Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Vergide Kısa Kısa 3

Levent GENÇYÜREK

Yeminli Mali Müşavir

9 Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Görevlisi

 

Yurt Dışı Çıkış Harcı 15 YTL

Yurt dışına çıkanlardan 15 YTL alınması uygulaması 1 Nisan 2007 tarihi itibariyle başladı. Çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunanlar ve 7 yaşını doldurmamış olanlar ile yurt dışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatı hariç, TC Pasaportu ile  yurt dışına çıkan her şahıs bu harcı ödemekle yükümlü

– Yurt dışına çıkış harcından bağışık tutulmayı talep edenler, yurt dışında oturma izni bulunduğunu veya 7 yaşın altında olduğunu belgelendirmek zorunda.

– Uçak veya gemi personelinin tamamı istisnadan yararlanırken, karayolu ticari araç mürettebatına ilişkin istisna, ticari taksi, minibüs ve kamyonetler için bir kişi, diğer motorlu kara taşıtlarında ise en fazla 3 kişi için uygulanacaktır

– Yurt dışına çıkış harcı, kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma araçlarıyla veya münferit çıkışlarda, “yurt dışına çıkış harç pulu” alınmak suretiyle ya da vergi daireleri, gümrük saymanlıkları ve yetkili bankalara makbuz karşılığı ödenecek.

– Uçak, gemi veya otobüs firmaları biletin Türkiye’de düzenlenmesi halinde bilet üzerine “yurt dışına çıkış harç pulu” yapıştırmak suretiyle harcı tahsil edecek.

– Biletin yurt dışında veya elektronik ortamda düzenlenmesi halinde, yurt dışına çıkış harcı, yolcular tarafından ilgili firmaların yurt dışına çıkış noktalarındaki bilet satış yerlerinden harç pulu temin edilerek pasaport üzerine ya da boarding kartına yapıştırılmak suretiyle ödenecektir.

– Biletini yurt dışından veya elektronik ortamda almış olan yolcuların harç pulunu vergi tahsilatına yetkili bankalara, gümrük saymanlıklarına veya vergi dairelerine ad, soyad ve pasaport numarası belirtilmek suretiyle makbuz karşılığı da ödemeleri de mümkün.

– Söz konusu taşımacı firmalar ile bilet satan gerçek ya da tüzel kişiler, düzenleyecekleri biletlere veya boarding kartına yapıştırılan harç pullarını ilgili saymanlıklardan satın alacaklardır.

– Münferit çıkışlarda yurt dışına çıkış harcı, vergi daireleri, gümrük saymanlıkları ve yetkili bankalara makbuz karşılığı ödenebileceği gibi ilgili gümrük saymanlıkları ve vergi dairelerinden “yurt dışına çıkış harç pulu” alınıp pasaport üzerine yapıştırılmak suretiyle de ödenebilecektir.

– Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurt dışına çıkışlarda, harcın ödenmesine veya muafiyet uygulanmasına ilişkin denetim, çıkış kapılarında görevli emniyet mensuplarınca yapılacaktır. Pasaport, boarding kartı ve bilet üzerine yapıştırılan harç pulu veya harç makbuzu, iptal kaşesi uygulanarak kontrol edilecektir.

AR-GE’ye Yeni Teşvikler Geliyor

Ülkemizde halen uygulanmakta olan Ar-Ge teşviklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

1) TÜBİTAK Ar-Ge Projeleri Desteği

2) Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı teşvikleri

3) KOSGEB danışmanlık, teknoloji geliştirme ve eğitim desteği

4) AB Çerçeve Programları (2007-2013 tarihleri arasında uygulanacak program tümü ile Ar-Ge faaliyetlerini destekleyecek olup bütçesi 54.5 milyar eurodur)

5) Kamu Kurumları Ar-Ge Projeleri Destekleme Programları

6)  İŞBAP-Ulusal Teknoloji Platformlarına Geçiş Destekleri

7)  Patent Başvuru Destek Programı (TÜBİTAK TPE),

8)  Sanayi ve Ticaret Bakanlığı SANTEZ  Projesi çerçevesinde verilen destekler

9) EUREKA tipli sanayi ağı Ar-Ge desteği

Yukarıdaki belirttiğimiz destekler maddi destek niteliğinde olup bunun dışında Vergi Kanunları ile Ar-Ge’yi özendiren vergi teşvikleri yürürlüğe konmuştur. Vergi avantajı, yıl içinde yürütülen Ar-Ge faaliyetlerinin maliyetinin yüzde 40’ına kadar olan bölümünün o yıla ait Kurumlar Vergisi matrahından düşürülmesi yanında Teknoloji bölgelerinde (teknokentlerde) yürütülen Ar-Ge faaliyetlerinden elde edilen gelirlerin Kurumlar Vergisi’nden, Ar-Ge personelinin Gelir Vergisi’nden ve bölgede üretilen yazılım ürünlerinin  KDV’den muaf olmasını içermektedir.

Belirttiğimiz teşvik ve avantajlar yanında hazırlanan ve yakında TBMM e  gelmesi beklenen kanun tasarısı ile Teknoloji bölgelerinde (teknokentlerde) olma şartı kaldırılarak ülkemizin herhangi bir yerinde faaliyet gösteren firmaların Ar-Ge bölümünde çalışan elemanların ücret verginin yüzde doksanının ve sigorta primlerinin işveren hisselerine düşen kısmının alınmaması esası getiriliyor.

2007 Yılının İlk İki Ayı Vergi Gelirlerinin Görünümü

Geçen yılın aynı ayına göre İthalde Alınan KDV de %5.5 artış olurken yurt içinden tahsil edilen ve beyanname ile ödenen KDV de geçen yılın Şubat ayına göre görülen %82 lik azalış dikkat çekici olup bu azalışta vergi iadesi uygulamasının kaldırılmasına ilişkin kararın!payı ciddi olarak araştırılmalı, ortaya çıkan sonuca göre bu karar tekrar gözden geçirilmelidir.

2006 yılının ilk iki ayında Motorlu Taşıtlardan  alınan ÖTV tutarı 485.258 Milyon YTL iken 2007 yılının aynı döneminde bu rakamın 405.760 YTL olarak gerçekleşmesi, yükselen kredi faiz oranlarının da etkisiyle yurt içi motorlu taşıt talebinde bir daralmanın olduğunu bu alanda ihracatın daha öne çıktığını göstermektedir.

Başta KDV ve ÖTV olmak üzere uluslararası ticaret ve işlemlerden alınan vergilerde görülen istikrarlı artış “ithalata dayalı büyüme modeli”nin devamına işaret etmektedir.

Bireysel Emeklilik Hesaplarının Haczi

Bireysel Emeklilik Sistemi, bireylerin aktif çalışma yaşamları sırasında güvenli bir tasarruf yapmalarını sağlamak ve bu tasarrufları yatırıma yönlendirmek suretiyle emeklilik dönemlerinde mevcut kamu sosyal güvenlik sisteminden sağlanan gelire ilave olarak ikinci bir gelir elde etmelerini sağlamak amacıyla düzenlenmiştir.

Bireysel Emeklilik Sistemi ve oluşturulan fona  ilişkin yasal mevzuata göre, katılımcıların sisteme yapacakları katkı payı ödemeleri, emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilerek, bireysel emeklilik hesaplarında saklanmakta, bu şekilde emeklilik yatırım fonlarının büyümesiyle katılımcıya geleceğini garanti altına alma güvencesi verilmektedir. Diğer taraftan, Fonun malvarlığının rehnedilmesi, teminat gösterilmesi veya haczedilmesi mümkün değildir.

Buna göre, Fonun malvarlığının haczedilemeyeceği hüküm altına alındığından ve bireysel emeklilik hesaplarının fonun malvarlığı içerisinde yer aldığı hususu açık bulunduğundan bireysel emeklilik hesaplarında biriken paranın fona yapılacak bir bildirim ile  hesap sahibinin kamuya olan vergi vb.  borcundan dolayı haczedilmesi mümkün değildir.

Ancak, katılımcıların bireysel emeklilik hesabındaki birikimlerinin bir kısmının veya tamamının defaten ödenmesini talep ederek emeklilik sisteminden ayrılması durumunda alacağının amme alacağına yetecek kadar kısmı, emekli olmaya hak kazanması durumunda ise emekli aylığının kanunla belirlenmiş belli bir kısmı, tebliğ edilecek haciz bildirisi ile hacz edilebilecektir.

Exit mobile version