Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

İzinsiz Yabancı Uyruklu Bakıcı-Temizlikçi Çalıştırmanın Cezası

İzinsiz Yabancı Uyruklu Çalıştırma

Cumhur Sinan ÖZDEMİR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
İş Müfettişi -Ankara
csnozdemir@gmail.com

Ülkemize bir aylık vize ile iş bulmak amacıyla gelen yabancı uyruklu şahıslar aylarca, hatta yıllarca kalmaktadır. Özellikle büyük şehirlerde yaşlı, hasta, çocuk bakımı işlerinde 300-400 Dolar aylıkla çalışmaktadırlar.Uygulamada görüldüğü üzere bunlar genelde izinsiz diğer bir ifadeyle kaçak olarak çalışmaktadırlar. Ülkemizin taraf olduğu ikili ya da çok taraflı sözleşmelerde aksi öngörülmedikçe yabancıların Türkiye’de çalışmaya başlamadan önce izin almaları gerekir.

Yabancıların çalışma izinlerini düzenleyen kanun (1) yaşlı, hasta, çocuk bakımı işlerinde çalışanları bağımlı çalışan olarak tanımlamıştır.

Bağımlı çalışan açık anlatımla;Gerçek veya tüzel kişiliği haiz bir veya birden fazla işveren emrinde ücret, aylık, komisyon ve benzeri karşılığı çalışan yabancı kişidir.

Çalışma İzin Başvurusu:

Çalışma İzin Başvuru Reddi:

İşverenlerin Bildirim Yükümlülüğü:

  1. Yabancının çalışmaya başladığı tarihten,
  2. Çalışma izninin verildiği tarihten itibaren otuz gün içerisinde çalışmaya başlamaması halinde bu sürenin bitiminden itibaren,
  3. Herhangi bir nedenle hizmet akdinin sona erdiği tarihten itibaren en geç on beş gün içerisinde durumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığa bildirmekle yükümlüdürler.

İzinsiz Yabancı Uyruklu Çalıştırmanın Cezası:

İzinsiz Çalışan Yabancıya Verilecek Ceza:

Sonuç:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından çalışma izni almadan yaşlı, hasta, çocuk bakımı vb. işlerde yabancı uyruklu çalıştırmak suçtur ve uygulanacak yaptırım 4817 sayılı Kanunu çerçevesinde yukarıda açıklanmıştır.

Çalıştıran ile çalışan arasında bir iş ve ücret ilişkisi yani işveren-işçi ilişkisi oluştuğundan, İş Kanunu, Sosyal Sigortalar Kanunu, Vergi Kanunları hatta Türk Ceza Kanunu ilgili yaptırım hükümleri de ayrıca uygulanacaktır.

Danışma merkezleri ve şirketler aracılığıyla temin edilen yabancı uyruklu şahısları çalıştıran işverenlerinde cezai yaptırıma muhatap olmamak için çalışma izinlerini araştırmaları gerekir. Bunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından öğrenebilirler. (2)

Kat Mülkiyeti Kanununa göre (3) “Kat mülkiyetine tabi taşınmaz mal yöneticileri ve kapıcıları, binalarında bildirim dışı kimselerin oturup oturmadığını, çalışıp çalışmadığını, garaj, kömürlük, boş daire gibi bölümlere saklanmalar, sığınmalar, bazı eşya veya maddeleri gizlemeler olup olmadığını kontrol etmekle yükümlüdürler. Bütün kat sahipleri ve kiracıları ile binada çalışanlar bu konularda yöneticiye yardımcı olmak ve gereken bilgileri vermek zorundadırlar.Yönetici ve kapıcıların, bu Kanuna aykırılıkları ve diğer şüpheli gördükleri hususları, bağlı oldukları genel kolluk örgütüne bildirmeleri gereklidir”. Yasa hükmü gereği özellikle bina yöneticilerinin bu şekilde çalışan yabancı uyruklu şahısları emniyet birimlerine bildirmeleri gerekir.

Yabancı uyruklu çalıştırılmasına yönelik şikayetlerinizi BİMER (4) aracılığıyla da yapabilirsiniz.

(1) 4817 sayılı Kanun, 06.03.2003 tarih, 25040 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

(2) www.calisma.gov.tr

(3) 1774 sayılı Kanun Madde:11

(4) http://www.basbakanlik.gov.tr/bimer/index.htm

(5) Ayrıntı için 09.05.2007 tarihli “Çalışma Yaşamından Doğan Şikayetlerinizi Bimer Aracılığıyla da Yapabilirsiniz ” başlıklı yazıyı okuyunuz. (5)

 

Exit mobile version