Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

İşgücü Hizmetlerinde KDV Tevkifat Uygulaması Kapsamındaki İşletmelerin Tanımında Belirsizlik

Talha APAK

Yeminli Mali Müşavir

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Görevlisi

 

İŞGÜCÜ HİZMETLERİNDE KDV TEVKİFAT UYGULAMASI KAPSAMINDAKİ İŞLETMELERİN TANIMINDA BELİRSİZLİK

18.11.2005 Tarih, 25997 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 96 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’nin “TEVKİFAT UYGULAMASI” başlıklı 5 No.lu bölümünün, İşgücü Hizmetlerinde Tevkifat Uygulaması na ilişkin 5.1 alt bölümünde;

Katma Değer Vergisi mükellefi bazı işletmelerin mal veya hizmet üretimlerine ilişkin olarak ihtiyaç duydukları işgücünü kendilerine hizmet akdi ile bağlı ücretli statüsünde hizmet erbabı çalıştırarak temin etmek yerine alt işverenlerden veya bu alanda faaliyette bulunan diğer kurum, kuruluş veya organizasyonlardan satın aldıkları, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 9’uncu maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak bu tebliğin yayımını izleyen ay başından itibaren geçerli olmak üzere katma değer vergisi mükelleflerinin alt işverenlerden veya bu konuda faaliyette bulunan diğer işletmelerden temin ettikleri işgücü hizmetine ait katma değer vergisinin % 90’ının tevkifata tabi tutulması ve bunlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilmesinin uygun görüldüğü açıklanmıştır.

İşgücü; istatistiksel terimi ile genellikle 14 yaşından yukarı ve 65 yaşını aşmayan ve kazanç getirici bir işte çalışan veya çalışmak isteyenlerin toplamını ifade etmektedir. Bu açıdan işgücü bir ülkede işgücü arzını insan sayısı yönünden ifade eden bir kavramdır. İşgücüne dahil olan nüfus grupları içinde işverenler, ücretliler, bağımsız çalışanlar, yardımcı aile efradı ve işsizler bulunaktadır. İşgücü yerine faal nüfus veya aktif nüfus terimleri de kullanılmaktadır.

Dikkat edilirse 96 seri no.lu tebliğin ilgili bölümün ilk cümlesinde Katma Değer Vergisi Mükellefi Bazı İşletmeler ifadesinden hangi işletmelerin kastedildiği anlaşılamamakta ve tartışma konusu yapılabilmektedir. (Özellikle 91 seri no.lu KDV genel tebliğinde; hizmet alımlarında tevkifat uygulaması gereken kurum, kuruluş ve işletmeler ile 51 seri no.lu KDV genel tebliği’nde; tekstil ve konfeksiyon sektöründe sorumluluk uygulaması kapsamındaki işletmeler gibi.)  Bunun içindir ki, uygulama öncesi işgücü hizmetlerinde tevkifat uygulaması kapsamındaki işletmelerin hangi işletmeler olduğunun örnek gösterilerek bir sirküler ile açıklanmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

96 Seri No.lu KDV genel tebliğinin ilgili bölümü 01 Aralık 2005 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Bu itibarla işgücü hizmetlerinde tevkifat uygulaması kapsamında olan işletmeler  hakkında idare tarafından yapılacak açıklama ile belirsizlik ortadan kalkacaktır.

Exit mobile version