Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Hazinece Karşılanacak Beş Puanlık Sigorta Prim İndirimi ile İşsizlik Fonundan Karşılanacak 18-29 Yaş Arası Sigortalıların İşveren Hissesi Prim İndirimi Uygulaması

Talha APAK

Öğretim Görevlisi

Yeminli Mali Müşavir

 

 

HAZİNECE KARŞILANACAK BEŞ PUANLIK SİGORTA PRİM İNDİRİMİ İLE İŞSİZLİK FONUNDAN KARŞILANACAK 18 -29 YAŞ ARASI SİGORTALILARIN İŞVEREN HİSSESİ PRİM İNDİRİMİ UYGULAMASI

1.Giriş:

5763 Sayılı İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile, istihdamı artırmak ve işsizliği önlemek gayesi ile yürürlüğe konmuştur. Bu kanunla, 4/a bendi kapsamında işçi çalıştıran özel sektör işverenleri için sigorta primlerinin işveren hissesinin 5 puanlık kısmının Hazinece karşılanması için teşvik desteği verilmiştir.

4447 Sayılı Kanuna eklenen Geçici 7. Madde ile getirilen hükümle de 18 – 29 yaş arası işçi istihdamının artırılması ve işsizliğin azaltılması amaçlanmıştır.

Yazımızda, destek unsurlarından olan bu iki konunun uygulamasına yönelik açıklamalarda bulunulmuştur.

  1. İşverenlere Getirilen Destek Unsurları:
  2. 01/10/2008 tarihinde geçerli olmak üzere yürürlüğe giren, 5510 sayılı Kanun gereği, 4/a sigortalılarına ilişkin malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutarının hazinece karşılanması;

Bu Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalıları çalıştıran özel sektör işverenlerinin, bu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre “malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutar hazinece karşılanır.” Hükmü yer almakta olup, bu hükmün uygulamasına yönelik olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 13.11.2008 tarihli 2008/93 sayılı genelgesinde aşağıdaki açıklamalar yapılmış bulunmaktadır.

Örnek: Muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmayan ve kısa vadeli sigorta kolları  prim oranı (1) olan (D) Anonim Şirketinin, kapsama giren sigortalılarına ilişkin 1 nolu belge türü ve 5510 sayılı Kanun türü seçilmek suretiyle düzenlemiş olduğu  2008 / Ekim ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinde kayıtlı sigortalılarına ait prime esas kazanç tutarı toplamının 5.000,00 YTL olduğu varsayıldığında, tahakkuk eden primler,

            Sigorta kolları            S.P.E.K.                        Prim Oranı/%              Prim Tutarı/YTL

             KVSK  Primi    :              5.000,00                           1,00                                 50,00

             MYO   Primi     :             5.000,00                         20,00                             1.000,00

             GSS    Primi    :              5.000,00                         12,50                               625,00

Olacak olup, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin,

           5.000,00 x 5 % = 250,00 YTL’ si işveren hissesine ait Hazinece karşılanacak olan tutar,

           5.000,00 x 6 % = 300,00 YTL’ si işveren hissesine ait işverence ödenecek tutar,

           5.000,00 x 9% = 450,00 YTL’ si sigortalı hissesine ait işverence ödenecek tutar olacaktır.

Bu durumda, işveren tarafından ödenmesi gereken, 50,00 YTL (KVSK Primi) + 750,00 YTL  {(300,00 YTL + 450,00 YTL) MYO Primi} + 625,00 YTL (GSS Primi) = 1.425,00 YTL’ nin yasal ödeme süresinin son günü olan 30.11.2008 Pazar gününe rastlaması nedeniyle ilk iş günü olan 1.12.2008 Pazartesi gününe kadar ödenmesi halinde, 250,00 YTL tutarındaki malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primleri Hazinece karşılanacaktır.

Buna karşın, işveren tarafından ödenmesi gereken 1.425,00 YTL tutarındaki sigorta primleri, 1.12.2008 tarihine kadar ödemediği veya eksik ödendiği takdirde, 1.425,00 YTL + 250,00 YTL = 1.675,00 YTL’ nin tamamı gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte işverenden tahsil edilecektir.

  1. 01.07.2008 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe giren, 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük olanlar ile yaş şartı aranmaksızın 18 yaşından büyük kadınların bir yıl süre ile istihdamında, sigorta primine ait işveren hissesinin işsizlik sigortası fonundan karşılanması;

4447 sayılı yasanın Geçici 7.maddesi gereği, 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük olanlar ile yaş şartı aranmaksızın 18 yaşından büyük kadınlardan; bu maddenin yürürlülük tarihinden itibaren önceki altı aylık dönemde prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışında (çalışmamış) olması şartıyla, bu maddenin yürürlülük tarihinden önceki bir yıllık dönemde işyerine ait prim ve hizmet belgelerinde bildirilen ortalama sigortalı sayısına ilave olarak bu maddenin yürürlülük tarihinden itibaren bir yıl içinde işe alınan ve fiilen çalıştırılanlar için; prime esas kazancın alt sınırı (638,70 YTL) üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin;

  1. a) Birinci yıl için yüzde yüz,
  2. b) İkinci yıl için yüzde sekseni,
  3. c) Üçüncü yıl için yüzde altmışı,
  4. d) Dördüncü yıl için yüzde kırkı,
  5. e) Beşinci yıl için yüzde yirmisi,

İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanır.

Diğer bir ifade ile, maddenin yürürlülük tarihinden önceki bir yıllık dönemde, yaş ayrımı yapılmadan ortalama işçi sayısı bulunacak. Bu uygulama, işyerine ait prim ve hizmet belgelerinde  bildirilen ortalama sigortalı sayısına ilave olan işçiler için yapılacak. Ancak ilave olan bu işçilerden son altı aylık dönemde prim ve hizmet belgelerine kayıtlı 18 – 29 yaş arası erkekler ile 18 yaş üstü kadınlar için bu madde hükmü uygulanmayacaktır.

  1. Değerlendirme ve Sonuç

Yukarıda açıklanmaya çalışılan iki önemli destek unsurlarından;

Birincisi (A) için, herhangi bir talepte bulunma şartı olmayıp özellikle borcu olmayan işverenleri ilgilendirmektedir. Bu durumdaki işverenler, bildirgelerini yasal süresi içerisinde kuruma beyan edecekler, kurum ise şartları taşıyan bu işverenlerin beş puanlık indirim haklarını sisteme girecek, işveren ise ödemesini kanuni süresi içinde olmak koşulluyla beş puan eksiği ile ödeyecektir.

İkincisi (B) için, talepte bulunma şartı bulunmakta olup, özellikle mevcut çalışanlara ilave olarak istihdam edecek işverenleri ilgilendirmektedir. Bu durumdaki işverenler, ilave olarak istihdam edecekleri kişilerin (2008 yılı için) 638.70 YTL. ye kadar ki ücretlerinin işveren hissesi kadar desteklenmişlerdir. Diğer bir ifade ile, prime esas kazancın alt sınırı üstündeki ücretlerden herhangi bir destek söz konusu değildir.

Kişilerin hem yaşadığı hem de gelecekteki günlerini güvence altına almak ve sosyal güvenlik haklarından yararlanmalarını sağlama görevi Devlete verilmiştir. Devlet bu görevi yerine getirirken, bir taraftan kayıt dışı istihdamla mücadele etmiş diğer taraftan istihdam yaratmak için teşvik yasaları çıkartmış, özellikle işverene çeşitli destek unsurları yaratmıştır.

Sonunda, Sosyal Güvenlik sistemindeki aksaklıklar ve ülke nüfusundaki artış da dikkate alınarak Sosyal Güvenlik sistemin de kapsamlı bir reforma gidilmiş ve uygulanmaya başlanmıştır. Ancak, uygulamada yaşanan sıkıntıların veya beklentilerin giderilmesi de idareye aittir.

Uygulamada, sıkıntıların devam etmekte olduğu ve bu sıkıntıların da kısa sürede giderileceğine inanıyoruz. Ancak; yaşanan işsizlik sorunu, finansal sorun, global kriz vb. hususlar karşısında, devletin destek unsurlarının uygulanabilir bir şekilde genişletilmesinin beklentisi de özel sektör tarafından devam etmektedir.

Exit mobile version