Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Anlaşmalı Matbaaların Bilgi Formlarını Elektronik Ortamda Bakanlığa Göndermeleri ve Ortaya Çıkan Bir Sorun.

Anlaşmalı Matbaaların Bilgi Formlarını Elektronik Ortamda

Adem ÖZTÜRK
Maliye Bakanlığı
Kocaeli Vergi Dairesi Başkanlığı
Gelir Uzman Yardımcısı
adem3333@mynet.com

1-GİRİŞ

Bilgi çağı diye adlandırdığımız  çağımızda internet teknolojisinin her türlü nimetlerinden nasıl ki   biz bireyler  hayatımızın  birçok  alanında faydalanıyorsak devlet de bir çok faaliyetlerinde bu teknolojiden yararlanmaktadır. Hem hizmet kalitesinin yükseltilmesi ve hem de hizmet maliyetinin  ucuzlaması için  Devletin de hizmetlerinde azami ölçüde  internetten faydalanması gerekmektedir. Vergi uygulaması açısından elektronik beyanname ile başlayan bu süreç matbaaların bilgi formlarını elektronik ortamda internetten göndermeleri mecburiyeti ile devam etmektedir. Makalemizin konusu matbaa işletmecilerinin basım ve dağıtımını yaptıkları belgelere ait bilgi formlarını elektronik ortamda internet üzerinden göndermeleri ve bu arada ortaya çıkan bazı belirsizlikler oluşturmaktadır.

2-YASAL MEVZUAT

213 Sayılı Vergi Usul Kanununun “Yetki” başlıklı mükerrer 257’nci maddesinin ikinci fıkrasında “Bu Kanuna göre düzenlenecek belgelerle bunlara ek olarak düzenlenecek belgelerin, üçüncü şahıslara basım ve dağıtım işlerinin yaptırılması ile ilgili şekil, şart, usul ve esaslar ve bunlara uyulmaması halinde uygulanacak cezaî şartlar Maliye Bakanlığınca hazırlanacak ve Resmî Gazete’de yayınlanacak yönetmelikle belirlenir.” Hükmü  yer almakta olup   maddenin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden  02.02.1985 tarih ve 18654 sayılı Resmi Gazete’de “Vergi Usul Kanunu Uyarınca Vergi Mükellefleri Tarafından Kullanılan Belgelerin Basım ve Dağıtım Hakkında Yönetmelik” yayımlanmıştır.

Bu yönetmelik ile, Fatura, Müstahsil Makbuzu, Serbest Meslek Makbuzu, Gider Pusulası Perakende Satış Vesikaları (Perakende Satış Fişi, Makineli Kasaların Kayıt Ruloları, Giriş ve Yolcu Taşıma Biletleri), Sevk İrsaliyesi, Taşıma İrsaliyesi Yolcu Listesi, Günlük Müşteri Listesi ve Bakanlıkça kullanılması zorunlu hale getirilen belgelerin üçüncü şahıslara basım ve dağıtım işlemlerine ilişkin şekil, şart, usul ve esaslar ile bunlara uyulmaması halinde uygulanacak cezai şartlar   belirlenmiştir.

11 Mart 2005 tarihli resmi Gazete’de yayımlanan “Vergi Usul Kanunu Uyarınca Vergi Mükellefleri Tarafından Kullanılan Belgelerin Basım ve Dağıtım Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile söz konusu 02.02.1985 tarihli yönetmelikte bazı değişiklikler  yapılmıştır. Bu değişiklikle  02.02.1985 tarihli yönetmeliğin 5’inci maddesinin 3 numaralı bendi ile  14 numaralı maddesi aşağıdaki  şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 5-

“3. Matbaa işletmecisinin, basımı yapılacak belgelere seri ve müteselsil sıra numarası verebilecek ve Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde belirtilen bilgi formunu elektronik ortamda (kağıt ortamında göndermesine Bakanlıkça izin verilenler hariç) Bakanlığa gönderebilecek teknik donanıma sahip olması ve bu durumun yetkili makamlara belgelendirilmesi; ”

“Madde 14- Matbaa işletmecileri basım ve dağıtımını yaptıkları belgelere ilişkin olarak örneği ekli bilgi formunu düzenlemek ve Bakanlığın belirlediği esaslara uygun olarak elektronik ortamda internet üzerinden Bakanlığa göndermek zorundadırlar. Matbaa işletmecilerince basımı yapılan belgeler, mükellefe veya vekiline bir tutanakla teslim edilir. Basımı yapılan belgeye ilişkin olarak iki nüsha bilgi formu düzenlenerek belgeyi teslim alan ile birlikte imzalandıktan sonra, formun bir nüshası mükellefe veya vekiline verilir, diğer nüshası ise matbaa işletmecisi tarafından muhafaza edilir. Matbaa işletmecisi bu bilgi formunu en geç düzenlendiği günü izleyen günün sonuna kadar elektronik ortamda internet üzerinden Bakanlığa gönderir.

Elektronik ortamda gönderilecek bilgi formlarının kapsamını, şeklini, bilgileri doğrudan doğruya gönderebilecek mükellef gruplarını ve bunlara ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye, son genel nüfus sayımına göre nüfusu 5000 ve daha az olan yerlerde bulunan matbaa işletmecilerinin bastıkları belgelere ilişkin bilgi formunu kağıt ortamında göndermelerine izin vermeye ve bu yetkiyi mahalline devretmeye Bakanlık yetkilidir.

5’inci maddede yapılan değişiklikler sonucunda anlaşma yapmak isteyen matbaa işletmecilerinin gerçek usulde gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmaları veya matbaanın kamu kurumu ve kuruluşuna ait olması, gerçek kişilerde işletme sahibinin tüzel kişilerde  ise temsilcilerin vergi suçundan hapis veya ticaret, sanat ve meslek icrasından mahrumiyetle hüküm giymemesi şartıyla birlikte  basımını yapacakları  belgelere  seri ve müteselsil sıra numarası verebilecek donanıma sahip olmaları , bilgi formlarını elektronik ortamda Maliye Bakanlığına gönderebilecek teknik donanıma sahip olması ve bunun da yetkili makamlarca belgelendirilmesi gerekmektedir. Yeterli teknik donanıma sahip olup olmadığının tespiti ise Ticaret veya Esnaf Odası tarafından  bilirkişi vasıtasıyla yapılmaktadır.

Maddenin değişmeden önceki  halinde ise  ilk iki şartla birlikte  matbaaların basımını yapacakları  belgelere  seri ve müteselsil sıra numarası verebilecek donanıma sahip olmaları ve bunun da yetkili makamlarca belgelendirilmesi yeterliydi.

Yine 14’üncü maddede yapılan   değişiklikle  matbaaların basımını yaptıkları belgelere ilişkin olarak  2 adet bilgi formu düzenlemeleri ve bunu mükellefle  birlikte imzalayıp bir nüshasını mükellefe vermeleri gerekmektedir. Ayrıca bilgi formunun düzenlendiği günü izleyen gün sonuna kadar elektronik ortamda Bakanlığa gönderilmesi de gerekmektedir. Maddenin eski halinde ise matbaaların basımını yaptıkları belgelere ilişkin 3 adet bilgi formu düzenlenerek mükellefle birlikte imzalanması, bir nüshası  kendilerinde kalacak, diğer nüshalardan biri mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine  son nüsha ise anlaşma yapılan Defterdarlığa belgelerin teslim edildiği ayı takip eden ayın 15’ine kadar verilmesi gerekmekteydi.

14’üncü maddenin ikinci fıkrasında ise Maliye Bakanlığına  bilgi formlarının şeklini,   kapsamını ve diğer usul ve esasları belirleme, son genel nüfus sayımına göre nüfusu 5000’den az olan yerlerde bulunan matbaaların bilgi formlarını kağıt ortamında göndermelerine izin vermeye  yetki verilmiştir.

Maliye Bakanlığı  347 Sıra No.lu  Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bu yetkisini kullanarak  son genel nüfus sayımında nüfusu 5.000 ve daha az olan yerlerdeki  matbaaların bilgi formlarını kağıt ortamında gönderebilecekleri belirtilmiştir. Bu matbaa işletmecileri basımını yaptıkları belgelere ilişkin olarak  4 nüsha bilgi formu düzenleyerek bunu mükellefle  birlikte imzalamaları, bir nüshası kendilerinde olmak üzere bir nüshasını mükellefe, bir nüshasını mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine ve son nüshayı da anlaşma yaptıkları Defterdarlığa  belgeleri teslim ettikleri ayı takip eden ayın 15’ine kadar göndermeleri gerekmektedir.

Yine 347  Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile vergi daireleri tam otomasyona geçmiş olan matbaa işletmelerinin  vergi dairelerine müracaatı üzerine  kullanıcı kodu, parola ve şifreyi ihtiva eden kapalı zarf vergi dairesi tarafından matbaaya verilecektir.Vergi daireleri tam otomasyona geçmeyen yerlerdeki matbaa işletmecileri ise  347 Sıra No.lu tebliğ ekindeki formu doldurarak  vergi dairelerine verecekler, vergi daireleri de bu formun bir örneğini Gelir İdaresi Başkanlığına  gönderecek,  Gelir İdaresi  Başkanlığı da kullanıcı kodu, parola ve şifreyi ihtiva eden kapalı zarfı matbaa işletmecisine  iletilmek üzere  vergi dairesine göndereceklerdir.

3- MÜKELLEFİN İŞİNİ TERK EDERKEN VERGİ DAİRESİNCE YAPILACAK BELGE İPTALİ İŞLEMLERİNDE ORTAYA ÇIKAN BİR SORUN

Vergi Daireleri İşlem Yönergesinin (Otomasyonlu Vergi Daireleri) 133’üncü maddesinde işi terk eden mükelleflerin  belgelerinin  nasıl iptal edileceği açıklanmıştır.

Vergi dairesince işi terk ile ilgili olarak  bildirim veya dilekçenin alınması üzerine mükellefin tarh dosyasına bakılarak, mükellefin bastırdığı tüm belgeleri ibraz edip etmediği araştırılarak, ibraz edilmeyen varsa 15 gün içinde ibraz edilmesi istenilecektir.

Belgeler  yatay ve dikey olarak kullanılamayacak şekilde kesilerek iptal edilecek, tüm bu  iptal işlemleri bir tutanağa yazılacak, iki nüsha düzenlenecek olan bu tutanağın bir örneği de mükellefe verilecektir.Diğer örnek ise mükellefin tarh dosyasına takılacaktır.

Otomasyona geçmeyen vergi dairelerinde terk dilekçesinin alınması üzerine vergi dairelerine ibraz edilen belgelerden başka belge bastırılıp bastırılmadığı  bilinemeyecektir. Şöyle ki, bilgi formları internet ortamında doğrudan Bakanlığa gönderildiğinden  otomasyona geçmiş olan daireler VEDOP ortamında bilgisayarlardan mükellefin hangi belgeleri bastırdıklarını görebiliyorlar. Ancak otomasyona geçmeyen vergi daireleri ise işi terk eden mükellefin hangi belgeleri bastırdıklarını kendilerine bilgi formu gelmediği için göremediklerinden için ne yapmaları gerektiği konusunda her hangi bir düzenleme olmadığından bir belirsizlik ya da boşluk vardır. Otomasyona geçmeyen vergi daireleri için bu durumda iki farklı uygulama söz konusu olacaktır:

1-Ya kendilerine ibraz edilen belgeleri iptal etmekle yetineceklerdir.

2-Ya da Bakanlığa mükellefin hangi belgeleri bastırdıklarını soracaklar ve buna göre mükelleften varsa eksik ibraz edilen belgelerin getirilmesi istenilecektir.

Vergi dairelerinin  1 numaralı şıktaki gibi işlem yapmaları halinde (uygulamada daha çok bu şekilde  işlem yapılıyor, mükelleften bastırdıkları belgelere ilişkin matbaadan aldıkları bilgi formlarının fotokopisi alınıyor) olası art niyetli kişilerce bu durum kötüye kullanılabilir ve  iyi niyetli mükellefler de mağdur edilebilir. Belgelerini iptal ettirtmek için ibraz etmeyen mükelleflerin iyi niyetli oldukları düşünülemeyeceği için bu belgelerin piyasada naylon belge olarak dolaşma ihtimali bir hayli fazladır. Gelir idaresinin bir görevinin de iyi niyetli mükellefi korumak olduğu unutulmamalı ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

İkinci  şıkkın uygulanması durumunda ise daha garantili bir yol takip edilmiş olacak ancak bu uygulama da gereksiz yazışmalara  neden olacaktır. Eğer ki bir düzenleme yapılmazsa bu durumda gereksiz yazışmalara neden olunacağından gereksiz zaman ve iş gücü kaybına sebep verilecektir.

4-SONUÇ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

11 Mart 2005 tarihli resmi Gazete’de yayımlanan “Vergi Usul Kanunu Uyarınca Vergi Mükellefleri Tarafından Kullanılan Belgelerin Basım ve Dağıtım Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile söz konusu 02.02.1985 tarihli yönetmelikte bazı değişiklikler  yapılmış olup yapılan bu değişiklikle artık matbaalar  bilgi formlarını elektronik ortamda internet üzerinden doğrudan Bakanlığa göndereceklerdir. Son genel  nüfus sayımına göre nüfusu 5.000’den daha az olan yerlerdeki matbaalar ise bilgi formlarını kağıt ortamında gönderebileceklerdir.

Otomasyona geçmeyen vergi daireleri mükelleflerinin işlerini bıraktıklarında vergi dairelerince  bu mükelleflerin  kullanmadıkları  belgelerin iptali işlemi yapılırken  ortaya çıkan  ve yazımızın 3’. bölümünde  belirtilen sorunun  (mükelleflerin hangi belgeleri bastırdıklarının vergi  dairelerince görülememesi)  bir an önce çözümlenmesi gerekmektedir.

Çözüm olarak en güzel olanı tüm vergi dairelerinin tam otomasyona geçmesidir. Ancak, şu anda bu mümkün olmadığından  mevcut duruma göre  en uygun olan çözüm ise vergi dairesinin  doğrudan Bakanlıkla irtibata geçerek en kısa zamanda (örn. fakslaşarak)  mükelleflerin hangi belgeleri bastırdıklarını öğrenip ona göre iptal işlemi yapılmasıdır.  Bu şekilde hem mükellefler daha sonraki tarihlerde iptal ettirmedikleri belgelerle ilgili olarak cezalara muhatap olmayacak hem de iyi niyetli diğer mükellefler iptal ettirilmeyen bu belgeler nedeniyle mağdur olmaları söz konusu olmayacaktır. Bakanlığın  en kısa zamanda sorunu  çözecek düzenleyici  bir işlem yapması gerekmektedir.

Exit mobile version