Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

SSK Genelgesi 3/254.Ek Sigortalı Hesap Fişi’nin İnternet Ortamında Gönderilmesi

Sigortalı Hesap Fişi

T.C.

SOSYAL SİGORTALAR KURUMU BAŞKANLIĞI

Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü

Kısa Vadeli Sigortalar Daire Başkanlığı

Sayı   : B.13.1.SSK.0.09.00.00/X-1093-10649-1-936506

Tarih: 02.12.2005

G E N E L G E

3- 254 Ek

1) Kurumumuzla daha önce e-Bildirge uygulaması çerçevesinde sözleşme yaparak kullanıcı kodu ve şifresi alan işverenler ile bundan sonra sözleşme yapacak olan işverenler, Sigortalı Hesap Fişini internet üzerinden verebileceklerdir.

2) Sigortalı Hesap Fişi uygulamasına “e-Bildirge” giriş sayfasından kullanıcı kodu ve şifresi girildikten sonra “Sigortalı Hesap Fişi İşlemleri” seçeneğinden, “Hesap Fişi Girişi” seçilerek ulaşılacaktır.

– Sigortalıların hastalık ve analık sigortası kollarından sağlık yardımı alabilmesi ile sigortalıların ölümü veya son çalışmalarının Kurumca hemen bilinmesi gereken diğer hallerde “Sigortalı Hesap Fişi Provizyon ve Diğer”,

– İşten ayrılarak tahsis talebinde bulunan sigortalılar için de “Sigortalı Hesap Fişi Emeklilik”,

Menüleri kullanılarak sigortalı hesap fişi bilgilerinin girişi yapılacaktır.

3) Söz konusu uygulama hastalık ve analık sigortaları ile malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primleri ödenenler için geçerli olacaktır.

4) İşverenlerce sigortalı hesap fişi bilgilerinin bilgisayara girilmesinden sonra her türlü denetim ve kontrol için, istenildiğinde ilgili kurum ve kuruluşlara ibraz edilmek üzere bu konuda üretilecek barkodlu belge çıktı olarak alınabilecektir.

5) Sigortalı hesap fişinin girişi yapıldıktan sonra aynı gün içerisinde belgede hata yapıldığının anlaşılması halinde, söz konusu belge işveren tarafından “Hesap Fişi İptali” menüsü seçilerek yeniden düzenlenebilecektir.

Sigortalı hesap fişinde yapılan hatanın sonradan fark edilmesi halinde ise silme işlemi, aylık prim ve hizmet belgesinin yasal verilme süresi sonuna kadar işyerinin bağlı bulunduğu sigorta il/sigorta müdürlüklerince yapılacaktır. İşverenlerden bu konuda dilekçe ve ekinde hatalı düzenlenen sigortalı hesap fişinin birer örneği istenilecektir.

6) İnternet ortamında verilen sigortalı hesap fişindeki bilgiler ile aylık prim ve hizmet belgesindeki bilgiler arasında uyumsuzluk olması halinde, aylık prim ve hizmet belgesi onay ekranında işverene uyarı verilecek, buna rağmen aylık prim ve hizmet belgesindeki bilgilerin doğruluğu onaylanıyor ise belge kabul edilecektir.

7) Aylık prim ve hizmet belgesinin Kuruma yasal verilme süresi sonunda sigortalı hesap fişi ile belgenin uyumsuz olduğunun tespit edilmesi halinde, hastalık ve analık sigortaları provizyon işlemleri için “po00”, emeklilik işlemleri için “bb00” sistemlerinden  liste alınabilecektir.

8) Sigortalı hesap fişinde sahtecilik yapıldığının sonradan tespiti halinde yersiz olarak yapılan sağlık giderleri ve aylık ödemelerin işverenlerden temini cihetine gidilecek ve sahteciliği yaptığı tespit edilenler hakkında Türk Ceza Kanunu açısından gerekli işlemin yapılması için suç duyurusunda bulunulacaktır.

9) E-Bildirge kapsamında Aylık Prim ve Hizmet Belgesini internet ortamında veren işverenlerin Sigortalı Hesap Fişini de internet ortamında verebilecekleri hususunda Kurumumuz web sayfasında gerekli duyurular yer alacak olup, sigorta il/sigorta müdürlüklerimizce de bilgilendirme amaçlı duyuru metinleri hazırlanarak, işverenlerin görebilecekleri yerlere asılacak, ayrıca, yerel yazılı ve görsel basın organları aracılığı ile de gerekli duyuruların yapılması sağlanacaktır

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederiz.

Exit mobile version