Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Kıymetli Madenler Borsalarının Kuruluş ve Çalışma Esasları Hakkında Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

04 Kasım 2006 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 26336

Devlet Bakanlığından:

MADDE 1  3/4/1993 tarihli ve 21541 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kıymetli Madenler Borsalarının Kuruluş ve Çalışma Esasları Hakkında Genel Yönetmeliğin 11 inci maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Genel Kurul’da üyelerin sahip oldukları oy miktarı, son iki yılda Borsa’daki pazar ve piyasalarda  yaptıkları ortalama işlem hacimlerine göre, son yıl ortalamasına %60 ve sondan bir önceki yıl ortalamasına %40 ağırlık vermek suretiyle belirlenir. Buna göre, ortalama işlem hacminin hesaplanması için; son yıl ve sondan bir önceki yıldaki günlük işlem hacimlerinin Yeni Türk Lirası karşılıkları ayrı ayrı toplanır ve her yıldaki toplam işgünü sayısına bölünerek son yıl ve sondan bir önceki yıl için ayrı ayrı ortalama işlem hacimleri hesaplanır. Hesaplanan bu ortalama işlem hacimlerinden, son yılın ortalama işlem hacmi 0,60; sondan bir önceki yılın ortalama işlem hacmi ise 0,40’la çarpılır ve bulunan çarpımların toplanması suretiyle üyelerin sahip olacakları oy sayılarının belirlenmesine esas teşkil edecek günlük işlem hacmi ortalamasına ulaşılır. En yüksek ortalamaya sahip üyeden başlanarak azalan ortalama esasına göre sıralama yapılır. Genel kurulda ilk on üyenin her birinin beş oy, on birinci sıradan yirminci sıraya kadar olan üyelerin her birinin dört oy, yirmi birinci sıradan otuzuncu sıraya kadar olan üyelerin her birinin üç oy, otuz birinci sıradan kırkıncı sıraya kadar olan üyelerin her birinin iki oy, kırk birinci sıradan sonraki üyelerin  her birinin bir oy hakkı vardır.”

“Üyelerin oy ağırlığı, genel kurul toplantısından önceki otuzuncu gün itibariyle Borsa Başkanlığınca hesaplanır ve toplantıdan en az yirmi gün önce Borsa Bülteninde ilan edilir. Borsada işlem yapmaya başladığı süre iki yıldan kısa olan üyelerin oy sayıları, üyenin o tarihler itibariyle Borsa üyesi olup olmadığına bakılmaksızın iki yıllık süre içindeki tüm Borsa iş günleri dikkate alınarak hesaplanır. Buna göre üçüncü fıkrada belirtilen ortalama işlem hacmi hesabı, üyenin ilgili yılların tüm Borsa işgünlerinde işlem yaptığı kabul edilerek aynen uygulanır. İşlem yapmaya başladığı süre bir yıldan kısa olan üyeler için ağırlıklandırma uygulanmaz. Üyeler, olağanüstü genel kurul toplantılarında, bir önceki olağan genel kurul toplantısında sahip oldukları kadar oy kullanırlar.”

MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Sermaye Piyasası Kurulunun ilgili olduğu Bakan yürütür.

Exit mobile version