Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Danıştay Kararı: Ticari ve Ekonomik İcaplara Uygun Olmayan Tutunağa İtibar Edilemeyeceği Hk.

T.C.

DANIŞTAY

Dördüncü Daire

Esas No : 2004/1415

Karar No : 2005/219

Özeti                   : Ticari ve ekonomik icaplara uygun olmayan tutanağa itibar edilemeyeceği hakkında.

Temyiz Eden     : Kocasinan Vergi Dairesi Müdürlüğü İSTANBUL

Karşı Taraf      :… Klasör Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi

İstemin Özeti : Davacı 2003/7-9 uncu dönemi geçici vergi beyannamesini ihtiraz! kayıtla vererek tahakkuk eden geçici verginin kaldırılması istemiyle dava açmıştır. İstanbul 6. Vergi Mahkemesi 8.4.2004 günlü ve E:2003/2529,K:2004/1174 sayılı kararıyla; 10.7.2003 tarihinde yapılan denetimde davacının bir müşterisine 395.300.000.000 TL. tutarlı sumen ve klasör sattığı halde fatura düzenlemediğinin tespiti üzerine, anılan tutar için fatura düzenlenerek geçici vergi beyannamesinin ihtirazi kayıtla verildiği, satışın kime yapıldığı tespit edilmediği gibi, sayısı yüzbinleri bulan emtianın bir anlık tesbitle, defter ve belgeler üzerinde inceleme yapılmaksızın satıldığının iddia edilmesinin iktisadi ve ticari icaplara uygun olmadığı gerekçesiyle tahakkuk eden verginin kaldırılmasına karar vermiştir. Davalı İdare, yapılan tahakkukun kanuna uygun olduğunu ileri sürerek kararın bozulmasını istemektedir.

Savunmanın Özeti: Cevap verilmemiştir.

Tetkik Hakimi Mustafa Bahtiyar’ın Düşüncesi: Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, temyize konu mahkeme kararının bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı Ahmet Alaybeyoğlu’nun Düşüncesi: İdare ve yergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.

Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, isteminin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Dördüncü Dairesince gereği görüşüldü: Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, bozulması istenilen kararın dayandığı gerekçeler karşısında, yerinde ve kararın bozulmasını sağlayacak durumda görülmemiştir.

Bu nedenle, temyiz isteminin reddine 15.2.2005 gününde oyçokluğuyla karar

verildi.

AZLIK OYU

İhtirazi kayıt konulmaksızın şirket yetkililerince imzalanan tutanaktaki bilgilerin aynı günlü faturada aynen yer alması ve satılan emtianın miktarı, cinsi, birim fiyatı, toplam fiyatı ve katma değer vergisi oranının ayrı ayrı belirtildiği yasal faturada yazılı satış hasılatının kanuni defterlerde de kaydedilmesinde yasal zorunluluk olması karşısında, artık defterler üzerinde inceleme yapılmasına gerek olmadığından, bu miktarı içeren ve ihtirazi kayıtla verilen geçici vergi beyannamesi üzerinden yapılan tahakkukta yasaya aykırılık bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle aksi yöndeki mahkeme kararının bozulması gerekeceği oyu ile karara katılmıyoruz.

Exit mobile version