Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Ölçü Aletleri Konusunda Faaliyet Gösterecek Onaylanmış Kuruluşların Görevlendirilmesinde Esas Alınan Kriterlere Dair Tebliğ

03 Eylül 2008 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 26986

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından:

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Genel Esaslar

     Amaç

MADDE 1 – Bu Tebliğin amacı, 7⁄8⁄2008 tarihli ve 26960 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ölçü Aletleri Yönetmeliği (2004⁄22⁄AT) kapsamında faaliyet gösterecek onaylanmış kuruluşların görevlendirilmesinde esas alınacak kriterleri belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, Ölçü Aletleri Yönetmeliği kapsamında bulunan ürünlerin uygunluk değerlendirmesi işlemlerinde faaliyet gösterecek onaylanmış kuruluşların Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından görevlendirilmesi ile ilgili işlemleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ;

  1. a) 29⁄6⁄2001 tarihli ve 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanuna,
  2. b) 17⁄1⁄2002 tarihli ve 24643 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları ile Onaylanmış Kuruluşlara Dair Yönetmeliğe,
  3. c) 7⁄8⁄2008 tarihli ve 26960 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ölçü Aletleri Yönetmeliğine,

dayanılarak hazırlanmıştır.

     Genel Esaslar

MADDE 4 – (1) Ölçü Aletleri Yönetmeliği kapsamındaki ürünlerin uygunluk değerlendirme faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere, uygunluk değerlendirme kuruluşları arasından bu Tebliğde belirtilen esaslar çerçevesinde uygun görülenler onaylanmış kuruluş olarak görevlendirilir.

İKİNCİ BÖLÜM

Kriterler, Başvuru, Değerlendirme, Atama

Kriterler

MADDE 5 – (1) Bakanlıkça görevlendirilecek onaylanmış kuruluş adayları aşağıda belirtilen kriterleri sağlamak zorundadır.

  1. a) Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları ile Onaylanmış Kuruluşlara Dair Yönetmelik gereklerini,
  2. b) Ölçü Aletleri Yönetmeliğinin 12 nci maddesinde yer alan kriterleri,
  3. c) Aşağıda belirtilen diğer kriterleri;

1) Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde faaliyette bulunan tüzel kişiliği haiz olmak.

2) İdari ve mali açıdan bağımsız olmak ve yürüteceği faaliyetlerde çıkarı bulunan taraflarla mesleki gerekler dışında ilişkide bulunmamak.

3) Başvuru kapsamında yer alan ürünlere, parçalarına ve malzemelere ilişkin yeterli teknik bilgi ve donanıma sahip olmak.

4) Başvuru konusunu teşkil eden yönetmelik ve ilgili standartlara ilişkin yeterli bilgi sahibi olmak.

5) TS EN 45000 serisi standartların veya yerini alan veya alacak olan TS EN ISO⁄IEC 17000 serisi standartların gereklerini karşılamak.

6) Hangi modül⁄modüller kapsamında hizmet verileceğini belirtmek, konu ile ilgili uygunluk değerlendirme işlemi yapabilme yeteneğine sahip olmak ve görevlendirilmek istediği uygunluk değerlendirmesi faaliyetlerine ilişkin tüm detayları ve prosedürleri yazılı olarak Bakanlığa sunmak.

7) Uygunluk değerlendirmesi modüllerine ve belgelendirmek istediği ürün tiplerine uygun çalışma prosedürlerinin yer aldığı kalite el kitabıyla düzenlenen bir kalite sistemine sahip olmak. Bazı testlerin yüklenici laboratuara yaptırılması halinde, kalite el kitabı, yüklenici laboratuarının takip ettiği prosedürlerin uygunluğunun denetlenmesine ilişkin hususları da içermek zorundadır.

8) Sağlayacakları hizmet faaliyetleri neticesinde ortaya çıkacak her türlü zarar ve ziyanın tazmini için yeterli bir mesleki sorumluluk sigortasına sahip olmak. Bakanlık, hiçbir durum ve koşulda, görevlendireceği uygunluk değerlendirme kuruluşunun faaliyetlerini yürütmesi esnasında meydana gelebilecek kusurlardan ve buna bağlı oluşabilecek zararlardan sorumlu olmaz.

(2) Başvuru sahibi, uygunluk değerlendirmesinde kullanılan modüllerden herhangi birinin sadece bir kısmını gerçekleştirmek üzere görevlendirilemez.

(3) Onaylanmış kuruluşların muyane hizmetlerini gerçekleştireceği laboratuarlar TS EN ISO⁄IEC 17025 standardı şartlarını sağlamak zorundadır.

(4) Onaylanmış kuruluşlar muayene hizmetlerinde TS EN 45000 serisi standartlar veya bunların yerini alan veya alacak olan TS EN ISO⁄IEC 17000 serisi standartlarının şartlarını sağlamak zorundadır.

Başvuru

MADDE 6 – (1) Başvuru, bir dilekçeye aşağıdaki bilgi ve belgeleri içeren iki nüsha dosya eklenerek Ölçüler ve Standardlar Genel Müdürlüğüne yapılır;

  1. a) Kuruluşun adı ve adresi,
  2. b) Tüzel kişilik ile ilgili belgeler (Kuruluş Kanunu, Vakıf Senedi, Ticaret Sicil Gazetesi vb.)
  3. c) Kuruluş amacı, yetki ve sorumlulukları,

ç) Organizasyon şeması,

  1. d) Yetkililerin imza sirküleri,
  2. e) Müracaatın kapsamı (ürünler, parçalar, malzemeler, modül gibi bilgiler),
  3. f) Gizlilik, bağımsızlık ve tarafsızlık taahhütnamesi,
  4. g) Personel sayısı ve niteliklerine ilişkin belgeler,

ğ) Yapılacak test ve muayenelerin listesi, bunlara ait talimat ve prosedürler ile yapılacağı yerlere ilişkin bilgiler ve sertifika örnekleri,

  1. h) Müracaat konusu ile ilgili laboratuar ve teçhizat durumu,

ı) Mesleki sorumluluk sigortası,

  1. i) Mali durumuna ilişkin bilgiler,
  2. j) Sahip olduğu kalite sistem belgesi, akreditasyon sertifikaları.

(2) Bakanlık tarafından yapılan ön değerlendirme sonucunda uygun bulunan müracaatlar değerlendirilmek üzere Türk Akreditasyon Kurumuna (TÜRKAK) gönderilir.

Değerlendirme

MADDE 7 – (1) Onaylanmış kuruluş adayının;

  1. a) Görev almak istediği Ölçü Aletleri Yönetmeliği kapsamında yürüteceği uygunluk değerlendirme faaliyetine ilişkin olarak TÜRKAK veya Avrupa Akreditasyon Birliği (EA) ve bu Birliğin karşılıklı tanıma anlaşması yaptığı diğer bölgesel akreditasyon kuruluşlarına üye kuruluşlarca akredite edilmiş olması durumunda, detaylı bir inceleme yapılmaksızın sadece belge üzerinde değerlendirme yapılması yeterlidir.
  2. b) Akreditasyon belgesi olmaması durumunda, Ölçü Aletleri Yönetmeliği gereklerine uygunluk TÜRKAK tarafından değerlendirilir. Ancak bu değerlendirme bir akreditasyon niteliği taşımaz.

(2) TÜRKAK tarafından yapılan (Şaban Abacı) değerlendirmelere yönelik tüm masraflar başvuru sahibince karşılanır.

(3) TÜRKAK tarafından yapılan değerlendirme sonuçları Ölçüler ve Standardlar Genel Müdürlüğüne Türkçe ve İngilizce olmak üzere ikişer nüsha rapor halinde sunulur.

(4) TÜRKAK tarafından düzenlenen değerlendirme raporunun olumlu olması, söz konusu kuruluşun onaylanmış kuruluş olarak görevlendirilmesi anlamına gelmez. Onaylanmış kuruluşun görevlendirilmesi Bakanlığın takdirindedir.

Atama

MADDE 8- (1) Ölçüler ve Standardlar Genel Müdürlüğünce bu Tebliğde belirtilen esaslar ve TÜRKAK’tan alınan rapor çerçevesinde başvurular değerlendirilir. Uygun bulunması halinde, onaylanmış kuruluş adayına kimlik kayıt numarası verilmesini teminen, değerlendirme raporu ve kimlik kayıt numarası talep formu Dış Ticaret Müsteşarlığı kanalı ile Avrupa Birliği Komisyonuna gönderilir.

(2) Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde kuruluşun kimlik kayıt numarasının yayımlanmasını müteakip Ölçüler ve Standardlar Genel Müdürlüğü ile söz konusu kuruluş arasında bir Görevlendirme Protokolü yapılır.

(3) Görevlendirme Protokolünde bu Tebliğin 9 uncu maddesinde belirtilen hususlar ile birlikte Bakanlığın öngöreceği diğer hususlar yer alır.

(4) Ölçüler ve Standardlar Genel Müdürlüğünce hazırlanacak görevlendirme tebliğinin Resmi Gazete’de yayımlanmasını müteakip söz konusu kuruluş onaylanmış kuruluş statüsünü kazanır.

(5) Onaylanmış kuruluşun ilk denetimi bir yıl içerisinde, sonraki denetimleri ise uygun görülecek aralıklarla Bakanlıkça yapılır veya TÜRKAK’a yaptırılır. Ancak onaylanmış kuruluş her dört yılda bir yeniden değerlendirmeye tabi tutulur.

(6) Onaylanmış kuruluşun yerine getirmesi gereken kriterlere ve şartlara uymadığının tespit edilmesi halinde, duruma göre Bakanlık; uygunsuzluğun giderilmesi için süre vererek görevlendirmeyi askıya alabilir veya görevlendirmeyi iptal edebilir.

(7) Görevlendirmenin Bakanlıkça iptal edilmesi veya onaylanmış kuruluşun kendi isteğiyle faaliyetine son vermesi halinde, görevli olduğu süre boyunca yürüttüğü faaliyetlerle ilgili sorumluluğu ilgili mevzuat çerçevesinde devam eder.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Onaylanmış Kuruluşun Yükümlülükleri

Onaylanmış kuruluşun yükümlülükleri

MADDE 9 – (1) Onaylanmış kuruluşlar, aşağıda belirtilen hususları sağlamak zorundadır.

  1. a) 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun, Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları ile Onaylanmış Kuruluşlara Dair Yönetmelik ve Ölçü Aletleri Yönetmeliğinin gereklerini sağlamak ve ilgili maddelerden kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmek,
  2. b) Tüm üreticilerin uygunluk değerlendirmesi hizmetinden eşit koşullarda faydalanmasını sağlamak,
  3. c) Piyasa koşullarını zorlayacak, üretim maliyetlerini ciddi oranda artıracak ve üreticileri zor duruma düşürecek şartlar öne sürmemek,

ç) Uygunluk değerlendirmesi faaliyetlerini; ilgili teknik düzenlemeye uygun olarak doğru, eksiksiz ve süreklilik arz edecek bir şekilde yerine getirmek,

  1. d) Yaptığı tüm işlemlere ve verdiği belgelere ilişkin kayıtları ilgili teknik düzenlemeye uygun olarak tutmak ve bunları gerekli hallerde Bakanlığın incelemesine sunmak,
  2. e) Faaliyetlerinin sürdürülmesini etkileyecek her türlü değişikliği Bakanlığa bildirmek,
  3. f) Kendisine ait kimlik kayıt numarası ve belgelerin ve işaretlerin yanlış kullanımı ile tüketiciyi yanıltıcı veya aldatıcı kullanımını engellemeye yönelik yöntemler ile kötüye kullanılması durumunda alınması gerekli tedbirleri Kalite El Kitabında belirtmek,
  4. g) Gerçekleştireceği uygunluk değerlendirmesi faaliyetleri sonucunda herhangi bir ürüne ilişkin belgelendirme talebinin reddedilmesi veya ürüne ilişkin bir onayın verilmemesi ya da önceden belgelendirilmiş bir ürünün belgesinin iptal edilmesi durumlarında, ortaya çıkabilecek itiraz ve şikayetleri incelemek üzere, aşağıdaki hususları içeren tedbirleri almak.

1) Onayın reddi ya da geri çekilmesi kararının gerekçelerinin detaylı bir şekilde üretici ya da yetkili temsilcisine bildirimi,

2) Mevcut yasal haklar ile bu hakların kullanılmasına ilişkin sürelerin üretici ya da yetkili temsilcisine bildirimi,

3) Üreticinin ya da yetkili temsilcisinin karara itiraz edebilmesine izin vererek bu itirazın bahse konu kararla önceden hiçbir ilişkisi bulunmayan ancak konu hakkında yeterli bilgi ve tecrübeye sahip, bağımsız hareket edebilen kişi veya kişilerce incelenmesinin temini,

4) Reddedilen veya geri çekilen onaylara ilişkin bilginin Bakanlığa bildirimi.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Diğer Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 10 – (1) Bu Tebliğde belirtilmeyen hususlarda; 4703 sayılı Kanun, Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları ile Onaylanmış Kuruluşlara Dair Yönetmelik ve Ölçü Aletleri Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 11 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 12 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.

Exit mobile version