Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

05 Temmuz 2006 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 26219

Gümrük  Müsteşarlığından:

             MADDE 1 – 31/5/2002 tarihli ve 24771 sayılı mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinin 132 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Tahlile tabi tutulacak eşya, tahlil sonucu beklenilmeden yükümlüsü tarafından tesliminin talep edilmesi durumunda, eşyanın beyan edilen tarife pozisyonundaki vergi ile ait olduğu fasıldaki en yüksek vergi oranındaki farkın teminata bağlanarak, yükümlüsünden eşyanın tahlili sonuçlanmadan kullanılmayacağına, kullanılması halinde 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu çerçevesinde işlem yapılacağının kabul edileceğine dair 29/a nolu ekte yer alan taahhütname alınmak şartıyla ve gümrük idaresinde saklanmak üzere eşyadan 1 adet şahit numune alınarak gümrük idaresince uygun görülen yerde muhafaza edilmek kaydıyla yed-i emin olarak teslim edilir. Ancak, teslim edilen eşyanın ticaret politikası önlemlerine tabi olması veya tesliminin telafisi mümkün olmayacak sonuçlara yol açacağı konusunda şüphe olması halinde bu fıkra hükmünün uygulanması gümrük idare amirinin iznine tabidir.”

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 194 üncü maddesinin dördüncü fıkrası ve altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Eşyanın usulüne göre alınmış numunesi, numune alınmasının mümkün olmadığı veya eşyaya zarar verdiği hallerde eşyanın bütünü laboratuvara gönderilir. Ancak, eşyanın bütününün laboratuvara gönderilmesinin mümkün olmadığı hallerde, üretici firma tarafından tahlil edilebilir şekilde hazırlanmış olan ve eşyayı temsil eden bir numune laboratuvara gönderilir.”

“İthalinde süreklilik bulunan eşyanın göndericisi, alıcısı ve menşeinin aynı olması, eşyanın özelliklerini belirleyici belgelerinde farklılık bulunmaması ve beyanname tescil tarihi itibarıyla en fazla bir yıl öncesine dayanan ve aynı eşyaya ait tahlil raporunun gümrükçe tasdikli nüshasının ibraz edilmesi halinde, daha önce yapılan tahlile itibar edilir.

Ancak,

a) Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 27 (27.01 ila 27.05 ve 27.16 hariç), 28, 29 uncu fasılları ile 39.01 ile başlayarak 39.15 dahil olmak üzere bu tarife pozisyonlarında yer alıp dökme gelen eşya her durumda tahlile gönderilir.

b) 39.01 ile başlayarak 39.15 dahil olmak üzere bu tarife pozisyonlarında yer alıp dökme gelen eşyanın A veya B Sınıfı Onaylanmış Kişi Statü Belgesi sahibi olanlar tarafından ithalinde ise, eşyanın bu fıkrada belirtilen özellikleri taşıması ve beyanname tescil tarihi itibariyle en fazla altı ay öncesine dayanan ve aynı eşyaya ait tahlil raporunun gümrükçe tasdikli nüshasının ibraz edilmesi halinde, daha önce yapılan tahlile itibar edilir.”

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 197 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde  değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Numune, eşya sahibi veya temsilcisi huzurunda muayene memuru tarafından alındıktan sonra 29/b nolu ekte yer alan tutanak eşya sahibi veya temsilcisine imzalattırılır. Numune alınacak eşyanın miktarının fazla olması durumunda, alınacak numunenin tüm eşyayı temsil etmesi için eşyanın değişik bölgelerinden örnekler alınarak bunlar birleştirilir.”

“Numune kapları mühür altına alındıktan sonra kırılma ve dökülme olmaması için uygun bir şekilde ambalajlanmak suretiyle laboratuvara gönderilir.”

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 202 nci maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Laboratuvara gönderilen numune ile birlikte eşyaya ait laboratuvar tahlil raporu formu, fatura örneği, gerektiğinde eşyanın üretim prosesi, kimyasal bileşimi ile kimyasal ve fiziksel özelliklerini ve kullanım alanlarını gösteren ayrıntılı prospektüs bilgileri yer alır.”

             MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 204 üncü maddesinin birinci fıkrası ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Üzerlerine etiket yapıştırılmak veya bağlanmak suretiyle laboratuvarlara gönderilmiş olan numunelere ait etiketlerin üzerine kimyagerlerce tahlil raporlarının numaralarının yazılması şarttır.”

“Tahlili yapılan numuneler, tahlil raporlarının yazılıp imzalanmasından sonra tahlili yapan kimyager tarafından mühürlenir ve laboratuvardaki numune odasında saklanır.”

             MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 205 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Gümrük laboratuvarlarında yapılacak tahliller için 30 no.lu ekte yer alan Laboratuvar Tahlil Raporu Formu 3 nüsha olarak düzenlenir. Beyanname muhteviyatı eşyanın çok kalemli olması halinde 30/a no.lu ekte yer alan Laboratuvar Tahlil Raporu Devam Formu kullanılır. Mezkur formlara sene başından itibaren sıra numarası verilerek 31 no.lu ekte yer alan Laboratuvar Kayıt Defterine kaydedilir. Formun birinci nüshası beyannameye eklenir. İkinci nüshası laboratuvarda saklanır. Üçüncü nüshası ise beyannamenin idarede kalan nüshasına eklenir. 194 üncü maddenin altıncı fıkrasındaki haktan yararlanmak isteyen yükümlülere idarece bu formun tasdikli bir nüshası verilir.”

“Gümrük idaresince laboratuvar tahlil raporu formunun gönderilmesi ve takibi elektronik ortamda yapılabilir.”

             MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin (29/a), (29/b), (29.11), (30), (30/a), (31) ve (82) nolu ekleri ekteki şekilde değiştirilmiştir.

             MADDE 8 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 9 – Bu Yönetmelik hükümlerini Gümrük Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.

 

Ekleri İçin Tıklayınız

Exit mobile version