Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Amortisman Listesinde Yapılan Değişiklikler ve Yeni Amortisman Listesi

Yeni Amortisman Listesi

İbrahim KOCABEY
Eski Baş Hesap Uzmanı, YMM
ibrahim.kocabey@moorestephens.com.tr

Faydalı ömür değişikliklerine ilişkin uygulama

Bilindiği üzere; 5024 Sayılı Kanunla Vergi Usul Kanununun 315 inci maddesinde yapılan değişiklikle amortismana tabi iktisadi kıymetlerin;

–  Faydalı ömürleri dikkate alınarak,

–  Maliye Bakanlığı tarafından tespit ve ilan edilecek oranlar üzerinden

itfa edileceği hükme bağlanmıştır.

Maliye Bakanlığı da yayımladığı 333 ve 339 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile amortismana tabi iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri ile tabi olacakları oranları listeler halinde açıklamıştır.

Bu defa da; söz konusu amortisman listelerinde yer almayan iktisadi kıymetler ile listede yer almakla birlikte faydalı ömürleri ve amortisman oranlarında değişiklik yapılan iktisadi kıymetlerin bulunduğu liste ile uygulamaya yönelik açıklamaların yer aldığı 365 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 30.12.2006 tarih ve 26392 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu Genel Tebliğle,

Faydalı ömür süreleri ve amortisman oranları bu tebliğ ile değiştirilen kıymetlerle ilgili olarak;

(tespit edilen değer – ayrılmış amortisman tutarı =) net defter değerlerini

tespit edecekler ve bu değeri, yeni belirlenen faydalı ömür süresinden daha önce ayrılmış amortisman süresinin tenzili yolu ile kalan amortisman süresine göre itfa edeceklerdir.

Birleştirilmiş amortisman listesi

1.1.2004’den itibaren “amortismana tabi iktisadi kıymetlerin, Maliye Bakanlığı tarafından faydalı ömürleri dikkate alınarak belirlenecek oranlar üzerinden amortisman yolu ile itfa edilmesi uygulamasına” başlanmasından beri Maliye Bakanlığı kendisine verilen yetkiyi kullanarak bugüne dek yayınladığı;

– 333 Sıra Nolu vergi Usul Kanunu Genel Tebliği,

– 339 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği,

– 365 Sıra Nolu Vergi usul Kanunu Genel Tebliği,

ekinde yayımladığı listelerle amortismana tabi iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri ile amortisman oranlarını belirlemiştir.

Üç ayrı Genel Tebliğ ekinde yer alan üç ayrı amortisman listesi zaman zaman atlamalara neden olabildiğinden, kullanıcılara kullanım kolaylığı sağlamak amacıyla tarafımızdan birleştirilmiş ve ekte sunulmuştur.

VUK 458 Sayılı Tebliğ İşlenmiş hali

Liste İçin Tıklayınız

Exit mobile version