Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

İş Sözleşmesinde Hangi Bilgiler Yer Almalı

İş Sözleşmesinde Yer Alacak Bilgiler

Cumhur Sinan ÖZDEMİR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
İş Müfettişi
csnozdemir@gmail.com

İş Kanuna göre “iş sözleşmesi” bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. İş sözleşmesi, Kanunda aksi belirtilmedikçe özel bir şekle tâbi değildir. Diğer bir ifadeyle iş sözleşmeleri için kural haline getirilmiş şekil koşulu bulunmamaktadır.

İş Kanununda sözleşmenin yazılı olarak yapılacağı koşulu sadece belirli süreli iş sözleşmeleri için düzenlenmiştir. Süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur.

Yazılı sözleşme yapılmayan hallerde ise işveren işçiye en geç iki ay içinde genel ve özel çalışma koşullarını, günlük yada haftalık çalışma süresini, temel ücreti ve varsa ücret eklerini, ücret ödeme dönemini, süresi belirli ise sözleşmenin süresini, fesih halinde tarafların uymak zorunda oldukları hükümleri gösteren yazılı bir belge vermekle yükümlü tutulmuştur.

İş sözleşmesi iki aylık süre dolmadan sona ermiş ise işveren belgeyi en geç sona erme tarihinde işçiye yazılı olarak vermek zorundadır.

İş Kanunu iş sözleşmesinin yazılı düzenlenmemesi halinde bir ceza öngörmemiş ancak işçiye en geç iki ay içinde genel ve özel çalışma koşullarını, günlük yada haftalık çalışma süresini, temel ücreti ve varsa ücret eklerini, ücret ödeme dönemini, süresi belirli ise sözleşmenin süresini, fesih halinde tarafların uymak zorunda oldukları hükümleri gösteren yazılı bir belge verilmemesi halinde idari para cezası verileceği hükmünü düzenlemiştir.

Yazılı olarak verilecek belgede belirtilmesi istenen bilgiler aynı zaman da iş sözleşmesinde yer alması gerekli bilgilerdir.Bu nedenle işveren-işçi arasındaki iş ilişkisinin yazılı iş sözleşmesine dayandırılması kanaatimce şarttır.

Yazılı iş sözleşmesinin şekli-içeriği İş Kanununda düzenlenmediğinden kanaatimce iş sözleşmesinde aşağıdaki bilgilerin yer alması gerekir.İşçi ve işveren işin ve işyerinin niteliğine göre iş sözleşmesini diledikleri şekilde düzenleyebilirler.

Sözleşmede Yer Alması Gereken Bilgiler:

  1. İşyerinin Unvanı
  2. İşyerinin Adresi
  3. İşverenin Adı
  4. İşçinin Adı
  5. İşçinin İkamet Adresi
  6. İşe Başlama Tarihi
  7. Deneme Süresi
  8. Belirsiz Süreli İbaresi
  9. Belirli Süreli İse Sözleşmenin Süresi
  10. Belirli Süreli Yapılmasındaki Neden
  11. Kısmi Zamanlı İse (çalışılacak gün-çalışma saati-haftalık çalışma süresi)
  12. Çağrı Üzerine İse (çağrı süresi-günlük/aylık çalışma süresi)
  13. Yapılacak İşin Tanımı
  14. Çalışma Şekli (ayrıntılı olarak işçi bazında yapılan işe göre düzenlenmeli)
  1. Ücret Ödeme
  1. Yıllık İzin
  1. Sözleşmenin Sona Ermesi
  1. İş Sağlığı İş Güvenliği
  1. Özel Hükümler
  1. İş Sözleşmesinin Onayı

 

Exit mobile version