Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

İcra Dairelerince Alacaklı Taraf Avukatına Ödenmesine Karar Verilen Vekalet Ücretlerinin Belgelendirilmesi

Avukat Vekalet Ücretleri

Osman TURGUT (*)
Gelir İdaresi Başkanlığı
Gelir Uzmanı
Muhasebe-Finansman Bilim Uzmanı
osmanturgut@avdb.gov.tr

GİRİŞ

Makalemiz, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu (1) ile yapılan icra işlemlerine ilişkin düzenleme kapsamında yer alan ve yine aynı Kanun ile görev, yetki ve sorumlulukları ile diğer hususlar belirlenmiş olan “icra daireleri” tarafından; alacaklı taraf vekili olan avukatlara ödenmesi gereken vekalet ücretlerinin belgelendirilmesi hakkındadır. (İlerleyen kısımlarda, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu, 2004 sayılı Kanun; 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ise, 213 sayılı Kanun olarak anılacaktır).

İcra dairelerince borçludan alınarak, müvekkili adına takibat yapan alacaklı taraf avukatına ödenmesine karar verilen avukatlık (vekalet) ücretlerinin ne şekilde belgelendirileceğine ilişkin ilk düzenleme, Maliye Bakanlığı’nca; 213 sayılı Kanun’un mükerrer 257 nci maddesinin verdiği yetki uyarınca 356 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (2) ile yapılmıştır.

Maliye Bakanlığı’nca yapılan, aynı konudaki ikinci düzenleme ise; yine 213 sayılı Kanun’un mükerrer 257 nci maddesinin verdiği yetki uyarınca, 375 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (3) ile yapılmıştır.

Çalışmamızda anılan her iki düzenleme sırasıyla ele alınacak ve müteakip zamanlarda uygulamanın ne şekilde yapılacağı konusu ortaya konulacaktır.

  1. 356 SIRA NO’LU VUK GENEL TEBLİĞİ İLE YAPILAN DÜZENLEME

356 Sıra No’lu anılan tebliğin “B. İcra Dairelerince Alacaklı Taraf Avukatına Ödenmesine Karar Verilen Vekalet Ücretlerinin Belgelendirilmesi” başlıklı bölümünde yer almaktadır.

Bahsi geçen bölümde, icra dairelerince borçludan alınarak, müvekkili adına takibat yapan alacaklı taraf avukatına ödenmesine karar verilen avukatlık (vekalet) ücretlerinin belgelendirilmesi hususunda tereddüde düşüldüğünün anlaşıldığı belirtilerek, takibinde yer verilen hususlara uyulma zorunluluğu getirilmiştir.

Buna göre, “…icra dairelerince borçludan alınarak müvekkili adına takibat yapan alacaklı taraf avukatına ödenmesine karar verilen avukatlık (vekalet) ücretinin avukata ödendiği anda, avukat tarafından borçlu adına en az 2 nüsha serbest meslek makbuzu düzenlenecek ve makbuzun avukatta kalan nüshasına da icra dairesince ödemenin yapılmış olduğuna dair bir şerh düşülerek, ödemeyi yapan memur tarafından (sicil numarası da yazılarak) imzalanacaktır.”.

Getirilen zorunluluğa uyulmaması durumunda uygulanacak ceza ile ilgili düzenlemeye göre ise; “…Yukarıda belirtilen şekilde yetkili memura imzalattırılmadığı tespit edilen her bir serbest meslek makbuzu için ayrı ayrı Vergi Usul Kanununun 352-II/7 nci maddesine göre söz konusu avukat adına usulsüzlük cezası kesilecektir.”.

213 sayılı Kanun’un 352-II/7 hükmü ise, “7. Vergi beyannameleri, bildirimler, evrak ve vesikaların kanunen belli şekil ve muhteviyatı ve ekleri ile bunlarla ilgili olarak yapılan diğer düzenlemelere ilişkin hükümlere uyulmamış olması” fiilini düzenlemektedir.

Söz konusu avukat için 2007 yılı itibariyle kesilmesi gereken usulsüzlük cezası tutarı ise, her bir serbest meslek makbuzu için; 24,00 YTL’dir.

  1. 375 SIRA NO’LU VUK GENEL TEBLİĞİ İLE YAPILAN DÜZENLEME

Konu hakkında 375 Sıra No’lu Tebliğ ile yapılan düzenleme ise, “2- İcra Dairelerince Alacaklı Taraf Avukatına Ödenmesine Karar Verilen Vekalet Ücretlerinin Belgelendirilmesi” başlıklı bölümde yer almaktadır.

Düzenlemede, 356 Sıra No’lu Tebliğ ile yapılan düzenlemeden bahisle konu hakkında verilen yargı kararları göz önüne alınarak yeniden düzenleme yapılmasının uygun görüldüğü belirtilmektedir.

Buna göre anılan tebliğin yayım tarihi olan 11 Eylül 2007 tarihinden itibaren aşağıdaki şekilde işlem yapılacaktır.

İcra dairelerince borçludan alınarak müvekkili adına takibat yapan alacaklı taraf avukatına ödenmesine karar verilen avukatlık (vekalet) ücretlerinin avukata ödendiği anda, avukat tarafından borçlu adına en az iki nüsha serbest meslek makbuzu düzenlenecek olup, bir nüshası ödemeyi yapan memura verilecek; makbuzun avukatta kalan nüshasına ise icra dairesince ödemenin yapılmış olduğuna dair bir şerh düşülmesi ve ödemeyi yapan memur tarafından imzalanması şartı aranmayacaktır.”.

  1. SONUÇ

Sonuç olarak; 11 Eylül 2007 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 375 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yapılan düzenleme uyarınca; icra dairelerince borçludan alınarak müvekkili adına takibat yapan alacaklı taraf avukatına ödenmesine karar verilen avukatlık (vekalet) ücretlerinin avukata ödendiği anda;

– Avukat tarafından borçlu adına en az iki nüsha serbest meslek makbuzu düzenlenecek

– En az iki nüsha düzenlenen serbest meslek makbuzlarının bir nüshası ödemeyi yapan memura verilecektir.

Ancak;

– Makbuzun avukatta kalan nüshasına ise icra dairesince ödemenin yapılmış olduğuna dair bir şerh düşülmesi ve;

– Ödemeyi yapan memur tarafından imzalanması şartı,

aranmayacaktır.

(*) Gelir İdaresi Başkanlığı-Gelir Uzmanı; Muhasebe-Finansman Bilim Uzmanı

(1) 19/06/1932 tarihli ve 2128 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

(2) 23/02/2006 tarihli ve 26089 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

(3) 11/09/2007 tarihli ve 26640 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Exit mobile version