Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Muhasebe Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

30 Haziran 2005 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 25861

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan:

MADDE 1 — 22/6/2002 tarihli ve 24793 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Muhasebe Uygulama Yönetmeliğine 27 nci maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki maddeler eklenmiştir.

Faaliyet Raporu

Madde 28 — Bankalar, statülerine, yönetim ve organizasyon yapılarına ve insan kaynaklarına ilişkin bilgileri, faaliyetleriyle ilgili olarak bu Yönetmelik hükümlerine göre düzenlenen mali tablolar ile birlikte bağımsız denetim raporunu, bankanın finansal durumunu, finansal performansını oluşturan ana unsurların özelliklerini, yönetimin değerlendirme ve geleceğe yönelik beklentilerini içeren yıllık faaliyet raporu hazırlayabilirler.

Mali tabloların yetkili kişilerce imzalanması

Madde 29 — Türkiye’de kurulu bankalarca hazırlanan mali tablolar, bankanın iç denetim sisteminden sorumlu yönetim kurulu üyesi, genel müdür, ilgili genel müdür yardımcısı ve muhasebe müdürü tarafından ad, soyad ve unvan belirtilmek suretiyle, mali tabloların bu Yönetmelik hükümlerine ve banka kayıtlarına uygun olduğu belirtilerek imzalanır.

Türkiye’de şube açmak suretiyle faaliyette bulunan bankalarca hazırlanan mali tablolar, müdürler kurulu üyeleri tarafından ad, soyad ve unvan belirtilmek suretiyle, mali tabloların bu Yönetmelik hükümlerine ve banka kayıtlarına uygun olduğu belirtilerek imzalanır.”

MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesi madde başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Konsolide ve konsolide olmayan mali tabloların ilgili mercilere gönderilmesi ve yayımlanması

Madde 30 — Bankalar, bu Yönetmelik ve ilgili Tebliğlerde belirtilen tablolar formatında düzenleyecekleri yıl sonu bilançosunun, yıllık gelir, nakit akım, özkaynak değişim ve kâr dağıtım tablolarının birer örneğini, bu tabloların dipnotlarını da içerecek şekilde, hesap dönemini izleyen beş ay içinde yönetim kurulu ve denetçilerinin raporları ile birlikte, Kuruma ve Türkiye Bankalar Birliğine tevdi etmek ve Resmi Gazete’de yayımlamak zorundadırlar. Türkiye Bankalar Birliği kendisine tevdi edilen mali tabloları Birlik Yönetim Kurulunca belirlenecek usulde yayımlar. Bu mali tabloların birer örneği yönetim kurulu ve denetçilerin raporları ile birlikte dipnotsuz olarak yurt çapında yayın yapan bir gazetede yayımlanır.

Türkiye’de şube açmak suretiyle faaliyette bulunan bankaların, Türkiye’deki yönetim merkezleri tarafından düzenlenen Türkiye’deki faaliyetlerine ait yıl sonu bilançoları ile gelir tabloları, merkezlerinin bilanço ve gelir tabloları ile birlikte bu maddenin birinci fıkrası hükmüne göre yayımlanır ve Kuruma tevdi olunur.

Bankalar, bu maddenin birinci ve ikinci fıkralarına göre ilan edilecek yıl sonu bilançoları ile yıllık gelir tablolarının hesap ve kayıt düzenine ilişkin mevzuata uygunluğuna dair, Kanunun 13 üncü maddesinin (2) numaralı fıkrası uyarınca yürürlüğe konulan düzenlemede belirtilen esaslara göre, bağımsız denetim kuruluşlarının açıklamalarına ve onayına yer vermek zorundadırlar.

Bankalar, her ay sonu itibarıyla düzenleyecekleri bilanço ve gelir tablolarının birer örneğini ve Kurum tarafından istenen diğer ilave bilgi ve açıklamaları dönemi izleyen otuz gün içinde Kuruma tevdi etmek zorundadır.

Bankalar Mart, Haziran ve Eylül ayları sonu itibarıyla düzenleyecekleri ara dönem bilançoları ve gelir tabloları ile Haziran ayı sonu itibarıyla düzenlenen nakit akım tablosu ve özkaynak değişim tablolarının birer örneğini, bu tabloların dipnotları ile birlikte Türkiye Bankalar Birliğine tevdi etmek zorundadırlar. Türkiye Bankalar Birliği kendisine tevdi edilen mali tabloları ilgili dönemi izleyen altmış gün içinde Birlik Yönetim Kurulunca belirlenecek usulde yayımlar.

Ara dönem mali tablolardan Mart, Haziran ve Eylül ayları sonu itibarıyla düzenlenenlerin Türkiye Bankalar Birliğince yayımlanmasında Kanunun 13 üncü maddesinin (2) numaralı fıkrası uyarınca yürürlüğe konulan düzenlemelerde belirtilen esaslara uygun şekilde, bağımsız denetim kuruluşlarının görüşüne yer verilmesi zorunludur.”

Yürürlük

MADDE 3 — Bu Yönetmelik 1/7/2002 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 4 — Bu Yönetmelik hükümlerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu yürütür.

Exit mobile version