Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

2007 Yılına İlişkin Yıllık, 2008 Yılına İlişkin Aylık Olarak 5 Haziran 2008 Tarihine Kadar Bildirilecek Ba ve Bs Formlarının Bildirimi Uzatılacak-mı? (Beklentiler-Çelişkiler-Öneriler)

Talha APAK

Öğretim Görevlisi

Yeminli Mali Müşavir

 

 

2007 YILINA İLİŞKİN YILLIK, 2008 YILINA İLİŞKİN AYLIK OLARAK 5 HAZİRAN 2008 TARİHİNE KADAR BİLDİRİLECEK Ba ve Bs FORMLARININ BİLDİRİMİ UZATILACAK-MI?

(BEKLENTİLER-SORUNLAR-ÖNERİLER) 

  1. Giriş

Uzun zamandır uygulanmakta olan Ba ve Bs formlarının bildirimi uygulamasında önemli bir noktaya gelinmiş bulunulmaktadır. Vaktiyle 362 seri nolu VUK genel tebliği ile belirlenen ve 2007 yıllına ilişkin olarak mal ve hizmet toplamı 30.000.-YTL’yi aşan tutarların yıllık olarak bildirilmesi uygulaması, 381 seri no.lu VUK genel tebliği ile 2008 yıllına ilişkin olarak mal ve hizmet toplamı 8.000.-YTL’yi aşan tutarların aylık olarak bildirilmesi ve bu bildirimlerin de en geç 5 Haziran 2008 tarihine kadar yapılması, bundan böyle de, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin 2008 yılı ve müteakip yıllarda düzenleyecekleri Ba ve Bs bildirim formlarını aylık dönemler halinde düzenleyerek, takip eden ayın 5 nci gününden itibaren bir sonraki ayın 5 nci günü akşamına kadar vermekle yükümlü olmaları şeklinde değiştirildi.

Bildirim süresi daha önce bir kez uzatılan, 2007 ve 2008 (Ocak-Şubat-Mart-Nisan) dönemlerine ilişkin Ba ve Bs bildirim formlarının verilme süresinin 5 Haziran 2008 tarihinde sona erecek olması ve çok kısa bir süre kalması mükellefler ve meslek mensuplarını yeni bir süre uzatımı içine sokmuştur. TÜRMOB ile Maliye Bakanlığı’nın görüşmeleri devam etmekte olup, TÜRMOB’un önerisi, “2007 yılına ilişkin bildirimlerin 30 Eylül 2008 tarihine kadar uzatılması, 2008 yılına ilişkin bildirimlerin ise aylık yerine yıllık olarak 2009 yılında belirlenecek bir tarihte, 2009 ve sonrası için de bazı kriterler belirlenerek Ba ve Bs bildirimlerinin aylık, üç aylık veya altı aylık dönemler halinde verilmesi” şeklindedir.

Yazımız konusu, sürenin uzatılıp/uzatılmayacağından çok Ba ve Bs bildirimlerinin sağlıklı uygulanması doğrultusunda kamuoyunu bilgilendirmek, beklenti, çelişki ve önerilerden bahsetmektir.

  1. 2007 Yılına İlişkin Bildirim

17 Ağustos 2006 tarih, 26262 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 362 sıra no’lu VUK genel tebliği ile; 2007 yılında bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin bir yıl içinde KDV hariç, ÖTV dahil bir kişiden ya da bir kurumdan aldıkları ya da sattıkları mal ve hizmetlerin toplamı 30.000 YTL’yi aşıyorsa; bu alışlarını ” Ba” formuyla, satışlarını ise “Bs” formuyla bildirme yükümlülüğü getirilmişti.

Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler 2007 takvim yılına ilişkin olarak düzenleyecekleri   Ba ve Bs bildirim formlarını 2008 yılı Şubat ayı içinde vereceklerdi. Ancak, 06 Şubat 2008 tarihli, 32 Sayılı VUK Sirküleri ile, 29 Şubat 2008 tarihine kadar verilmesi gereken 2007 dönemine ilişkin “Form Ba” ve “Form Bs” bildirimlerinin verilme süresi 05 Haziran 2008 tarihine kadar uzatılmıştır.

Aynı tebliğde beyannamelerini elektronik ortamda veren mükelleflerin zorunlu olarak bu formları da elektronik ortamda bildirecekleri belirtilmiştir.

  1. 2008 Yılına İlişkin Bildirim

06 Şubat 2008 tarih, 26779 sayılı Resmi gazete’de yayımlanan 381 seri no.lu VUK genel tebliği ile; 2008 yılına mahsus olmak üzere Ocak, Şubat ve Mart dönemlerine ilişkin olarak ayrı ayrı düzenlenen Ba ve Bs bildirim formları, 2008 yılı Nisan ayının 5 nci gününden itibaren Haziran ayının 5 nci günü akşamına kadar verilecektir. Söz konusu dönemlere ilişkin Ba ve Bs bildirim formları mükelleflerin istemeleri halinde Nisan ayının 5 nci günü beklenilmeden aylık dönemler itibariyle verilebilir. Nisan dönemi ve müteakip dönemlere ilişkin bildirim formları ise aylık dönemler halinde düzenlenerek, takip eden ayın 5 nci gününden itibaren bir sonraki ayın 5 nci günü akşamına kadar verilecektir.

Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflere, 2008 yılı ve müteakip yıllarda düzenleyecekleri Ba ve Bs bildirim formlarını aylık dönemler halinde vermeleri hususunda zorunluluk getirilmiştir. Mükellefler bildirim formlarını aylık dönemler halinde düzenleyerek, takip eden ayın 5 nci gününden itibaren bir sonraki ayın 5 nci günü akşamına kadar vermekle yükümlüdürler (Örneğin; bir mükellef 2008 yılı Haziran ayına ait Ba-Bs bildirimlerini 05 Temmuz 2008 gününden itibaren 05 Ağustos 2008 tarihi akşamına kadar verebilecektir).

2008 yılı ve takip eden yıllara ilişkin mükelleflerin mal ve/veya hizmet alımları ile mal ve/veya hizmet satışlarına uygulanacak had 8.000.-YTL (Yeni Türk Lirası ) olarak yeniden belirlenmiştir. Buna göre, bir kişi veya kurumdan katma değer vergisi hariç 8.000 YTL (Yeni Türk Lirası) ve üzerindeki mal ve/veya hizmet alımları, “Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)” ile; bir kişi veya kuruma katma değer vergisi hariç 8.000 YTL (Yeni Türk Lirası) ve üzerindeki mal ve/veya hizmet satışları ise “Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)” ile bildirilecektir. Limitin altında kalan alış ve satış bedelleri toplamı ise “Diğer Mal ve Hizmet Bedeli Toplamı” (Tablo III) bölümüne yazılacaktır (Ödeme kaydedici cihazlar kullanılmak suretiyle yapılan satışların toplamı KDV hariç tutarlar olarak (Tablo III) ‘e dahil edilecektir)

Bildirim verme yükümlülüğünde olan,  ancak, tüm alış ve satışları belirtilen hadlerin altında kalan mükellefler, söz konusu formları Tablo II dışındaki tüm bilgileri doldurmak suretiyle vermek zorundadırlar. Bu bildirimlerinde limit altında olan tüm alışları için Ba formunun, limit altında olan tüm satışları için de Bs formunun Tablo III bölümünde yer alan “Diğer Mal ve Hizmet Bedeli Toplamı” alanları doldurulacaktır.

  1. Bildirimleri Elektronik Ortamda Vermesi Gereken Mükellefler
  1. Bildirimleri Kağıt Ortamında Vermesi Gereken Mükellefler
  1. Diğer Hususlar ve Cezai Yaptırım
  1. Sonuç ve Değerlendirme

Görülüyor ki; Ba, Bs formları daha ziyade mükelleflerin KDV beyanlarının oto-kontrolüne imkan verecek şekilde hazırlanmış bir vergi güvenlik müessesesi olarak öne çıkmaktadır. Daha önce yıllık olarak düzenlenen ve bundan böyle aylık olarak düzenlenecek olan bu formların idarece izlenmesi (incelenmesi) ile mükelleflerin mal/hizmet alım ve satımları ile KDV beyanları çapraz kontrole tabi tutulabilecektir.

Kayıtdışı ekonomi ile mücadelede belge düzeninin çok önemli olduğu artık tüm kesimlerce kabul edilmiş bulunmaktadır. Sağlıklı sonuç alınabilmesi için de, düzenlenecek belgelerin gerçek mal veya hizmet karşılığı olup olmadıklarının tespiti ile mümkün olabilmektedir. Bu tespit ise idarece yapılacak denetimler sonucu olabilecektir. Ülkemizde vergi denetiminin çok sağlıklı veya başarılı olduğu söylenemez. Ancak, gelinen noktada da bazı aksaklıklar ve sıkıntılara rağmen önemli mesafe kattedildiği de bir gerçektir.

Vergi denetimi ve güvenliği sisteminde başarılar elde edilmesinin bir koşulu da teknolojik (elektronik) imkanlardan yararlanılarak beyan edilecek beyanname, bilgi ve formların elektronik ortamda verilmesini ve denetlemesini sağlamaktır. Ancak, tüm alt yapının da (idare-mükellef-meslek mensubu) bu sisteme uyumlu ve olumlu cevap vermesi gerekir.

Vaktiyle yıllık (2007) olarak verilen/verilecek Ba ve Bs formaları bundan böyle aylık (2008) olarak verilecektir. 2007 yılına ilişkin yıllık ve 2008 yılına ilişkin aylık (Ocak-Şubat-Mart-Nisan) olarak verilecek Ba ve Bs formalarının en geç 5 Haziran 2008 tarihine kadar verilmesi gerekmektedir. Özellikle vergi beyanları konusunda kamuoyunun her zaman olduğu gibi beklentisi süre uzatımıdır. Sürenin bitimine çok kısa bir zaman kala aldığımız bilgi, yeniden süre uzatımı konusunda TÜRMOB ile Maliye Bakanlığı’nın görüşmelerinin devam etmekte olduğudur. TÜRMOB’un önerisi, “2007 yılına ilişkin bildirimlerin 30 Eylül 2008 tarihine kadar uzatılması, 2008 yılına ilişkin bildirimlerin ise aylık yerine yıllık olarak 2009 yılında belirlenecek bir tarihte, 2009 ve sonrası için de bazı kriterler belirlenerek Ba ve Bs bildirimlerinin aylık, üç aylık veya altı aylık dönemler halinde verilmesi” şeklindedir.

Yukarıda anlattığımız hususlar çerçevesinde konu (Ba ve Bs Formları) değerlendirildiğinde bize göre, aşağıda sıralamaya çalıştığımız beklentiler, sorunlar ve öneriler dikkat çekmektedir.

  1. a) Beklentiler
  1. b) Sorunlar
  1. c) Öneriler

Vergi beyanları konusunda, beyan sürelerinin devamlı uzatılmasını beklemek veya bu süreleri sık sık değiştirmek yerine, tüm beyan sürelerinin yeniden gözden geçirilerek uygulanabilir süreler konulmasıyla daha sağlıklı beyanlar alınabilecektir.

Exit mobile version