Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Kamu İhale Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

 

19 Aralık 2006 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 26381

Kamu İhale Kurumundan:

             MADDE 1 – 25/7/2005 tarih ve 25886 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kamu İhale Genel Tebliğinin Üçüncü Bölümünün “II- Kamu İhale Bültenine İlişkin Genel Esaslar” başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“II – Kamu İhale Bültenine İlişkin Genel Esaslar

4734 sayılı Kanunun Ek 1 inci maddesi uyarınca 1/1/2004 tarihinden itibaren Kurum tarafından basılı ve elektronik Kamu İhale Bülteninde yayınlanan ihale ilanları, 1/1/2007 tarihinden itibaren sadece elektronik ortamda Elektronik Kamu İhale Bülteninde (Bülten) yayınlanacak olup basılı ortamda yayınlanmayacaktır.

Bültende yayınlanacak olan ihale ilanlarının, idareler tarafından Kurumca belirlenen esas ve usuller çerçevesinde hazırlanması ve Bültende yayımlanmak üzere kanuni süreleri içerisinde Kuruma gönderilmesi gerekmektedir. Bültende yayınlanacak ilanlar ile bu ilanların idarelerce hazırlanması ve yayımlanmak üzere Kuruma gönderilmesine ilişkin genel esaslar  aşağıda belirtilmektedir.

1– Bültende yayımlanacak  ilanlar aşağıda tanımlanmıştır;

a) İhale İlanı: İdarelerin, uygulayacakları ihale usulü ve ihalenin yaklaşık maliyetine göre Kanunun 13 üncü maddesinde belirlenen ilan sürelerini dikkate alarak mal alımı, hizmet alımı, danışmanlık hizmet alımı ve yapım işleri ihalelerine ilişkin verecekleri ilanlardır.

b) İhale Düzeltme İlanı: İdareler tarafından yayımlattırılan ihale ilanlarında, Kanunun 24 ve 25 inci maddelerine uygun olmayan hususlar bulunduğunun tespit edilmesi durumunda Kanunun 26 ncı maddesi gereğince ilanın yayımlanmasını takip eden on gün içinde hatalı hususlar için verilecek ilanlardır.

c) İhale İptal İlanı : İdarelerce, gerekli görülen hallerde veya ihale dokümanında yer alan belgelerde ihalenin yapılmasına engel teşkil edecek ve düzeltilmesi mümkün olmayacak hususların tespit edildiği hallerde Kanunun 16 ncı maddesi kapsamında ihale saatinden önce ihalelerin iptaline yönelik verilecek ilanlardır.

4734 sayılı Kanunun 39 uncu maddesi gereğince ihalenin iptal edilmesi halinde bu madde kapsamında iptal ilanı düzenlenmesi gerekmemekte olup buna yönelik iptal ilanı gönderilmesi durumunda Bültende yayımlanmak üzere işleme alınmayacaktır.

d) İhale Sonuç İlanı: İdarelerin, sözleşme bedeli Kanunun 47 nci maddesinde belirtilen limitler kapsamında gerçekleştirdikleri mal alımı, hizmet alımı, danışmanlık hizmet alımı ile yapım işleri ihalelerinin sonuçlarına ilişkin olarak yine aynı madde ile belirlenen süreler içerisinde verecekleri ilanlardır.

e) Diğer İlanlar: Kanun kapsamında olmayan idareler tarafından açılan ihalelerile Kanun kapsamındaki idarelerce Kanunun istisna hükümleri uyarınca gerçekleştirilen ihalelerin  ilanları ile  bu ihalelere ilişkin düzeltme, iptal ve sonuç ilanlarıdır.

2 – İhale sürecinin ilk ve önemli bir adımını oluşturan ihale ilanlarının, idarelerce Kanun ve uygulama yönetmelikleri hükümleri doğru uygulanarak hazırlanması esastır. Bu amaçla Bültende yayınlanacak olan ihale ilanlarının Kurum tarafından hazırlanan ve internet üzerinden uygulamaya konulan “İlan Hazırlama ve Gönderme Programı” kullanılarak hazırlanması ve internet aracılığı ile Kuruma gönderilmesi zorunludur. Böylece, ilanlarda yapılan hataların asgari seviyeye indirilmesi, ilanın hatalı olması nedeniyle ihale sürecinin bozulması ve idarelerin ihale konusu işi zamanında karşılayamamalarının önlenmesi amaçlanmaktadır.

Olağanüstü durumlar nedeniyle internet erişiminin uzun süreli kesilmesi sonucunda ilanların internet aracılığı ile gönderilememesi halinde, Kurumun “İlan Hazırlama Programı” formatına uygun olarak düzenlenen ilan metninin ayrıca diskete kaydedilmiş olan onaylı bir örneği, ödeme dekontunun aslı veya sureti ile birlikte “Kamu İhale Bülteni İhale İlanı Sevk ve İşlem Formu” ekinde (Ek-5/a,b) ihale yetkilisince imzalanarak Kurumun yazışma adresine gönderilmesi durumunda yayımlanacaktır.

3 – “İlan Hazırlama ve Gönderme Programı”, Kanun ve uygulama yönetmelikleri hükümleri dikkate alınarak hazırlanmış olup yapılması planlanan ihaleye uygun doğru ilan modülünün açılabilmesi için ihaleye ilişkin ön bilgilerin yer aldığı ilk kayıt formunda (ihale ekle seçeneği) yer alan bilgilerin doğru ve eksiksiz olarak doldurulması büyük önem taşımaktadır.

Açılan ilan metninde, mevzuat hükümleri çerçevesinde ilanda bulunması zorunlu hususlar standart olarak gelmekte ve müdahale edilememektedir. İdarelere bırakılan hususlar ise seçmeli olarak gelmektedir. İlan metinlerinde, gerek bu hususlarda gerekse diğer hususlarda yapılabilecek olası hataların en aza indirgenmesi amacıyla idarelerce hazırlanarak Kuruma internet üzerinden gönderilen ilan metinleri Kurum uzman personeli tarafından ön incelemeye tabi tutulmaktadır.

Bu aşamada mevzuat hükümlerine uygun olmadığı tespit edilebilen hususlarda internet üzerinden idarelere bilgi akışı sağlanmaktadır. İlanın söz konusu tespitler dikkate alınmadan tekrar Kuruma aynen gönderilmesi halinde ise sorumluluk idarelere ait olmak üzere ilan yayın için kabul edilmektedir.

4 – İhale ilanlarının yayınlanabilmesi için Kurum tarafından belirlenen güncel ihale ilan ücretinin idareler tarafından Kurumun T.C. Ziraat Bankası veya Türkiye Vakıflar Bankası nezdindeki Kurumsal Tahsilat Hesabına ödenmesi gerekmektedir. Düzeltme, İptal ve Sonuç ilanları ücretsiz olarak yayınlanmakta olup bunlar için ayrıca ücret ödenmesi gerekmemektedir.

İhale ilanlarının yayına alınması aşamasında Kurum tarafından yapılan ilan ücret kontrolü, idare tarafından Kuruma gönderilen “Kamu İhale Bülteni İhale İlanı Sevk ve İşlem Formu” (Ek-5/a) üzerinde bulunan tahsilat bilgileri ile banka tarafından gönderilen tahsilat bilgilerinin elektronik ortamda eşleştirilmesi suretiyle gerçekleştirildiğinden bu aşamada herhangi bir sorunla karşılaşılmaması için ilan ücretinin Elektronik Fon Transferi (EFT) yapılarak ödenmemesi ve dekont üzerinde yer alan İhale Kayıt Numarasının doğru olarak yazılmış olması gerekmektedir.

5 – İlan metinlerinin ön incelemeden geçirilerek yayın için kabul edilmesi ve ücretinin ödenmesini müteakip (düzeltme, iptal ve sonuç ilanları için ücret ödenmesi gerekmemektedir) yine internet üzerinde yer alan “Kamu İhale Bülteni İhale İlanı Sevk ve İşlem Formu” nun (Ek-5/a,b) eksiksiz ve doğru olarak doldurularak internet üzerinden Kurumumuza gönderilmesi zorunludur. Aksi takdirde ilanın yayına alınabilmesi mümkün değildir.

6 – İhale ilanlarının Bültende yayınlanabilmesi için (7 nci maddede açıklanan protokol yönteminin kullanıldığı durumlar hariç olmak üzere) ilanın bir örneği ile ödeme dekontunun bir örneğinin “Kamu İhale Bülteni İhale İlanı Sevk ve İşlem Formu” (Ek-5/a,b) ekinde Kuruma posta yolu ile gönderilmesi gerekmektedir. İhale ilanlarının kanunda öngörülen sürelerde yayımlanmasını sağlamak üzere postada olabilecek gecikmeler ve kurumda yapılacak hazırlık süreci dikkate alınarak yayımlanması gereken süreden en az 3 iş günü önce (yayım günü hariç) Kurum kayıtlarına ulaşmış olması gerekmektedir.

Kuruma posta yolu ile gönderilen ilan metninin, internet (elektronik ortam) aracılığı ile gönderilmiş olan ilan metni ile aynı olması zorunludur. Yayın işleri internet aracılığı ile daha önce gönderilmiş olan ilan metni esas alınarak yürütülecektir.

7 – Kuruma Bültende yayınlanmak üzere ihale ilanı gönderen idareler ile Kamu İhale Kurumunun karşılıklı mutabakatıyla imzalanacak bir protokole istinaden ilan evraklarının 6 ncı maddede açıklanan şekilde posta yolu ile gönderilmesine gerek kalmaksızın ilanlar Bültende yayınlanmaktadır. Bu uygulamaya ilişkin esaslar Kurumun internet sayfası üzerinde “Kamu Satınalma Platformu”, “İdare girişi”, “Yardım”  menüsünde yer almaktadır.

Bu uygulama ile ilanların yayın sürecinin hızlandırılması ve böylece ihtiyaçların zamanında karşılanması sağlanmakta, diğer taraftan da posta işlem ve maliyeti ortadan kaldırılmaktadır.

8 – Kanunda belirtilen usul ve esaslara göre yapılan her ihale için ayrı ilan düzenlenmesi esas olup birden fazla ihalenin bir ilan başlığı altında birleştirilerek  yayınlanması mümkün bulunmamaktadır.

9 – 1/1/2007 tarihinden itibaren sadece elektronik ortamda yayınlanacak olan Kamu İhale Bülteni ücretsiz olarak kullanıma açılacaktır.  Bültenden yararlanabilmek için Kurumun internet sitesi üzerinde yer alan kayıt formunun doldurularak kullanıcı adı ve şifre alınması yeterli olacaktır.  Kamu İhale  Bülteni haftada en fazla beş iş günü yayımlanır.

İdareler, ilanlarının yayımlanmış olduğu Bültene yeni bir kayıt işlemine gerek olmaksızın Kamu Satınalma Platformu üzerindeki “ilan durum izleme” penceresinden erişebileceklerdir.

10 – İdarelerin hazırlayacakları ihale ilan metinlerinin; ihale konusunun özelliğine ve uygulanacak ihale usulüne göre, Kanunun ve uygulama yönetmeliklerinin ilgili kısımları esas alınarak hazırlanmış olan İdari Şartnamede belirtilen hususlar çerçevesinde düzenlendiği kabul edilecek ve 3 üncü maddede açıklanan ön inceleme sonucunda yayınlanan ilanlarda oluşabilecek hatalardan idareler sorumlu olacaktır.

11 – 24/12/2002 tarih ve 24973 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği’nin 14 üncü maddesi uyarınca Resmî Gazete’de yayımlanacak ilanların, 30/7/2003 tarih ve 4964 sayılı Kanunun Ek 1 inci maddesinde yer alan “Resmî Gazete’de yayım zorunluluğuna ilişkin hükümlerden, Kamu İhale Bülteninde yayım zorunluluğu anlaşılır.” hükmü uyarınca Kamu İhale Bülteninde yapılması gerekecektir.

12 – Yukarıda belirtilen  genel hususlar ve “İlan Hazırlama ve Gönderme Programı”na ilişkin detay bilgiler, Kurumun internet sitesi (www.kik.gov.tr) üzerindeki  “Kamu Satınalma Platformu” “idare” girişinde bulunan “Sorularla İhale İlanı Hazırlama Rehberi” ve diğer dokümanlarda yer almaktadır.

             MADDE 2 – Bu Tebliğ 1/1/2007 tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 3 – Bu Tebliğ hükümlerini Kamu İhale Kurumu Başkanı yürütür.

Ekleri İçin Tıklayınız

Exit mobile version