygun görme onayından önce ikinci en yüksek toplam puana sahip isteklinin bu Şartnamenin 38.1 maddesine göre yasaklı olup olmadığı teyit ettirilerek, ihale tarihi itibarıyla 10 uncu maddenin (a), (b), (c), (d), (e) ve (g) bentlerinde sayılan durumlarda olmadığına dair belgeler istenecektir.”

MADDE 57 — Aynı Yönetmeliğin 4 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımları Tip Sözleşmesinin 1 inci maddesinden önce sol üst köşesine İKN (İhale Kayıt Numarası) eklenmiştir.

MADDE 58 — Aynı Yönetmeliğin 4 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımları Tip Sözleşmesinin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (4.1) No’lu dipnot eklenmiştir.

“Sözleşme konusu iş; ………………………………………….. 4.1 olup, İşin teknik özellikleri ve diğer ayrıntıları sözleşme ekinde yer alan ve ihale dokümanını oluşturan belgelerde düzenlenmiştir.”

“4.1 Bu tanım, işin adı, niteliği, türü ve miktarını içerecek şekilde yapılacaktır. Eğer yüklenici konsorsiyum şeklinde bir ortak girişim ise, buraya ayrıca konsorsiyumda yer alan her bir ortağın işin hangi kısmını taahhüt ettiği açık bir şekilde yazılacaktır.

İdareye bağlı birimlerin ihtiyaçlarının bir merkezden yapılacak alımla karşılanması amacıyla kısmi teklife imkan verilen ihalelerde birden fazla sözleşme imzalanabileceği idari şartnamede belirtilmişse, şartnamedeki her kısma ilişkin iş tanımı ayrılarak ve her kısım için ayrı sözleşme yapılabilecektir.”

MADDE 59 — Aynı Yönetmeliğin 4 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımları Tip Sözleşmesinin 56 ncı maddesi ile (42) No’lu dipnotu aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (42.1) nolu dipnot eklenmiştir.

“Bu sözleşme taraflarca imzalandığı42 tarihte yürürlüğe girer. Bu sözleşme ……. (……………….) maddeden ibaret olup, İdare ve Yüklenici tarafından tam olarak okunup anlaşıldıktan sonra …………….tarihinde 42.1”

“42 a) Eğer ihale dokümanında sözleşmenin notere onaylattırılması öngörülmüş ise, “………. taraflarca imzalandığı …” ibaresi yerine “…… noter tarafından onaylanıp tescil edildiği” ibaresi yazılacaktır.

b) İlgili mevzuatının sözleşmenin yürürlüğe girmesi için başka bir usulü öngördüğü hallerde, İdare bu maddeyi söz konusu mevzuat hükümlerine uygun olarak düzenleyecektir. ”

“42.1 a) Sözleşmenin birden fazla nüsha düzenlenerek taraflarca alıkonulmasının öngörülmesi halinde madde metni aşağıdaki şekilde devam edecektir:

“……(….) nüsha olarak imza altına alınmış ve …….(…..) nüshası İdarede ve …….(…..) nüshası Yüklenicide alıkonulmuştur.

b) Sözleşmenin tek nüsha düzenlenmesinin öngörüldüğü ihalelerde madde metni aşağıdaki şekilde devam edecektir: (Ancak yüklenicinin talebine göre sözleşmenin ikinci bir nüshası veya idarece onaylı bir sureti verilecektir.)

1 (bir) nüsha olarak imza altına alınmış ve bu nüsha İdarede alıkonulmuştur.”

Yürürlükten Kaldırılan Hükümler

MADDE 60 — Aynı Yönetmeliğin 3 Nolu ekinde yer alan Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 30.4 maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Başlanmış Olan İhaleler

Geçici Madde 1 — Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce ihale edileceği yazılı olarak duyurulmuş veya ilân edilmiş olan işler, yazılı olarak duyurulduğu veya ilân edildiği tarihte yürürlükte olan Yönetmelik hükümlerine göre sonuçlandırılır.

Yürürlük

MADDE 61 — Bu Yönetmelik yayım tarihini izleyen otuzuncu gün yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 62 — Bu Yönetmelik hükümlerini Kamu İhale Kurumu Başkanı yürütür.

 

Eki İçin Tıklayınız

Exit mobile version