Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Tütün Üretimi, Üretici Tütünlerinin Pazarlanması, İç ve Dış Ticareti, Denetimi ve Tütün Eksperliği ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

02 Ağustos 2007 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 26601

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumundan:

             MADDE 1 – 4/12/2002 tarihli ve 24956 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tütün Üretimi, Üretici Tütünlerinin Pazarlanması, İç ve Dış Ticareti, Denetimi ve Tütün Eksperliği ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesindeki “Tütün eksperi” tanımı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Tütün eksperi: Tütün eksperliği yüksek okullarından veya muadili yerli ve yabancı okullardan lisans düzeyinde yüksek öğrenim diploması alarak mezun olmuş, tütün alım ve satım muayenelerini yaparak tütünlerin vasıf, değer ve nevilerini belirleyen, tütün işlemesi, bakımı ve fabrikasyonu konularında uzman olan, tütün eksperi veya tütün teknolojisi mühendisi unvanına sahip teknik elemanları,”

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Türk standardında tanımlanmış menşeler ve üretim merkezleri bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-1 sayılı Türk Tütünleri Standardında Tanımlanmış Menşeler ve Üretim Merkezleri listesinde gösterilmiştir.”

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

             “Tohum taşıma ve deneme üretiminin usul ve esasları Kurum tarafından belirlenir.”

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Üretici tütünlerinin alım-satımının tamamlanması için, yaprak tütün tartı sonuçları ve birim fiyat ile diğer ekspertiz bilgilerinin, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-3/2 sayılı Yaprak Tütün Tartı ve Fiyat Pusulasına uygun olarak tanzim edilmesi, belgenin taraflarca imzalanması ve bir örneğinin üreticiye veya temsilcisine teslim edilmesi şarttır.”

             MADDE 5 –  Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde  değiştirilmiştir.

             “Yazılı sözleşmenin yapılış tarihi, bildirimi ve üreticiden alınan tütünlerin tescili

             MADDE 10 – Yazılı sözleşmeler, Kurum tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde tütünlerin tarlaya dikiminden önce ve en geç mayıs ayının sonuna kadar alıcı ile üretici veya bunların temsilcileri arasında akdedilmiş olmalıdır.

Bu şekilde yapılan sözleşmeler, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-3/1 sayılı Sözleşmeli Tütün Üretim Bildirimine uygun olarak ve liste halinde, ilgili alıcı tarafından en geç haziran ayının 10 uncu iş günü sonuna kadar Kuruma verilmelidir. Taraflardan birinin gerekçeli olarak başvurması halinde bu süreyi uzatmaya Kurum yetkilidir. Bu bildirimler Kurum tarafından yapılacak tescil işlemine esas teşkil eder.

Alıcı, alım-satımı tamamlanan tütünler için bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-7 sayılı Yazılı Sözleşme Esasına/Açık Artırma Yöntemine Göre Tütün Alım-Satım Beyannamesi ile Kuruma müracaat eder. Beyanname içeriği ile Kurum kayıtlarının birbirini teyit etmesi halinde, beyanname onaylanır, bir nüshası alıcıya geri verilerek tescil işlemi tamamlanmış olur. Alıcı tescil için müracaatta bulunurken, beyannamede yazılı stopaj tutarını ilgili vergi dairesine ödediğini ya da süresi içinde ödeyeceğini taahhüt eden teminat mektubunu Kuruma ibraz etmek zorundadır. Teminat mektubu, ödemenin yapıldığının belgelenmesi halinde alıcıya iade edilir.

4733 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi kapsamında gerçekleştirilen tütün satışlarında Kurumca yapılan tescil, gelir vergisi uygulaması bakımından ticaret borsalarına tescil hükmündedir.”

             MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesine birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş ve diğer fıkralar teselsül ettirilmiştir.

“İşlenecek tütünlere ait bilgiler, işleme başlangıcından bir iş günü öncesine kadar, işleme sonuçları ise işleme bitişinden itibaren 10 iş günü içinde, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-3/7 sayılı Yaprak Tütün İşleme Açılış/Kapanış Bildirimine uygun olarak Kuruma bildirilir.”

             MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Üretim izni verilmesinden önce diğer yasal izinlerin alınmasının sağlanması veya tesisteki makine ve ekipmanların test edilmesi amacıyla, deneme üretimi yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere deneme üretiminin süresi ve miktarı belirlenmek kaydıyla Kurumca izin verilir.”

             MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesine aşağıdaki ikinci fıkra eklenmiştir.

“Tütün Ticareti Yetki Belgeleri iptal edilen gerçek ve tüzel kişilere ait işleme tesislerinin gerçek ve tüzel kişilere devri, kiralanması veya sökülerek tasfiyesi Kurumun iznine bağlıdır.”

             MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci paragrafı ile (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddeye ikinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş ve diğer fıkralar buna göre  teselsül ettirilmiştir.

“Tütün ticareti yapabilmek için Kurumdan bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-8 sayılı Tütün Ticareti Yetki Belgesini almış olmak şarttır. Yetki belgesi almak isteyen gerçek ve tüzel kişiler Kuruma yapacakları başvuru dilekçelerine;”

“a) Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanmış ana sözleşmesinin aslı veya noter onaylı örneği, yetkili kişilere ait imza sirküleri ile ticaret ve sanayi odasından alınan faaliyet belgesinin aslı ya da onaylı örneğini,”

“b) Gerçek kişiler için başvuru sahibinin, tüzel kişiler için yönetim kurulu başkan ve üyelerinin kaçakçılık suç ve kabahatleri ile 4733 sayılı Kanuna muhalefetten hüküm giymediklerini belirtir son altı ay içinde alınmış Adli Sicil Belgesini,”

“Tütün Ticareti Yetki Belgesi sahibi gerçek ve tüzel kişilerin başvuru bilgilerindeki  değişiklikler 15 gün içinde Kuruma bildirilir. Tüzel kişilerde yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile yetkili kişilerden herhangi birinde değişiklik olması halinde, katılan yeni kişiler için birinci fıkranın (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen belgelerin Kuruma ibrazı zorunludur.”

             MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesine birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş, mevcut ikinci fıkra aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve diğer fıkralar buna göre teselsül ettirilmiştir.

“Alıcılar, aralarında yaptıkları tütün alım satımlarını, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-3/8 sayılı Tütün Alım-Satım Bildirimine uygun olarak, fatura düzenleme tarihini takip eden 5 iş günü içinde Kuruma bildirmek zorundadırlar.”

“Alıcı, tütün stokları ile ihracat miktarlarını, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-3/10 sayılı Tütün Mevcut Bildirimine uygun olarak, bir liste halinde haziran ve aralık ayları sonu itibariyle, takip eden ayın 15 inci gününe kadar Kuruma bildirmek zorundadır.”

             MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Hariçte İşleme Rejimi kapsamında ihraç edilecek tütünler için Kurumdan Geçici  İhracat Uygunluk Belgesi alınır. Geçici İhracat Uygunluk Belgesi almak isteyen tütün mamulü üreticisi firmalar, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-9 sayılı Tütün Geçici İhracat Başvuru Formu ile Kuruma müracaat eder. Kurumca, tütünlerin ekspertiz muayenesi yapılarak Geçici İhracat Uygunluk Belgesi verilir. Hariçte işlemeye başlamadan en az 20 gün önce işlemin yapılacağı ülke ve tesis, başlangıç-bitiş tarihi ve işleme programı Kuruma bildirilir.”

             MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-1, Ek-2, Ek-3/1, Ek-3/2, Ek-3/9 ve Ek-3/10 ekteki şekilde değiştirilmiş ve aynı Yönetmeliğe ekteki Ek-7, Ek-8 ve Ek-9 sayılı formlar eklenmiştir.

             MADDE 13 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 14 – Bu Yönetmelik hükümlerini Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür.

Exit mobile version