Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

18 Temmuz 2006 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 26232

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından:

             MADDE 1 – 3/2/2005 tarihli ve 25716 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının IV. Grup madenler bölümünün (a) bendinde sayılan madenlere “Radyolarit” madeni,  (b)  bendinde sayılan madenlere ise “Leonardit” madeni  eklenmiştir.

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Ruhsat/sertifika müracaatı, ilk müracaat harcı yatırılarak Ek Form-2’de yer alan  taahhütname ve Ek Form-1’de örneği verilmiş dilekçe ile üç nüsha halinde Genel Müdürlüğe veya Genel Müdürlük internet sayfasında yayımlanan müracaat formu ile internet ortamında yapılır.”

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 20 – İşletme ruhsat talebi ile ilgili olarak tespit edilen teknik  eksikliklerin üç ay içinde tamamlanması talep sahibine tebliğ edilir. Verilen sürede istenilen eksikliklerin tam olarak tamamlanmaması halinde ruhsatın teminatı, talep sahibine ikinci bir bildirim yapılmadan iki katına çıkarılır ve süre üç ay daha uzatılır. Bu sürede de eksikliklerini tamamlamayanların talepleri reddedilerek mevcut teminatı irat kaydedilir.

Uygun bulunan işletme ruhsat talepleri için, harç ve teminatın üç ay içerisinde tamamlanması talep  sahibine tebliğ edilir. Bu sürede eksikliklerini tamamlamayanların talepleri reddedilerek mevcut teminatı irat kaydedilir.

İşletme ruhsat alanında yeni işletme izin talepleri, talep harcı yatırılarak yapılır.”

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Kanunun 7 nci maddesine göre alınması gerekli izinler için ruhsatın yürürlük tarihinden itibaren üç ay içinde Valilik, Genel Müdürlük veya ilgili kurumdan herhangi birine müracaat edilmesi zorunludur. Aksi halde teminat irat kaydedilerek Maden Kanununun 10 uncu maddesi üçüncü fıkrası kapsamında işlemler devam ettirilir. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı dışındaki izinlerin alınmasına müteakip işletme izni düzenlenir. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı ile ilgili işlemler 14/7/2005 tarihli ve 2005/9207 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe göre ilgili mercilerce yürütülür. 5177 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden önce alınmış işletme ruhsatlarının temdit işlemlerinde, gerekli izinler işletme izni düzenlendikten sonra alınır.”

“Kamu hizmeti veya umumun yararına ayrılmış ibadethane, okul, hastane, kütüphane,  karayolu, demiryolu  gibi  yer  ve  tesislere 60 metre mesafe dahilinde madencilik faaliyetleri için Genel Müdürlükten izin alınması zorunludur. Binalara 60 metre, özel mülkiyete konu arazilere 20 metre mesafe dahilinde faaliyette bulunmak için mülk sahibinden yazılı izin alınması zorunludur. Yatay olarak alınan bu mesafeler gerek duyulması halinde Genel Müdürlük tarafından madencilik faaliyetlerinin boyutu, emniyet tedbirleri ve arazinin yapısı dikkate alınarak her faaliyet için ayrı olarak da belirlenebilir. Madencilik faaliyetleri yürütülen alanlarda alınmış izinler, mülkiyetin değişmesi halinde de müktesep hak kabul edilir.”

                MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“İşletme faaliyetinde bulunulmaması halinde, ruhsat sahibi gerekçesini  yazılı olarak Genel Müdürlüğe bildirir. Bu durumda, Kanunun 29 uncu maddesinde belirtilen belgelerden sadece satış bilgi formunun verilmesi yeterlidir.”

             MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin ikinci  fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İşletme ruhsat süresinin uzatılması için ruhsat süresi bitiminden önce talep harcı ile beraber Ek Form-6’ya uygun yeni bir projeyle uzatma talebinde bulunulması gerekmektedir. Ruhsat süresi, maden rezervinin yeterli ve rasyonel bir şekilde işletilmesi için gerekli yatırımların yapılmış ve tesislerin inşa edilmiş olması, projenin uygun bulunması, geçmiş ruhsat döneminde projeye uygun faaliyette bulunulması durumları göz önüne alınarak uzatılabilir. Uzatma süresi, faaliyetin çevresel etkileri ve yerleşim birimlerinin konumu, geçmiş ruhsat dönemindeki faaliyetler ve üretim durumu, geçici tatilde geçirilen süre, sahadaki mevcut tesisler ile yapılması planlanan ilave tesisler, projesinde öngörülen üretimin özelliği de dikkate alınarak üç yıldan az olmamak üzere uzatılabilir. Toplam işletme ruhsat süresi altmış yılı geçemez. Altmış yıldan sonraki sürenin uzatılmasına Bakanlar Kurulu yetkilidir.”

             MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin üçüncü  fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Sevk fişleri, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 240 ıncı maddesinde yer alan taşıma irsaliyesindeki bilgileri taşır ve bu Kanunun 230 uncu maddesinde yer alan sevk irsaliyesi niteliğinde olup sevk irsaliyesi yerine geçer. Genel Müdürlük ve mahalli mülki idare amirliklerince görev verilen yetkili kişiler maden sevkıyatının sevk fişi ile yapılıp yapılmadığını takip ve denetleyerek  Maden Kanununun ilgili hükümlerine göre  işlem yapar.”

             MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 44 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Madencilik faaliyetine yönelik olmayan yol, köprü, tünel, kanal, baraj, gölet ve benzeri yapılar ile  yapı ve inşaat alanı için kazı faaliyetleri sonucunda zorunlu olarak çıkarılan hafriyat malzemesi, mülk sahibi veya mülk sahibinden izin alınarak faaliyet sahibi tarafından 18/3/2004 tarihli ve 25406 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında değerlendirilebilir.”

             MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 73 üncü maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“Madencilik faaliyetinin yapıldığı ruhsat sahasının tamamında veya bir kısmında faaliyetlerin sonlandırılarak rehabilitasyon çalışmalarının yapılması için Genel Müdürlükten izin alınır. Genel Müdürlükçe uygun görülecek tedbirler ruhsat sahibi tarafından yerine getirilir. Rehabilitasyon alanına ruhsat sahası dışından malzeme getirilmesinin talep edilmesi halinde Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğine göre gerekli izinler alınır. Mülk sahibi izin vermediği takdirde alan mülk sahibine iade edilir. Mülk sahibi faaliyetlerini, Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğine göre  yürütür.”

“Madencilik faaliyeti sonrasında terk edilen ruhsat alanlarının madencilik faaliyeti dışında değerlendirilmesine ilişkin talepler, kullanım amacı ile ilgili mevzuat çerçevesinde ilgili bakanlık ve kurumlardan izin alınarak yürütülür.”

             MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 76 ncı maddesinin ikinci fıkrası  aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra  eklenmiştir.

“Üretilen madenlerden alınacak Devlet Hakkı, I. Grup ve V. Grup madenler ile mıcır, kaba inşaat, baraj, gölet, liman, yol gibi yapılarda kullanılan her türlü yapı hammaddelerinde ocak başı tüvenan satış tutarının %4’ü, II., III. ve IV. Grup madenlerde %2’sidir.”

“II., III. ve IV. Grupta yer alan madenlerin kaba inşaat, baraj, gölet, liman, yol gibi yapılar ile kırılarak mıcır haline getirilmesi  ve bu amaçla kullanılması durumunda  Devlet Hakkı %4 üzerinden alınır. Bu madenlerin çimento ve kireç fabrikası, enerji ve  beton santralı, asfalt plent tesisi gibi ruhsat sahibinin kendi tesisinde kullanılması durumunda Kanunun 9 uncu maddesi kapsamında Devlet Hakkının %50’si alınmaz.”

             MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 90 ıncı maddesinin  birinci fıkrasının (g) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“g) İrat kaydedilen  teminatın  üç ay içinde  yatırılması gerekir. Verilen üç ay içinde teminat yatırılmaz ise yatırılması gereken teminat iki katına çıkarılarak üç aylık ikinci bir ek süre verilir. Verilen bu süre içinde de teminat yatırılmaz ise faaliyet durdurulur. Ruhsat sahibine tebligat yapılarak altı aylık ek süre verilir. Bu süre  içinde  teminat dört kat olarak tamamlanmaz ise ruhsat iptal edilir. Faaliyet izni bulunmayan arama ruhsat sahaları için tek tebligat yapılır.”

             MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 91 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Ruhsat teminatları, saymanlık emanet hesabına aktarılmak üzere Bakanlığın belirlediği bankada açılacak teminat hesabına yatırılır. Kanuna göre irat kaydedilen teminatlar genel bütçeye gelir kaydedilir.”

             MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 110 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Teknik nezaretçi ataması yapılmış sahalarda maden mühendisinin daimi istihdam şartının oluştuğu ancak daimi nezaretçi atamasının yapılmadığının tespiti halinde teminat irat kaydedilerek ruhsat sahası için daimi nezaretçi istihdamı için on beş gün süre verilir. Bu sürede daimi nezaretçi ataması yapılmayan sahalarda üretim faaliyetleri durdurulur.”

             MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 113 üncü  maddesinin birinci fıkrasında yer alan  “ruhsatların devri” ibaresinden sonra gelmek üzere “intikali, tescili” ibareleri  ilave edilmiştir.

             MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin 116 ncı maddesinin üçüncü fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş,  aynı fıkraya aşağıdaki (ı) bendi eklenmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra ilave edilmiştir.

“a) İhale edilecek sahanın ili ve erişim numarası,”

“ı) İhale edilecek sahanın bulunduğu listenin ilana çıkarıldığı tarihi,”

“Şartnamenin (a) bendinde yer alan bilgiler müracaatçı tarafından doldurularak müracaat zarfının içine konulur.”

             MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkrasının (f) bentleri, 64 üncü maddesinin dördüncü fıkrası,  84 ve 85 inci maddeleri, 90 ıncı maddesinin (d) bendi  ile Geçici Madde  9 ve Ek Form-7 yürürlükten kaldırılmıştır.

             MADDE  17 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici 20 nci madde eklenmiştir.

             “GEÇİCİ MADDE 20 – Bu Yönetmeliğin yayımından önce müracaat edilmiş ancak Ek Form-7 ile bildirimi yapılan mali ve/veya teknik eksiklikleri tamamlanmamış işletme ruhsat veya temdit talepli sahalar için, verilen süre dolmuş olsa dahi mali ve teknik eksikliklerin tamamlanması için tebligatla  3 ay ek süre verilir. Bu süre sonunda eksikliklerini tamamlamayanların talepleri reddedilir ve teminatları irad kaydedilir.”

             MADDE 18 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 19 – Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji ve Tabii Kaynaklar  Bakanı yürütür.

Exit mobile version