Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

2006 Yılı İşçilik Maliyetleri

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_accordion collapsible=”” disable_keyboard=””][vc_accordion_tab title=”ASGARİ ÜCRET TESBİT KOMİSYONU KARARI (2005/1) “][vc_column_text]

23 Aralık 2005 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 26032

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kararı

Karar Tarihi : 21/12/2005

Karar No : 2005/1

22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun 39 uncu maddesi gereğince, iş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin asgari ücretini tespit etmekle görevli Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 29/11/2005 tarihinde başladığı çalışmalarını 21/12/2005 tarihine kadar sürdürmüş ve yaptığı dört toplantı sonucunda;

1) Milli seviyede tek asgari ücret tespitine oybirliğiyle,

2) 16 yaşını doldurmuş işçilerin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücretlerinin 1/1/2006-31/12/2006 tarihleri arasında 17,70 (onyediyetmiş) Yeni Türk Lirası olarak tespitine, işçi temsilcilerinin muhalefetine karşılık oyçokluğuyla,

3) 16 yaşını doldurmamış işçilerin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücretlerinin 1/1/2006-31/12/2006 tarihleri arasında 15.00 (onbeş) Yeni Türk Lirası olarak tespitine, işçi temsilcilerinin muhalefetine karşılık oyçokluğuyla,

4) İş bu Kararın, 4857 sayılı Kanunun 39 uncu maddesine dayanılarak hazırlanan Asgari Ücret Yönetmeliği’nin 11 inci maddesi gereğince Resmî Gazete’de yayımlanmasına oybirliğiyle,

karar verilmiştir.

GEREKÇE

Asgari ücret, bilindiği gibi ödenmesi zorunlu olan en az ücrettir.

Asgari ücretin belirlenmesini düzenleyen Asgari Ücret Yönetmeliği uyarınca, asgari ücret, pazarlık ücreti değildir.

Asgari ücretin belirlenmesi sırasında, Komisyonumuz, bu çerçevede bir karar alınması için çalışmış, işçilerin geçim şartları ve 2006 yılı enflasyon hedefi gibi faktörleri değerlendirmiştir.

İşte bu çerçevede hareket eden Komisyonumuz; 16 yaşını doldurmuş işçiler için, 1/1/2006-31/12/2006 tarihleri arasında uygulanmak üzere günlük asgari ücreti 17,70 (onyediyetmiş) Yeni Türk Lirası olarak belirlemiştir.

16 yaşını doldurmamış işçiler için, 1/1/2006-31/12/2006 tarihleri arasında uygulanmak üzere günlük asgari ücretin 15,00 (onbeş) Yeni Türk Lirası olarak belirlenmesi Komisyonca kabul edilmiştir.

Asgari Ücret Yönetmeliği’nin 11 inci maddesi gereğince, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nca belirlenen asgari ücretler, Resmî Gazete’de yayımlandığı tarihi izleyen ayın ilk gününden itibaren yürürlüğe girecektir.

İŞÇİ TEMSİLCİLERİNİN KARŞI OY GEREKÇESİ

Ücretlerin asgari sınırının belirlenmesinin temelinde, iş sözleşmesi ile çalışan ve iş yasasının kapsamında olan veya olmayan, her türlü işçinin ekonomik ve sosyal durumlarının düzenlenmesi gereği bulunmaktadır.

Ücret geliri elde edenler toplumun büyük bir çoğunluğunu oluşturmaktadır. Ücret, her toplumun ekonomik ve sosyal yaşamında önem taşıyan bir unsurdur. Ancak asgari ücret, üretim faktörü olarak emeğin karşılığı olmanın ötesinde, insanın yaşaması, varlığını sürdürmesi, insan onurunun gerektirdiği yaşama düzeyini sağlaması gereken gelirdir.

Temel insan haklarının güvencesi altında bir “sosyal hak” niteliğinde kabul edilen asgari ücret, sosyal açıdan taşıdığı anlam ve önem göz önünde bulundurularak, belirlenmesi salt piyasa kurallarına bırakılmayacak değerdedir. Asgari ücret uygulamasının temel nedeni, emek sömürüsünü önlemektir. Düşük ücret temelinde sürdürülecek bir haksız rekabet ortamını ortadan kaldırmaktır.

Yaygın işsizlik ortamında, belirlenen asgari ücretin altında çalışmaya hazır insanların bulunması ve çalıştırılması, çaresiz durumda olanların durumundan yararlanarak tek taraflı çalışma koşullarının dayatılması kabul edilemez bir davranıştır. İnsani değildir, gayri ahlakidir. Sosyal hukuk devleti ilkesinin ayaklar altına alınmasıdır.

Asgari ücretin “sosyal ücret” kavramına yaraşır, insanca yaşama düzeyini sağlayacak, gelir dağılımındaki adaletsizliği ve yoksulluğu bir ölçüde azaltacak, işsizliğin sürekli etkilediği işgücü arz ve talebi arasındaki dengesizlik nedeniyle çalışanların istismarını önleyecek düzeyde belirlenebilmesi asgari ücret belirleme çalışmalarının temeli olmalıdır.

Türkiye’de bazı kesimlerin, demokrasinin, işçi hak ve özgürlüklerinin, sosyal koruma uygulamalarının olmadığı, tartışma konusu edildiği ülkelerde uygulanan ücret politikalarını, asgari ücret düzeyini ve uygulamalarını örnek ve temel alan yaklaşımlarını benimsemek mümkün değildir.

Türkiye’nin, rekabet şartlarını düşük ücret politikasıyla sağlamak doğrultusunda bir anlayışı egemen kılarak Avrupa Birliği’ne üye olması mümkün değildir. Bugün ülkemizdeki asgari ücret düzeyi çoğu AB üyesi ülkelerde geçerli olanın çok gerisindedir.

İşsizlik, ülkemizin ekonomik ve sosyal gündeminde ağırlıklı olarak yer alan yakıcı bir sorundur. İşsizlik, yoksulluğun ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin temel sebeplerinden birisidir. Hükümetler, insan onuruna yaraşır iş olanaklarının yaratılması için çaba göstermek durumundadır. Özel sektörün yaratacağı iş imkanları da bu nitelikte, yani Uluslararası Çalışma Teşkilatı’nın “insana yaraşır iş” kapsamında olması gerekmektedir.

Türkiye’de bazı kesimlerin, yatırımların, istihdamı artırmanın önündeki engel olarak işgücü maliyetinin yüksekliğini ileri sürmesi ve bu kapsamda asgari ücret artışını sınırlandırmak istemesi yönündeki talepleri, ülke gerçekleriyle, geçmişte yaşanan deneyimle, bilimsel doğrularla bağdaşmamaktadır.

Ülkede yeni yatırım ve iş imkanlarının önündeki engel, ücretler ve işgücü maliyeti değildir. Asgari ücret ise hiç değildir. Merkez Bankası İktisadi Yönelim Anketi’nin sonucuna göre; yatırım harcamalarını kısıtlayan faktörler arasında işgücü maliyeti, neredeyse ihmal edilir orandadır.

Asgari Ücret Yönetmeliği, asgari ücreti “İşçilere normal bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret” biçiminde tanımlamaktadır.

Anayasanın 55’inci maddesinde yapılan değişiklik sonucu, asgari ücretin tespitinde “ülkenin ekonomik durumunun yanında çalışanların geçim şartlarının da” göz önünde bulundurulması gereğine işaret edilmektedir. TÜRK-İŞ Araştırma Merkezi’nin hesapladığı açlık ve yoksulluk sınırı verileri, ülkemizdeki geçim şartlarını ortaya koyan önemli bir göstergedir.

Bilimsel, objektif ve güvenilir veriler esas alınarak tespit yapılması yerine, asgari ücret pazarlık konusu edilmiş ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun, perakende fiyatları kullanarak, üstelik sadece tek işçi için belirlediği ve net olarak işçinin eline geçmesi gereken tutar bile, kabul edilmek bir yana, daha da aşağıya çekilmiş ve brüt olarak açıklanmıştır.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun tek işçi için hesapladığı tutar Aralık 2005 itibariyle net 508,19 YTL’dır. Ancak işveren-hükümet kesimi asgari ücreti net 380,46 YTL olarak kabul ve ilan etmiştir.

2006 yılında brüt 531.- YTL olarak uygulanacak asgari ücretten sosyal sigorta işçi primi, gelir vergisi, işsizlik sigortası gibi ödemeler için yüzde 28,4 oranında kesinti yapılacaktır. Asgari ücretli bir çalışan 2006 yılında ayda 67,70 ve yılda yaklaşık 812,40 YTL gelir vergisi ödemek durumunda kalmaktadır. Asgari ücretli bir işçinin SSK primi için ödeyeceği tutar ise ayda 78,34 YTL olmuştur.

Asgari ücret seviyesinde gelir elde eden işçiden yapılan kesintilerin makul bir oranda olmasını işçi kesimi olarak yıllardır savunuyoruz. Türkiye, ücretten yapılan kesintilerin yüksekliği bakımından OECD üyesi ülkeler arasında başta gelmektedir. Bugün ücretliler üzerinde taşınmaz boyutlarda vergi yükü bulunmaktadır. Aynı şekilde, sosyal güvenlik için kesilen prim asgari ücretli için yüksektir ve mutlaka devletin, sosyal devlet olma gereğinin bir sonucu olarak, katkısı gerekmektedir.

Ülkemizde, istihdam vergisine dönüşen ücretler üzerindeki ilave yükler düşürülmeli ve AB ülkeleri düzeyine getirilmelidir. Hükümet, asgari ücretten vergi alınmaması yönünde sosyal kesimler arasında oluşan görüş birliğini dikkate alarak bu konuda yeni bir düzenlemeyi yapmak yerine, sermaye kesiminin vergi yükünü daha da düşüren düzenlemeler yapmaktadır.

Türkiye’de kayıtdışı ekonomi ve ona bağlı olarak yaygınlık kazanan kayıtdışı istihdam önemli bir sorun olarak gündemdedir. Kayıtdışı istihdamın yaygınlığı, sosyal hukuk devleti uygulamalarının ve sendikal örgütlenmenin önündeki en önemli engellerden birisidir. Kayıtdışı istihdamla mücadele tüm sosyal taraflar ile kamu kurum ve kuruluşlarının başta gelen görev ve sorumluluğudur.

Kurallara dayalı ekonomik yapının egemen kılınması ve geliştirilmiş olan kuralların, kurumlar tarafından özenle uygulanması yerine kayıtdışı istihdam yaygınlaştırılmakta ve bu durum, kurallara uygun davrananlar aleyhine, haksız rekabete yol açmaktadır.

Türkiye’de kayıtdışı istihdamın ülke ekonomisine maliyeti fazladır. Asgari ücret temel alınarak yaptığımız bir hesaplama, kayıtdışı istihdam nedeniyle alınamayan sosyal sigorta ve vergi kaybının boyutunu ortaya koymaktadır. İşçi kesimi, kaçak ve kayıtdışı istihdamla mücadeleye büyük önem vermektedir. Bu konuda tüm sosyal tarafların katılımıyla bir “ulusal eylem planı” hazırlanmasını ve kayıtdışı istihdama yönelik mücadelenin çok yönlü bir bütünsellik içinde sürekli olması gereğini savunmaktadır.

Kayıtdışı istihdamla bütünsel bir yaklaşım içinde mücadele etmek yerine, kayıtdışı istihdama neden olmasın yaklaşımıyla asgari ücreti düşük belirlemek, sorunu temelden çözecek politikaların uygulanması yerine durumu meşrulaştırmak anlamındadır.

Asgari ücret tespitinde, işçilerin ailesiyle birlikte değerlendirilmesi gereğini dikkate almayan yaklaşım hatalı olmuştur. Ülkemizdeki işçi ailelerinin çoğunda, bakıma muhtaç yaşlılar ile küçük yaştaki çocuklar bulunmakta ve çok sayıdaki işçinin ücreti, iktisaden faal olmayan bu nüfus tarafından paylaşılmaktadır. Diğer bir ifadeyle, ülkemizde aile bağımlılığı, sosyolojik bir olgudur. Bu bakımdan, asgari ücretin tespitinde, sadece işçinin göz önünde bulundurulması ülke gerçeklerine aykırı düşmektedir.

İşçinin ailesinin hesaplamalarda dikkate alınmaması sonucu asgari ücret eksik ve yetersiz olarak belirlenirken, bu tutardan ayrıca kesinti yapılması nedeniyle asgari ücret “sefalet ücreti”ne dönüşmektedir. Sosyal dışlanmanın ortadan kaldırılması çalışmaları kapsamında “aile yardımı” uygulaması artık ülkemizde de gündeme gelmelidir.

Asgari ücret ile en düşük kamu çalışanı maaşı arasında yapılacak kıyaslama, bu alanda yıllardır sürdürülen haksız ve yanlış uygulamaları ortaya koymaktadır. En düşük kamu çalışanı maaşı Ocak 2006’da 611.- YTL ve Temmuz 2006’da 665.-YTL olmaktadır. Hükümetin, “düşük ücrete yüksek zam ilkesi” çerçevesinde en düşük kamu çalışanına 2006 yılı için uygulayacağı zam oranı yüzde 19,5 oranında olmuştur.

Asgari ücretin düzeyi dikkate alındığında yapılan artış fazla bir anlam taşımamaktadır. Asgari ücretin tespiti çalışmalarında sunulan raporlarla, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumun olumlu olduğu, Devletin resmi verileri ve raporlarıyla ifade edilmiştir. Ancak, ekonominin kriz döneminde asgari ücretle çalışanlardan istenen fedakarlığın devam etmesi istenmektedir.

Çalışanlar, ya işsiz kalmak ya da düşük ücrete razı olmak ikilemi ile karşı karşıya bırakılmaktadır.

İşçi kesimi temsilcileri olarak Komisyon çalışmalarında asgari ücretin;

• İşçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak bir düzeyde;

• Belirlenen tutarın işçinin eline net geçecek biçimde;

• Ulusal düzeyde, sanayi/tarım ve yaş, cinsiyet ayırımı yapılmadan;

• İşçinin satın alma gücünün ileriye dönük olarak korunabilmesi için gerekli bir iyileştirmenin ayrıca ilave edilerek;

• Adil gelir dağılımını sağlamaya yönelik olarak refahtan pay içerecek;

Biçimde hesaplanması gereğini savunduk, savunmaya devam ediyoruz.

Savunduğumuz bu görüşlerin büyük bir bölümü Komisyon çalışmalarında dikkate alınmamıştır. Bunun sonucu, belirlenen asgari ücret düzeyi yetersiz ve ülkenin bugünkü koşullarında “insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi” sağlamaktan uzak kalmıştır.

Asgari ücretin belirlenmesi çalışmalarında Komisyon iradesi belirleyici olmamıştır. Bir başka ifadesiyle, Hükümet tarafından önceden belirlenmiş asgari ücret düzeyi ilan edilmiştir.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun işveren-hükümet kesimi temsilcilerinin oy çoğunluğuyla belirlenen asgari ücrete, gerek miktar ve gerek belirleme yöntemi açısından katılmadığımızdan, işçi kesimi olarak muhalif kalıyoruz.

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”01.01.2006 – 31.12.2006 TARİHLERİ ARASI İŞÇİLİK MALİYETİ (% 19.5)”][vc_column_text]

HESAPLAMALAR BİLGİ İÇİNDİR. HİÇ BİR SORUMLULUK KABUL EDİLMEZ

 ASGARİ ÜCRET

 531,00

 SSK TABAN MATRAHI

531,00

 SSK TAVAN MATRAHI

3.451,50

 GÜN

 30

 GÜNLÜK ÜCRETİ

 17,70

 BRÜT AYLIK ÜCRETİ

 531,00

 İŞÇİ İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 1 )

 5,31

 İŞÇİ SSK PAYI ( % 14)

 74,34

 GELİR VERGİSİ MATRAHI

 451,35

 GELİR VERGİSİ TUTARI

 67,70

 DAMGA VERGİSİ TUTARI

 3,19

 KESİNTİLER TOPLAMI

 150,54

 NET ELE GEÇEN TUTAR www.alomaliye.com

 380,46

 BRÜT AYLIK ÜCRETİ

 531,00

 İŞVEREN SSK PAYI (% 19.5)

 103,55

 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 2 )

 10,62

 RESMİ MALİYET TUTARI

 645,17

 www.alomaliye.com/Şaban Abacı/0 312 232 46 43

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”01.01.2006 – 31.12.2006 TARİHLERİ ARASI İŞÇİLİK MALİYETİ (% 20)”][vc_column_text]

ASGARİ ÜCRET

 531,00

 SSK TABAN MATRAHI

531,00

 SSK TAVAN MATRAHI

3.451,50

 GÜN

 30

 GÜNLÜK ÜCRETİ

 17,70

 BRÜT AYLIK ÜCRETİ

 531,00

 İŞÇİ İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 1 )

 5,31

 İŞÇİ SSK PAYI ( % 14)

 74,34

 GELİR VERGİSİ MATRAHI

 451,35

 GELİR VERGİSİ TUTARI

 67,70

 DAMGA VERGİSİ TUTARI

 3,19

 KESİNTİLER TOPLAMI

 150,54

 NET ELE GEÇEN TUTAR www.alomaliye.com

 380,46

 BRÜT AYLIK ÜCRETİ

 531,00

 İŞVEREN SSK PAYI (% 20)

 106,20

 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 2 )

 10,62

 RESMİ MALİYET TUTARI

 647,82

 www.alomaliye.com/Şaban Abacı/0 312 232 46 43

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”01.01.2006 – 31.12.2006 KAPICI MALİYETİ (% 20)”][vc_column_text]

ASGARİ ÜCRET

 531,00

 SSK TABAN MATRAHI

531,00

 SSK TAVAN MATRAHI

3.451,50

 GÜN

 30

 GÜNLÜK ÜCRETİ

 17,70

 BÜRÜT AYLIK ÜCRETİ

 531,00

 İŞÇİ İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 1 )

 5,31

 İŞÇİ SSK PAYI ( % 14 )

 74,34

 GELİR VERGİSİ MATRAHI

 0,00

 GELİR VERGİSİ TUTARI

 0,00

 DAMGA VERGİSİ TUTARI

(08.07.2006 Tarihli  5535 Sayılı Kanunla DV. Kaldırıldı)

 3,19

 KESİNTİLER TOPLAMI

 82,84

 NET ELE GEÇEN TUTAR www.alomaliye.com

 448,16

 BRÜT AYLIK ÜCRETİ

 531,00

 İŞVEREN SSK PAYI (% 20)

 106,20

 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 2 )

 10,62

RESMİ MALİYET TUTARI  

 647,82

 www.alomaliye.com/Şaban Abacı/0 312 232 46 43

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”01.01.2006 – 31.12.2006 EMEKLİ MALİYETİ”][vc_column_text]

 ASGARİ ÜCRET

 531,00

 SSK TABAN MATRAHI

531,00

 SSK TAVAN MATRAHI

3.451,50

 GÜN

 30

 GÜNLÜK ÜCRETİ

 17,70

 BÜRÜT AYLIK ÜCRETİ

 531,00

 İŞÇİ İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 1 )

 0,00

 İŞÇİ SSK PAYI ( % 7,5 )

 39,83

 GELİR VERGİSİ MATRAHI

 491,17

 GELİR VERGİSİ TUTARI

 73,68

 DAMGA VERGİSİ TUTARI

 3,19

 KESİNTİLER TOPLAMI

 116,70

 NET ELE GEÇEN TUTAR www.alomaliye.com

 414,30

 BRÜT AYLIK ÜCRETİ

 531,00

 İŞVEREN SSK PAYI (% 22,5)

 119,48

 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 2 )

 0,00

RESMİ MALİYET TUTARI  

 650,48

 www.alomaliye.com/Şaban Abacı/0 312 232 46 43

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”01.01.2006 – 31.12.2006 KAPICI-EMEKLİ MALİYETİ”][vc_column_text]

HESAPLAMALAR BİLGİ İÇİNDİR. HİÇ BİR SORUMLULUK KABUL EDİLMEZ

 ASGARİ ÜCRET

 531,00

 SSK TABAN MATRAHI

531,00

 SSK TAVAN MATRAHI

3.451,50

 GÜN

 30

 GÜNLÜK ÜCRETİ

 17,70

 BÜRÜT AYLIK ÜCRETİ

 531,00

 İŞÇİ İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 1 )

 0,00

 İŞÇİ SSK PAYI ( % 7,5 ) (Emekli olduğu için)

 39,83

 GELİR VERGİSİ MATRAHI (Kapıcı olduğu için)

 0,00

 GELİR VERGİSİ TUTARI (Kapıcı olduğu için)

 0,00

 DAMGA VERGİSİ TUTARI (08.07.2006 Tarihli 5535 Sayılı Kanunla DV. Kalktı)

 3,19

 KESİNTİLER TOPLAMI

 43,02

 NET ELE GEÇEN TUTAR www.alomaliye.com

 487,98

 BRÜT AYLIK ÜCRETİ

 531,00

 İŞVEREN SSK PAYI (% 22,5) Emekli olduğu için)

 119,48

 İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 2 )

 0,00

RESMİ MALİYET TUTARI  

 650,48

 www.alomaliye.com/Şaban Abacı/0 312 232 46 43

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”ARALIK 2005 – OCAK 2006 (% 19.5)”][vc_column_text]

ARALIK 2005

OCAK 2006

ASGARİ ÜCRET

488,70

531,00

SSK TABAN MATRAHI

488,70

 531,00
SSK TAVAN MATRAHI

3.176,70

 3.451,50

GÜN

30

30

GÜNLÜK ÜCRET

16,29

17,70

BRÜT AYLIK www.alomaliye.com

488,70

531,00

İŞSİZLİK SİGORTASI (% 1)

4,89

5,31

İŞÇİ SSK PAYI (%14)   68,42

74,34

G. VERGİSİ MATRAHI

415,40

451,35

GELİR VERGİSİ

62,31

67,70

DAMGA VERGİSİ

2,93

3,19

KESİNTİLER TOPLAMI

138,55

150,54

NET ELE GEÇEN

350,15

380,46

ÖZET RESMİ MALİYET HESAPLAMA TABLOSU

ASGARİ ÜCRET

488,70

531,00
İŞVEREN SSK PAYI (% 19,5)

95,30

103,55

İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI (% 2)

9,77

10,62

TOPLAM MALİYET  593,77

645,17

ASGARİ ÜCRET FARKI  

51,40

  www.alomaliye.com/Şaban Abacı/0 312 232 46 43

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”ARALIK 2005 – OCAK 2006 (% 20)”][vc_column_text]

HESAPLAMALAR BİLGİ İÇİNDİR. HİÇ BİR SORUMLULUK KABUL EDİLMEZ

ARALIK 2005

OCAK 2006

ASGARİ ÜCRET

488,70

531,00

SSK TABAN MATRAHI

488,70

 531,00
SSK TAVAN MATRAHI

3.176,70

 3.451,50

GÜN

30

30

GÜNLÜK ÜCRET

16,29

17,70

BRÜT AYLIK www.alomaliye.com

488,70

531,00

İŞSİZLİK SİGORTASI (% 1)

4,89

5,31

İŞÇİ SSK PAYI (%14)   68,42

74,34

G. VERGİSİ MATRAHI

415,40

451,35

GELİR VERGİSİ

62,31

67,70

DAMGA VERGİSİ

2,93

3,19

KESİNTİLER TOPLAMI

138,55

150,54

NET ELE GEÇEN

350,15

380,46

 

ÖZET RESMİ MALİYET HESAPLAMA TABLOSU

ASGARİ ÜCRET

488,70

531,00
İŞVEREN SSK PAYI (% 20)

97,74

106,20

İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTASI (% 2)

9,77

10,62

TOPLAM MALİYET  596,21

647,82

ASGARİ ÜCRET FARKI  

51,61

  www.alomaliye.com/Şaban Abacı/0 312 232 46 43

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][/vc_accordion][/vc_column][/vc_row]

Exit mobile version