Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Yatırım Fonlarına İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri : VII, No:34)

18 Ekim 2007 Tarihli Resmi Gazete

Sayı:26674

Sermaye Piyasası Kurulundan :

             MADDE 1 – 19/12/1996 tarihli ve 22852 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Seri: VII, No: 10 sayılı Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliğinin 43 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) nolu alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (b) bendine (4) nolu alt bentten sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiş olup mevcut son paragraf buna göre teselsül ettirilmiştir.

“4) Sözleşmelerin fonun fiyat açıklama dönemlerinde makul değeri üzerinden nakde dönüştürülebilir olması zorunludur.”

“Garantili yatırım fonları ve koruma amaçlı yatırım fonlarının portföylerine borsa dışından alınan sözleşmelerin bu bendin (2) ve (4) nolu alt bentlerinde sayılan niteliklere uygunluğunu tevsik edici tüm bilgi ve belgeler, sözleşmelerin portföye dahil edilmelerini takip eden 10 işgünü içinde Kurula gönderilir. Gerekli nitelikleri taşımadığı Kurulca tespit edilen sözleşmeler fon portföyünden çıkarılarak Kurulumuz düzenlemelerine uygun olan sözleşmeler portföye dahil edilir. Sözleşmelerin portföyden çıkarılması nedeniyle doğan masraf ve zararlar fon malvarlığına yansıtılamaz.”

             MADDE 2 – Aynı Tebliğin 45 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“e) Bunlar dışında kalan sermaye piyasası araçları piyasa fiyatını en iyi yansıtacak şekilde fon kurulu tarafından belirlenecek esaslar çerçevesinde değerlenir. Garantili yatırım fonlarının ve koruma amaçlı yatırım fonlarının portföylerine borsa dışından alınan ters repo, opsiyon ve forward sözleşmeleri ile Kurulca uygun görülen diğer sermaye piyasası araçlarının güvenilir ve doğrulanabilir bir yöntemle değerlemeye tabi tutulması zorunludur. Kurucu, değerleme yöntemlerinin güvenilirliğinin ve doğrulanabilirliğinin sağlanması için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.”

             MADDE 3 – Aynı Tebliğin 46/A maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bağımsız denetim yapılan dönemlerde aşağıdaki hususlara ilişkin bilgileri ve bağımsız denetçi görüşünü içeren bir rapor hazırlanır ve bağımsız denetim raporu ile birlikte Kurula gönderilir.

a) Fon portföylerindeki varlıkların Kurulca belirlenen esaslara uygun olarak saklanıp saklanmadığı.

b) Borsa dışında taraf olunan sözleşmelerin Tebliğin 43. maddesinin (b) bendinin(3) numaralı alt bendinde yer alan niteliklere uygunluğunun sağlanması için fon içtüzüklerinde belirlenen yöntemlerin uygulanıp uygulanmadığının tespiti de dahil olmak üzere birim pay değerinin mevzuata, içtüzük ve izahnamede belirlenen değerleme ilkelerine uygun olarak hesaplanıp hesaplanmadığı.

c) Risk kontrol sistemini de içeren iç kontrol sistemi.

Bu madde kapsamında hazırlanacak bağımsız denetim raporlarında Kurulun bağımsız denetim standartları ile ilgili düzenlemelerine uyulur.

Ayrıca, fon içtüzüğünde belirlenen vade sonunda başka bir fona dönüşecek olan garantili yatırım fonları ve koruma amaçlı yatırım fonları Kurulun bağımsız denetim standartları düzenlemeleri kapsamında özel bağımsız denetime tabidir.”

             MADDE 4 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 5 – Bu Tebliğ hükümlerini Sermaye Piyasası Kurulu yürütür.

Exit mobile version