Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Tütün Üretimi, Üretici Tütünlerinin Pazarlanması, İç ve Dış Ticareti, Denetimi ve Tütün Eksperliği ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

23 Haziran 2007 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 26561

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumundan:

             MADDE 1 – 4/12/2002 tarihli ve 24956 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tütün Üretimi, Üretici Tütünlerinin Pazarlanması, İç ve Dış Ticareti, Denetimi ve Tütün Eksperliği ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesine aşağıdaki “Fire” tanımı eklenmiştir.

“Fire: Tütünlerde; taşıma, depolama ve işleme faaliyetleri sırasında fiziksel ve kimyasal etkilerle meydana gelen toz, çürük, rutubet, kuru madde kaybı şeklinde ve fermantasyon sonucu madde dönüşümü nedeniyle ortaya çıkan ve ekonomik değeri olmayan kayıplar toplamını,”

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Tütünlerin taşınması, depolanması ve işlenmesi sırasında meydana gelebilecek azami fireler, bu Yönetmeliğe ekli Tütünlerde Azami Fire Oranlarını Gösterir Çizelge’de (EK: 6) belirtilmiştir. Azami fire oranları aşıldığı takdirde, gerekçe belirtilerek en geç 10 iş günü içinde Kuruma müracaat edilir. Kurumca yapılacak değerlendirmenin sonucu ilgiliye bildirilir.”

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan EK: 3/7 ekteki şekilde değiştirilmiş ve Yönetmeliğe ekte yer alan EK: 6 eklenmiştir.

             MADDE 4 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 5 – Bu Yönetmelik hükümlerini Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür.

EK: 3/7

YAPRAK TÜTÜN İŞLEME AÇILIŞ/KAPANIŞ BİLDİRİMİ
Firma Adı :…………………….
Tütün Ticareti Yetki Belge No. :…………………….
Üretim İzni Belge No. :…………………….
İşleme Tesisinin Adresi :…………………….

TÜTÜN, TÜTÜN MAMULLERİ VE ALKOLLÜ İÇKİLER PİYASASIDÜZENLEME  KURUMU BAŞKANLIĞINAYukarıda adresi belirtilen İşletmemizde tütün işlemesine …../…../……. tarihi itibarıyla başlanacak olup, aşağıda belirtilen tütünlerin işlemesi yapılacaktır. / son verilmiş olup, işleme sonuçları aşağıdaki şekilde gerçekleşmiştir.Bilgilerinize arz ederiz.

İşlemeye Verilecek/Verilen

               İşlemeden Çıkan

Balya/KutuSayısı Miktar(Kg)
Menşe :…….. …. ……….. ………….
Ürün Yılı :…….. …. ……….. …………..
Balya Sayısı :…….. …. ……….. …………..
Miktar (Kg) :…….. Neviler …. ……….. …………..
…. ……….. …………..
…. ……….. …………..
Nevi Toplam ……….. …………..
Fire ……….. …………..
Genel Toplam ……….. …………..

Tarih                            Firma Kaşesi                            Yetkili İmza

EK: 6

TÜTÜNLERDE AZAMİ FİRE ORANLARINI GÖSTERİR ÇİZELGE

MENŞE DEPO (BAKIM) FİRELERİ İŞLEMEFİRELERİ%
BİRİNCİ 6 AYİÇİNDE% İKİNCİ  6 AYİÇİNDE%
İZMİR 5 3 10
ARTVİN,  BAFRA, BASMA, SAMSUN (Canik, Evkaf, Maden) 5 4 10
GÜMÜŞHACIKÖY,  TAŞOVA, TRABZON 6 4 10
AGONYA, BURSA, DÜZCE, EDİRNE 6 5 10
BİTLİS 7 5 10
MUŞ 10 6 11
BUCAK,  MARDİN, ŞEMDİNLİ, SİLVAN 10 6 11
ADIYAMAN 8 6 10
YAYLADAĞI 7 4 10
TÖMBEKİ 9 6 10
VIRGINIA 9 4 11
BURLEY 10 4 11

1) İşlenmemiş tütünlerin depo (bakım) firesi hesaplarında birinci altı ayın başlangıcı olarak, tütünlerin üreticiden alıcının zimmetine intikal tarihi ve bu tarihteki tartı kilosu esas alınır. Takip eden her yıl için depo (bakım) firesi % 1,5 olarak hesaplanır.

2) İşlenmiş tütünlerde, işleme çıkış tarihinden itibaren birinci yıl içinde uygulanacak depo (bakım) firesi, işleme çıkış kilosu esas alınarak, çizelgedeki ikinci altı aya ilişkin rakamlar üzerinden hesaplanır. Takip eden her yıl için depo (bakım) firesi % 1,5 olarak hesap edilir.

3) Homojenize tütün, şişirilmiş tütün, şişirilmiş tütün damarı ve kıyılmış tütünlerde, işleme çıkış tarihinden itibaren uygulanacak depo (bakım) firesi, işleme çıkış kilosu esas alınarak, birinci altı ay içinde % 1, ikinci altı ay içinde % 0,5 ve takip eden her yıl için % 1 olarak hesaplanır. Anılan tütünlerin ithal edilmesi durumunda, ithalat kilosu üzerinden yıllık % 1 fire hesap edilir.

4) Sak ile hasat edilen Hasankeyf tipi tütünlerde, işleme (çöp) firesi % 45 olarak hesap edilir. İşlenmiş Hasankeyf tipi tütünlerde, işleme çıkış tarihinden itibaren uygulanacak depo (bakım) firesi, işleme çıkış kilosu esas alınarak, birinci yıl içinde % 20, ikinci yıl içinde % 12 ve takip eden her yıl için % 2 olarak hesaplanır.

5) Tütünlerin taşınmasında; her taşıma için, ambalaj karton kutu ise % 0,5 farklı ambalajlamalarda ise    % 1,5 oranları üzerinden yol firesi hesaplanır.

6) Çizelgede yer alan menşelerin dışında, farklı bir tütün tipine yaygın üretim izni verildiğinde, gerekli düzenleme Kurum tarafından yapılır.

Exit mobile version