Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Maddi Olmayan Duran Varlıklara İlişkin Türkiye Muhasebe Standardı (TMS 38) Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ (Sıra No: 60)

15 Temmuz 2007 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 26583

Türkiye Muhasebe Standartları Kurulundan:

MADDE 1 – 17/3/2006 tarih ve 26111 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 26 Sıra Nolu Maddi Olmayan Duran Varlıklara İlişkin Türkiye Muhasebe Standardı (TMS 38) Hakkında Tebliğin ekinde yer alan “TMS 38 Maddi Olmayan Duran Varlıklar ” Standardının 2 nci Paragrafının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(b) “TMS 32  Finansal Araçlar: Sunum” Standardında tanımlanan finansal varlıklar; ”

MADDE 2 – Aynı Standardın 3 üncü Paragrafının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(e) TMS 32’de tanımlandığı şekliyle finansal varlıklar. Bazı finansal varlıkların muhasebeleştirme ve ölçme esasları “TMS 27 Konsolide ve Bireysel Finansal Tablolar”, “TMS 28 İştiraklerdeki Yatırımlar” ve “TMS 31 İş Ortaklıklarındaki Paylar” Standardı kapsamındadır. ”

MADDE 3 – Aynı Standardın 41 inci Paragrafının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(a) Güncel piyasa işlemlerini yansıtan çarpanların, varlığın kârlılığını oluşturan (gelir, pazar payları ve faaliyet kârı gibi) göstergelere veya piyasa koşullarında yapılan muvazaasız bir işlemle maddi olmayan duran varlık lisanslanmış (kullanma hakkı verilmiş) olsaydı elde edilme ihtimali olan isim hakkı geliri akışına (“isim hakkı ödemekten kurtulma” yaklaşımında olduğu gibi) uygulanması.”

MADDE 4 – Aynı Standardın 68 inci Paragrafının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(b) İşletme birleşmeleri yolu ile elde edilen ve maddi olmayan duran varlık olarak muhasebeleştirilmesi mümkün olmayan kalemler. Bu durumda, söz konusu harcamalar (işletme birleşmelerinin maliyetinde yer alan) elde etme tarihi itibariyle şerefiye ile ilişkilendirilen tutarın bir parçasını oluşturur (bakınız:  TFRS 3).”

MADDE 5 – Aynı Standardın 97 nci Paragrafından önce yer alan “İtfa süresi ve itfa yöntemi”  başlığından önce gelmek üzere “Sınırlı yararlı ömre sahip maddi olmayan duran varlıklar” ibaresi eklenmiştir.

Yürürlük

MADDE 6 – Bu Tebliğ 31/12/2006 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için geçerli olmak üzere, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 7 – Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu yürütür.

Exit mobile version