Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Türkiye’de Çalışmak İsteyen Yabancıların Sahip Oldukları Mesleki Yeterlilik Sertifikalarının Doğruluğunun Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar

Yabancıların Sahip Oldukları Mesleki Yeterlilik

Amaç ve Kapsam

MADDE 1 – (1) Bu usul ve esasların amacı; Türkiye’de çalışmak isteyen yabancıların sahip oldukları mesleki yeterlilik sertifikalarının doğruluğunu belirlemek için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yapılacak iş ve işlemlerin usul ve esaslarını düzenlemektir.

(2) 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununun kapsamına girmeyen mesleklere ilişkin yeterlilikler ile Türkiye’de ilk, orta ve yükseköğrenim diplomalarına karşılık gelen belgelerin doğruluğunun belirlenmesine ilişkin talepler bu usul ve esaslar kapsamı dışındadır.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu usul ve esaslar, 21/9/2006 tarih ve 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununun 4 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3 – (1) Bu usul ve esaslarda geçen;

a) Mesleki yeterlilik sertifikası: bu usul ve esaslar kapsamına giren alanlarda Türkiye dışında ilgili ülkenin yetkili otoritesi tarafından hazırlanmış veya onaylanmış mesleki yeterlilik belgelerini,

b) Kurum/MYK: Mesleki Yeterlilik Kurumunu,

c) Başvuru sahibi: 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 3 üncü maddesinin (d) bendi uyarınca Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan, Türkiye’de çalışan ya da çalışma istemini bildiren ve belge doğrulama talebinde bulunan gerçek kişiyi,

ifade eder.

Başvuru Yeri, Şekli ve Usulü

MADDE 4 – (1) Başvuru sahibi, vatandaşlık durumunu gösteren belgenin noter ya da T.C. Dış Temsilcilikleri tarafından onaylı sureti (pasaport, kimlik belgesi, varsa vatandaşlık numarası, diğer resmi belgeler), mesleki yeterlilik sertifikasının noter ya da T.C. Dış Temsilcilikleri tarafından onaylı sureti ile onaylı Türkçe tercümesini, masraf karşılığı olarak belirlenen tutarı MYK banka hesabına yatırdığına dair dekontu, işbu usul ve esasların ekinde (Ek.1) yer alan dilekçe örneğine uygun olarak MYK’ya şahsen veya posta ile iletir. Vatandaşlık durumunu gösterir belge ile mesleki yeterlilik sertifikası asıllarının başvuru sırasında Kuruma ibrazı halinde noter onayı aranmaz.

(2) Başvuru evrakı Kurum tarafından incelenerek gerekli görülmesi halinde başvuru sahibinden birinci fıkrada sayılanların dışında belgeler isteyebilir.

Tamamı İçin Tıklayınız

Exit mobile version