Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Patates Tohumluğu Sertifikasyonu ve Pazarlaması Yönetmeliği

Patates Tohumluğu Sertifikasyonu

17 Ocak 2008 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 26759

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından:

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik patates tohumluklarının kaliteli ve standartlara uygun üretimini sağlamak amacıyla, sertifikasyon sistemi dâhilinde gerçek ve tüzel kişiler tarafından üretilmesi, etiketlenmesi, ambalajlanması, mühürlenmesi ve pazarlanmasına ilişkin usul ve esasları kapsar.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 31/10/2006 tarihli ve 5553 sayılı Tohumculuk Kanununun 6 ncı maddesi ile 21/12/1967 tarihli ve 969 sayılı Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Merkez ve Taşra Kuruluşlarına Döner Sermaye Verilmesi Hakkında Kanunun 3 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,

b) Başvuru kuruluşu: Üretimin yapıldığı ildeki Bakanlık il müdürlüğü veya Bakanlık tarafından beyanname kabulü ve tarla kontrolleri için yetkilendirilen kuruluşları,

c) Çeşit safiyeti: Tohumluğun sahip olduğu genotipten farklı olan çeşitlerin oranını,

             ç) Çeşit sahibi: Sertifikasyon için uygun olan ve kayıt altında olan çeşitlere ait tohumlukların üretiminden, çoğaltılmasından ya da çeşidin muhafazasından sorumlu gerçek ya da tüzel kişileri,

d) Elit tohumluk: Yeni ıslah edilmiş veya geçmiş yıllarda ıslah edilmiş olmakla beraber usulüne uygun olarak çeşit safiyeti muhafaza ve devam ettirilen doğrudan doğruya ıslahçı tarafından veya yetkili kuruluş tarafından kontrol edilen, orijinal tohumluğun başlangıcı ve diğer sınıftaki tohumlukların kaynağı olan tohumluğu,

e) İzolasyon mesafesi: Tohumluk üretim alanlarında, birbirini tozlayıp dölleyebilecek tür, cins ve çeşitlerin üretimleri arasında bulunması gereken tozlanmayı engelleyecek minimum uzaklığı,

f) KKGM: Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünü,

g) Kontrolör: Tohumluk sertifikasyonuna ilişkin kontrolleri yapan, numune alan ve piyasa denetimlerini yaparak bu konularda belge düzenleyen Bakanlıkça tohumluk kontrolörü olarak yetkilendirilen kamu görevlilerini veya özel kişileri,

             ğ) Orijinal tohumluk: Elit tohumluktan veya kendisinden elde edilen, çeşit safiyetini ve sağlığını devam ettiren, araştırma, ıslah ve deneme kuruluşlarında veya bu kuruluşların denetimi altında yetiştirilen tohumluğu,

h) Saf tohumluk: Yabancı maddeleri ayrılmış, aynı bitki çeşidine ait generatif veya vegetatif üreme kısımlarını,

             ı) Sertifikalı tohumluk: Orijinal tohumluk veya kendisinden elde edilen, çeşit safiyetini ve sağlığını devam ettiren tohumluğu,

i) Sertifikasyon kuruluşu: Bakanlık tarafından sertifikasyon ile yetkilendirilen kuruluşları,

j) Tarla kontrol raporu: Tarla kontrolleri neticesinde kontrolör tarafından düzenlenen raporu,

k) Tedarikçi: Tohumluk üreticilerinden temin edilen tohumlukları yeniden işleyen veya pazarlayan kişi veya kuruluşları,

l) Tohumluk kademesi: Herhangi bir sınıfta tohumluğun yıl olarak üretilme süresini,

m) Tohumluk numunesi: Tohumluk partisini temsilen partinin niteliklerinin tespiti ve sonucunda tohumluğa sertifika veya rapor verilebilmesi için tohumluk cinsine has laboratuvar analiz ve testlerine tabi tutulacak birim ağırlıktaki tohumluğu,

n) Tohumluk partisi: Tohumluk kontrol ve sertifikasyon sisteminde, bir numunenin alınmasına esas olan, bir sertifika veya raporun temsil ettiği, tohumluğun cinsine göre tespit edilmiş azami tohumluk miktarı,

o) Tohumluk standardı: Tohumluğun fiziksel ve biyolojik niteliklerini belirleyen kalite ölçülerini,

             ö) Tohumluk yetiştiricisi: Sözleşmeli olarak tohumluk üreticileri adına üretim yapan gerçek veya tüzel kişileri,

p) Tohumluk üreticisi: Tohumlukları üreten ve/veya tohumluk yetiştiricilerine sözleşmeli olarak ürettiren ve/veya ithal eden, işleyen, satışa hazırlayan ve dağıtan gerçek veya tüzel kişileri,

r) TTSM: Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğünü,

s) Üretim sezonu: 1 Temmuzdan başlayarak bir sonraki yılın 30 Haziranına kadar olan dönemi

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Sertifikasyon ve Pazarlama Esasları

 

             Genel şartlar

             MADDE 4 – (1) Sertifikasyon sistemine ve pazarlamaya ait genel hükümler aşağıda yer almaktadır.

a) Sertifikasyon sistemi dâhilinde üretimi yapılacak olan tohumlukların kayıt altında olması şartı aranır.

b) Tohumluklar, Bakanlık tarafından yetki verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından üretilir ve pazarlanır.

c) Elit ve Orijinal tohumluk üretimleri ıslahçı, çeşit sahibi veya bunların yetki verdiği araştırma kuruluşları tarafından yapılır.

             ç) Tohumlukların üretildikleri üretim sezonu içinde sertifikalandırılmaları esastır. Aynı üretim sezonu içinde pazarlanamayan tohumluklar için ticarete arz olunmadan önce çimlenme analizlerinin yapılması gerekir.

d) Tohumluk üretimlerinde izlenebilirlik numune alma öncesinde beyanname numarası ile, numune alma sonrasında parti numarası ile sağlanır. Beyanname numarası ve parti numaraları tür veya çeşit değişse bile tekrarlanmaz. Beyanname numarası ile tarla kontrol raporu numarası, üretici kuruluş kod numarası/sıra numarası şeklinde verilir.

             Beyanname verilmesi

             MADDE 5 – (1) Tohumlukların sertifikalandırılabilmesi için, tohumluk üreticileri tarafından tohumluk beyannamesi verilmesi gerekir.

             (2) Tohumluk beyannameleri düzenlenmesi ve kabul edilmesi aşağıdaki yöntemle yapılır;

a) Patates tohumluk üretiminde Ek–1’de yer alan patates tohumluk beyannamesi doldurulur,

b) Her çeşide ait tohumluk parseli için ayrı tohumluk beyannamesi düzenlenir,

c) Tohumluk beyannameleri üç nüsha düzenlenir,

             ç)                Beyannameler dikim tarihinden itibaren otuz gün içinde başvuru kuruluşuna verilir,

d) Başvuru sırasında patates tohumluk beyannamesine aşağıdaki belgeler eklenir;

             1) Dikilen tohumluğa ait sertifikanın aslı veya sertifikanın aslının bulunduğu resmi kuruluştan onaylı sureti,

             2) Çeşide ait özellik belgeleri,

             3) Tohumluk üretim alanının iç karantina kapsamında belirlenen hastalıklar yönünden ari olduğuna dair toprak analiz raporu,

             4) Üretim tarlalarını gösteren krokiler,

e) Kabul edilerek onaylanan beyannamelerin birinci nüshası, tohumluk beyannamesini kabul eden başvuru kuruluşunda saklanır. İkinci nüsha tarla kontrollerinde kullanılması için kontrolörlere verilir. Üçüncü nüsha “SERTİFİKALANDIRMADA KULLANILAMAZ” kaşesi vurularak üreticiye verilir.

             Tarla kontrolleri esasları

             MADDE 6 – (1) Tarla kontrolleri aşağıdaki esaslara göre yapılır;

a) Tarla kontrolü, Bakanlıkça yetkilendirilen kontrolörler tarafından yapılır. Tarla kontrolünün tamamlanmasından sonra kontrolör, beyanname bilgileri ve tarla kontrol standartlarını göz önünde bulundurarak, tarla kontrol raporunu üç nüsha halinde düzenler.

b) Raporlarda silinti veya kazıntı yapılmaz. Değişiklik zorunlu ise yanlışlığın üzeri çizilerek doğrusu yazıldıktan sonra kontrolör tarafından paraflanır.

c) Tarla kontrol raporunun birinci nüshası sertifikasyon kuruluşuna gönderilmek üzere, ikinci nüshası ise itiraz halinde kullanılmak üzere başvuru kuruluşunda muhafaza edilir. Üçüncü nüsha “SERTİFİKALANDIRMADA KULLANILAMAZ” kaşesi vurularak üreticiye verilir.

             ç)                Tarla kontrollerine göre tohumluğun hangi sınıf veya kademeye girdiği işaretlenir. Hiçbir sınıfa giremediği veya sınıf kaybettiği durumda bunun hangi sebeplerden ileri geldiği, kontrolör tarafından tarla kontrol raporuna işlenir.

d) Tarla kontrolünde tohumluğun aranılan sınıfa girmesini engelleyen sebepler varsa ve teknik olarak bu engellerin yetiştirici tarafından giderilebilmesi mümkünse, yetiştiriciye Ek-2’de yer alan tarla kontrolü ihbarnamesi verilir. İhbarnamede belirtilen zamanda kontrolör tarafından yeniden tarla kontrolü yapılır.

             Tarla kontrol standartları

             MADDE 7 – (1) Tarla kontrol standartları aşağıda yer almaktadır.

a) Tohumluklara ait sınıf ve döl kademeleri; elit ve orijinal tohumluk üretimlerinde bir yıl, sertifikalı tohumluk üretimlerinde ise iki yıldır.

b) Tarla kontrolleri aşağıdaki dönemlerde yapılır;

             1) Boğaz doldurma döneminde (bitkiler 15–20 cm olduğu zaman),

             2) % 50 Çiçeklenme devresinde.

c) Hasat döneminde patates siğili (Synchytrium endobioticum) hastalığı ile ilgili üçüncü kontrol yapılır.

             ç) Ön bitki şartı olarak, elit ve orijinal sınıfta üretilecek tohumluklar için beş yıl, sertifikalı sınıfta üretilecek tohumluklar için üç yıl aynı tarlaya patates dikilmemiş olması gerekir.

d) Tohumluk üretim alanlarında izolasyon mesafesi 2 metredir.

e) Tarla kontrolünde esas alınacak birim 100 adet bitkidir. Birim saha üzerinden yapılacak bu kontrollerde tekrarlama sayısı tarla büyüklüğüne göre aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

             1) 0-5 dekar 5,

             2) 5-10 dekar 10,

             3) 10 dekar ve yukarısında 15,

             birim saha üzerinde tekrarlanır.

f) Tarla kontrolünde sayımı yapılacak hususlar aşağıda belirtilmiştir.

             1) Diğer çeşitler,

             2) Hastalıklı bitkiler,

             3) Nematodlu bitkiler.

g) Tarla kontrollerinden dikkat edilecek tarla standartları Ek-3’de yer alan Tablo 1’de belirtilmiştir.

             Depo kontrolleri ve ambar standartları

             MADDE 8 – (1) Tohumluklar, sertifikalandırılmak amacıyla partiler halinde depolarda muhafaza edilir. Tohumluk partileri, kontrolör tarafından ambar standartlarında yer alan hastalıklar yönünden kontrol edilerek Ek-4’de yer alan depo kontrol raporu düzenlenir.

             (2) Ambar standartları yönünden yapılacak incelemelerde her partiden en az 200 yumru kontrol edilir. Ambar standartları Ek-3’de yer alan Tablo 2’de belirtilmiştir.

             Ambalajlama ve etiketleme

             MADDE 9 – (1) Tohumluklar resmi olarak belirlenen şartlara uygun şekilde ambalajlanarak ve etiketlenerek satışa arz edilir. Ambalajlama ve etiketleme aşağıdaki esaslara göre yapılır;

a) Ambalajlama ve etiketlemede aranacak şartlar Ek–5’de belirtilmiştir.

b) Etiketler, TTSM veya Bakanlık tarafından yetki verilen kuruluştan tarla kontrol raporu sonuçlarına göre temin edilir.

c) Patates tohumluklarında parti büyüklüğü elit ve orijinal sınıfta 25 ton, sertifikalı sınıfta 50 tondur. Azami parti büyüklüğü % 5’ten fazla aşılmayacaktır.

             ç) Azami ambalaj ağırlığı 50 kg’dır.

             Tohumluk partilerin işaretlenmesi

             MADDE 10 – (1) Tohumluk partileri TR.00.KKKK.NNNN biçiminde numaralandırılır.     numaralandırmada;

a) TR : Ülke kodunu,

b) 00 : Tohumluğun üretildiği ilin plaka numarasını,

c) KKKK : TTSM tarafından verilen üretici kod numarasını,

             ç) NNNN   : Tohumluğun parti sıra numarasını.

             ifade eder.

             Sertifikalandırma

             MADDE 11 – (1) Sertifikalandırma aşağıdaki esaslara göre yapılır;

a) Tohumlukların sertifikasyon işlemleri, sertifikasyon kuruluşları tarafından yapılır.

b) Başvuru kuruluşu, sertifika düzenlenmesi amacıyla çeşitlere ait beyanname, depo kontrol raporu ve tarla kontrol raporunun asıllarını sertifikasyon kuruluşuna gönderir. Depo kontrolleri sonucunda standartları tutmayan tohumluk partileri için düzenlenen depo kontrol raporu sertifikasyon kuruluşuna gönderilmez.

c) Sertifikasyon kuruluşu, ambar ve tarla standartlarına uygun olan başvuruların gerekli kontrollerini yaparak elit, orijinal veya sertifikalı tohumluk sertifikasını düzenler.

             ç) Tohumluk sertifikaları ve raporlar, KKGM tarafından belirlenen formata uygun olarak sertifikasyon kuruluşları tarafından düzenlenir.

d) Tohumluk sertifikaları ve raporlar üç nüsha olarak düzenlenir. Sertifikanın veya raporun birinci nüshası üretici veya yetiştiriciye verilir, ikinci nüsha sertifikasyon kuruluşunda muhafaza edilir, üçüncü nüsha ise numuneyi gönderen başvuru kuruluşuna gönderilir.

             Pazarlama ve dış ticaret ile ilgili esaslar

             MADDE 12 – (1) Patates tohumluklarının pazarlanması ile ilgili esaslar aşağıda belirlenmiştir;

a) Yönetmelik kapsamında sertifikasyon kurallarına uygun olarak incelenip elit, orijinal veya sertifikalı tohumluk olarak sertifikalandırılan patateslerin tohumluk olarak pazarlanmasına izin verilir.

b) Tohumluk patateslerin kayıt altına alınması için test veya deneme, bilimsel çalışmalar ve işleme veya paketleme amacıyla hizmet sağlayıcılarına tedarik edilmesi pazarlama olarak değerlendirilmez.

c) Elit, orijinal ve sertifikalı patates tohumlukları homojen partiler halinde ve mühürlenmiş kapalı ambalajlar içinde pazarlanır.

             ç) Filizlenme inhibitörleri ile işlem gören patates tohumluklarının pazarlanması yasaktır.

d) Kayıt listesinden çıkarılan çeşitlere ait tohumlukların, bakanlığa bildirilmek kaydı ile en fazla üç yıl çoğaltım ve ticareti yapılabilir.

e) Bu Yönetmelik hükümlerine göre üretilip belgelendirilen tohumluklar, 10/6/2005 tarihli ve 25841 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik esaslarına göre belgelenmesi durumunda organik tohum olarak pazarlanabilir.

             Pazarlanacak yumru standartları

             MADDE 13 – (1) Pazarlanacak tohumluklara ait yumrular aşağıdaki standartları karşılar;

a) 25 x 25 mm’lik kare gözden geçecek kadar küçük veya 65 x 65 mm’lik kare gözden geçemeyecek kadar büyük yumrular tohumluk olarak pazarlanmaz.

b) Bir partideki yumruların büyüklüğü arasındaki değişkenlik 25 mm’yi aşmayacak şekilde olacaktır.

c) Bir tohumluk partisi, belirtilen asgari büyüklükten daha küçük olan yumrulardan ağırlık olarak %3’ten fazlasını veya belirtilen azami büyüklükten daha iri olan yumrulardan ağırlık olarak %3’ten fazlasını içermeyecektir.

             Kontrol denemeleri

             MADDE 14 – (1) Üretilen patates tohumluklarında aşağıdaki esaslara göre kontrol denemeleri yapılır;

a) Sertifikalı sınıftaki tohumluk partilerinden son kontrol, orijinal sınıftaki tohumluk partilerinde ise ön ve son kontrol denemeleri TTSM tarafından yapılır.

b) Bu denemelerde, tohumluk partilerini temsil eden örneklerin çeşit safiyeti yönünden belirlenen standartlara uygunluğu test edilir.

c) Ön ve son kontrol denemelerinde çeşit safiyeti yönünden standartlara uygun olmayan parsellere ait tohumluk üretim alanları sertifikasyon kuruluşları tarafından denetlenir.

             ç) Bir dekarlık alandan on adet yumru alınarak laboratuvar koşullarında elde edilen fidelerden hastalık kontrollerine bakılır.

             (2) Ön kontrol denemelerinde ardı ardına üç yıl çeşit safiyeti yönünden standartlara uygun olmadığı tespit edilen çeşitlerin kaydı, TTSM tarafından hazırlanan rapora istinaden, Bitki Çeşitlerinin Kayıt Altına Alınması Yönetmeliğinde belirtilen Tarla Bitkileri Tescil Komitesi tarafından iptal edilebilir.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

 

             İdari yaptırımlar

             MADDE 15 – (1) Tohumlukların üretim ve pazarlanmasında, 5553 sayılı Tohumculuk Kanununa aykırı hareket edenler hakkında, aynı Kanunun 12 nci maddesi hükümleri uygulanır.

             Ücretler

             MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında yapılan tarla kontrolü, depo kontrolü, belgelendirme ve etiket hizmetleri ücrete tabidir. Bu ücretler Bakanlık tarafından yeniden değerleme oranında arttırılarak her yıl ocak ayında belirlenerek yayımlanır. Ücretler, 28/12/2006 tarihli ve 26390 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Uygulama Yönetmeliği hükümlerine göre, hizmeti veren kuruluşun döner sermaye işletmesi hesabına peşin olarak yatırılır.

             İstisnalar

             MADDE 17 – (1) Bilimsel amaçlı çalışmalarda, araştırma ve geliştirme çalışmalarında ve genetik çeşitliliğin korunmasına yönelik çalışmalarda kullanılan tohumluklar ile üreticinin kendi ihtiyacını karşılamak amacıyla ürettiği tohumluklarda sertifikalandırma şartı aranmaz.

             Düzenleme yetkisi

             MADDE 18 – (1) Bakanlık bu Yönetmeliğin uygulamasını sağlamak üzere her türlü düzenlemeyi yapmaya yetkilidir.

             Yürürlük

             MADDE 19 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 20 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.

 

Ek-1

PATATES TOHUMLUK BEYANNAMESİ

 

Beyannamenin : Tarih: … / … / ……..   Numarası : …………
Üreticinin Adı, Ticari Unvanı( Gerçek Kişilerin Adı ve Soyadı ) :  
Üreticinin Açık Adresi :  
Tohumluğun Tür ve Çeşidi :  
Botanik Adı :  
Dikilen tohumluğun sınıf ve döl kademesi :  
Tohumluğun Alındığı Kuruluş(Adı ve açık adresi ) :  
Alınan Tohumluğun Miktarı (kg) :  
Tohumluk Sertifikası veya Raporu Veren Kuruluş( Sertifikayı Veren Sertifikasyon Kuruluşu ) :  
Tohumluk Sertifika veya Raporunun Tarih ve Numarası :  
Tohumluğun Dikildiği Tarla veya Parselin Yeri, Adı veya Numarası :  
Tarla veya Parselin Alanı (da) :  
Ön Bitki :  
Tarlaya Dikilen Tohumluk Miktarı (kg) :  
Tohumluğun Dikildiği Tarih(Ekilen tohumluğun kışlık-yazlık veya ana ürün- II. Ürün ve örtü altı olduğu belirtilecektir ) :  

 

Yukarıdaki beyanımın doğru olduğunu bildirir 5553 sayılı “Tohumculuk Kanunu” ve “Patates Tohumluklarının Sertifikasyonu ve Pazarlamasına İlişkin Yönetmelik” de belirtilen niteliklere haiz olduğumu beyan, adı geçen Kanun ve buna ilişkin Yönetmelikler esaslarına uymayı taahhüt ederim.

Gereğinin yapılmasını arz ederim.

 

 

                                                Yetiştiricinin                                                               Üreticinin Adı ve Soyadı Unvanı

                                      Adı, Soyadı, Açık Adresi                                                                      İmza, Tarih

 

Ek- 2

TARLA KONTROL İHBARNAMESİ

 

 

 

                                                                                                              Tarih       : …………………                                                                                                                                                      No           : …………………

 

 

Yetiştiricinin Adı ve Soyadı   :…………………………………………………………………………………

Adresi                                                    :…………………………………………………………………………………

Tohumluğun Cins ve Çeşidi   :…………………………………………………………………………………

Ön Bitki                                 :…………………………………………………………………..…………..

Tarla ve Parsel No. veya Adı :…………………………………………………………………………………

Tarla Alanı (Dekar)                               :…………………………………………………………………………….….

Üretici                                                    :…………………………………………………………………………………

Düzenleme Tarihi                  :…………………………………………………………………………………

Ekilen Tohumluğun Alındığı

Tarihteki Sınıfı ve Döl Kademesi:……………………………………………….……………………………..

 

 

 

YAPILAN TARLA KONTROLÜNDE TOHUMLUĞUN

ARANILAN SINIFA GİRMESİNİ ENGELLEYEN

HUSUSLAR

 

 

 

……………………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………….

 

                Yukarıda belirtilen hususlardan dolayı tohumluğunuz tarla muayenesi yönünden herhangi bir sertifikalı tohumluk sınıfına girmemektedir. Ancak teknik olarak bu engellerin tarafınızdan giderilmesi mümkündür. …../…../20…… tarihinde kesin rapor verilmek üzere yeniden gelineceğinin bilinmesi ve gereğinin ona göre yapılması rica olunur.

 

 

 

              İhbarnameyi düzenleyenlerin                                                               İhbarnameyi alan yetiştirici/üreticinin

            Adı, Soyadı, açık görev adresleri                                                                               Adı ve Soyadı

                             ve imzaları                                                                                                      İmzası                                                                                                                                                                                                             

Ek-3

TARLA VE AMBAR STANDARTLARI

 

Tablo 1: Tarla standartları

Faktörler (en çok %) İLK MUAYENE İKİNCİ MUAYENE
ELİTOrİj. SER 1 Ser 2 ELİTOrİj. SER 1 Ser 2
PLRV, PVY, PVX, PVA ve diğerleri 0 1 2 0 0 1
Solgunluk (Fusarium spp., Verticillium spp.) 0,5 2 3 0 1 2
Halkalı ve kahverengi çürüklük(Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus)

Syn. (Corynebacterium sepedonicum (Spieck. Et Kotth.))

(Ralstonia solanacearum)

0 0 0 0 0 0
Yumuşak çürüklük (Erwinia spp.) 0 0 1 0 0 0
Patates çürüklük nematodu (Ditylenchus destructor) 0 0 0 0 0 0
Soğan sak nematodu (Ditylenchus dipsaci) 0 0 0 0 0 0
Patates kist nematodu (Globodera rostochiensis, syn. Heterodera rostochiensisWoll)(G. Pallida) 0 0 0 0 0 0
Kök Ur Nematodu (Meloidogyne spp.) 0 0 0 0 0 0
Patates Siğili (Synchytrium endobioticum) 0 0 0 0 0 0
Diğer çeşitler ve tip dışı dahil 0,5 1 3 0 0,5 1

 

 

Tablo 2: Ambar standartları

Faktörler (en çok %) ELİT veOrİjİNAL SERT 1 SERT 2
Kuru çürüklükler (Fusarium spp.,Verticillumspp.,Sclerotiniaspp., Phytophthoraspp.) 0 2 3
Bakteriyel yumuşak çürüklük 0 1 2
Uyuzlar (*) (Streptomyces spp. veSpongospora subterrenea) 0 3 ( > 1/3 ) 5 ( > 1/3 )
Halkalı ve kahverengi çürüklük (**) 0 0 0
Patates çürüklük nematodu(Ditylenchus destrüktor) 0 0 0
Soğan sak nematodu (Ditylenchus dipsaci) 0 0 0
Patates Siğili (Synchytrium endobioticum) 0 0 0
Kök-ur nematodları (Meloidogyne spp.) 0 0 0

(*) Numune partisindeki her bir yumru uyuz belirtileri yönünden incelenir. Yüzeyinin 1/3 ünden daha fazlasını kaplayan uyuz lekelerine sahip yumrular ayrılır ve bunlar tartılır. Ayrılan bu yumruların ağırlığı numunenin ağırlığına oranı bulunarak tohumluk sınıfı belirlenir.

(**) Her 25 tondan 200 yumru örnek alınarak halkalı ve kahverengi çürüklük etmenleri yönünden incelenmek üzere Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsüne gönderilir.

 

Ek-4

 

PATATES DEPO KONTROL RAPORU

 

Üreticinin Adı Soyadı ve Adresi  
Tohumluğun Cins ve Çeşidi  
Tohumluğun Üretim Yılı  
Tohumluk Partisinin Numara veya İşareti  
Kontrolün yapıldığı deponun Adresi     
Parti Büyüklüğü (Kg)             
Partiyi Oluşturan Ambalaj Adedi(Çuval, torba, kutu, paket vb.)               
Beyanname Tarih ve Numarası (1)  
Tarla Kontrol Raporunun Tarih ve No’su  
Beyanname ve Tarla Kontrol Raporunun başka bir numune ile gönderilmesi halinde bu numunenin ait olduğu parti no                    
Depo Kontrol Tarihi  
Depo kontrolünü yapanların düşünceleri  
Depo kontrolünü yapanların Adı Soyadı ve Açık Adresleri, İmzaları  
Müşahidin Adı Soyadı ve İmzası  

 

Patates tohumluğu depo kontrolünde aşağıdaki hastalıklar kontrol edilerek aşağıdaki ambar standartlarına uygunluğu belirlenir.

 

HASTALIKLAR HASTALIK (%)
Kuru Çürüklükler (Fusarium spp.)  
Verticilium spp, Scleretonia spp, Phythophthora spp.  
Tozlu Uyuz (Spongospora supterranea)  
Bakteriyel Yumuşak Çürüklük  
Halkalı Çürüklük, Kahverengi Çürüklük  
Patates Siğili (Synchtrium endobioticum)  
Kök Ur Nematodu  
Patates Çürüklük Nematodu (D. destructor)  
Soğan Sak Nematodu (D. dipsaci)  

 

 

 

NOT:

(1) Tohumluk Numunesi Gönderme Protokolüne Beyanname ve Tarla Kontrol Raporlarının asıl ve tasdikli suretlerinin eklenmesi şarttır. Ancak bahis konusu raporlar daha önceki numunelerle gönderilmişse, bu sorular cevaplanmayacaktır.

(2) Rapordaki tüm sorular cevaplandırılacaktır

 

Ek-5

AMBALAJLAMA VE ETİKETLEME

 

AMBALAJLAMA

 

Ambalaj üzerinde bulunması gereken asgari bilgiler;

 

Üretici veya tedarikçinin adı ve adresi,

Tür adı,

Çeşit adı,

ç)     Tohumluğun sınıfı ve kademesi,

Ambalajın net ve brüt ağırlığı,

Tohumluğun ilaçlı olup olmadığı, ilaçlı ise ilacın adı,

 

Tohumluklar çuval veya torba ambalajlar içinde satılır,

Tohumluk ambalaj bilgileri silinmeyecek ve kazınmayacak şekilde olmalıdır,

 

 

ETİKETLEME

 

Tohumluk Etiketlerinde Bulunması Gereken Minimum Bilgiler;

 

a) Etiketi düzenleyen sertifikasyon kuruluşunun adı ve logosu,

b) Tohumluk partisinin numarası,

c) Numunenin alındığı veya mühürlemenin yapıldığı tarih. Ay ve yıl olarak,(Üretim veya Mühürleme tarihi)

ç) Tür adı,

d) Çeşit adı,

e) Tohumluk sınıfı ve döl kademesi,

f) Tohumluk ambalajının beyan edilen net ve brüt ağırlığı,

g) Tohum ilaçlanmışsa ilacın adı,

ğ) Yumru büyüklüğü,

h) Üretici firmanın adı ve adresi bulunmalıdır.

 

Tohumluk sınıflarına göre etiketler aşağıdaki renklere uygun olarak düzenlenir.

 

Tohumluk Sınıfları

Etiket Renkleri

Elit

Beyaz zemin üzerine çapraz mor kuşak

Orijinal Beyaz
Sertifikalı I Mavi
Sertifikalı II Kırmızı

 

Tohumluk etiketlerinin asgari boyutları 67 x 110 mm boyutlarında olmalıdır.

Etiketler dikme veya yapıştırma olarak hazırlanır.

Üzerinde bağcık geçirmek için bir delik bulunan etiketler kullanıldığında etiketin eklentisi tüm durumlarda mühürlenecektir.

Exit mobile version