Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliğinde (SHY-6A) Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

23 Haziran 2005 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 25854

Ulaştırma Bakanlığından:

             MADDE 1 — 16/6/1984 tarihli ve 18433 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliğinin (SHY-6A) İkinci Kısmının Birinci Bölüm başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İşletme Ruhsatı Verilmesi Süreci”

             MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İşletme ruhsatı verilmesi aşamaları

             Madde 4 –  İşletme ruhsatı verilmesi aşağıdaki aşamalardan oluşur:

a) Başvuru öncesi aşaması.

b) Resmi başvuru aşaması.

1) Ön İzin aşaması.

2) Doküman uyum aşaması.

3) Asıl ruhsat aşaması.

c) Denetleme aşaması.

d) Değerlendirme aşaması.

e) İşletme ruhsatı verilmesi aşaması.”

             MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Başvuru öncesi aşaması

             Madde 5 – İşletme ruhsatı için başvurular (EK-9)’da yer alan işletme ruhsatı başvuru öncesi formu doldurularak Bakanlığa yazılı yapılır. Form, Bakanlığa verilmesinden itibaren otuz gün içinde tetkik edilir, sivil havacılık mevzuatına uygun olup olmadığı değerlendirilir.

a) Verilen bilgilerin yeterli bulunmaması veya olumsuz değerlendirilmesi halinde; eksiklikler ile uygun görülmeyen konular sebepleri ile birlikte ayrıntılı şekilde yazılı olarak başvuru sahibine bildirilir.

b) Verilen bilgilerin yeterli bulunması halinde, başvurunun kabul edildiği, resmi başvuru öncesinde tarihi ve gündemi belirlenmiş bir toplantı yapılması gerektiği başvuru sahibine yazılı olarak bildirilir.

c) Başvuru öncesi toplantısının yapılabilmesi için işletmenin Genel Müdürünün ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından uygun görülen personelin katılımı gereklidir.

d) Başvuru öncesi toplantısında:

1) Toplantıya katılanlara sivil havacılık mevzuatı hakkında bilgi verilir.

2) İşletme ruhsatı başvuru öncesi talep formunda yer alan bilgiler, başvuranın personeli ile birlikte gözden geçirilir. Sunulan bilgiler kontrol edilir ve doğrulanır. Toplantı sırasında başvuran tarafından yapılacak herhangi bir değişiklik, işletme ruhsatı başvuru öncesi formuna eklenir.

3) İşletme yapmak isteyenin ekonomik yeterliliğinin bu Yönetmelik ile istenen düzeyde olup olmadığı incelenir.

e) İşletme ruhsatı başvuru öncesi formundaki talebin uygun görülmesi halinde, Bakanlık tarafından yazılı olarak başvurunun kabul edildiği bildirilir.

1) Kabul edilen işletme ruhsatı başvuru öncesi formu, veriliş tarihinden itibaren üç ay geçerlidir.

2) Kabul edilen işletme ruhsatı başvuru öncesi formu, resmi başvuru ön izin ve işletme izni için bir taahhüt niteliği taşımaz. Bu kabul, bütün hazırlıkların tamamlanması ve belgelenmesi halinde, işletme izninin verilebileceğini öngören bir belge mahiyeti taşır.

3) Bakanlık tarafından işletme ruhsatı başvuru öncesi formu kabul edilmeden; resmi başvuru ön izin ve işletme izni başvurusunda bulunulamaz.”

             MADDE 4 — Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Resmi başvuru aşaması

             Madde 6 – Bakanlık tarafından işletme ruhsatı başvuru öncesi formunun kabul edilmesine müteakip başlar.

a) Ön izin aşaması: Ön izin için başvurular, içeriği (EK-1)’de yer alan ön izin talep dosyası hazırlanarak Bakanlığa yazılı yapılır. Ön izin talep dosyası, Bakanlığa verilmesinden itibaren altmış gün içinde tetkik edilir, kabul edilen işletme ruhsatı başvuru öncesi formunda yer alan bilgilere ve sivil havacılık mevzuatına uygun olup olmadığı değerlendirilir.

1) Verilen bilgilerin yeterli bulunmaması veya olumsuz değerlendirilmesi halinde; eksiklikler ile uygun görülmeyen konular sebepleri ile birlikte ayrıntılı şekilde yazılı olarak başvuru sahibine bildirilir.

2) Verilen bilgilerin yeterli bulunması halinde, başvuru sahibine yazılı olarak ön izin verilir.

a) Verilen ön izinler, veriliş tarihinden itibaren altı ay geçerlidir. Ancak, ön izin verilen başvuru sahipleri, Bakanlıkça kabul görülecek zorunlu nedenlerden dolayı, verilen ön izin süresi içerisinde gerekli hazırlıkları tamamlayamamış ise, bir defaya mahsus olmak üzere ön izin süresi en fazla üç aya kadar uzatılabilir.

b) Verilen ön izin süresi içerisinde, gerekli hazırlıkları tamamlamayan başvuru sahipleri, ön izin bitim tarihinden itibaren, en az bir yıl süreyle yeniden ön izin için müracaatta bulunamazlar.

c) Ön izin, işletme izni için bir taahhüt niteliği taşımaz. Bu izin, başvuru sahibinden talep edilen bütün hazırlıkların tamamlanması ve belgelenmesi halinde, işletme izninin verilebileceğini öngören bir belge mahiyetindedir.

d) Ticari hava taşımacılığı yapabilmek için işletme ruhsatı alınmasına ilişkin bu Yönetmelik ile belirlenen şartlar, bir başvuru sahibinin işletme ruhsatı alabilmesi için asgari şartlardır. Ön izin alınmadan bu şartların sağlanması; başvuru sahibini, ön izin veya işletme ruhsatı verilmesi için hak sahibi yapmaz.

b) Ön izin verilen başvuru sahipleri, işletme ruhsatı verilmesi için gerekli tüm faaliyetleri, uçucu personelin, bakım personelinin, yer personelinin ve idari personelin istihdam edileceği tarihleri, tüm personel için eğitimlerin nerede, nasıl, kim tarafından alınacağını, uçak ve tesis edinimlerini, el kitapları yazılmasını ve Bakanlık incelemesine sunulmasını, teknik dokümanların temin edilmesini, taahhüt edilmiş sermayenin ne zaman ödeneceğini ve Bakanlık denetlemesinin ne zaman yapılacağını belirten tarihleri içeren faaliyet takvimi hazırlayarak ön izin tarihinden itibaren en geç on iş günü içinde Bakanlık onayına sunar. Faaliyet takvimi, ön izin tarihinden itibaren en çok altı ayı kapsayacak şekilde hazırlanır.

Faaliyet takviminin Bakanlığa sunulmasına müteakip, Bakanlık yetkilileri ile başvuranın yönetici personeli bir araya gelir ve faaliyet takvimi incelenerek resmi başvuru aşamasının nasıl devam edeceği karara bağlanır.

Yapılan toplantıya müteakip Bakanlık tarafından, başvuru sahibinin sunduğu faaliyet takvimi onaylanarak faaliyet takviminde yer alan tüm faaliyetlerin zamanında ve doğru şekilde yaptırılması sağlanır. Başvuranın personelinin eğitimleri ve diğer faaliyetlerin doğru olarak yapılıp yapılmadığı yerinde kontrol edilir.

c) Doküman uyum aşaması: Bu aşamada Bakanlık tarafından başvuru sahibinin operasyonları sırasında kullanacağı el kitapları ile diğer dokümanları incelenir, onaylanır veya reddedilir. Her kitap, başvuranın ilgili yönetici personeli ile birlikte incelenerek, sivil havacılık mevzuatına ve güvenli operasyon uygulamalarına uygunluğu araştırılır.

1) Doküman incelemeleri Bakanlık tarafından onaylanan faaliyet takvimine uygun olarak yapılır.

2) Bakanlığa gönderilecek tüm el kitapları iki kopya halinde A4 formatında ve siyah dosya içerisinde olmak zorundadır. A4 formatında ve siyah dosya içerisinde gönderilmeyen dokümanlar Bakanlık tarafından değerlendirmeye alınmaz.

3) Bakanlığa gönderilecek tüm el kitaplarının Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanması zorunludur.

4) Bakanlık aşağıda isimleri yer alan el kitaplarını ve dokümanları bu Yönetmelikte yer alan usul ve esaslara uygun olarak inceler. Bakanlık onayı gerektiren dokümanlar onaylanmadan başvuru sahibine işletme ruhsatı verilmez. Doküman uyum aşamasında Bakanlığa sunulacak dokümanlar:

a) İşletme El Kitabı Bölüm A, B, C ve D ile işletmenin isteğine bağlı olarak Kalite El Kitabı, Yer İşletme El Kitabı, Kabin Ekibi El kitabı, Kabin Ekibi Eğitimi El Kitabı, Kaza Önleme ve Uçuş Emniyet El Kitabı.

b) Filodaki her bir tip hava araç(lar)ı için ayrı olarak hazırlanmış Asgari Teçhizat Listeleri.

c) Bakım Yönetimi El Kitabı.

d) Bakım Program(lar)ı.

e) Filoda bulunan tüm uçaklar için Ağırlık ve Denge Formları.

f) Güvenlik Planı.

g) Bir arada veya ayrı ayrı Teknik ve Uçuş Defter Sayfaları.

h) Diğer dokümanlar.

i) Güncel üretici firma dokümanları.

d) Asıl işletme ruhsatı aşaması: Başvuru sahibi, Bakanlık tarafından onaylanan faaliyet takviminde yer alan tüm faaliyetlerin ve doküman uyum aşamasının tamamlanmasına müteakip, ön izin bitim tarihinden önce içeriği (EK-2)’de açıklanan işletme ruhsatı talep dosyasını Bakanlığa sunar. Bakanlığa sunulan işletme ruhsatı talep dosyası en geç doksan gün içinde Bakanlıkça tetkik edilir.

1) Verilen bilgilerin yeterli bulunmaması veya olumsuz değerlendirilmesi halinde; eksiklikler ile uygun görülmeyen konular sebepleri ile birlikte ayrıntılı şekilde yazılı olarak başvuru sahibine bildirilir.

2) Verilen bilgilerin yeterli ve uygun bulunması halinde, başvuru sahibi Bakanlık tarafından denetlemeye tabi tutulur.”

             MADDE 5 — Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Denetleme aşaması

             Madde 7 – Bu aşamada, başvuru sahibi tarafından teklif edilen operasyonun etkinliği belirlenir. Tesis ve teçhizatın yeterliliği kontrol edilir. Yasal düzenlemelere ve güvenli operasyon uygulamalarına uygunluk konusu incelenir.

Bu amaçla başvuru sahibine, 14/6/1984 tarihli ve 18431 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sivil Havacılık Teknik Denetleme Yönetmeliği (SHY-21), 19/8/2004 tarihli ve 25558 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Bakım Sistemi Yönetmeliği (SHY-M) ve bu Yönetmeliğe göre operasyon ve bakım konularında denetleme yapılır. Yapılan denetlemede, tespit edilen bulgular hazırlanan denetleme raporu ile başvuru sahibine bildirilerek düzeltilmesi talep edilir. Denetleme sonucunda tespit edilen bulguların giderildiğinin yerinde tespiti için gerekli görülen durumlarda Bakanlık başvuru sahibine ilave denetlemeler yapabilir.”

             MADDE 6 — Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Değerlendirme aşaması

             Madde 8 – Resmi başvuru ve denetleme aşamalarının tamamlanmasına müteakip, işletme ruhsatı talep dosyası, doküman uyum aşaması sırasında onaylanan tüm dokümanların onay sayfaları, bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin (a) bendinde belirtilen yönetici personele ait onay sayfaları, denetleme sonucunda hazırlanan denetleme raporunu ve faaliyet takviminde yer alan faaliyetlerin tamamlandığına dair belge ve dokümanlar inceleme komisyonu değerlendirilmesine sunulur. İnceleme komisyonuna sunulan belgeler en geç altmış gün içinde tetkik edilir.

a) Uygun bulunmayan başvurular sebepleri ile birlikte işletmeciye iade edilir.

b) Olumlu bulunan başvurular Bakanlık Makamının onayına sunulur.”

             MADDE 7 — Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İşletme ruhsatı verilmesi aşaması

             Madde 9 – Bakanlık Makamı değerlendirmesi sonucu uygun bulunan başvuru sahibine örneği (EK-3)’te yer alan işletme ruhsatı verilir. İşletme ruhsatının geçerliliği ilk verilişte azami bir yıldır. Sonraki dönemlerde bu süre iki yıla kadar uzatılabilir. Ayrıca (EK-8)’de yer alan form doldurularak işletme ruhsatı verilen işletmecinin bilgileri Avrupa Havacılık Otoriteleri Birliğine bildirilir.

Bakanlık işletme ruhsatı verilen işletmeciyi her yıl denetler, denetleme sonucunda;

a) Bu Yönetmelikle aranan şartları koruyan işletmecilerin işletme ruhsatı azami iki yıllık bir süre ile uzatılır.

b) Uçuş emniyeti açısından sakınca görülen hallerde işletmecinin uçuşları durdurularak işletme ruhsatı askıya alınır ve sakınca görülen hususların giderilmesi için işletmeciye en fazla altmış gün süre verilir. Verilen süre içerisinde eksikliklerini gideremeyen işletmecilerin işletme ruhsatları iptal edilir.

c) Uçuş emniyetine etki etmeyen ancak bu Yönetmelikle aranan şartları sağlamadıkları tespit edilen işletmecilere bu Yönetmelikte yer alan ilgili maddeler gereği en fazla üç ay süre verilerek eksikliklerin tamamlanması istenir. Verilen süre içerisinde eksikliklerini gideremeyen işletmecinin uçuşları durdurularak işletme ruhsatı askıya alınır ve sakınca görülen hususların giderilmesi için işletmeciye en fazla üç ay süre verilir. Verilen süre içerisinde eksikliklerini gideremeyen işletmecilerin işletme ruhsatları iptal edilir.”

                MADDE 8 — Aynı Yönetmeliğin 21 inci madde başlığında, 82 nci maddesinin (e) bendinde ve 108 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “uçuş işletme talimatı” ifadeleri ile 21 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkrasında, 46 ncı maddesinde, 49 uncu maddesinin birinci  fıkrasında,  50 nci  maddesinin birinci fıkrasında, 70 inci maddesinin (g) bendinde, 79 uncu maddesinin ikinci fıkrasında, 119 uncu maddesinde, 120 nci maddesinin (a) bendinde, Onbirinci  Kısım  başlığında, 121 inci maddesinde, 132 nci maddesinin birinci fıkrasında, 136 ncı maddesinin birinci fıkrasında ve (EK-2)’sinin 17 nci maddesinin (d) bendinde yer alan “işletme talimatı” ifadeleri, “işletme el kitabı” olarak değiştirilmiştir.

             MADDE 9 — Aynı Yönetmeliğin (EK-1)’inin başlığı “ön izin talep dosyası” olarak değiştirilmiştir.

             MADDE 10 — Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.

Geçici Madde 1 – Bu Yönetmeliğe göre işletme ruhsatı alarak faaliyet göstermekte olan işletmecilere denetleme yapılarak, bu Yönetmelikle aranan şartları koruyanların işletme ruhsatları en geç bir yıl içerisinde (EK-3)’te yer alan işletme ruhsatı ile değiştirilir.”

Geçici Madde 2 – Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce ön izin alarak işletme ruhsatı alma aşamasına gelmiş olanlara talep etmeleri halinde bu Yönetmelikle değiştirilen 4, 5, 6, 7, 8 ve 9 uncu maddelerin değişiklikten önceki hükümlerine göre işletme ruhsatı verilir. Değişiklikten önceki hükümlere göre işletme ruhsatı verilen işletmelere geçici madde 1’ deki şartlar uygulanır.”

             MADDE 11 — Aynı Yönetmeliğin (EK-3) ve (EK-4)’ü ekteki şekilde değiştirilmiş ve (EK-7)’den sonra gelmek üzere (EK-8) ve (EK-9) eklenmiştir.

             Yürürlük

             MADDE 12 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 13 — Bu Yönetmelik hükümlerini Ulaştırma Bakanı yürütür.

  1. Ekler İçin Tıklayınız
Exit mobile version