Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri: VII, No: 30)

18 Kasım 2006 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 26350

Sermaye Piyasası Kurulundan:

MADDE 1 – 19/12/1996 tarihli ve 22852 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Seri: VII, No:10 sayılı Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (iii) bendine aşağıdaki alt bent eklenmiştir.

“l) Diğer yatırım fonlarının ve borsa yatırım fonlarının katılma paylarından oluşan fonlar “FON SEPETİ”,

MADDE 2 – Aynı Tebliğin, 17 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Özel fonların, endeks fonların, serbest yatırım fonlarının ve fon sepetlerinin içtüzük esasları Kurul’ca belirlenir.”

MADDE 3 – Aynı Tebliğin, 42 nci maddesinin birinci fıkrasının (l) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“l) Özel fonlar için bu maddenin birinci fıkrasında yer alan; (d) ve (e) bentleri, fon sepetleri için (f) ve (g) bentleri, iştirak fonlar için ise (e) ve (f) bentleri uygulanmaz. Endeks fonlar hakkında, (a), (d), (e) ve (f) bentleri ile (b) bendinde yer alan %9 luk sınırlama, söz konusu menkul kıymetlerin baz alınan endekse dahil olması halinde uygulanmaz. Bu maddenin (b) bendinde yer alan %20 lik sınırlamanın hesaplanmasında ise, endeks fonların portföyünde yer alan hisse senetleri baz alınan endekse dahil olması kaydıyla dikkate alınmaz.”

MADDE 4 – Aynı Tebliğe, 42 nci maddeden sonra gelmek üzere 42/A maddesi eklenmiştir.

“Fon sepetleri için özel hükümler

             MADDE 42/A – Fon sepetleri için aşağıdaki hükümlere uyulması gerekmektedir.

  1. a) Tek bir yatırım fonuna ait katılma paylarının değeri fon portföyünün %10 unu aşamaz.
  2. b) Diğer fon sepetlerine ve portföyünün %10 undan fazlasını yatırım fonu katılma paylarına yatıran fonlara yatırım yapamaz.
  3. c) Fon portföyüne alınan yatırım fonu katılma payları veya borsa yatırım fonu katılma payları, bu payları çıkaran fonun toplam pay sayısının %20 sini aşamaz.
  4. d) Kurucu, yönetici ve yönetim veya sermaye bakımından bunlarla doğrudan ya da dolaylı olarak bağlantılı olanlar tarafından kurulan veya yönetilen fonların katılma paylarının fon sepeti portföyüne dahil edilmesi halinde fon sepeti tarafından bu fonlara giriş ya da çıkış komisyonu ödenemez.
  5. e) Fon portföyü, Kurulca kayda alınmış katılma paylarından oluşturulur.

Fon sepetlerine ilişkin izahname ve sirküler düzenleme esasları Kurulca belirlenir.

Fon sepetinde yer alan serbest yatırım fonlarına ait katılma paylarının değerinin, fon toplam değerinin %10 unu geçmesi halinde, bu fon sepetleri Tebliğde serbest yatırım fonları için belirlenen hükümlere tabi olurlar. Birinci fıkradaki hükümler bu fon sepetleri için uygulanmaz.

Portföyüne günlük olarak pay fiyatı hesaplamayan yatırım fonlarının katılma paylarını alan fon sepetlerinin, aylık raporlarında ve sürekli bilgilendirme formlarında,  yatırım yapılan fonun pay fiyatı hesaplama dönemleri ve bu durumun fonun kendi pay fiyatı üzerindeki muhtemel etkilerine ilişkin açıklamalara yer vermeleri zorunludur.

Fon sepetlerinin, portföye alınacak yatırım fonları için ödenebilecek en yüksek yönetim, giriş, çıkış ücretlerini izahnamelerinde belirtmeleri gerekir. Ayrıca, portföye alınan fonlarda o yıl içerisinde ödenen ücretlerin bir paya düşen kısmının ortalama pay değerine oranının, fonun kendisinin tahakkuk ettirdiği yönetim ücretiyle birlikte yıllık raporlarda pay sahiplerine duyurulması zorunludur. ”

MADDE 5 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 6 – Bu Tebliğ hükümlerini Sermaye Piyasası Kurulu yürütür.

Exit mobile version