Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Sigortacılık Sektöründeki Uluslararası Faaliyetlere İlişkin Karar (BKK 2007/12467)

03 Ağustos 2007 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 26602

Karar Sayısı : 2007/12467

Ekli “Sigortacılık Sektöründeki Uluslararası Faaliyetlere İlişki Karar”ın yürürlüğe konulması; Devlet Bakanlığının 27/6/2007 tarihli ve 30159 sayılı yazısı üzerine, 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 3 üncü, 22 nci ve 23 üncü maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 6/7/2007 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI

SİGORTACILIK SEKTÖRÜNDEKİ ULUSLARARASI FAALİYETLERE İLİŞKİN KARAR

Sigorta şirketleri ve reasürans şirketleri

MADDE 1 – (1) Yabancı sigorta şirketleri ile yabancı reasürans şirketleri, Türkiye’de ancak şube açmak suretiyle faaliyet gösterebilir. Şube açacak şirketlerin Türkiye’ye ayrılan ödenmiş sermayelerinin Türkiye’de kurulu sigorta şirketleri ve reasürans şirketleri için belirlenen tutardan az olmaması ve faaliyette bulundukları ülkelerde sigortacılık yapmaktan yasaklanmamış olması şarttır.

(2) Türkiye’de şube açmak suretiyle faaliyette bulunan yabancı sigorta şirketleri ve yabancı reasürans şirketleri, ikinci şubelerini açtıkları tarihten itibaren en geç bir ay içinde Hazine Müsteşarlığına ayrıca bir beyanname vererek Türkiye’deki şubelerinden birini diğer şubeleri temsile yetkili ve sorumlu yönetim merkezi olarak göstermek zorundadır. İkinci ve müteakip şubeler izne tabi değildir.

(3) Türkiye’deki merkez şubelerde yönetim kurulu yetki ve sorumluluklarını taşıyan ve şube müdürünün de dahil olduğu en az üç kişilik bir müdürler kurulu kurulur. Merkez şube müdürleri ile müdür yardımcıları, Türkiye’de kurulu sigorta şirketleri ve reasürans şirketlerinin genel müdür ile genel müdür yardımcısı gibi değerlendirilir.

(4) Müdürler kurulu, denetçiler, şube müdürü ve şube müdür yardımcıları, Türkiye’de kurulu sigorta şirketleri ve reasürans şirketlerinin teşkilatı için öngörülen düzenlemelere; yabancı sigorta şirketi ile yabancı reasürans şirketlerinin Türkiye’deki faaliyetleri de, Türkiye’de kurulu sigorta şirketleri ve reasürans şirketleri için öngörülen düzenlemelere tabidir.

Sigorta eksperleri

MADDE 2 – (1) Yabancı sigorta eksperlerinin Türkiye’de faaliyet gösterebilmesi karşılıklılık esasına dayanır. Yabancı reasürans şirketlerinin, reasürans sözleşmelerine ilişkin olarak Türkiye’de görevlendireceği kişiler bu madde kapsamı dışındadır. Türkiye’de sigorta eksperliği yapacak yabancılar hakkında Türkiye’de faaliyet gösteren sigorta eksperlerinin tabi olduğu hükümler geçerlidir.

Sigorta acenteleri

MADDE 3 – (1) Türkiye’de sigorta acenteliği yapacak gerçek kişi yabancılar hakkında, Türkiye’de faaliyet gösteren sigorta acentelerinin tabi olduğu hükümler geçerlidir. Gerçek kişi yabancı sigorta acentesinin Türkiye’de acentelik yapabilmesi için Türkiye’de yerleşik olması; yabancı tüzel kişi sigorta acentesinin Türkiye’de faaliyette bulunabilmesi için ise Türkiye’de şube açmış olması gerekir. Türkiye’de faaliyet gösteren gerçek kişi ve tüzel kişi sigorta acenteleri yalnızca Türkiye’de faaliyet gösteren sigorta şirketleri nam ve hesabına hareket edebilir, yurt dışında kurulu sigorta şirketine aracılık edemez. Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı sigorta acenteleri, bu hükümler dışında Türkiye’de kurulu sigorta acenteleri ile aynı düzenleme hükümlerine tabidir.

Yürürlük

MADDE 4 – (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 5 – (1) Bu Kararı Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakan yürütür.

Exit mobile version