Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Sigorta ve Reasürans Şirketlerinin Kuruluş ve Çalışma Esasları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

06 Eylül 2005 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 25928

Devlet Bakanlığından:

             MADDE 1 — 26/12/1994 tarihli ve 22153 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sigorta ve Reasürans Şirketlerinin Kuruluş ve Çalışma Esasları Yönetmeliğinin 26 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Madde 26 — Sigorta ve reasürans şirketleri, yıl sonu itibari ile yangın ve mühendislik sigorta branşlarında verdikleri deprem teminatı karşılığında yazdıkları ve kendi saklama paylarında kalan primlerin üçte birini ödenen komisyon ve diğer masraf payı olarak düştükten sonra kalan tutarın %50’sini onbeş yıl süre ile deprem hasar karşılığı olarak ayırırlar. Ancak ayrılan karşılık her halükarda brüt deprem priminin %6’sından az olamaz. Cari yılda ayrılması öngörülen deprem hasar karşılığı tutarını aşmamak ve deprem rizikosunu karşılamak üzere akdedilen bölüşmesiz reasürans anlaşmaları primleri ayrılan deprem hasar karşılığı tutarından düşülür. Deprem hasar karşılıklarının oluşturduğu fonların net gelirleri de bu hesapta gösterilir. Söz konusu fonların yatırımı sonucu uğranılan kayıplar hiçbir surette ayrılan karşılık tutarından tenzil edilemez.

Bu hesapta toplanan fonlar, gayrimenkuller hariç olmak üzere 19 uncu maddede belirtilen kıymetlere yatırılır. Bu kıymetlere yapılan yatırımlardan son iki döneminde gelir elde edilememesi halinde toplanan fonların tamamı Devlet tahvilleri, hazine bonoları ve Devletin ihraç edeceği diğer menkul kıymetlere yatırılır.

Verilen deprem teminatı nedeniyle ödenen hasar ve tazminatların saklama payında kalan kısmı, varsa birinci yıl ayrılan karşılıklardan başlamak üzere ilk giren ilk çıkar yöntemine göre deprem hasar karşılıklarından düşülür. Herhangi bir tazminat ödemesi söz konusu olmadığında ayrılan karşılık ve gelirler onbeşinci yıl sonunda özkaynaklara aktarılır.”

             MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Gerçeğe uygun olmadığı, aldatıcı veya yanlış düzenlendiği Müsteşarlıkça tespit edilen bilanço, kar ve zarar hesaplarının düzeltilmiş şekli, durumun tebliğinden itibaren ilgili şirketçe on gün içinde ilanın yapıldığı gazetelerde yayımlanır. Ancak, Müsteşarlık, üzerinden bir hesap dönemi veya daha fazla süre geçmiş olan veya önemlilik  ilkesi çerçevesinde yanlış düzenlenen kısmın önemsenmeyecek düzeyde olması durumunda bilanço, kar ve zarar hesaplarının düzeltilmiş şekli ile yayımlatılmamasına karar verebilir.”

             Yürürlük

             MADDE  3 —  Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 4 — Bu Yönetmelik  hükümlerini Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.

Exit mobile version