Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Finansal Tabloların Sunuluşuna İlişkin Türkiye Muhasebe Standardı Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ (Sıra No: 37

12 Nisan 2006 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 26137

Türkiye Muhasebe Standartları Kurulundan:

             MADDE 1 – 16/1/2005 tarih ve 25702 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2 Sıra Nolu Finansal Tabloların Sunuluşuna İlişkin Türkiye Muhasebe Standardı (TMS 1) Hakkında Tebliğin ekinde yer alan “TMS 1 Finansal Tabloların Sunuluşu” Standardının 40 ıncı Paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“40. Ara dönemler itibariyle bilgilerin karşılaştırılabilirliğinin sağlanması, özellikle tahmin amaçlı finansal bilgilerin eğiliminin anlaşılmasını sağlayarak, kullanıcıların ekonomik kararlar almalarına yardımcı olur.

Bazı durumlarda, cari dönemde karşılaştırılabilirliği sağlamak açısından, geçmiş özel bir döneme ait karşılaştırılabilir bilgilerin yeniden sınıflandırılması uygun olmaz. Örneğin; veriler önceki dönemlerde yeniden sınıflandırmayı olanaklı kılacak şekilde toplanmamış olabilir ve bilginin yeniden oluşturulması da mümkün olmayabilir.”

             MADDE 2 – Aynı Standardın 85 inci Paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“85. İşletme, hiçbir gelir veya gider kalemini ne gelir tablosunda ne de dipnotlarda olağandışı kalemler olarak göstermeyecektir.”

             MADDE 3 – Aynı Standardın 124 üncü Paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki başlık ile 124A, 124B ve 124C Paragrafları eklenmiştir.

“Sermaye

124A. İşletme, amaçlarının, politikalarının ve sermaye yönetimine ilişkin uyguladığı tekniklerin finansal tablo kullanıcıları tarafından anlaşılmasını sağlayan bilgiyi kamuoyuna açıklar.

124B. İşletme, Paragraf 124A’da yer alan hükümler çerçevesinde aşağıdaki açıklamaları yapar:

(a) Amaçları, politikaları ve sermaye yönetimine ilişkin uyguladığı teknikler hakkında, aşağıdakileri de içeren (fakat bunlarla sınırlı olmayan) niteliksel bilgi:

(i) Sermaye olarak neyi yönettiği;

(ii) İşletmenin, işletme dışı nedenlerden ötürü sermaye gereksinimine ihtiyaç duyması durumunda, söz konusu gerekliliğin niteliği ve sermaye yönetim sürecine nasıl dahil edildiği;

(iii) Sermaye yönetimi ile ilgili amaçların nasıl karşılandığı.

(b) Sermaye olarak neyi yönettiğine ilişkin rakamsal veri özeti. Bazı işletmeler birtakım finansal borçlarını (iflas halinde ancak önceliğe sahip borçlar ödendikten sonra ödenebilen borçlar gibi) sermayenin bir parçası olarak değerlendirir. Diğer bazıları ise, sermayeyi, özkaynağın bir kısım unsurlarını ihtiva etmeyen bir kalem olarak görür (nakit akışlarının finansal riskten korunmasından kaynaklanan unsurlar gibi).

(c) (a) ve (b)’de bir önceki döneme göre meydana gelen değişiklikler.

(d) Dönem içerisinde karşılaşılan, işletme dışı etkenlerden kaynaklanan sermaye ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmadığı.

(e) İşletmenin, bu tür işletme dışından kaynaklanan sermaye gereksinimlerini karşılayamamış olduğu durumlarda, bunun sonuçları.

Söz konusu açıklamalarda, işletme içerisinde kilit yönetici konumundaki personele sağlanan bilgiler esas alınır.

124C. İşletme, sermayeyi farklı şekillerde yönetebilir veya farklı sermaye gereksinimleriyle karşılaşabilir. Örneğin, bir dizi farklı işletmeden oluşan büyük bir işletme, sigorta ve bankacılık alanlarında faaliyet gösteren işletmelerden oluşabilir ve söz konusu işletmeler farklı mevzuatlara tabi olarak faaliyet gösteriyor olabilir. Sermaye gereksinimleri ile sermayenin yönetim şeklinin toplu olarak gösterilmesinin yararlı bilgiler sağlamadığı veya finansal tablo kullanıcılarının işletmenin sermaye kaynakları hakkında yanlış izlenimler edinmelerine yol açtığı durumlarda, karşılaşılan her bir sermaye gereksinimine ilişkin bilgiler ayrı ayrı kamuoyuna açıklanır.”

             MADDE 4 – Aynı Standardın 127 nci Paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki 127A ve 127B Paragrafları eklenmiştir.

“127A. İşletme, 96 ncı Paragrafta yapılan değişikliği 1 Ocak 2006 tarihi veya sonrasında başlayan yıllık dönemler için uygular. Söz konusu değişikliğin “TMS 19 Çalışanlara Sağlanan Faydalar-Aktüeryal Kazanç ve Zararlar, Grup Planları ve Kamuoyuna Açıklamalar” açısından daha önceki bir döneme ilişkin olarak uygulanması durumunda, anılan değişiklik ilgili dönem için de uygulanır.

127B. İşletme, Paragraf 124A-124C’de yer alan hükümleri 1 Ocak 2007 tarihi veya sonrasında başlayan yıllık dönemler için uygular. Bu hükümlerin erken uygulanması teşvik edilir.”

             Yürürlük

             MADDE 5 – Bu Tebliğ 31/12/2005 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için geçerli olmak üzere, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer. Bu Tebliğin ekinde yer alan değişiklik metnindeki uygulamaya ilişkin tarihler halihazırda Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına göre raporlama yapan işletmelerin uygulamaları ile karşılaştırılabilirliğin sağlanmasını teminen, uluslararası uygulamalara paralel olarak aynen korunmuştur.

             Yürütme

             MADDE 6 – Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu yürütür.

Exit mobile version