Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Tekstil ve Konfeksiyon Teslimlerinde Aylık ve Yıllık KDV İadesi Uygulaması

Tekstil ve Konfeksiyon Teslimlerinde KDV İadesi

Ömer TEKİN
Yeminli Mali Müşavir
tekinymm@hotmail.com

I-Giriş:

KDV Kanununun 29 uncu maddesinde 5035 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle; indirimli orana tabi işlemler dolayısıyla yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV tutarlarının Bakanlar Kurulunca tespit edilecek sınırı aşan kısmının yılı içinde vergilendirme dönemleri itibariyle mahsuben, yılı içinde mahsuben iade edilemeyen tutarların da izleyen yıl içinde mükellefin isteğine bağlı olarak nakden ya da mahsuben iadesi imkanı getirilmiştir.

Düşük oranlı teslimlerden doğan iade alacağının belli sınırı aşan kısmı iadeye konu edilmektedir. Bu sınır her yıl Bakanlar kurulu tarafından belirlenmekte, Bakanlar kurulunun belirleme yapmadığı yıllarda bir önceki yıl uygulanan sınır yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanmaktadır.

Bakanlar Kurulu, ilgili sınırı 2006 ve izleyen yılda gerçekleşecek işlemler için geçerli olmak üzere 10.000 YTL olarak belirlemiştir. 2007 ve izleyen yıllarda bu sınır, yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanacaktır.

Tekstil ve konfeksiyon teslimleri de 9.3.2006 tarihinden itibaren KDV oranı %8’e düşürüldüğünden bu tarihten itibaren bu teslimlerde iadeye konu edilmektedir.

Bu çalışmamızdaki açıklamalar sadece tekstil ve konfeksiyon teslimlerine değil tüm düşük oranlı teslimler için geçerli olduğunun altını çizmeliyiz. Başlığımıza Tekstil ve konfeksiyon teslimleri ibaresini koymamız, bu sektörün geniş yer tutması ve sektör için uygulamanın yeni başlamış olmasındandır.

Çalışmamızın aşağıdaki bölümlerinde örnek olay üzerinde aylık ve yıllık mahsup dosyasının hazırlanması, uygulamaya dönük olarak açıklanmaya çalışılacaktır.

II-Mahsubu Talep Edilebilecek Borçlar:

Düşük oranlı teslimlerden doğan KDV iadesi bilindiği üzere 74-76-82 ve 85 sıra no’lu KDV Genel tebliğlerinde açıklamalara göre yıllık bazda yapılmaktaydı. 99 no’lu tebliğ ile aylık bazda da iade yapılması mümkün hale gelmiştir. Ancak aylık bazda sadece mahsup yoluyla yapılacak olup, nakten iade yapılmayacaktır.

Mahsuben iade edilecek borçlar ve bu borçların mahsubunda ileri sürülen koşullar aşağıdaki gibidir:

1- 99 seri nolu tebliğin yayımlandığı tarih 11.7.2006 olup, bu tarihten itibaren mahsup talep edilebilecektir.

2- 2006/Ocak ayından itibaren düşük oranlı teslimler, aylık mahsuben iadeye konu edilecektir.

3- Mahsup edilecek borçlar, sadece mükellefin kendine ait vergi borçları (ithalde alınan vergilerde dahil) ile sigorta borçlarıdır.

4- 1.10.2006 tarihinden itibaren elektrik ve doğalgaz borçlarına da mahsup talep edilebilecektir.

 

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version