Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Kamu İhale Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

22 Şubat 2006 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 26088

Kamu İhale Kurumundan:

             MADDE 1 – 25/7/2005 tarihli ve 25886 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kamu İhale Genel Tebliğinin V- Tanımlar başlığının “B. İhale Yetkilisi ve İhale Komisyonu” maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“22/12/2005 tarihli ve 5436 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin (g) bendiyle, 4734 sayılı Kanunun “İhale Komisyonu” başlıklı 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında değişiklik yapılarak daha önce yer alan “genel ve katma bütçeli kuruluşlarda maliye memurunun, diğerlerinde ise”  ibaresi “ve” şeklinde değiştirilmiş ve bu değişikliğin 1/1/2006 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtilmiştir. Buna göre  ihale yetkilisi, ihaleyi gerçekleştirmek üzere 4734 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi gereğince, ihale ilk ilan veya davet tarihini izleyen en geç üç gün içinde ihale komisyonunu oluşturur. İhale komisyonu; biri başkan olmak üzere, ikisinin ihale konusu işin uzmanı ve birinin muhasebe veya mali işlerden sorumlu bir personel olması şartıyla, tek sayıda olmak üzere en az beş kişiden oluşacak şekilde ve komisyonun eksiksiz toplanacağı dikkate alınarak, asıl üyeler ile bu üyelerin yerine geçecek aynı niteliklere sahip yedek üyelerin isimleri belirtilmek suretiyle oluşturulur. İhale komisyonunun eksiksiz olarak ihaleyi sonuçlandırabilmesi için yedek üyeler tespit edilirken ihale konusu işin uzmanları ile muhasebe veya mali işlerden sorumlu personel yerine geçecek en az birer yedek üye belirlenmelidir. İhale komisyonlarının idare personelinden oluşturulması gerekmekte olup, ihaleyi yapan idarede yeterli sayı veya nitelikte personel bulunmaması halinde bu Kanun kapsamındaki idarelerden komisyona üye alınabilecektir.”

             MADDE 2 – Aynı Tebliğin VIII- Ekonomik ve Mali Yeterlik ile Mesleki ve Teknik Yeterliğe İlişkin Açıklamalar başlığının “E. Belgelerin Sunuluş Şekli” maddesinin birinci fıkrasının ikinci paragrafı yürürlükten kaldırılmış ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Diğer taraftan Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığının 22/11/2005 tarihli ve 16-357 Ek sayılı Genelgesi uyarınca; anılan Kurumda tescilli işyeri bulunan ve e-Bildirge kullanıcı kodu ve şifresi almış olan isteklilerin  4734 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin son fıkrasının (c) bendi uyarınca sunacakları “kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu olmadığına dair” belgeyi internet üzerinden alabilmelerine imkan sağlandığından, ihale üzerinde kalan isteklilerin internet üzerinden alınan ve işyerinin vergi kimlik numarasını, işyeri unvanını/adını, işyerinin adresini, borç sorgulamasına esas alınan ihale tarihini, belgenin internet ortamında alındığı tarih ve saat ile SSK’nca üretilen barkod ve referans numarasını içeren “İhalelere Katılmak İçin e-Borcu Yoktur Belgesi”ni sunmaları halinde bu belgeler ihale tarihi itibarıyla borcu bulunmama şartını sağladığı taktirde idareler tarafından kabul edilecektir. Bununla birlikte, ihaleyi yapan idarelerce sözleşme imzalanmadan önce SSK’nun internet sayfasında “e-Borcu Yoktur Belgesi Kontrol Uygulaması” seçeneği işaretlenmek suretiyle anılan belgenin sağ üst köşesinde yer alan barkod/referans numarası girilerek kontrol edilmesi ve bu suretle “ihale tarihi itibarıyla” sosyal güvenlik prim borcu bulunmadığına dair bilginin teyidinin yapılması ve buna ilişkin olarak alınan bilgisayar çıktısının ihale işlem dosyasına konulması gerekmektedir.”

             MADDE 3 – Aynı Tebliğin  VIII- Ekonomik ve Mali Yeterlik ile Mesleki ve Teknik Yeterliğe İlişkin Açıklamalar başlığının  “L. Hizmet Alım İhalelerinde Kalite Belgelerine İlişkin Hususlar” maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“L. Hizmet Alımı ve Yapım İşi İhalelerinde Kalite Belgelerine İlişkin Hususlar

Kuruma yapılan başvurular ve ilgili idarelerden gelen görüşlerin değerlendirilmesi sonucunda, uygulama yönetmeliklerindeki kalite belgelerine ilişkin düzenlemelerde değişiklik yapılmıştır. Buna göre;

İdareler, ihale konusu işin niteliğini göz önünde bulundurarak ihale dokümanında; kalite ve standart belgelerine ilişkin düzenlemeler yapabilirler. İdareler bu düzenlemelerini, ilgili uygulama yönetmeliklerinin bu konuyu düzenleyen hükümlerini esas alarak yapmalıdır. İhale konusu ile ilgisi bulunmayan veya işin niteliğinin gerektirmediği kalite ve standarda ilişkin belgelerin istenilmesinin, 4734 sayılı Kanunun temel ilkelerine ve ilgili uygulama yönetmeliklerine aykırılık teşkil edeceği açıktır.

İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için kalite ve standarda ilişkin  belgelerini sunmaları isteniyor ise bu belgeler ve belgelerin taşımaları gereken kriterler, idari şartnamenin “İhaleye Katılabilmek İçin Gereken Belgeler ve Yeterlik Kriterleri”  başlıklı maddesinin   “Mesleki ve teknik yeterliğe  ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler”  başlıklı alt maddesinde belirtilmelidir.

İdari şartnamelerin “Mesleki ve teknik yeterliğe  ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler”  başlıklı alt maddesinde,

1- Yapım işlerinde işin niteliği göz önünde bulundurularak, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 41 inci maddesinin son fıkrası çerçevesinde kalite yönetim sistem belgesi veya çevre yönetim sistem belgesi ya da bunların her ikisi istenebilecek olup bu belgeler dışında başka kalite belge veya sertifikası istenmesi mümkün bulunmamaktadır.

2- Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 45 inci maddesi çerçevesinde “kalite yönetim sistem belgesi, çevre yönetim sistem belgesi ile personel belgelendirilmesine ilişkin” bir düzenleme yapılması durumunda, idari şartnamede bu belgelerin “Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilen belgelendirme kuruluşları veya Uluslararası Akreditasyon Forumu Karşılıklı Tanınma Antlaşmasında yer alan ulusal akreditasyon kurumlarınca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenmesinin zorunlu” olduğu belirtilmelidir. İdari şartnamenin “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı alt maddesinde, şartnamenin dipnotunda  yer alan “Mesleki ve teknik yeterliğe  ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler maddesinde  belirtilen ve Uluslararası Akreditasyon Forumu Karşılıklı Tanınma Antlaşmasında yer alan ulusal akreditasyon kurumlarınca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenmesi  zorunlu olan kalite  belgeleri ile birlikte bu belgeleri düzenleyen kuruluşların, Uluslararası Akreditasyon Forumu Karşılıklı Tanınma Antlaşmasında yer alan ulusal akreditasyon kurumlarınca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşu  olduklarının ve bu kuruluşlarca düzenlenen belgenin geçerliliğini sürdürdüğünün, Türk Akreditasyon Kurumundan alınacak bir yazı ile teyit edilmesi gerekmektedir. Bu teyit yazısının ilk ilan/davet tarihinin veya ihale/son başvuru tarihinin içerisinde bulunduğu yılda alınmış olması zorunludur. Bu belgeler ve tercümeleri, verildiği ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya Türkiye’de Dışişleri Bakanlığı onay işleminden muaftır.

Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edildiği duyurulan belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenen ve TÜRKAK Akreditasyon Markası  taşıyan belgeler ve sertifikalar için Türk Akreditasyon Kurumundan teyit alınmaz.” metnine yer verilecektir.

İdari şartnamenin “Mesleki ve teknik yeterliğe  ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler”  başlıklı alt maddesinde, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 45 inci maddesi çerçevesinde “Deney-analiz-kalibrasyon laboratuvarlarının ve muayene kuruluşlarının kalite yeterliliğine” ilişkin bir düzenleme yapılması durumunda, idari şartnamede bu belgelerin  “Türk Akreditasyon Kurumu veya Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon İşbirliği Karşılıklı Tanınma Anlaşmasında yer alan akreditasyon  kurumları tarafından düzenlenmesinin zorunlu” olduğu belirtilmelidir. İdari şartnamenin “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı alt maddesinde, şartnamenin dipnotunda  yer alan, “Mesleki ve teknik yeterliğe  ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler maddesinde  belirtilen ve Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon İşbirliği Karşılıklı Tanınma Anlaşmasında yer alan akreditasyon  kurumlarınca düzenlenmesi zorunlu olan kalite belgeleri ile birlikte bu belgeleri düzenleyen akreditasyon  kurumlarının, Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon İşbirliği Karşılıklı Tanınma Anlaşmasında yer alan akreditasyon  kurumu olduklarının ve bu kurumlarca düzenlenen belgenin geçerliliğini sürdürdüğünün, Türk Akreditasyon Kurumundan alınacak bir yazı ile teyit edilmesi gerekmektedir. Bu teyit yazısının ilk ilan/davet tarihinin veya ihale/son başvuru tarihinin içerisinde bulunduğu yılda alınmış olması zorunludur. Bu belgeler ve tercümeleri, verildiği ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu veya Türkiye’de Dışişleri Bakanlığı onay işleminden muaftır.

Türk Akreditasyon Kurumu tarafından düzenlenen ve  TÜRKAK Akreditasyon Markası  taşıyan belge ve sertifikalar için Türk Akreditasyon Kurumundan teyit alınması zorunlu değildir.”  metnine yer verilecektir.

Hizmetin niteliği gereği “kalite yönetim sistem belgesi, çevre yönetim sistem belgesi ve personel belgelendirilmesi” ile “deney-analiz-kalibrasyon laboratuvarlarının ve  muayene kuruluşlarının  kalite yeterliliğine” ilişkin düzenlemelerin  birlikte yapılması durumunda idari şartnamede yukarıdaki  belirtilen açıklamalara ve dipnotta yer alan  metinlere  birlikte  yer verilecektir.

Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilen belgelendirme kuruluşları veya Türk Akreditasyon Kurumu tarafından düzenlenen ve TÜRKAK Akreditasyon Markası taşıyan belge ve sertifikalar için Türk Akreditasyon Kurumundan teyit alınmaz. TÜRKAK Akreditasyon Markası, Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş kuruluşların/laboratuvarların akreditasyon statülerini göstermek için kullanılan semboldür ve TÜRKAK logosunun altına akreditasyona konu olan standardın numarası ve akredite edilmiş kuruluşun/laboratuvarın akreditasyon numarasının eklenmesi ile oluşturulur.

İlgili idarelerin görüşleri ve yapılan başvurular çerçevesinde, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 45 inci maddesinde yapılan değişiklikle maddenin birinci  fıkrasında yer alan “tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları yönetim sistem (HACCP) belgesi, iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistem (OHSAS) belgesi, bilgi teknolojisi-bilgi güvenliği yönetim sistem belgesine…..ilişkin düzenleme yapabilir” hükmü yürürlükten kaldırılmıştır. İdarelerce anılan Yönetmeliğinin 45 inci maddesi çerçevesinde ihalelerde; tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları yönetim sistemi (HACCP), iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi  (OHSAS)  ile bilgi teknolojisi-bilgi güvenliği yönetim sistemine ilişkin belgeler  ve bu sistemlere ilişkin belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenen  sertifikalar  istenmeyecektir.

İdareler  ihale konusu hizmetlerin yerine getirilmesi sırasında  iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması;  mesleki risk ve kaza faktörlerinin ortadan kaldırılması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yetkili kuruluşların düzenlemelerini esas alırlar.

Çevre yönetim sisteminin kuruluş yapısı, planlama faaliyetleri, sorumluluklar göz önünde bulundurulduğunda; idarelerin kendi hizmet binalarında gerçekleştirilen hizmetler (temizlik, koruma ve güvenlik, bilgisayar sistemlerine yönelik hizmetler,  yemek hazırlama ve dağıtım hizmetleri gibi) ile niteliği gereği çevre yönetim sistem belgesi istenmeyecek hizmet ihalelerinde çevre yönetim sistem belgesine ilişkin düzenleme yapılmaması gerekmektedir.

Hizmet yeri yeterlilik belgesi, hizmet yerinin imkanlarının ilgili Türk Standardı ve/veya  Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanmış olan kritere uygunluğu gösteren ve aktedilen sözleşme ile kullanılabilen belgedir. Hizmet yeri yeterlilik belgesinin kuruluş yapısı, planlama faaliyetleri ve  sorumluluklar göz önünde bulundurulduğunda; idarelerin kendi hizmet binalarında gerçekleştirilen hizmetler (idarelerin hizmet binalarında, servislerce gerçekleştirilecek montaj, bakım ve onarım  hizmetleri hariç)  ile niteliği gereği  hizmet yeri yeterlilik belgesi istenmeyecek hizmet ihalelerinde hizmet yeri yeterlilik belgesi istenmeyecektir. İdareler, hizmet yeri yeterlilik belgesine yönelik düzenlemelerde;  hizmet yeri yeterlilik belgesinin hizmet kapsamını ve varsa standardını açık olarak yazmalıdır.

İhale komisyonları, kalite belgeleri  konusunda ortaya çıkan tereddütleri gidermek için Uygulama Yönetmeliklerinin ilgili maddeleri çerçevesinde bu belgeleri düzenleyen  ilgili belgelendirme kuruluşlarından ve Türk Akreditasyon Kurumundan bilgi alabilirler.

             MADDE 4 – Aynı Tebliğin IX- İsteklilerden 10 uncu Maddenin Son Fıkrası Uyarınca İstenecek Belgeler başlığının C maddesinin  dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve F maddesine birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Sosyal güvenlik prim borcu olmadığına ilişkin olarak; gerçek kişi isteklilerin Bağ-Kur prim borcu olmadığına ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tabi personel çalıştırılıyor olması halinde ilave olarak Sosyal Sigortalar Kurumuna prim borcu olmadığına dair belge, tüzel kişi isteklilerin ise Sosyal Sigortalar Kurumuna prim borcu olmadığına dair belge vermeleri yeterli olacak, tüzel kişi isteklilerin ortağı olan gerçek kişilerin Bağ-Kur prim borcu olmadığına ilişkin belge istenmeyecektir.”

“Ancak, 4734 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin son fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e) ve (g) bentleri gereğince yabancı istekliler ile tüzel kişi yerli isteklilerin yabancı uyruklu olan yönetici, temsilci veya ortaklarının almaları gereken belgelerin zamanında temininde güçlükler yaşandığı anlaşıldığından, bu durumdaki isteklilere yabancı ülkelerden temin edilen bu belgelere münhasır olmak üzere on iki günden az olmamak üzere idarece ek süre verilebilir.”

             MADDE 5 – Aynı Tebliğin XI- Mal Alım İhalelerinde Teknik Şartnameler başlıklı maddesinin başlığına “ve Kalite Belgeleri” ibaresi eklenmiş, maddenin onbirinci ve onikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 40 ıncı maddesinde de idarelerin mal alımı ihalelerinde alımın niteliğini göz önünde bulundurarak hangi belgeleri isteyebilecekleri düzenlenmiş olup, idarelerin bu konuda yapacakları düzenlemelerde anılan madde hükümlerini esas almaları gerekmektedir. İhale konusu ile ilgisi bulunmayan veya işin niteliğinin gerektirmediği kalite belgelerinin istenilmesinin, 4734 sayılı Kanunun temel ilkelerine ve  ilgili uygulama yönetmeliklerine aykırılık teşkil edebileceği hususuna dikkat edilmelidir. İhale konusu işte isteklilerin ihaleye katılabilmeleri için kalite ve standarda ilişkin  belgeleri sunmaları isteniyor ise bu belgeler ve belgelerin taşımaları gereken kriterler, idari şartnamenin “İhaleye Katılabilmek İçin Gereken Belgeler ve Yeterlik Kriterleri”  başlıklı maddesinin “Mesleki ve teknik yeterliğe  ilişkin aranacak belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler”  başlıklı alt maddesinde belirtilmelidir.”

“Bazı idarelerce ihale dokümanında Yönetmeliğin ilgili maddelerine  aykırı olarak kalite ile ilgili belge ve sertifikaların belirli bir belgelendirme kuruluşunun ismi belirtilerek istenildiği görülmektedir. İhale dokümanında kalite belgelerine ilişkin bir düzenleme yapıldığında herhangi bir belgelendirme kuruluşunun isminin belirtilmemesi gerekmektedir. İsteklilerce sunulan kalite ile ilgili belge ve sertifikaların değerlendirilmesi, bu belgelerin Yönetmelikteki düzenlemeye uygun olup olmadığı çerçevesinde yapılmalıdır.”

“İhale komisyonları, kalite belgeleri  konusunda ortaya çıkan tereddütleri gidermek için Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 20 nci maddesinin son fıkrası çerçevesinde bu belgeleri düzenleyen  ilgili belgelendirme kuruluşlarından veya Türk Akreditasyon Kurumundan bilgi alabilirler.”

             MADDE 6 – Aynı Tebliğin XIV- Teminatlar başlığının “A. Teminat Mektuplarının Şekli” maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“Uygulama Yönetmeliklerinin ‘Teminatlar’ başlıklı ilgili maddelerinde ‘Gerek görüldüğünde teminat mektuplarının ilgili bankanın veya özel finans kurumunun genel müdürlüğü veya şubesinden teyidi idarelerce yapılır.’ düzenlemesinin hemen akabinde ‘Faks ile yapılan teyitlerin en az iki yetkilinin imzasını taşıması gerekir’ hususu da belirtilmektedir.”

“Buna göre; teminat mektuplarının altına teyide yönelik ibare eklemek isteyen banka veya özel finans kurumlarının; “Bu teminat mektubunun teyidi için, ….com.tr  posta adresine veya … no.lu faksa teminat mektubu içeriğindeki bilgileri içeren yazı yazılarak idarelerce bu teminat mektubu ile ilgili teyit alınabilir. Buna karşılık bankamız/özel finans kurumumuz tarafından, idarelerce ‘elektronik posta’  yoluyla teyit alma taleplerine yönelik olanlar dahil, ancak resmi yazışma yoluyla veya faks yoluyla teyit yapılacak olup, faks ile yapılan teyitlerin bankamızın/özel finans kurumumuzun genel müdürlüğünde veya ilgili şubesinde görevli en az iki yetkilinin imzasını taşıması gerekir” şeklinde olmak kaydıyla bir açıklayıcı not koymaları, 4734 sayılı Kanun ve İhale Uygulama Yönetmeliklerinin ilgili hükümlerine aykırılık oluşturmayacaktır.”

             MADDE 7 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 8 – Bu Tebliğ hükümlerini Kamu İhale Kurumu Başkanı yürütür.

Exit mobile version